Şimdi Ara

Üniversite Mühendislik Konularını Evde Öğrenebilmek?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
71
Cevap
1
Favori
3.438
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • İleride seçmeyi düşündüğüm mühendislik dalı mekatronik ve ben şimdiden yavaş yavaş başlamak istiyorum. İnternette birkaç üniversitenin dersleri var fakat nasıl bir plan izlemem gerektiğini bilmiyorum. Eğer çok çalışılırsa evde de bir önbilgi edinilebilir diyorsanız biraz yardım isteyeceğim. Mühendislik okuyan arkadaşlar biraz anlatabilir mi üniversitede konular nasıl işlenir, sıralama nasıl olmalıdır? Direk mekatronik giriş kitabını alıp okumaya mı başlamalıyım? Sizler nasıl çalışıyorsunuz? Herşeyi derslerde oldu bitti yapacak haliniz yok . Siz nasıl çalışıyorsanız ben de yavaştan evde o şekilde başlamak istiyorum. Hocaların tavsiyeleri vs olabilir bu tür bilgiler internette hiç yok maalesef.

• Hevesli olman çok güzel. Umarım bu hevesini daima korursun.
    İlk etapta mühendislik derslerine şuan için çalışmanı önermem. Bazı temel derslere (Fizik, calculus vb.) çalışabilirsin, çünkü bu dersler lisede anlatılanlardan çokda farklı değil. Bölüm derslerini evde tek başına anlaman zor olacaktır. Bunun yerine mekatronik müh. düşündüğün için robot vb. sistemleri araştırabilirsin.
    Arduino gibi programlanabilir elektronik devrelerin eğitimlerini izleyip öğrenebilirsin (internette bolca mevcut bu eğitimler).
    C-C+ vb. programlama dillerini basit düzeyde öğrenebilirsin.
    Bunlar ileride işine mutlaka yaracak ve önceden bilgi sahibi olman daima sana avantaj katacaktır.
  • okula gitmiyorum tüm dersleri evde kendim çalışığ ögreniyorum illa okula gidipte dersi görünce ögrenecceksin diye bişey yok..ama senin için erken daha,zamanını başka şekilde degerlendirmeni öneriririm..
  • hevesini anlıyorum, ben de öyleydim. mühendislik derslerine çalışmana gerek yok, hem soğursun hem de kendini boşa yorarsın. 1 ay sonra girebileceğin bir final olmayınca da motivasyonunu sürdüremezsin zaten. mühendislik okuyacağım, iyi bir mühendis omlak istiyorum ne yapayım diye sorarsan, sırası farketmeden şunları üniversitede ilk senenin sonuna kadar halletmiş olman gerekiyor:
    1-Çok iyi düzeyde ingilizce- En iyi okullarda okuyup hazırlığı geçtikten sonra bile insanlar ingilizceye hakim değil. Spesifik bir sorunu türkçe aratan adamlar görüyorum hala. İngilizceye kesinlikle aban, çok önemli bu. Yabancı forumlarda takıl, gününün büyük bölümünde ingilizceye maruz kal. ingilizceyi biliyorum, dil de kolay öğrenirim diyorsan almanca vs 2. dil önerebilirim.
    2-Calculus- Calculus=mühendislik. Aldığın en zor dersten en kolayına calculusu etkin bir şekilde kullanman lazım.
    3- Lineer cebir = Çoğu kişinin dersini alırken pek sallamadığı, zamanla öpe öpe öğrendiği olay. Avcunun içi gibi bilecen.
    4- Zaman yönetimi- Gaza gelip günlük planlar çıkartıp bugün 2 saat 15 dk şunu yapacağım değil de, ne yapman lazımsa kendini kandırmadan etkin bir şekilde çalışabilme. Mühendislik eğitimi ygs-lys den daha zor. Ygs-lysde iyi bir bölüme girince diyorsun ki, ben düzenli ve çok çalışabiliyorum o yüzden daha zorunu getirin bana. Çok çalıştın, iyi puan yaptın al ödülün diye bir şey değil kesinlikle. Mühendislik oldukça stresli bir şey. Bir yandan okurken bir teknik projeler yapıp bir yandan sosyal yeteneklerini geliştirmek, bütün sene boyunca bunları dengede tutmak oldukça yorucu.
    5- Hobi- Akıl sağlığını koruyup verimliliğini artırman çok önemli. İlgi alanlarını artırınca da benzer zevklere sahip insanlarla tanışabiliyorsun. Hem de ilginç bir insan yapar seni.Bir şeyin zaman geçirmeye değip değmeyeceğini anlamanın kolay bir yolu var.
    Yaptığın şey sana kısa süre içinde kısa tatminler veriyor mu? O tatmini elde etmek için çaba harcamak gerekiyor mu? Çaba harcamadan aldığın ani mutluluklar uzun vadede bir o kadar üzer. 'Eğlenerek geçirdiğin zaman boşa geçmiş değildir' demiş john lennon, koca bir yalan.http://waitbutwhy.com/2013/11/how-to-beat-procrastination.html
    Aldığın tatmin uzun vadeli olacak, çaba harcayacaksın. Mutluluğun ana kuralı bu.
    Senin yerinde bir zamanlar ben vardım, hevesle açardım buna benzer konular. Çok fazla uygulayamadım açtığım konulardak tecrübeli kişilerin tavsiyelerini, üstteki her şeyi yapamazsan çok üzülme. Kararlı ve azimliysen olacağına varıyor
    Haydi kolay gelsin

