Şimdi Ara

Üniversite Mühendislik Konularını Evde Öğrenebilmek? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
71
Cevap
1
Favori
3.438
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CardaQue -- 22 Mart 2015; 23:49:59 >
  • Birkaç saat arduino eğitimlerini izledim, bilgiler okudum ve Arduino gerçekten bu alanda bulunmaz nimet gibi bir şey. Gerçekten çok kolay, elektronik devrelerden ve assembly gibi konulardan sonra çocuk oyuncağı geldi açıkçası. Mikrodenetleyiciler ile uğraşmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Biraz ısındım bu sayede, her türlü makineyi çok daha kolay yapabileceğimi farkettim. Tabi arduino sistmleri hobi amaçlı yapılmış sanıyorum. Çünkü bulundurduğu kütüphaneler ve diekt C++ ile kartı programlamamızı sağlıyor. Derleyiciler sayesinde kaydediciler ile hiç muhabbetimiz olmadan kodlama yapabiliyoruz. Açıkçası beklediğimden çok daha kolay çıktı :). Açıkçası bu kadar geç haberim olduğu için üzüldüm, 10 yaşında bile ilgilensem muhtemelen anlardım . Ancak tabii ki söylediğim gibi hobi amaçlı projeler geliştirilebilir, işin mühendislik boyutuna baktığımızda çok yüksek performanslı olmadığı ortada. Bir mühendis için sadece hobi olabilecek nitelikte diye düşünüyorum. Zira arkaplanda ne olup bittiğini bilmeden yapılan kodlamalar genelde çok sağlıksız olur. Bunu oyun programlamadan da az çok biliyorum.

Önümüzdeki birkaç ay arduino ile değişik projeler yapacağım. Yapay zekalı bir drone yapmayı düşünüyorum şuan için. Örnek olarak salondan odama duvarlara çarpmadan bir şeyler taşıyabilecek kopter tarzı uçan bir robot. Malum odam üst katta, salon alt katta, in çık yapmak yerine ihtiyacım olan şeyi drone'um getirsin . Bunun o kadar da zor olacağını sanmıyorum, izlediğim tutoriallerde park sensörü yapılmıştı, bu sensörlerden birkaçını drone'a sabitlersek etrafa çarpmadan evde ilerlemesi sağlanabilir. Local konum belirleme sistemi kullanılabilir sanıyorum. Bunun için ek aparatlar da lazım elbette, o konuda pek bilgim yok zamanla öğreneceğiz :).

Arduino şu sıralar tam da ihtiyacım olan şeymiş sanırım, teşekkürler her şey için :).

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi any77 -- 23 Mart 2015; 0:53:00 >

• Dostum öncelikle tebrik ederim seni, senin yapmaya çalıştıklarını üniversitede bile tınlamayan tonla adam var. Benim de sana ayrı tavsiyem Arduino değil belki; ama gömülü sistemler hoşuna gittiysehttps://www.edx.org/course/embedded-systems-shape-world-utaustinx-ut-6-02x

Buradan Embedded Systems konusunda videoları izleyerek kendini geliştirebilirsin; ayrıca projeler de var. Texas Instruments'ın parçasını alabilirsin. Çizgi Elektronikte satılıyor, bunlar dışında Karaköy'de felan da bulabilirsin diye tahmin ediyorum. Tabii belli seviyede İngilizcen varsa, altyazı ile felan takip edebilirsin diye tahmin ediyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi barman -- 23 Mart 2015; 1:08:00 >

• quote:

Orijinalden alıntı: barman

Dostum öncelikle tebrik ederim seni, senin yapmaya çalıştıklarını üniversitede bile tınlamayan tonla adam var. Benim de sana ayrı tavsiyem Arduino değil belki; ama gömülü sistemler hoşuna gittiysehttps://www.edx.org/course/embedded-systems-shape-world-utaustinx-ut-6-02x

Buradan Embedded Systems konusunda videoları izleyerek kendini geliştirebilirsin; ayrıca projeler de var. Texas Instruments'ın parçasını alabilirsin. Çizgi Elektronikte satılıyor, bunlar dışında Karaköy'de felan da bulabilirsin diye tahmin ediyorum. Tabii belli seviyede İngilizcen varsa, altyazı ile felan takip edebilirsin diye tahmin ediyorum.

