Bildirim
ÜçDörtBeş Fantastik Problem Sorusu
Daha Fazla ![](/static/forum/img/downicon.png)
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az ![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/upicon.png)
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü,
1 Mobil
![](/static/forum/img/Forum-Mobil.gif)
![](/static/forum/img/close.png)
Giriş
-
sarıyı işleme almiyorsak sarı niye koymuş oraya
ayrıca soru saçma bence hocam
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
sınavda çıkarsa boş bırakılması gerekilen bir soru. Bunun yerine bir din sorusu çöz daha fazla puan alırsın -
quote:
Orijinalden alıntı: coic_5
sınavda çıkarsa boş bırakılması gerekilen bir soru. Bunun yerine bir din sorusu çöz daha fazla puan alırsın
+1. Ösym böyle fantastik sorular sormadı. Sorduğu sorularda zor olan şey soruyu anlamak ve denklem kurabilmek. Mesela 2017deki motif ve top alma soruları denklemi kurduktan sonra basit ama zor olan taraf soruyu kısa sürede anlayıp çözebilmek.
Ama bu soru hem zor hem uzun. Sorulacağıni sanmam
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
quote:
Orijinalden alıntı: coic_5
sınavda çıkarsa boş bırakılması gerekilen bir soru. Bunun yerine bir din sorusu çöz daha fazla puan alırsın
Haklısın. Nasıl bir soru bu? -
Böyle çıkmayacağı çok belli, bu tarz sorularla uğraşmayı sevenler, bir şey katacağına inanan vardır diye paylaştım. Öğrenci çözemesin, uğraşsın diye özellikle hazırlanmış bir soru. ÜçDörtBeş p*kunu çıkarmış olayın yani :) -
soruyu okudum ve anladım , kagıt kalem olsa nasıl cozecegimi biliyorum ama hic osym tipi bir soru degil sınavda gelse okudugum gibi atlarım en son vaktim kalırsa dönerim , en az 3dk sürer bunu cozmek . bu soru nerden ? 345 soru bankasından mı ? denemesindense hangi deneme ? -
2015 basım ygs soru bankası pdfden aldım. Special bölümünden. ÖSYM tarzı olduğu iddia edilmiyor zaten :) Soru üzerinde epey kafa yordum. Arkadaşlara da sordum daha çözen olmadı. Eğer kağıt kalem bulup çözersen çözümü görmek çok mutlu eder beni. -
hocam su an tuvaletteyim xd cıkınca denerim madem bu kadar merak ettiniz :) -
hocam geldim tuvaletten , cozdum soruyu ama 4 5 dk mı aldı sınavda gelse direk atlar en sona bırakırdım . cevabı 180 mi ? cozumum cok karısık cunku problem de cok karısık , bu yuzden cumleler halinde anlatıcam . online oldugunda bu yorumuma cevap yaz da cozumu yazayım . -
Sorunun cevabı cevap anahtarına göre 180 görünüyor. -
Evet cevap 180. cevap anahtarı sorunun köşesinde vardı ama görmediniz heralde. Çözümü heyecanla bekliyorum. -
Cevap 180.
Arabaların hızlarının eşit olduğunu zaten söylemiş
Yola 8 birim dersek araba her 1 birim yol aldığında ışıklar renk değiştirecek.kilit nokta ilk araba 2. Işığa geldiğinde 2. Araba kırmızı ışığa takılacak ve her ışıkta takılmaya devam edecek.en başta aralarındaki mesafe 1 birimdi ve 2. Araba kırmızıya takılıp bekledi.aralarındaki mesafe 2 birim olunca 2. Arabaya yeşil yanacak ve ilerleyecek ama gene kırmızıya takılacak aradaki.mesafe 3 birim olcak.son olarak ilk araba son ışığı geçtiğinde 2. Arabaya 3. Işıkta yeni yeşil yanacak ve aralarındaki mesafe 4 birim olacak.4 birim 4 kilometre ise yolun tamamı 8 km olur.8 km yi 160 sn de aldıysa araba saatlik hızı 180 km olur.
