Şimdi Ara

Ubuntu ve Windows kurulacak makineye ideal disk bölümlendirme önerileri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
5
Cevap
0
Favori
1.218
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Çok yakında bir laptop almayı planlıyorum, büyük ihtimalle freedos olacak ve bende ki ubuntu kurulum flash disk'i ile ubuntu yükleyeceğim. Fakat yanına windows 7 de yüklemek istiyorum. Bunun için ubuntu kurulumunu yaparken disk bölümlendirmeyi nasıl ayarlamamı önerirsiniz? (İleride ubuntuyu kullanırken, windows'da yaptığım işlerin verilerinede ulaşabileceğim şekilde olmasını istiyorum. Bağlantı yapmak gerekiyormuş okuduklarımdan anladığım kadarıyla, nasıl olduğunu tam çözemedim. Anlatırsanız sevinirim.)

Laptop'un hafızası 500gb olacak tahminimce. Windows aslında hiç yüklemek bile istemiyorum fakat bazı programlar ne yazık ki ubuntuda çalışmıyor.

Not: Ubuntu 13.04'ü tavsiye eder misiniz? Şu an ki masaüstümde 12.04 LTS var, eğer ille de 13.04 kullan diyorsanız masaüstünüde geçireceğim. (Sadece /root bölümünü formatlıyıp, kurulumu oraya yapmam yetiyor sanırım, verilerimi /home bölümünde saklıyorum.)

Not 2: Scientific linux diye bir şey varmış, onu mu kurup öğrenmeye başlasam acaba? Bende fizikçiyim, daha çok işime yarar sanki.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LastHope -- 8 Mart 2014; 22:13:16 >

• LastHope kullanıcısına yanıt
    Selam

Windows XP, Ubuntu 12.04 dual boot olan masaüstü sistemimde mevcut partition yapısı:

/dev/sda1 (NTFS)
    /dev/sda2 (Ext3) /boot
    /dev/sda3 (Ext3) /
    /dev/sda4 Extended
    /dev/sda5 linux-swap

şeklinde. Altı yıldır bu şekilde kullanıyorum herhangi bir problem yaşamadım. /boot için 500MB, swap için 2GB ayırdım. Ama en iyi yapı bumudur onun için birşey söyleyemem.

Laptobumda ise sistemi Ubuntu 12.04'ten 13.04'e yükselttim, sistem daha yavaş çalışmaya başladı. Tekrar 12.04'e dönmeyi düşünüyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ehodja -- 8 Mart 2014; 21:37:38 >
  • ehodja kullanıcısına yanıt
    Anladığım kadarıyla "/dev/sda4 Extended " olarak ayırdığınız alan /home yerine geçiyor.
    Mesela benim masaüstümde şöyle;

/boot (ext4) - 250mb
    / (ext4) - 10gb
    /home (ext4) - 230gb
    linux-swap - 1gb

----

Ubutuntu açıkken, /dev/sda1 (NTFS)'de ki verilere erişebiliyor musunuz?

----

Laptop konusunda ki tavsiye için teşekkür ederim, alacağım laptop büyük ihtimalle öyle ahım şahım özelliklere sahip olmayacak, bende 12.04 de kalabilirim.
  • LastHope kullanıcısına yanıt
    rica ederim

/dev/sda4 Extended alanı swap için.

/home diye bir alan oluşturmadım, sistemin yüklü olduğu alan: /dev/sda3 (Ext3) /

/dev/sda1 (NTFS) alanına erişmek için ilave işlemler gerekti, linkte belirtilen cevabı uygulayabilirsiniz:

http://askubuntu.com/questions/148474/how-do-i-access-my-windows-partition
  • Teşekkür ederim. Hala tavsiyeleri bekliyorum.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.