Şimdi Ara

üç boyutlu görsellik

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
3.185
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • görüntü teknolojisinde en son hangi noktaya ulaşılabilecek? diyerekten konuya giriş yapalım. aslında 3 boytlu görsellik hakkında birkaç sorum vardı lakin hem böyle giriş yapalım hem de bazı sorulara cevap arayalım istedim. şimdi malum bazı üç boyutlu görsel resimler var. hemen bir tanesine link vereyim:

üç boyutlu görsellik

gözlerimizi şaşı yaparak resime yakın mesafeden bakma ve şaşı bamayı yavaş bir şekilde iptal etmemiz neticesinde resimde meydana gelen değişikliği görebiliriz. sanırım resimde bir yıldız var. derinlik verilmiş, tek düze bir resim ama bunun daha da iç içe geçmiş halde olanları da var.

ayrıca bir tip daha vardı ama onun ismini şu an bilemediğim için örnek resim veremedim. malum plastikten yapılmış ve boyutlu olan görseller de var ve çıplak gözle bakmak yeterli oluyor bunlarda. resime bakıldığında hani içinden fırlayacakmış gibi duran boyutlu resimler. dediğimi anlayan bir üye örnek resim biliyorsa verebilir.

şimdi normalde insan gözü zaten etrafındaki tüm canlı ve cansız varlıkları boyutlu olarak görme yeteneğine sahip. şimdi aklıma takılan birkaç soruyu sorayım pek fazla düşünmedim maksat bölüme hareketlilik gelsin. sorulara geçelim.

- 3d özelliğine sahip televizyonlarda oynatılan 3d görüntülerde, neden 3d gözlük kullanıyoruz? 3d gözlük kullanmadan düz bir zeminde boyutlu görselleri çıplak gözle izleyebilecek miyiz? diğer bir soru da filmlerde görmüşüzdür malum ekran felan yok ışıklandırma ile görsellik sağlanıyor. bu teknoloji ne zaman tam kullanıma geçebilir?
    - şu resimlere neden şaşı bakmak gerekiyor? normal düz bakarken birşey görünmüyor malum..
    - örnek veremediğim diğer görselliğin bu ilk örneğini verdiğim görsellikle arasındaki fark nedir?
    - her iki örneğin de 3d yayını veren tv teknolojisine katkısı olmuş mudur?
    - 3d görüntü özelliğine sahip tv'nin ayrıcalığı nedir? yani evdeki lcd'ye bir gözlük alsam 3d görüntü izlenebilir görünüyor ama bendeki 3d destekli değil bildiğim kadarıyla keza tüplü tv ve monitör de öyle. ama bir gözlük ile izlenebilir görünüyorken mevcut 3d teknolojisine sahip tv'ler neden daha pahalı oluyor?
    - son olarak, özel 3d tv'lerde 3d reklamı yapan teknoloji mağazalarında 3d gözlükle görüntülere baktığımızda tamamını 3d göremiyoruz. mesela bir insan suda sörf yapıyor. kendisi ve sörfü ile havada uçuşan su damlaları 3d görünüyor ama arka planda yine üç boyutdan uzak görüntünün izlerini gözlerimiz yine farkedebiliyor. bu durumda en iyi teknoloji gözümüzdeki teknoloji olmuyor mu keza iyi, kötü, mükemmel onayı gözümüzden çıkıyor..

şimdilik bu kadar.. yanlış foto oldu, milleti şaşı yapmayalım şimdi..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The souls migration -- 16 Nisan 2012; 16:36:04 >

• Ne yaparsan yap ekranın kendisi 2d olduğundan gerçekten hacimsel görüntüler elde edilemediği sürece bütün teknikler göz sanrısından oluşacaktır.