Teşekkür ederim ilginiz için :),

İngilizce seviyem bu tür konuları anlayabilecek seviyede değil maalesef. Bu sistemlerin arduino'dan farkı nedir?

• quote:

Orijinalden alıntı: Golden Brain

quote:

Dostum öncelikle tebrik ederim seni, senin yapmaya çalıştıklarını üniversitede bile tınlamayan tonla adam var. Benim de sana ayrı tavsiyem Arduino değil belki; ama gömülü sistemler hoşuna gittiysehttps://www.edx.org/course/embedded-systems-shape-world-utaustinx-ut-6-02x

İngilizce seviyem bu tür konuları anlayabilecek seviyede değil maalesef. Bu sistemlerin arduino'dan farkı nedir?

Anladım. TI'nın eğitim kitlerinin eğitimi genelde İngilizce üzerine kurulu, Türkiye'de ürünleri bile zor bulunuyor. Komple arduino sistemlere bakabilirsin o zaman. Türkçe kaynaklar, forumlarda uğraşan bir çok insan da mevcut. Genel olarak amaçları da aynı, yapacağın projeler de benzer projeler. İkisiyle de yaparsın bir çok şey. Bu tarz hobiler edinmek güzel şeyler ki sadece elektronik mühendisliği okuyanların değil elektrik/elektronik/kontrol/telekomünikasyon/bilgisayar/yazılım/mekatronik gibi bir çok bölümden insanın bence ilgi duyması gereken konulardan.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Golden Brain

quote:

Anladım. TI'nın eğitim kitlerinin eğitimi genelde İngilizce üzerine kurulu, Türkiye'de ürünleri bile zor bulunuyor. Komple arduino sistemlere bakabilirsin o zaman. Türkçe kaynaklar, forumlarda uğraşan bir çok insan da mevcut. Genel olarak amaçları da aynı, yapacağın projeler de benzer projeler. İkisiyle de yaparsın bir çok şey. Bu tarz hobiler edinmek güzel şeyler ki sadece elektronik mühendisliği okuyanların değil elektrik/elektronik/kontrol/telekomünikasyon/bilgisayar/yazılım/mekatronik gibi bir çok bölümden insanın bence ilgi duyması gereken konulardan.

Tavaiyeleriniz için teşekkür ederim :). Şimdilik ardiuno ile devam edeceğim. Bayağı kolay geldi açıklamasını yaptım zaten. Arduino'yu tam olarak çözdükten sonra olayın derinliklerine inmeyi düşünüyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yeniden merhabalar, yine birkaç sorum olacak sizin gibi bilgili insanların yorumlarından faydalanmak isterim :).

Biraz araştırma yaptım, yukarıda yazdığım gibi arduino çok basit ve sade kullanımı ile dikkatimi çekti. Hobi olarak ilgilenmeye devam edeceğim. Şuan bir CAD yazılımı öğrenmek istiyorum fakat bu yazılımların amaçlarını tam olarak anlayamadım. Analiz ve test etme gibi işleri (yada her neyse) Ansys gibi programlar yapıyor. Peki CAD, CAM programları nedir ne işe yarar? Hali hazırda uzunca bir süre Maya, 3DS MAX, C4D ve Blender ile uğraştım. Bu programların arayüzleri CAD programlarından daha dost canlısı. CAD programlarında yaptığımız modellemelerin üretim aşamasındaki bize sağladığı şey nedir? Mesela CNC makineleri ile MAYA gibi programlar kullanılamıyor, AutoCad yada solidworks gibi programlar kullanılıyor? Anladığım kadarıyla farkı bu. Peki hangi CAD programı ile başlamamı önerirsiniz. Aklımda Solidworks var fakat onun da MAC versiyonu yok her halde. Catia'da aynı şekilde. O zaman AutoCAD ile mi devam edeceğim? Tavsiyeniz nedir? Bir programı öğrenince geçiş yapmak çok zor olmasa gerek?