• quote:

Orijinalden alıntı: xdriver

Hevesli olman çok güzel. Umarım bu hevesini daima korursun.
    İlk etapta mühendislik derslerine şuan için çalışmanı önermem. Bazı temel derslere (Fizik, calculus vb.) çalışabilirsin, çünkü bu dersler lisede anlatılanlardan çokda farklı değil. Bölüm derslerini evde tek başına anlaman zor olacaktır. Bunun yerine mekatronik müh. düşündüğün için robot vb. sistemleri araştırabilirsin.
    Arduino gibi programlanabilir elektronik devrelerin eğitimlerini izleyip öğrenebilirsin (internette bolca mevcut bu eğitimler).
    C-C+ vb. programlama dillerini basit düzeyde öğrenebilirsin.
    Bunlar ileride işine mutlaka yaracak ve önceden bilgi sahibi olman daima sana avantaj katacaktır.

Halihazırda imzamdaki dilleri orta seviye biliyorum. C# bilgim biraz daha iyidir. Mekatronik derslerinin ağır geleceğini sanmıyorum yavaş yavaş da olsa öğrenerek ilerleyebilirim. Bol zamanım var zaten. Üniversiteye bayağı zaman var :). Elektronik hakkında neredeyse hiç bilgim yok birakaç devre elemanını bilirim o kadar :). Hani kopuk kopuk evde PIC ile basit devreler kura kura öğrenmektense adam gibi başlayayım kontrol vs her konuyu yavaş yavaş geliştireyim. Birkaç sene sonra bir robot kol tasarlayabilecek seviyeye gelmeyi umuyorum. 2 sene tahminim...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: ahmet//

hevesini anlıyorum, ben de öyleydim. mühendislik derslerine çalışmana gerek yok, hem soğursun hem de kendini boşa yorarsın. 1 ay sonra girebileceğin bir final olmayınca da motivasyonunu sürdüremezsin zaten. mühendislik okuyacağım, iyi bir mühendis omlak istiyorum ne yapayım diye sorarsan, sırası farketmeden şunları üniversitede ilk senenin sonuna kadar halletmiş olman gerekiyor:
    1-Çok iyi düzeyde ingilizce- En iyi okullarda okuyup hazırlığı geçtikten sonra bile insanlar ingilizceye hakim değil. Spesifik bir sorunu türkçe aratan adamlar görüyorum hala. İngilizceye kesinlikle aban, çok önemli bu. Yabancı forumlarda takıl, gününün büyük bölümünde ingilizceye maruz kal. ingilizceyi biliyorum, dil de kolay öğrenirim diyorsan almanca vs 2. dil önerebilirim.
    2-Calculus- Calculus=mühendislik. Aldığın en zor dersten en kolayına calculusu etkin bir şekilde kullanman lazım.
    3- Lineer cebir = Çoğu kişinin dersini alırken pek sallamadığı, zamanla öpe öpe öğrendiği olay. Avcunun içi gibi bilecen.
    4- Zaman yönetimi- Gaza gelip günlük planlar çıkartıp bugün 2 saat 15 dk şunu yapacağım değil de, ne yapman lazımsa kendini kandırmadan etkin bir şekilde çalışabilme. Mühendislik eğitimi ygs-lys den daha zor. Ygs-lysde iyi bir bölüme girince diyorsun ki, ben düzenli ve çok çalışabiliyorum o yüzden daha zorunu getirin bana. Çok çalıştın, iyi puan yaptın al ödülün diye bir şey değil kesinlikle. Mühendislik oldukça stresli bir şey. Bir yandan okurken bir teknik projeler yapıp bir yandan sosyal yeteneklerini geliştirmek, bütün sene boyunca bunları dengede tutmak oldukça yorucu.
    5- Hobi- Akıl sağlığını koruyup verimliliğini artırman çok önemli. İlgi alanlarını artırınca da benzer zevklere sahip insanlarla tanışabiliyorsun. Hem de ilginç bir insan yapar seni.Bir şeyin zaman geçirmeye değip değmeyeceğini anlamanın kolay bir yolu var.
    Yaptığın şey sana kısa süre içinde kısa tatminler veriyor mu? O tatmini elde etmek için çaba harcamak gerekiyor mu? Çaba harcamadan aldığın ani mutluluklar uzun vadede bir o kadar üzer. 'Eğlenerek geçirdiğin zaman boşa geçmiş değildir' demiş john lennon, koca bir yalan.http://waitbutwhy.com/2013/11/how-to-beat-procrastination.html
    Aldığın tatmin uzun vadeli olacak, çaba harcayacaksın. Mutluluğun ana kuralı bu.
    Senin yerinde bir zamanlar ben vardım, hevesle açardım buna benzer konular. Çok fazla uygulayamadım açtığım konulardak tecrübeli kişilerin tavsiyelerini, üstteki her şeyi yapamazsan çok üzülme. Kararlı ve azimliysen olacağına varıyor
    Haydi kolay gelsin

Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Zaten mühendislik konularını türkçe araştırmaktan büyük zaman kaybı yok. Hayatımızda mutluluklarımız üzüntülerimize bağlıdır evet bu konuda ben de hemfikirim. Matrix filminin de repliğidir zaten :). Çalışmadan, sıkılmadan mutlu olunmuyor. Her şey dalgalı, sürekli mutlu olamayız, bir sıkılıp bir mutlu olmak gerek. Beyin yapısı bu. Gerçi benim mutlu olmak gibi bir amacım da yok. Ben hayatımı bilime ve teknolojiye adadım. Zaten bu şekilde de mutluyum. Yani ben mühendislik derslerine çalışmasam evde fizik çalışırım. Bi şeyler yaparım yani :). Sürekli deney yapmak yerine amaçlarımı belirleyip öyle ilerlemek istiyorum. Bir alan belirleyip o alanda uzmanlaşıp devam etmek daha mantıklı. Bu şekilde evde bi fizik bi yazılım kopuk kopuk oluyor alakası olmayan alanlar :). Mekatronikte kendimi geliştirdikten sonra hangi konuya devam ederim bilmiyorum. Seçemedim, muhtemelen parçacık fiziği ile devam edeceğim. Sevdiğim bir konu, kuantum fiziği vs iyice derinlerine inebilirim :).

Söylediğim gibi bn bu tür konularla ilgilenmekten zevk alıyorum her ne kadar kendimi parçalasam da :). Fazla yaşamam ben :).

• quote:

Orijinalden alıntı: yorgun şair

okula gitmiyorum tüm dersleri evde kendim çalışığ ögreniyorum illa okula gidipte dersi görünce ögrenecceksin diye bişey yok..ama senin için erken daha,zamanını başka şekilde degerlendirmeni öneriririm..

Neyle değerlendireyim zamanımı? Yaşıtlarım gibi işim gücüm kızlar mı olsun? Pc'yi açıp LoL yada "kantır" mı oynayayım? Bıktım artık bu insanların boşluğundan işsizliğinden. Konuşulan en derin mevzu Beşiktaş mı juventus mu? Tüm hayatları bundan ibaret gibi. Bir de karşılarında bilimsel bir şeyler söylersin kendince saçmalar sana da cahil der . Tam komedi, komedi ama içler acısı bir durum. Trajikomik :(.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Golden Brain

quote:

hevesini anlıyorum, ben de öyleydim. mühendislik derslerine çalışmana gerek yok, hem soğursun hem de kendini boşa yorarsın. 1 ay sonra girebileceğin bir final olmayınca da motivasyonunu sürdüremezsin zaten. mühendislik okuyacağım, iyi bir mühendis omlak istiyorum ne yapayım diye sorarsan, sırası farketmeden şunları üniversitede ilk senenin sonuna kadar halletmiş olman gerekiyor:
    Haydi kolay gelsin

Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Zaten mühendislik konularını türkçe araştırmaktan büyük zaman kaybı yok. Hayatımızda mutluluklarımız üzüntülerimize bağlıdır evet bu konuda ben de hemfikirim. Matrix filminin de repliğidir zaten :). Çalışmadan, sıkılmadan mutlu olunmuyor. Her şey dalgalı, sürekli mutlu olamayız, bir sıkılıp bir mutlu olmak gerek. Beyin yapısı bu. Gerçi benim mutlu olmak gibi bir amacım da yok. Ben hayatımı bilime ve teknolojiye adadım. Zaten bu şekilde de mutluyum. Yani ben mühendislik derslerine çalışmasam evde fizik çalışırım. Bi şeyler yaparım yani :). Sürekli deney yapmak yerine amaçlarımı belirleyip öyle ilerlemek istiyorum. Bir alan belirleyip o alanda uzmanlaşıp devam etmek daha mantıklı. Bu şekilde evde bi fizik bi yazılım kopuk kopuk oluyor alakası olmayan alanlar :). Mekatronikte kendimi geliştirdikten sonra hangi konuya devam ederim bilmiyorum. Seçemedim, muhtemelen parçacık fiziği ile devam edeceğim. Sevdiğim bir konu, kuantum fiziği vs iyice derinlerine inebilirim :).

Söylediğim gibi bn bu tür konularla ilgilenmekten zevk alıyorum her ne kadar kendimi parçalasam da :). Fazla yaşamam ben :).

Mekatronikle parçacık fiziği ne alaka anlamadım yalnız, mekatronik diye nasıl karar verdin onu da anlamadım. bilimle uğraşacaksan mühendislik gereksiz.

• quote:

quote:

quote:

Haydi kolay gelsin

Mekatronikle parçacık fiziği ne alaka anlamadım yalnız, mekatronik diye nasıl karar verdin onu da anlamadım. bilimle uğraşacaksan mühendislik gereksiz.

Şimdi bunlar benim ilgi alanlarım. Bilim ve teknoloji. Doğal olarak mühendislik dalları da ilgi Alanıma giriyor. Robotlar vs. O sebeple mekatroniği seçtim. Elektronik yada yazılım tek başına ilgi alanım değil. Fakat bir bütün olduklarında ortaya robotik, akıllı sistemler ortaya çıkıyor. Bunlar da ilgi alanım. Ben şuan evde hobi amaçlı kendimi geliştiriyorum. Yani geleceğe yönelik planlamalarım yok. Nır mühendis olup bir firmada çalışmayı da düşünmüyorum. Belki temel fizik okuyabilirim :).