Aslında fazla bilgiyle göz korkutmaya çalışmış biraz bilgileri yerine yaz bul misali.asıl felaket karekökteki çiftçi -nüfus memuru sorusuydu
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sefil_Arbaletçi -- 25 Şubat 2018; 18:55:38 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
aynen soruya telefondan baktıgım icin onu gorememisim hocam . cozumu gonderiyorum , cozmek 5dk cozumu anlatmak yarım saatimi aldı umarım yanlıs degildir . -
Hocam arkadas anlatmıs zaten ama cok özet gibi olmus . ben herkes anlasın diye cok detayli anlatmaya calistim belki de anlatırken sacmalamisimdir cunku soruyu cozmem 4-5dk anlatmam 30dk aldı . anlatırken cozdugum gibi degil de en basit sekilde anlatmaya calistim .
Hocam cümleler halinde anlatıyorum , cok dikkat edemedim ve cumlelerle anlatıma umarım bir yanlisim yoktur . yanlısım varsa da prof lar guzel bir dille anlatırsa sevinirim aylardır 1 problem sorusu bile cozmedim .
Şimdi once bi soruyu genel olarak anlatayım. bi sahil yolumuz var ve bu sahil yolunda 5 tane ışık var , burda yeşil dalga uygulaması yapiliyor . yeşil dalga uygulaması : 1. ışıkta yeşil yanarken geçen biri belli bir hız aralığında yani belli bir "ortalama hız" da giderse hep yeşile , kırmızı yanarken gecen biri belli bir hız aralığında yani belli bir "ortalama hız"da giderse hep kırmızıya denk geliyor.
1-3-5 numaralı ışıklar birbiri ile aynı anda aynı renkte , 2-4 numaralı ışıklarla aynı anda farklı renkte yanıyor mantıken 2-4 numaralı ısıklar aynı anda aynı renkte yanıyor .
3AB=3CD=BC=DE YANİ YOL UZUNLUKLARI AB=k BC=3k CD=k DE=3k toplam 8k
V1 hareketlisi 1. Isıga geldiği anda yeşil yanıyor ve belli bir hızda gittiği için 5. Isıga kadar hiç kırmızıya yakalanmadan 160 saniyede gidiyor. Yolun tamamı k+3k+k+3k = 8k uzunluğunda
V1 hareketlisi 1. Isıga geldiği anda yeşil yanıyor ve 5. Isıga kadar hic yeşil yanmıyoru ben soyle anladım , "kadar" dediği için 5. Işık da dahil yani 5. Işığa geldiğinde 5. Işık da yeşil yanıyor . az önce söylediğim 1-3-5 numaralı ışıklar aynı anda aynı renk yandığı için v1 hareketlisi 5. Isıga geldiğinde 5. Işık yesiş yandığı icin 3. Işık da yeşil yanıyor.
V1 hareketlisi 1. Isıga geldiği andan 5. Isıga gelene kadar 3. Işık 9 defa renk degistirmis yani 9 farklı renkte yanmış . v1 tam 1. Isıga geldiği anda 1. Işık yeşil yandığına göre 3. Işık da tam o anda kırmızıdan yeşile donuyor bu 1. Renk değiştirme , sonra 8 kere daha renk değiştirerek (8 cift sayı olduğu için en son yine aynı renk oluyor) tam v1 5. Isıga geldiği anda tekrar yeşil yanıyor .
160 saniyede 9 farklı renk yanıyor ama 8 kere renk değiştiriyor . 160ı 8e bölersek ışıklar 1 rengi 20 saniye yanıyor.
Şimdi gelelim v2 hareketlisine . v1 hareketlisi hareketine baslayip tam 2. Isıga geldiği anda v2 hareketlisi 1. Isıga geliyor . v2 aracı 2 ışık arasını v1 in 2 ışık arası ortalama hızıyla gidiyormuş yani ortalama hızları aynı . hatırlıyorsan v1 in ortalama hızı ile gidince yeşil ile baslarsan hep yeşile denk geliyordun , ortalama hızları aynı olduğu için yani basta bahsettigimiz "bellirli bir hız aralığı" tanımına uyduğu için v2 aracı da ilk hangi renge denk gelirse sonraki ışıkların hepsinde aynı renge denk gelecek
Sorunun dediğine göre V1 aracı tam 1. Işıktayken 1. Işık yeşil yanıcaktı ve v1 aracı sürekli yeşil renklere denk gelicekti . yani v1 aracı 2. Işıktayken 2.ısık yeşil yanıcak ve 1. Işık 2.ısık ile tam ters olduğu için 2.ısık da kırmızı yanıcak . böylece v2 aracı 1. Işıktan yola baslarken once 20 saniye 1. Isıgın yeşil yanmasını bekliycek cunku kırmızı yanmış olucak .