3d gözlükler,iki ayrı camında ışığın farklı bir dalgaboyunu soğuran şeylerdir.Gözlüksüz bakıldığında aslında ekranda biraz kaymış olarak üstüste binen 2 tane görüntü olduğunu görürsün.3d gözlükteki camlar bu iki görüntüyü birbirinden ayırır,sol ve sağ göze ayrı görüntülerin iletilmesini sağlar.Bu görüntüler birbirinden açısal olarak biraz farklıdır.Parmağını iki gözünün arasına getirip önce sol,sonra da sağ gözünü kapattığında parmağını farklı açılardan gördüğün gibi bu görüntüler de çift merceği olan bir kamera tarafından çekilmiştir.Açısal farktan dolayı beynin görüntüyü 3d sanıyor.
    Gözlük kullanılmadan 3d görüntünün verildiği ekranlar şu anda mevcut.Bunlarda iki ayrı ekran paneli var,ışığın ayrılması gözlükde değil doğrudan ekranlarda oluşuyor.Ama bunlar henüz ilkel,dar açılarda verimsiz ve çift panel kullanışsız.Bence yerini hacimsel piksel türü birşeye bırakacaktır.Tüm dünya Güney Koreliler ne yapacak onu bekliyor.
    Filmlerdeki şey hologram galiba.O konuda yapılan fazla birşey yok henüz.

Bu üstteki resim ya da dediğin o plastiğe basılan derinlikli görüntüler TV ve sinemadaki 3d'den apayrı şeyler.Pek bir katkıları olmaz bence.

3d özellikli tv'lerde yenileme hızı çok yüksek oluyor.Hız düşük olursa 3d görüntü hızlı bir şekilde değiştiğinde görüntü bulanıklaşıyor.Doğal 3d yayın yapıldığında tv'ye birbirinden ayrı 2 tane görüntü geliyor,3d tv bunları birleştirme özelliğine sahip vs.Pazarlama stratejisi olabilir.Ekrana 3d olan tek görüntü de gelse,3d gözlükle görüntüleri ayırabilirsin ama önceki hali daha iyi olur.

Bir filmin internetten 3d versiyonunu indirip tüplü monitöründe izleyebilirsin.3d gözlüğün ekrandaki renkleri ayırıp gözlerine ayrı ayrı dağıtacaktır.Ama yenileme hızı düşük olduğundan dolayı hareketli sahneler bulanıklaşacaktır ve native 3d gibi olmayacaktır.

3d olmayan görüntüler de bazı programlar sayesinde 3d'ye sözde olarak dönüştürülebilir.3d olmayan bir videonun görüntüsünü kopyalayıp eldeki iki görüntünün birini hafif sola öbürünü hafif sağa kaydırıp,gözlüğe göre farklı renk tonu verilip 3d'ye çevirdim diyebilirsin.Göz sanrısı yine olacaktır ama aslında açısal fark olmadığından çok da gerçekçi bir 3d sanrı olmayacaktır.Çünkü sadece mevcut tek açıdan çekilmiş görüntüyü kopyalıyorsun.

Açısal fark mesafe arttıkça azalır.O yüzden 3d filmlerde 3d görüntüye uygun atraksiyonlu sahneler çekilir.Avatar filminde baya vardır bunlardan.Objelerin yerleşimi güzel ayarlanmıştır.Parallax etkisi ustaca kullanılmıştır.Arka planda 3d'den uzak görüntülerin nedeni parallax etkisindeki azalma olabilir.

Ekransız 3d için ilgili link: http://en.wikipedia.org/wiki/Parallax_barrier

Sonuç olarak 3d yok.Göz yanılması var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi agoze -- 16 Nisan 2012; 17:45:20 >

• nasıl bakacağız bu resme?birşey göremedimsorun bendemi?
  • Şaşı bakıp biraz bekleyeceksin. Çok güzelmiş, desenler falan çok hoş.
    Deniz yıldızına benziyor. Kelebeği de andırıyor.
  • Boşuna göz sağlığınızla oynamayın.

