Şimdi Ara

Ucuz ASUS P5KPL-VM modeline P5KPL-E BIOS'u ile hızaşırtma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
1.490
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • ASUS P5KPL-VM Ofis kullanıcıları için iyi bir anakart.
    Ancak yeni aldığım bu anakartın hızaşırtma potansiyelinin (FSB ayarı dışında)
    çok iyi olmadığını gördüm. Anakartı göçertme riskini alarak ASUS'un aynı kategorideki
    boardlarından P5KPL-E modelinin biosunu buna afudos özel sürümünü kullanarak yükledim.
    Aynı chipset (G31+ICH7) + clockgen oldukları için çok sorun çıkmaz diye düşündüm.
    Resetleyince bip sesi geldi ancak görüntü yoktu. Sonra diğer makinadaki PCI-Ex görüntü
    kartını buna takıp yeniden çalıştırdım. Ve iştee... P5KPL-E boot ekranı .. bios ayarlarında
    ise büyük boardlardan bildiğimiz herşey var: CPU Vcore, Dimm Voltajı , NB voltajı , FSB voltajı vs..

Daha sonra iki boardun bios dosyalarını kıyasladım (amibios tools vs.) ve bios içinde option ROM
    olarak bulunan VGA biosların farklı olduğunu gördüm. P5KPL-E biosundaki VGA romu
    P5KPL-VM (orijinal) biosundaki romla değiştirip tekrar yükledim ve böylece
    görüntü problemini de çözmüş oldum.

Yani şu durumda hiçbir problem olmadan ASUS P5KPL-VM kartı OC potansiyeli daha iyi olan
    P5KPL-E modeli gibi kullanıyorum.

Elimdeki E2180 (10x200=2000) işlemciyi 10x320 = 3200 MHz hızına kadar çıkarabildim.

Denemek isteyenler bu modifiye edilmiş bios ve özel sürüm afudos programı şuradan indirebilirler :

http://ra pidshare.com/files/110871301/p5kpl-vm_mod_bios.rar

Kolay gelsin!

__root__

• açıkcası bana mantıklı gelmedi istedigin kadar kıyasla biosları gene tutmaz cunki revizyonu farklı olana aynı model anakartlar bile calısmıor + hadi hepsii tuttuu calıstı dielim o/c konsuunda pek başarılı oldugunu sanmıyorum cunki her donanımın o/c potansiyeli farklıdır ona göre adamlar direnç kapasitor vs.. kullanıyorlar yanii bios iş sadece biosda bitmior sadece
  • tebrik ederim arkadaşım aynı bende gigabyte anakarta bi başka gigabyte anakartın biosunu yazmıştım zaten anakartları bios değiştirip ısıtıp satmaktan başka bir şey yaptıkları yok(sadece çipsetleri aynı olan modellerde)benim anakart GA-M61VME-S2 di uzantısı s2 olduğundan dolayı fsb hariç oc menü yoktu bende senin gibi GA-M61P-S3 anakartın biosunu direk yazdım ve normal bir şekilde çalıştı voltajları bile ayarlıyabiliyodum sonra (açgözlülük edip) daha üst model bira anakartın biosunu yazdım ve bi baktım anakart mefta oldu bios gömülü olduğu için servise yolladım yaptılar sağolsunlar yani daha neler olur ama denemek lazım(zaten bir şeylere merak etmeye etmeye denemeye denemeye bu hallere geldik herşey ithal bir kerede biz yapsak ne olur)tabi birde maddi imkansızlıklar var
  • quote:

Orjinalden alıntı: tibuk

açıkcası bana mantıklı gelmedi istedigin kadar kıyasla biosları gene tutmaz cunki revizyonu farklı olana aynı model anakartlar bile calısmıor + hadi hepsii tuttuu calıstı dielim o/c konsuunda pek başarılı oldugunu sanmıyorum cunki her donanımın o/c potansiyeli farklıdır ona göre adamlar direnç kapasitor vs.. kullanıyorlar yanii bios iş sadece biosda bitmior sadece

Arkadaşım revizyon konusunda haklısın. Farklı kartlarda bile BIOS tutmayabilir ki bunda da var aslında örneğin düz P5KPL modelinde anakartta onboard VGA yok ve BIOSdaki buna ait ROM da haliyle yok (G31 chipset olmasına rağmen). Ancak onboard VGA olan ve daha yeni çıkan P5KPL-CM modeli ise 1600 FSB destekliyor ve clockgen chipi farklı. Bu P5KPL-E ile P5KPL-VM (bendeki) anakart birinin ATX , diğerinin ise miniATX olması dışında neredeyse birebir aynı (clockgen chipi dahil). Zaten böyle bir girişimde bulunmadan önce her iki anakartı da en azından dökümanlarından yakınen inceledim. Ancak yine de VGA romlarının farklı oluşu (bu arada sözüne ettiğim bu fark 49152 baytlık rom içinde sadece 6 bayt) biraz sıkıntı yarattı. Demekki o 6 baytlık fark G31'den gelen görüntüyü en son ekrana görüntü veren chiplerin farklı "init" edilmesinden kaynaklanıyor olabilir, ya da ne bileyim ASUS'un kıllığıdır bir biri yerine kullanmasınlar diye yapmıştır. Ha unutmadan , ekrana görüntü gelmemesine rağmen anakart çalışmadığını söylediğim P5KPL-E VGA rom'uyla da gayet güzel çalışıyor aslında (PCI-Ex kart takmadan) . Yani windows bile boot ediyor , radmin ile uzaktan makinaya bağlanıyorsun, intel-vga driverlar vs. herşey çalışıyor yalnız görüntü gelmiyor ekrana o kadar. Orijinal VGA rom ile güncelleyince bu sorun da ortadan kalktı tabi.

Yalnız OC potansiyeli konusunda tam hak veremeyeceğim. Deluxe model özellikle katı kondansatör ve siyah renkli üretilen modelleri saymazsak ASUS'un çoğu düz anakartı sarı renkli ve sanırım herbiri için farklı farklı üretim bandı çalıştıracaklarına standardize edilmiş bir üretim tekniği ve parçaları kullanıyorlardır. Zira bendeki P5B-Deluxe WIFI modeli ve düz P5B (sarı) anakart var ve OC potansiyeli konusunda hiçbir farkları olmadığını bizzat yaptığım kıyaslamalarla söyleyebiliririm. Ha P5B deluxe daha uzun vadede dayanır dersen o ayrı tabii.. Ama günümüzdeki donanım değişim hızına bakınca da hangi anakartı 3-5 sene kullanıyoruz ki artık?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi __root__ -- 28 Nisan 2008; 10:57:11 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.