Yada konuyu daha da genelleyeyim, ortaya bir robot kol çıkartmak istediğimi varsayarsak(yada benzeri robotik sistemler) ilk hangi yazılımları öğrenmek ile başlayabiliriz?

• Solidworks daha uygun olur. Cad diyazn programıdır, cam işleme programıdır. Bu programlar içerisinde yaptıklarını diğerlerinde de açabilirsin.

• quote:

Orijinalden alıntı: i5 2410m k53sv

Solidworks daha uygun olur. Cad diyazn programıdır, cam işleme programıdır. Bu programlar içerisinde yaptıklarını diğerlerinde de açabilirsin.

CAD dizayn programıdır evet de bu programların Normal 3d modelleme programlarından farkını çözemedim tam olarak. CAM'in CNC gibi makineler ile çalışabilme yeteneği var, CAD'in makine dizaynındaki avantajı nedir klasik 3d modelleme programlarına göre?

Öğrenmemin önemli olduğu diğer dizayn yada test vb programlar nelerdir?

Böyle hocaya soru sorar gibi oluyor ama net, elle tutulur bilgiler bulamadım internette. Çoğu ingilizce zaten, o sebeple sizden yardım almak isterim :).
  • Cad ile çizdiğini cam de işlersin, sırayla kullanılan programlar yani. Cad ile modelleme arasındaki fark, 3dsmax, maya, blender render alıp görsel ürün ortaya koymaya çalışır. Reklam, animasyon yada önizleme gibi.

• Solidworkste de render alabilirsin ama 3dsmax+vray gibi olmaz.

• quote:

Solidworkste de render alabilirsin ama 3dsmax+vray gibi olmaz.

Evet , biliyorum. Vray ozellikle ahşap mobilya çizimlerine çok iyi gidiyor :). Peki 3ds max'te yapılan model CAM'de işlenemez mi? CAD'in CAM için ayrıca sağladığı avantaj nedir?
  • Ayrıca autocad ve solidworks ün kütüphanesinde iso DIN gibi standartlara sahip hazır toolboxları kullanabilirsin, ve çizdiğin cisme sadece texture pattern değil malzeme cinsini atayabilirsin. Library de çoğu mevcut. Böylece cismin akma ve çekme mukavemetini, özkütle ve ağarlığını gösterebilirsin, girebilirsin.

• quote:

Ayrıca autocad ve solidworks ün kütüphanesinde iso DIN gibi standartlara sahip hazır toolboxları kullanabilirsin, ve çizdiğin cisme sadece texture pattern değil malzeme cinsini atayabilirsin. Library de çoğu mevcut. Böylece cismin akma ve çekme mukavemetini, özkütle ve ağarlığını gösterebilirsin, girebilirsin.

Mühendislik tasarımlarında daha kullanışlıdır yani :). Bu kadar insan CAD kullanıyorsa vardır bi şeyi diyerekten devam ediyorum. Tabi biraz daha araştıracağım intenetten en iyi, başlangıç için ideal MAC için CAD programını :). Hiç olmazsa Windows PC'me kurarım ama aynı masada iyi ayrı monitör olmuyor. Herşeyi tek bilgisayarda toplamak daha mantıklı. Gerçi pc'nin performansı MAC'e göre daha iyi fakat CAD yazılımı çok performans yiyen bir şey değildir her halde.