• Tavsiyem Arduino programlama dilini öğren. Robotik alanında çok kullanılan ve basit sayılabilecek bir platformdur. Maliyet olarak da oldukça ucuz bir sistem.
    25-35 tl arasına satın alabilirsin.
    Yorumlarına bakılırsa kendini bilimsel alanda yetiştirmek istiyorsun. Daha çok piyasada çalışmak yerine bilimsel çalışmalar ve makaleler ile uğraşmak senin ana hedeflerinden biri anladığım kadarıyla. Bunun için ileri ki zamanlarda akademik olarak kariyer yapmayı tercih edebilirsin. Fizik, matematik vb. bir çok alana yönelme imkanın var. Sonuçta mühendis bu bilim dallarını uygulayarak hayata geçiren kişidir. Bir robot tasarlarsın ve bu robotun hareketini ona çeşitli denklemler geliştirerek(kinematik vb.) öğretirsin.
    Teorik anlamda merak ettiğin konuları araştır öğren, sana bir şey kaybettirmez sonuçta. Bu teorik çalışmalarının yanında ileri zamanlarda işine çok yarayacak pc programlarını da öğrenmeye çalış. 2 sene sonra bir robot kol tasarlamayı hedefliyorsan, bu robotu tasarlaman için gerekli olan tüm araçları öğren. CAD yazılımlarını öğrenebilirsin mesela.

• quote:

Tavsiyem Arduino programlama dilini öğren. Robotik alanında çok kullanılan ve basit sayılabilecek bir platformdur. Maliyet olarak da oldukça ucuz bir sistem.
    25-35 tl arasına satın alabilirsin.
    Yorumlarına bakılırsa kendini bilimsel alanda yetiştirmek istiyorsun. Daha çok piyasada çalışmak yerine bilimsel çalışmalar ve makaleler ile uğraşmak senin ana hedeflerinden biri anladığım kadarıyla. Bunun için ileri ki zamanlarda akademik olarak kariyer yapmayı tercih edebilirsin. Fizik, matematik vb. bir çok alana yönelme imkanın var. Sonuçta mühendis bu bilim dallarını uygulayarak hayata geçiren kişidir. Bir robot tasarlarsın ve bu robotun hareketini ona çeşitli denklemler geliştirerek(kinematik vb.) öğretirsin.
    Teorik anlamda merak ettiğin konuları araştır öğren, sana bir şey kaybettirmez sonuçta. Bu teorik çalışmalarının yanında ileri zamanlarda işine çok yarayacak pc programlarını da öğrenmeye çalış. 2 sene sonra bir robot kol tasarlamayı hedefliyorsan, bu robotu tasarlaman için gerekli olan tüm araçları öğren. CAD yazılımlarını öğrenebilirsin mesela.

Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.

Sizin de yazdığınız gibi mühendis bilimi hayata uyarlayan kişidir.
    Şöyle ki bilimle ilgilenmek istiyorum evet ama mühendisliğe de hayır diyemem. İki konu birbirinden ayrılamaz bir bütün. Zaten günümüzde ortaya bir ürün çıkıyorsa bu takım çalışmasının bir sonucu oluyor. Hiç kimse kendi başına hem bilimsel temelini oluşturup elektroniğini yazılımını zartını zurtunu halledip bir ürün yaratamaz. Takım olmak gerekli. Nasıl takım olunur sorusu da ya şirkete girmek yada şirket açmak. İlki daha kolay ve risksiz. İkincisinde ise başarılı olunursa kat be kat daha büyük hedeflere ulaşmış oluyoruz.
    Bir mühendis olup bi şirkete girip çalışmayı hiç istemem. Uzun vadeli hedefimde kendi şirketimi kurmak var fakat bu işin çok sonraki boyutu. Ne yapacağını bilemiyorum şuan hangi alanı seçsem çok kararsızım. Fakat emin olduğum tek şey bir firmada çalışan klasik bir mühendis olmaktansa bilimsel makaleler ile yol almayı tercih ederim. Eğer bir mühendislik bölümünü okuyup bitirdiğimizdr yapılabilecek tek şey bir firmaya girip çalışmaksa hiç almayayım kalsın diyorum. Fizik yada uzay bilimleri okurum çok daha iyidir??? Sonuçta uzay da fizik de çok geniş konular, illaki bir şirkette çalışma zorunluluğu yok. Yani şirket olsa bile klasik kâr amacı güden bir şirkette çalışma zorunluluğu yok. Öte yandan CS okursak tek çaremiz bi bilgisayar şirketine girip çalışmak olur? Yanlışmıyım? Kâr amacı gütmeyen bir bilgisayar şirketi de olur mu, hiç sanmıyorum.

Düşündüğümüzde bütün şirketlerin temel amacı kazanç elde etmektir fakat bazıları insanlığa faydamız olsun değil de sırf körü körüne insanların ceplerini boşaltma üzerine kuruludur. İşte o şirketlerden sakınıyorum kendimi...

Mesela çalışmak istediğim şirket SpaceX olabilir, Apple, Samsung yerine bu şirkette çalışırdım :).

• quote:

quote:

okula gitmiyorum tüm dersleri evde kendim çalışığ ögreniyorum illa okula gidipte dersi görünce ögrenecceksin diye bişey yok..ama senin için erken daha,zamanını başka şekilde degerlendirmeni öneriririm..

Neyle değerlendireyim zamanımı? Yaşıtlarım gibi işim gücüm kızlar mı olsun? Pc'yi açıp LoL yada "kantır" mı oynayayım? Bıktım artık bu insanların boşluğundan işsizliğinden. Konuşulan en derin mevzu Beşiktaş mı juventus mu? Tüm hayatları bundan ibaret gibi. Bir de karşılarında bilimsel bir şeyler söylersin kendince saçmalar sana da cahil der . Tam komedi, komedi ama içler acısı bir durum. Trajikomik :(.