Şimdi olay v1 den cıktı tamamen v2 ye bakıcaksın . v1 160 saniye sonunda yolu tamamladığında v2 4km gerisinde kaliyormus . v2 aracı , v1 aracı AB yolunu yani "k" mesafesini katettiginde yola başlıyor. V1 aracı toplam 8k mesafe yol katettigine ve 160 saniye hareket ettiğine göre v2 aracı 7k yol katetip 140saniye hareket edicek ve 140 saniye sonunda yolu bitirmesine 4km kalmış olucak .
Simdi v2 aracının yolunu 140 saniyeden geriye sayıcaz . oncelikle 1. Isıga gelicek , 20 saniye yeşil yanmasını bekliycek , sonra AB arasını yani "k" mesafesini gidicek , 20 saniye 2. Isıgı bekliycek , sonra BC arasını yani "3k" mesafesini yol gidicek , sonra 20 saniye 3. Isıgı bekliycek . 20saniye + "k" mesafesi + 20 saniye + "3k" mesafesi + 20 saniyeden toplam 60 saniye + 4k mesafe hareket etmiş olucak . 8k=160 saniye olduğuna göre 4k = 80 saniye . ışıklarda 60 saniye + "4k" 80 saniye = 140 saniye yani suresi tam 3. Işıktayken dolmus olucak . 3. Işık tam yolun yarısına denk geliyor ve yolu bitirmesine 4km kaliyor . yani yolun tamamı 8km .
Soru v1 in 1.ısık ile 5.ısık arası ortalama hızının saatte kac km olduğunu soruyor . 160 saniyede 8km gittiğine göre 3600 saniyede 180km gider .
-
bence tam ösym tarzı okuduğunu anlama yorumlama sorusu
yukarıda çözülmüş zaten, metni anladıktan sonra çözmesi çok da zor değil.
edit: ilk çözümü kastediyorum
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi matterdome -- 25 Şubat 2018; 19:2:47 > -
anlama yorumlama sorusu ama "osym tarzı" degil , son 5 yıldaki problemlerin hicbiri buna benzemiyordu ve okurken bu kadar bilgi yıgmıyordu. bu arada ben de cok daha kısa cozdum ama ben genelde soruyu cozerken kagıda cok karısık islemler yapiyorum (islemlerin yarısını kafamdan yaptıgım icin) o yuzden nasıl cozdugumu unutuyorum . cozdukten sonra en basit nasıl anlatılır diye dusunup oyle anlatmaya calıstım hocam . -
problemlerden batırmış bir mezun olarak tavsiye vereyim, bu soru çok karmaşık bu soru çok uzun böyle çıkmaz diye soruları geçmeyin. sınavda daha önce hiç karşılaşmadığınız bir problem sorusu çıkınca aynı etkiyi yaratıyor. zaten böyle soruların çözümleri de o kadar zor olmuyor. -
Hocamben de çıkmayacağını düşünüyorum ama zorluğundan değil.sinavda soru sayısı belli süre belli.1 mat sorusuna max 1 buçuk dk ayırabilirken bunu okuması sırf 1 buçuk dakika sürüyor.eğer zorlarlarsa mantıken zorlarlar iki saat yerine yazdırıp kafa karışıklığıyla zorlamaz,zorlayamazlar.şahsi düşüncem budur
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
tamamen haklısın soru gecmemek lazım(istisnalar haric) , zaten zor bir soruyu cozerken cok dusundugun icin mantıgın gelisiyor vs vs. ama cikmis problemler ile bu soru kıyaslanamaz hocam , zorluk acısından degil sorunun senden istedikleri acısından . yani osymden ASIRI uzak bir soru bu . sınavdaki hic karsılasmadıgımız problemler bu etkiyi yaratmaz yani , en azından bana yaratmadı cıkmıs sorular. cozumleri o kadar zor olmuyor ama vakit alıyor , sınavdakiler mantıgını kavrayınca bu kadar vakit almıyor (sınav anından bahsetmiyorum , sonucta bu soruyu da sınav anında cozmedim cıkmıs soruları da)
En Beğenilen Yanıtlar
![](/static/forum/img/enbegenilen_icons/tumyanitlarigenislet.png)
|
Benzer içerikler
- türkçe netleri nasıl artar
- ayt edebiyat özet
- eyüp b geometri pdf
- tanımlama ve açıklama arasındaki fark
- izmir"de ders çalışılabilecek kütüphaneler
- telegram indirim kanalları
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X