• Küçük hacimli dizaynlarda çok kaynak kullanmaz. Bu arada ansys'te bile çizim programı var ama kimsenin kullandığını sanmıyorum. SolidWorks'te de analiz araçkutuları var aynı şekilde. Amaca yönelik en uygunu kullanılır yani.

• quote:

Küçük hacimli dizaynlarda çok kaynak kullanmaz. Bu arada ansys'te bile çizim programı var ama kimsenin kullandığını sanmıyorum. SolidWorks'te de analiz araçkutuları var aynı şekilde. Amaca yönelik en uygunu kullanılır yani.

Anladım, çok teşekkür ederim :).
  • Cad programları daha çok mühendislik çalışmalarına yatkındır. Ben solidworks ve autocad kullanıyorum. 3d modelleme de solidworks autocad'e göre çok daha iyi ve kullanışlı. 3DS Max vb. programlar daha çok tasarım,estetik vb. gibi konular üzerine kurulmuştur. O yüzden bir mühendis bu programları tercih etmez. Çünkü mühendislik açısından yeterli kapsama sahip değillerdir. Soidworks'de tasarladığın bir sistemin montajını çok rahatlıkla yapabilirsin. Bu sistemin çalışması vb. bir çok analizini yapabilirsin.
    Mesela ben aynı zamanda endüstriyel tasarım bölümü okuyorum. Bu bölümdeki bir çok arkadaşım bir ürün tasarlarken, bu ürünün ölçülerine dikkat bile etmiyorlar. Ama solidworksde ölçüsüz tasarım yapamazsın. Herşey ölçülü ve tüm parçalar bir birine uygun olmalıdır.
    Solidworks başlangıç için iyi olacaktır.Ayrıca bu programlar sandığından çok çok daha fazla kapsamlı. Benim sana tavsiyem bir program öğren ve tam öğren. Dünyada en çok kullanılan cad programlarından biri catia, diğeri solidworks'tür. Solidworks'ü çok iyi bir şekilde öğrenmeye çalış. İşini fazlasıyla görecektir zaten.

Kısaca bu programların temel amacı, tasarlanacak bir makinenin parçalarını bilgisayar ortamında 1:1 tasarlamaktır. Daha sonra bu parçalar bilgisayar ortamında montajlanarak üretilmesi planlanan makinenin sanal halini üretmiş olursun. Tüm parçaların sorunsuz bir şekilde çalışıp çalışmadığını, tüm parçaların ölçüsünün bir birlerine uyup uymadığını gözlemlersin. Yani sanal bir ortamda makinenin tasarlamış olursun ve sorunların büyük bir kısmını bu sayede çözebilirsin. Daha sonra iş üretim kısmına geçer. Üretim kısmı için CAM programlarını kullanırsın. Üreteceğin makinenin, herhangi bir parçasını CAM programıyla hazırlarsın ve bu CAM programı CNC makinesinin anlayabileceği G CODE dediğimiz kodları sana verir. Sende bu kodları CNC makinesine atarsın ve makine parçayı işlemeye başlar.

Kısaca olarak bu şekilde özetlenebilir. Bunlar dışında bir çok teferruat vardır. Üretim esnasında oluşan sıkıntılar mutlaka olur. Eğer CAD programları olmasaydı bu sıkıntılar olduğundan çok daha fazla olacaktı. Buda maliyet ve zaman kaybına neden olurdu.

Yani anlayacağın CAD, CAM programları bir mühendisin eli ayağı demektir. :)

• quote:

Orijinalden alıntı: xdriver

Cad programları daha çok mühendislik çalışmalarına yatkındır. Ben solidworks ve autocad kullanıyorum. 3d modelleme de solidworks autocad'e göre çok daha iyi ve kullanışlı. 3DS Max vb. programlar daha çok tasarım,estetik vb. gibi konular üzerine kurulmuştur. O yüzden bir mühendis bu programları tercih etmez. Çünkü mühendislik açısından yeterli kapsama sahip değillerdir. Soidworks'de tasarladığın bir sistemin montajını çok rahatlıkla yapabilirsin. Bu sistemin çalışması vb. bir çok analizini yapabilirsin.
    Mesela ben aynı zamanda endüstriyel tasarım bölümü okuyorum. Bu bölümdeki bir çok arkadaşım bir ürün tasarlarken, bu ürünün ölçülerine dikkat bile etmiyorlar. Ama solidworksde ölçüsüz tasarım yapamazsın. Herşey ölçülü ve tüm parçalar bir birine uygun olmalıdır.
    Solidworks başlangıç için iyi olacaktır.Ayrıca bu programlar sandığından çok çok daha fazla kapsamlı. Benim sana tavsiyem bir program öğren ve tam öğren. Dünyada en çok kullanılan cad programlarından biri catia, diğeri solidworks'tür. Solidworks'ü çok iyi bir şekilde öğrenmeye çalış. İşini fazlasıyla görecektir zaten.

Kısaca bu programların temel amacı, tasarlanacak bir makinenin parçalarını bilgisayar ortamında 1:1 tasarlamaktır. Daha sonra bu parçalar bilgisayar ortamında montajlanarak üretilmesi planlanan makinenin sanal halini üretmiş olursun. Tüm parçaların sorunsuz bir şekilde çalışıp çalışmadığını, tüm parçaların ölçüsünün bir birlerine uyup uymadığını gözlemlersin. Yani sanal bir ortamda makinenin tasarlamış olursun ve sorunların büyük bir kısmını bu sayede çözebilirsin. Daha sonra iş üretim kısmına geçer. Üretim kısmı için CAM programlarını kullanırsın. Üreteceğin makinenin, herhangi bir parçasını CAM programıyla hazırlarsın ve bu CAM programı CNC makinesinin anlayabileceği G CODE dediğimiz kodları sana verir. Sende bu kodları CNC makinesine atarsın ve makine parçayı işlemeye başlar.

Kısaca olarak bu şekilde özetlenebilir. Bunlar dışında bir çok teferruat vardır. Üretim esnasında oluşan sıkıntılar mutlaka olur. Eğer CAD programları olmasaydı bu sıkıntılar olduğundan çok daha fazla olacaktı. Buda maliyet ve zaman kaybına neden olurdu.

Yani anlayacağın CAD, CAM programları bir mühendisin eli ayağı demektir. :)

Konuya ayrıntılı bir açıklama getirebildiniz, teşekkür ederim. Gerçekten açıklayıcı oldu :).

Yani genel anlamda 3DS MAX ile CAD yazılımları arasında görüntü açısından fark yok fakat mühendislik detayları için içine girince çok daha detaylı olan solidwoks iş görüyor. Tabi 3ds max gibi programların da amacı güzel görüntü vermek, render vs... CAD programları kapsam açısından çok daha kapsamlı. Tahmin ettiğim gibi makinenin sanal ortamdaki her parçasını ölçülü tasarlıyoruz, sonra her parçayı ayrı ayrı CAM yazılımına atıp CNC'ye veriyoruz. CNC'den çıkan parçaları da sonra elle birleştiriyoruz. En yüzeysel şekilde bu :).

Problem şu ki solidworks'ün MAC için olan versiyonu yok :(. NX diye bir yazılım var aslında o da hoşuma gitti, yorumlar da iyi gibi. Ama solidworks açık ara en iyisi derseniz pc'ye de bi yer bulurum masada :D. Genelde robotik ve akıllı sistemler ile ilgilenirim. Uçan araçlarla da ilgileniyorum. 3D tasarım tecrübem var söylediğim gibi, 100'lerce modelle uğraştım ama hiç CAD yazılımı kullanmadım, MAYA ile uğraştım en çok.