Bir asosyalin çığlıkları

• quote:

Orijinalden alıntı: Akagami No Shanks

quote:

quote:

Bir asosyalin çığlıkları

Dostum bana böyle palavralar ile gelmeyin, siz de komik oluyorsunuz artık.

Ben bu tür muhabbetlerin yapılmasına karşı değilim, prblem tartışmanın kalitesi. Oyun oynamak ayrı salaklık zaten, o konuya hiç girmiyorum. Oyun oynayan adam eğer günde yarım saatten fazlasını ayırıyorsa açık ve net işsizdir. O yarım saati de kafa dağıtmak için oynuyorsa sorun yok. Zevk için oynuyorsa çıksın dışarıda gezsin tozsun madem amaç biraz eğlenmek. Oyun oynayana tahammulüm yok, kusura bakmayın.
    Takım yada kız muhabbetleri işin ayrı bir boyutu. Söylediğim gibi muhabbetin bir seviyesi ve sınırı olur. 10 dk muhabbet edersin sonra işine dönersin. Burada bahsi geçen muhabbet ne 10dk ne 100dk ne de 1000 dk? Bitmek tükenmek bilmeyen bir işsizlik var. Eve git ödevleri yap yarım saatte tamam gerisini yasla gitsin mantığı. Bana kimse açıp da LoL oynamanın sosyallikle ilgisi olduğundan bahsetmesin. Biriyle konuşayım muhabbete gireyim diyorsun ya beşiktaş muhabbeti yada oyun muhabbeti. Ülkede her konu bitti, ha bu kaldı kim kimle çıkmış önemli olan bu? Nedir bu umursamazlık? Hiçbir halt bilmez, her gördüğüne salak, cahil deyip itelemeler. İnsanların %90'ı böyle kendisini üstün görüyor. Doğal olarak felsefi yada bilimsel muhabbet yapamıyorsun, her zaman doğrudur ya kendisi! Muhabbet etmeye gerek yok, en son teknoloji, en doğru felsefeyi hep kendisi biliyordur muhabbet etmeye de ihtiyaç duymaz o yüzden. Hadi açalım kantır atalım, headshot çekelim sosyallik bu şimdi soyallik oluyor he?

Hani liselinin soyalliği derler ya, ben onu eleştiriyorum. Yaşı büyük olan birisi gezer tozar ama seviyeli konuşur. Yaşı çek 15-16 yap, küfür, argo, saçma sapan hareketler, el şakaları filan ne ararsan var. Bu mu şimdi soyallik hocam? Ben mi yanılıyorum? Böyle ortamlarda küfür dinleyeceğime evde odama çekilirim daha iyi? Yada tek başıma gezer tozarım daha iyi?

• Sıradan bir şirkete girip çalışmak zaten bir mühendis için kariyer anlamında pek iyi olmaz. Mühendis daima kendini geliştirmelidir. Daima kendini geliştirebileceği ortamlarda bulunmak zorundadır. Aksi takdirde ayda 2000-3000 lira maaş alıp hayatının sonuna kadar yaşarsın. İlk etapda tecrübesiz bir mühendis çok iyi yerlerde çalışma imkanı bulamayabilir fakat sürekli kendini geliştirirsen, bilimi tam anlamıyla uygulayabileceğin ortamlarda yer alabilirsin. Mühendislik okuyup bitirdiğinde yapılacak tek şey bir firmada çalışmak değildir. Bir çok alanda istediğin şekilde çalışma imkanına sahip olma şansın bile var. Türkiye'de iyi gelişim ve bir çok alanda güzel çalışmalar yapan bir kaç firma var. Aselsan vb. gibi şirketlerde kaliteli projelerin içerisinde yer alarak bilimsel ve teknolojik alanda bir çok yenilik, geliştirme yapabilirsin.
    Tüm bunların yanında bağımsız olacağım, kendi ekibimi kurup bilimsel çalışmalar yapacağım dersen eğer, akademik kariyer sana uygun olur. Çevremde tanıdıklarımdan örnek verecek olursak eğer, okuduğum üniversitede bilimsel araştırma ve geliştirme yapan tanıdıklarım var. Hocalar oldukça rahat ve tek yoğunlaştıkları olay projeleri. Kendi ekiplerini yüksek lisans öğrencilerinden oluşturuyorlar ve kendilerine ait laboratuvarları var ve projeleri üzerinde yaptıkları gelişimleri ekibine uygulatıyor. Konu hakkında birçok tez,makale vb. raporlar hazırlıyorlar ve bunlarda uluslar arası bilim dergilerinde yayınlanıyor. Yani bir nevi bilim için çalışıyorlar. Yeri geliyor sabahlara kadar laboratuvarda çalışıyorlar. İşe giriş ve çıkış saati diye bir şey yok.
    Sen mekatronik müh. okuduktan sonra, bir alana yoğunlaşıp bu alanda yaptığın bütün çalışmalar birer bilimsel çalışma olarak kayıtlara geçecektir. Bunun yanında istersen bir firmaya girip projelerde de görev alabilirsin. Yada daha farklı işler yapabilirsin.
    Aynı zamanda şuan dünya üzerinde yapılan bir çok bilimsel araştırma mühendislerin geliştirdiği araçlar sayesinde yapılmakta. Yani bu iş büyük bir takım çalışmasının bir ürünüdür. Ve bu ürünün parçası olan herkes gelişimin bir parçasıdır.