Kendimi bildim bileli aksiyon dergisinin son sayfasında bunlardan biri vardır.
    Ordan yada başka bir dergiden bakın. Monitörden bakarak ancak gözünüze zarar verirsiniz.
  • resimde nato yıldızı var gibi. veya ben yanlış görüyorum

düzlemsel ekranlarda, yapay 3d görüntüler haricinde en fazla perspektif yardımıyla bir his oluşturulabileceğine inanıyorum. 3d diye satılan ürünler göz yanılması gibi bir şey galiba.
  • quote:

Orijinalden alıntı: fukox

nasıl bakacağız bu resme?birşey göremedimsorun bendemi?

Aslında bu resimlere şaşı bakarak görmeye çalışmak işin kolayına kaçmak oluyor. Resme dikkatli bakıp bütününü bir arada gördüğünüzde resmin içindeki derinliği görüyorsunuz. Yani şaşı bakmanıza gerek kalmıyor. Ben böyle birşeye ilk baktığımdayaklaşık 13 sene önceydi. ve şaşı bakılmasınıfalan söylemediler ve yaklaşık yarım saat sonunda görebilmiştim...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bana öyle geliyor ki kısa zaman sonra er ryanı kurtarmak filmini izlerken mesela sahil arkada fon olarak dururken askerler önümüzden koşacak kopan parçaları salonumuzun ortasına düşecek gibi geliyor formda tupac in 3 boyutlu görüntüsünün sahnede şarkı söylerken ki video sunu koymuşlar gerçekten farkı yoktu
  • quote:

Orijinalden alıntı: pasamu

Bana öyle geliyor ki kısa zaman sonra er ryanı kurtarmak filmini izlerken mesela sahil arkada fon olarak dururken askerler önümüzden koşacak kopan parçaları salonumuzun ortasına düşecek gibi geliyor formda tupac in 3 boyutlu görüntüsünün sahnede şarkı söylerken ki video sunu koymuşlar gerçekten farkı yoktu

Bilmiyorum o kadar olurmu.

2pac in video görüntüsünün linkini paylaşırmısın...
  • quote:

Orijinalden alıntı: abdullahors84

quote:

Aslında bu resimlere şaşı bakarak görmeye çalışmak işin kolayına kaçmak oluyor. Resme dikkatli bakıp bütününü bir arada gördüğünüzde resmin içindeki derinliği görüyorsunuz. Yani şaşı bakmanıza gerek kalmıyor. Ben böyle birşeye ilk baktığımdayaklaşık 13 sene önceydi. ve şaşı bakılmasınıfalan söylemediler ve yaklaşık yarım saat sonunda görebilmiştim...

burunla monitör arasını 1 karış mesafe yapıp gözleri de hafifceneden şaşı yapmaya başlayıp şaşılığı artırırken ortaya bir tane yıldız çıktığı kesin ama kelebek felan yok yani. resime norml bakıyor olmak çok fazla vaktinizi alabilir, hatta sabaha kadar bakıp da birşey göremeyebilirsiniz. ben kestirme çözümü verdim. diğer türlü resimin mesela sadece bir noktasına bakrken resmin tamamına bakmaya çalışmak da diğer bir yöntem. bu yöntemi şu an uyguluyorum fayda etmiyor. zamanında bunu tavsiye ediyorlarken fuarda herkes aa görüyorum görüyorum ne güzel derken biz birşey göremiyorduk ne varki resimde felan diye soruyorduk.. şaşı bakın en kestirme yöntem.. bu arada 3d güme gitti.

• quote:

Orijinalden alıntı: The souls migration

quote:

Orijinalden alıntı: abdullahors84

quote:

burunla monitör arasını 1 karış mesafe yapıp gözleri de hafifceneden şaşı yapmaya başlayıp şaşılığı artırırken ortaya bir tane yıldız çıktığı kesin ama kelebek felan yok yani. resime norml bakıyor olmak çok fazla vaktinizi alabilir, hatta sabaha kadar bakıp da birşey göremeyebilirsiniz. ben kestirme çözümü verdim. diğer türlü resimin mesela sadece bir noktasına bakrken resmin tamamına bakmaya çalışmak da diğer bir yöntem. bu yöntemi şu an uyguluyorum fayda etmiyor. zamanında bunu tavsiye ediyorlarken fuarda herkes aa görüyorum görüyorum ne güzel derken biz birşey göremiyorduk ne varki resimde felan diye soruyorduk.. şaşı bakın en kestirme yöntem.. bu arada 3d güme gitti.