Catia'yı ne yapacağız? Catia çok daha kapsamlı bir program diyorlar. Karmaşık ürünlerin tasarımlarında catia, basit mekanik sistemlerde solidworks kullanılıyormuş. Fiyatı önemli değil açıkçası, yıllar boyunca öğreneceğim program sonuçta, aradaki fiyat 10 kat bile olsa eğer biri diğerine göre üstün ise onu kullanırım :). Yeni başlayanlara solidi tavsiye ediyorlar. Siz hangisini önerirsiniz?

Catia'yı (yada benzeri bir CAD) cebe attık, başka hangi yazılımları öğrenmemi tavsiye edebilirsiniz? Matlab'de bir şeyler yapayım diye düşündüm ama şuan için biraz ağır gelir gibi :).

edit: Bu programların ortalama fiyatları hakkında bilginiz var mıdır? Sadece meraktan soruyorum, şuan için yasa dışı yollarla işimi göreceğim. Hiçbir yerde bulamadım fiyatı nedir ki?
    Yıllık 100 bin dolar?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi any77 -- 24 Mart 2015; 23:57:52 >

• Başlangıç için solidworks öneririm. Zaten catia'da yapıpda solidde yapamayacağın pek bir şey yoktur. Soidworks çok daha anlaşılabilir geliyor bana. Bunun yanında ek olarak solidworks'ün similasyon eklentilerini öğrenebilirsin. Eğer ileride Makine mühendisliği seçeceksen Solidcam programını da öğrenmen sana çok büyük bir avantaj katacaktır ama biraz ağır gelebilir. Cam için CNC mantığını anlamak gerekiyor.
    Bunun yanında Matlab falan öğrenebilirsin ama bence acele etmeden her birini sindirerek ilerle. Mac içinde çalıştıranlar vardı solidworks'ü ama tam olarak da bir bilgim yok bu konuda.

Programların fiyatı hakkında kesin bir bilgim yok. Tek bildiğim okulumuzdaki yaklaşık 30 bilgisayar için öğrenci versiyonunu 3 bin küsür dolara aldıkları.
    Ama Solidworks firması kişisel kullanıcılar için lisansız kullanımı pek önemsemiyor. Şirketlerin ticari amaçla kullananların kesinlikle lisanslı kullanmaları şart.
    Bu linkten birçok cad yazılımı ile tasarlanmış modellere bakabilirsin.
    https://grabcad.com

• quote:

Orijinalden alıntı: xdriver

Başlangıç için solidworks öneririm. Zaten catia'da yapıpda solidde yapamayacağın pek bir şey yoktur. Soidworks çok daha anlaşılabilir geliyor bana. Bunun yanında ek olarak solidworks'ün similasyon eklentilerini öğrenebilirsin. Eğer ileride Makine mühendisliği seçeceksen Solidcam programını da öğrenmen sana çok büyük bir avantaj katacaktır ama biraz ağır gelebilir. Cam için CNC mantığını anlamak gerekiyor.
    Bunun yanında Matlab falan öğrenebilirsin ama bence acele etmeden her birini sindirerek ilerle. Mac içinde çalıştıranlar vardı solidworks'ü ama tam olarak da bir bilgim yok bu konuda.

Programların fiyatı hakkında kesin bir bilgim yok. Tek bildiğim okulumuzdaki yaklaşık 30 bilgisayar için öğrenci versiyonunu 3 bin küsür dolara aldıkları.
    Ama Solidworks firması kişisel kullanıcılar için lisansız kullanımı pek önemsemiyor. Şirketlerin ticari amaçla kullananların kesinlikle lisanslı kullanmaları şart.
    Bu linkten birçok cad yazılımı ile tasarlanmış modellere bakabilirsin.
    https://grabcad.com

Anladım, çok teşekküler...

Solidworks'e başlıyorum o zaman. CNC mantığını az çok tahmin ediyorum ama bilgim yok şuan. CAM CAD ikilisi ile başlıyorum o zaman. Sindire sindire ilerleyelim :).

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.