• quote:

Sıradan bir şirkete girip çalışmak zaten bir mühendis için kariyer anlamında pek iyi olmaz. Mühendis daima kendini geliştirmelidir. Daima kendini geliştirebileceği ortamlarda bulunmak zorundadır. Aksi takdirde ayda 2000-3000 lira maaş alıp hayatının sonuna kadar yaşarsın. İlk etapda tecrübesiz bir mühendis çok iyi yerlerde çalışma imkanı bulamayabilir fakat sürekli kendini geliştirirsen, bilimi tam anlamıyla uygulayabileceğin ortamlarda yer alabilirsin. Mühendislik okuyup bitirdiğinde yapılacak tek şey bir firmada çalışmak değildir. Bir çok alanda istediğin şekilde çalışma imkanına sahip olma şansın bile var. Türkiye'de iyi gelişim ve bir çok alanda güzel çalışmalar yapan bir kaç firma var. Aselsan vb. gibi şirketlerde kaliteli projelerin içerisinde yer alarak bilimsel ve teknolojik alanda bir çok yenilik, geliştirme yapabilirsin.
    Tüm bunların yanında bağımsız olacağım, kendi ekibimi kurup bilimsel çalışmalar yapacağım dersen eğer, akademik kariyer sana uygun olur. Çevremde tanıdıklarımdan örnek verecek olursak eğer, okuduğum üniversitede bilimsel araştırma ve geliştirme yapan tanıdıklarım var. Hocalar oldukça rahat ve tek yoğunlaştıkları olay projeleri. Kendi ekiplerini yüksek lisans öğrencilerinden oluşturuyorlar ve kendilerine ait laboratuvarları var ve projeleri üzerinde yaptıkları gelişimleri ekibine uygulatıyor. Konu hakkında birçok tez,makale vb. raporlar hazırlıyorlar ve bunlarda uluslar arası bilim dergilerinde yayınlanıyor. Yani bir nevi bilim için çalışıyorlar. Yeri geliyor sabahlara kadar laboratuvarda çalışıyorlar. İşe giriş ve çıkış saati diye bir şey yok.
    Sen mekatronik müh. okuduktan sonra, bir alana yoğunlaşıp bu alanda yaptığın bütün çalışmalar birer bilimsel çalışma olarak kayıtlara geçecektir. Bunun yanında istersen bir firmaya girip projelerde de görev alabilirsin. Yada daha farklı işler yapabilirsin.
    Aynı zamanda şuan dünya üzerinde yapılan bir çok bilimsel araştırma mühendislerin geliştirdiği araçlar sayesinde yapılmakta. Yani bu iş büyük bir takım çalışmasının bir ürünüdür. Ve bu ürünün parçası olan herkes gelişimin bir parçasıdır.

Zaman ayırıp yardımcı olduğunuz için teşekkürler :).

Yani açıkçası bilimin sadece kağıt üzerinde olduğu bir alan, mesala teorik fizikte ilerlemek yerine daha aktif mühendislik alanında ilerlemek isterim. Fakat bilime de meraklıyım. Kısacası ar-ge projelerinde yer almak benim için en iyisi gibi duruyor. Hedefim yurtdışı üniversite, mekatronik mühendisliği yaygın bir alan değil. Her üniversitede istisnasız CS, CE, EE dalları bulunur. Uçak ve uzay mühendisliği de bulunur. Açıkçası elektronik devre kartları hiç içimi açmıyor, bayıcı geliyor bana. CE ile pek alakam yok, belki yapaz zeka konusunda bir bağlantım olabilir onun dışında CE'de seçmem gibi. Geriye CS kalıyor. Bu da çok fazla mezun veriyor ve klasik bir mühendislik oldu artık. CS mezunu olmadan da evde çok über yerlere gelebiliriz, üniversitenin yazılım anlamında bana ne katabileceğini bilmiyorum. Yani CS'in %80'i kişinin kendi çalışmasıdır, yazılım sonuçta, laboratuvarla yada özel-üniversitenin sağlayabileceği mekineler ile yapılan bir şey değil. Bir ayrıcalığı olması lazım :). Şuan ağır basan iki alan var, uzay mühendisliği ve robotik. Robotik diye bir mühendislik yok, mekatronik var ama o da çok yaygın değil, istediğim üniversitelerde bölümü bulunmuyor. En yakın hangi mühendislik alanı var robotik'e? Robotlar, akıllı sistemler, işte hareketli yapay zekalı çalışan sistemler gibi gibi...

Açıkçası üniversiteye gitme amacım ezici oranda projeler için. Sonuçta her alanın en uzman kişileri ile konuşup projene yardım etmesini istiyorsun. Her hanle böyle bir şey vardır? Sadece kendi alanımızdaki öğretim üyeleri ile proje gerçekleştirebiliyoruz? Yoksa ortak, 4-5 farklı alandaki öğretim üyelerinin ortak katkısı ile birtakım projeler yapmak mümkün mü?

