Hayatta iki şeye güvenirim Bir aynaya baktığımda GÖRDÜĞÜME...Bir de yukarı baktığımda GÖREMEDİĞİME... Sagopa Kajmer
mesaj bulunsun.
Only God Will Judge Me (Tupac Shakur)
Kalem kılıçtan keskindir diyen birisi muhtemelen otomatik silahla hiç karşılaşmamıştır.
Savaşta ilk kayıp gerçektir!
İnsan ırkı olduğu sürece savaşlar olacaktır...
Düşman menzile girmişse, sizde menzile girmişsiniz demektir
Saldırınız çok iyi gidiyorsa, pusunun içine ilerliyorsunuz demektir!!!
quote:
Orijinalden alıntı: TıB
quote:
Orijinalden alıntı: 1ST4NBLu3
quote:
Orijinalden alıntı: TıB
quote:
Orijinalden alıntı: 1ST4NBLu3
quote:
Orijinalden alıntı: TıB ...
quote:
Orijinalden alıntı: eAddL
'Eğer sen padişahsan, geç ordunun başına. Yok eğer ben padişahsam, emrediyorum ordunun başına geçeceksin!' - Fatih Sultan Mehmet
Bu söz hikayedir bu arada.
Hikayesini anlat da biz de bilelim.
Hikaye derken böyle bir sözü Fatih Sultan Mehmet hiç söylememiştir. Zaten Fatih gibi adeta lider olarak yaratılmış birinin, babası tahtan çekildikten sonra babasını tekrar Devletin başına geçirmeye çalışması beklenemez.
Ben de onu sormuştum zaten; Fikir mi yürüttün bu konu hakkında? Yoksa bir kaynağın var mı? Fatih Sultan Mehmed anasının karnından büyük lider "Fatih Sultan" olarak çıkmamış. "Mehmed" olarak doğmuş, sonra "Sultan" olmuş, yaptığı işlerden dolayı da "Fatih" demişler. Tamam devletin başına geçtiği zaman gayet yüksek tahsilli ve akıllı bir gençmiş, işte bu kadar akıllı olduğu için babasının askeri tecrübelerinden yararlanmak istemiş. Eğer zaten liderlik vasfı ve zekası yüksek olmasaydı o tahttan bir dk bile inmek istemezdi. (bkz. şimdiki siyasetçiler) 20 yaşına bile gelmemiş genç padişahın askeri bilgisi (teoride değil uygulamada) nerede, onca savaşa katılıp zafere ulaşmış babasının bilgisi nerede... Bu süre içinde bir nevi stajını yapmış, iş başında eğitim almış.
Benim bildiğim budur bu konu hakkında, eğer ikna olabileceğim şekilde bu sözün "uydurma" olduğunu açıklarsan kabul ederim.
Padişahlar teknik eğitimlerini babalarından almaz. Gönderildikleri sancakta lalarından ve diğer hocalarından alır. Fatih Sultan, Trabzon'da Sancak Beyliği yapmıştı ve tüm savaş eğitimini de burada almıştı. Bu eğitimler çok küçük yaşta başlar. - Lider olunmaz lider doğulur. Fatih Sultan'ın gözü hep Babasının tahtındaydı. Babası tahtan çekilip Manisa'ya inzivaya gidince Devleti Aliye'nin başı boş kaldı. Sultan Mehmed, tahtan çıksa da ulema yaşından dolayı Sultan Mehmed'e güvenemedi. Tam da bu o vakitlerde bir haçlı seferi düzenlendi. Koca haçlı ordusu Osmanlının üzrine gelirken tahta Sultan Mehmed vardı. - Sultan Mehmed, ordusunun başına geçmek istedi ancak Devletin ileri gelenleri Haçlılarla Sultan Mehmed'in mücadele edemeyeceğini düşünüp Manisaya 2. Murad'a mektup gönderdi. Bunun üzerine Sultan Murad İstanbul'a geri döndü. Ve ordunun başına geçti. - Sultan Murad'ın geri dönmesini sağlayan yukarıdaki sözüde söylediği iddaa edilen Fatih Sultan değil Ulemadır. Hiçbir tarihi kaynakta Fatih Sultan'ın bu sözü geçmemesine rağmen, Osmanlı arşivlerinde ulemanın 2.Murad'a gönderdiği mektup mevcuttur.
Yeterli mi?
Söylediklerinin bir kısmı doğru bir kısmı yanlış..
Mesela Fatih Sultan Mehmet'in gözünün tahtta olduğu kısmı tamamen yanlış.Zaten arada Sultan Alaaddin vardı.Genç yaşta öldükten sonra tahta geçecek bir tek Sultan Mehmet kaldığı için tahta o geçti.
Doğru olan kısmı da Sultan Mehmet'in o sözü söylemediği..2.Murad'ın Manisa'dan Edirne'ye Sultan Mehmet'ten habersiz olarak geldiği biliniyor..Daha sonra oğluna yaptığı tekliften sonra şu sözü söylemiştir :
''Amma çün atasina nisbet-i kemâl-i inkiyadi var idi, hüsn-i riza ile atasin getürdi, saltanatin teslim etti''
Kaynak : Osmanlı Tarihi
Onların peşinden gidecek cesaretiniz varsa , bütün rüyalar gerçek olabilir. - Walt Disney
Gözlerindeki karadeniz'de boğulmak istiyordum, olmadı.Bize düşen gözlerindeki karadenizde değil,yokluğunda kaybolmakmış...
Gülbeyaz dizisinde söylenmiş bir söz,dün gibi aklımda..