Onu biliyorum bende zaten yarım saat baktıktan 1 hafta sonra şaşı bakmayı öğrendim. Ama resmin bütününe baktığınızdada çıkıyor... Tabi monitörde bu biraz zor...

• http://www.youtube.com/watch?v=ajVGIRsKXdo&feature=player_embedded

oldumu bilmiyorum ama linki bu en azından link görünüyordur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: The souls migration

görüntü teknolojisinde en son hangi noktaya ulaşılabilecek? diyerekten konuya giriş yapalım. aslında 3 boytlu görsellik hakkında birkaç sorum vardı lakin hem böyle giriş yapalım hem de bazı sorulara cevap arayalım istedim. şimdi malum bazı üç boyutlu görsel resimler var. hemen bir tanesine link vereyim:

gözlerimizi şaşı yaparak resime yakın mesafeden bakma ve şaşı bamayı yavaş bir şekilde iptal etmemiz neticesinde resimde meydana gelen değişikliği görebiliriz. sanırım resimde bir yıldız var. derinlik verilmiş, tek düze bir resim ama bunun daha da iç içe geçmiş halde olanları da var.

ayrıca bir tip daha vardı ama onun ismini şu an bilemediğim için örnek resim veremedim. malum plastikten yapılmış ve boyutlu olan görseller de var ve çıplak gözle bakmak yeterli oluyor bunlarda. resime bakıldığında hani içinden fırlayacakmış gibi duran boyutlu resimler. dediğimi anlayan bir üye örnek resim biliyorsa verebilir.

şimdi normalde insan gözü zaten etrafındaki tüm canlı ve cansız varlıkları boyutlu olarak görme yeteneğine sahip. şimdi aklıma takılan birkaç soruyu sorayım pek fazla düşünmedim maksat bölüme hareketlilik gelsin. sorulara geçelim.

- 3d özelliğine sahip televizyonlarda oynatılan 3d görüntülerde, neden 3d gözlük kullanıyoruz? 3d gözlük kullanmadan düz bir zeminde boyutlu görselleri çıplak gözle izleyebilecek miyiz? diğer bir soru da filmlerde görmüşüzdür malum ekran felan yok ışıklandırma ile görsellik sağlanıyor. bu teknoloji ne zaman tam kullanıma geçebilir?
    - şu resimlere neden şaşı bakmak gerekiyor? normal düz bakarken birşey görünmüyor malum..
    - örnek veremediğim diğer görselliğin bu ilk örneğini verdiğim görsellikle arasındaki fark nedir?
    - her iki örneğin de 3d yayını veren tv teknolojisine katkısı olmuş mudur?
    - 3d görüntü özelliğine sahip tv'nin ayrıcalığı nedir? yani evdeki lcd'ye bir gözlük alsam 3d görüntü izlenebilir görünüyor ama bendeki 3d destekli değil bildiğim kadarıyla keza tüplü tv ve monitör de öyle. ama bir gözlük ile izlenebilir görünüyorken mevcut 3d teknolojisine sahip tv'ler neden daha pahalı oluyor?
    - son olarak, özel 3d tv'lerde 3d reklamı yapan teknoloji mağazalarında 3d gözlükle görüntülere baktığımızda tamamını 3d göremiyoruz. mesela bir insan suda sörf yapıyor. kendisi ve sörfü ile havada uçuşan su damlaları 3d görünüyor ama arka planda yine üç boyutdan uzak görüntünün izlerini gözlerimiz yine farkedebiliyor. bu durumda en iyi teknoloji gözümüzdeki teknoloji olmuyor mu keza iyi, kötü, mükemmel onayı gözümüzden çıkıyor..

şimdilik bu kadar.. yanlış foto oldu, milleti şaşı yapmayalım şimdi..
     üç boyutlu görsellik

oyşş bu ne la:) gözüm bi garip oldu.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.