• Elektronik devreler vb. şeylerle uğraşmayı sevmiyorsan ve CS'de içini açmıyorsa sana makine mühendisliği önerebilirim.Fizik, robotik, enerji, termodinamik vb. daha birçok alanı kapsayan bir bölümdür.
    Sorduğun sorulara gelecek olursak. Yapılan projelerde yer almak için senin okuduğun bölümle alakalı içerisinde birşeyler barındırması gerekiyor aksi takdirde sana ihtiyaç olmaz. Bir proje 3-4 farklı bölümü kapsayabilir. Bu şekilde sende bu projenin, senin bölümünü kapsayan kısmında yer alabilirsin. Bunun dışında üniversitede okurken kendi projelerini yapabilirsin. Ekibini kendin kurabilirsin. Mesela Türkiye'de ve uluslar arası alanlarda çeşitli robot yarışları düzenleniyor. Gittiğin üniversitede bu yarışmalara katılmak için bir takım oluşturup robot geliştirebilirsin. Ekibin tamamen öğrencilerden ve bir danışman hocadan oluşabilir.
    Mesela ben makine mühendisliği okuyorum ve şuan üniversitede yaptığım projede hemen hemen tüm mühendislik dalındaki hocalarımla birlikte çalışmam gerekiyor. Fakat bu çalışma sadece onların yardımı şeklinde oluyor. Merak ettiklerini soruyorsun yada yapman gereken ne ise o konuda seni yönlendiriyorlar, yani iş yine sana kalıyor :)
    Bunun dışında hocaların kendi yaptıkları projeler içerisinde de yer alabilirsin. Gidip hoca ile özel olarak konuşup, projeye katılabilirsin. Sana çok zor olmayan ufak şeyler yaptırabilirler. Yaptığın her şey sana mutlaka tecrübe katacaktır.

• quote:

quote:

Forumda şimdiye kadar gördüğüm en büyük adam. Böyle bir kardeşimizin olması gerçekten beni çok mutlu etti :)
    Merhaba kardeşim, yazılanların çoğunu okudum. Aşağı yukarı seninle ortak yönlerimiz aynı, ben makine mühendisliğinde son sınıf öğrencisiyim, şu anda bir robot kol tasarlıyoruz. Sende böyle birşey tasarlamak istediğini söylemişsin. Benim bir robot kolun tasarımındaki ilgilendiğim kısımlar şunlar,
    1- Mukavemet
    2- Dinamik
    3- Fizik
    4- Proglamlama dili

Bunları senin şu anda yapman hiç te zor değil aslında. Ama teorik olarak eğitimi almak bambaşka birşey. Mesela diyelim ki tasarlayacağın sistemde görüntü işleme kullanmak istiyorsun. Görüntü işlemeyide termal kameradan yapmak istiyorsun, hop noldu ısı transferi ve ısı mühendisliği dersleri.

Şunu demek istiyorum, madem ki bilimle ve fizikle ilgili şeyler okumayı, araştırmayı seviyorsun. O zaman makine mühendisliğine gel ve etrafına bambaşka gözlerle bak, eğer hakkını verirsen (ki çok ta zor değil) baktığın şeyi görmeyi başarabilirsin, nesneleri olayları anlamlandırabilirsin, yaşadığın dünyayı bir mühendis gözüyle görmek eminim senin de çok hoşuna gider.

Mekatronik bölümünü de destekliyorum, ancak zaten bu konuyla ilgiliysen, mekatroniğe hakim bir makine mühendisi olmak seni gerçekten aranan bir adam yapar ve sende bunun gururunu yaşarsın.

İngilizce seviyeni hiç bir zaman yeterli bulma, ileri doğru çok sayıda ingilizce makale okuyacaksın, wikipedia'da, youtube'ta saatlerini harcayacaksın. Bilim dili ingilizce ve gerçekten internette spesifik sorulara cevaplar veren çok sayıda sayfa ve forum var.

Mühendislik bölümlerinde standart birkaç ders vardır, mesela termodinamik ve statik dersleri, çevre mühendisliği bölümleri de görür. Ancak çok temel düzeyde, mekatronikte de derinlerine indiklerini sanmıyorum. Makine bölümünde matlab, elektrik elektronik ve mekatronik derslerini de görüyorsun. Bir elektrik-elektronik mühendisi kadar irdelemesende karnough haritalarından zener diyota kadar öğreniyorsun. Makinenin kökeni bildiğin gibi mechanic'tir. Makinelere boğulduğumuz bir ortam yok, ismi yanıltmasın.

Soruların olursa buralardayım.

• quote:

Elektronik devreler vb. şeylerle uğraşmayı sevmiyorsan ve CS'de içini açmıyorsa sana makine mühendisliği önerebilirim.Fizik, robotik, enerji, termodinamik vb. daha birçok alanı kapsayan bir bölümdür.
    Sorduğun sorulara gelecek olursak. Yapılan projelerde yer almak için senin okuduğun bölümle alakalı içerisinde birşeyler barındırması gerekiyor aksi takdirde sana ihtiyaç olmaz. Bir proje 3-4 farklı bölümü kapsayabilir. Bu şekilde sende bu projenin, senin bölümünü kapsayan kısmında yer alabilirsin. Bunun dışında üniversitede okurken kendi projelerini yapabilirsin. Ekibini kendin kurabilirsin. Mesela Türkiye'de ve uluslar arası alanlarda çeşitli robot yarışları düzenleniyor. Gittiğin üniversitede bu yarışmalara katılmak için bir takım oluşturup robot geliştirebilirsin. Ekibin tamamen öğrencilerden ve bir danışman hocadan oluşabilir.
    Mesela ben makine mühendisliği okuyorum ve şuan üniversitede yaptığım projede hemen hemen tüm mühendislik dalındaki hocalarımla birlikte çalışmam gerekiyor. Fakat bu çalışma sadece onların yardımı şeklinde oluyor. Merak ettiklerini soruyorsun yada yapman gereken ne ise o konuda seni yönlendiriyorlar, yani iş yine sana kalıyor :)
    Bunun dışında hocaların kendi yaptıkları projeler içerisinde de yer alabilirsin. Gidip hoca ile özel olarak konuşup, projeye katılabilirsin. Sana çok zor olmayan ufak şeyler yaptırabilirler. Yaptığın her şey sana mutlaka tecrübe katacaktır.

Bilgiler için teşekkürler. Konuya yeterince açıklık getirebildiniz :). Proje konusunu anladım, bölüm ve alan seçimini hala düşünüyorum. Zaten buna şimdiden karar vermeye gerek yok. Önümüzdeki senelerde ilgi alanım ve bilgi seviyem de kat be kat artacağından daha kolay karar verilebilir. Şimdiden hedefi belirleyip de peşinden koşturmaya gerek yok. Hepsininde ortak kullandığı bir takım bilgileri öğrenmem şuan için yeterli gibi.

Tekrardan teşekkürler her şey için :).

• quote:

Orijinalden alıntı: i5 2410m k53sv
    ...

Yazdıklarınızla bana değer verdiğiniz için minnettarım. Şimdi verilen cevaplar çerçevesinde şöyle bir yargı oluştu kafamda:

Hiçbir mühendislik sadece kendi alanı ile sınırlı kalmıyor, her alan birbiri ile bağlantılı olduğu için makina bölümü seçtiğimizde sadece dişli ve çarklarla boğulmuyoruz, elektronik ve CS ile derinden olmasa da yüzeysel bir yakınlığımız oluyor. Tabi kişinin kendini geliştirmesi de var. Çok çalışılırsa 2 aynı dala da hakim olunabilir.

Benim zaten küçüklükten beri gelen bir hobim var, mekanik aleteri parçalarım, dişlilerini kullanarak başka şeyler yapmaya çalışırım filan :D. Elektronik devrelerden çok mekanik şeyler daha çok ilgimi çekiyor. En azından gördüğümüz, elle tutabildiğimiz bir şey çıkıyor karşımıza. CS desek tamamen soyut bir dünyada geçiyor. Zaten çok kavgalıyız hiç sormayın :). Biraz oyun programlama ile iligi 2 senelik bir deneyimim oldu, tüm emeklerimiz 2 saniyede uçup gidebiliyor. Bu çok da zor değil bilirsiniz ki. Ben soyut şeyler yerine mekanik işlerle ilgilenmeyi daha çok seviyorum. Elektronik de bir nevi soyut sayılır her şey küçücük devre kartında dönüyor. Ortaya ihtişamlı bir şeyler çıkaramıyoruz. Hep küçücük şeylerle ilgileniyoruz. Düşünüldüğümde benim için en uygunu mekatronik ama buna yakın bir dal seçmek istersem de makina mühendisliği mantıklı bir karar olur. Tabi makina ile sınırlı kalmam, elektronik ve yazılımın da derinliklerine inmek istiyorum. Bu 3 alana da hakim olabilirsek, elimizdeki 10 taşın 5'ini makinaya, 3'ünü CS'e 2'sini de EE'ye koyabilirsek bir problem kalmaz. Diğer tüm bilimsel ve teknolojik alanlarla hobi olarak zaten ilgileniyorum. Her alanda çok yüzeysel olmakla birlikte bir bilgim var. Kuantum fiziğinden tutun da artık biyomekanik sistemlere kadar her konuyla bir yakınlığım var.

Şunu sormak istiyorum size, peki tüm bunların üstüne bana ne önerebilirsiniz. Açıkça belirtmem gerekiyor, küçümsemek sizin elinizde fakat ben daha lise 1'inci sınıftayım. Önümde epey uzun bir dönem var ve planlama yapmak istiyorum, yada şimdiden geliştirmeye başlanılabilecek konular bulmaya çalışıyorum. Bunlardan biri calculus mesela, yada çok iyi ingilizce, fizik yada bazı temel derslerin temel konuları. Yavaştan temel elektronik derslerine de başlamak istiyorum.

Şu evrede bana ne tavsiyede bulunabilirsiniz? Şimdiden teşekkür ediyorum :).

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi any77 -- 22 Mart 2015; 10:55:44 >

• İleride alacağın derslere şimdiden çalışmak zor olur bence. Kitapları alıp youtube tan video izleyerekte bir yere kadar. Birilerinin anlatması da lazım. Madem lise 1 desin, ilk hedefin güzel bi üniversite için hazırlık olmalı, birde lisede öğrenci değişim programları ile diğer ülkelere bir yada iki dönemliğine gidilebiliyor. Yabancı dili güzel geliştirir, ilerde Cv'ne bile yazarsın. Yinede boş durmayayım, teknik konularla ilgileneyim dersen ders kitaplarından çalışabilirsin. Ben lise 1 deyken bu derslere çalışsam anlarmıydım bilmiyorum, calculus dediğimiz matematiği anladıkça formülleri görebiliyorsun, ezber diye birşey kalmıyor yani. F=m.a gibi formüller değilde 8-9 değişkenli, alt üst indisli formüller oluyor, bakınca anlamak başarı getiriyor tabii ki. Calculus ve serway kitaplarına çalışman öss başarını da arttırır, ama ağır da gelebilir, tam kestiremedim şimdi.

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.