Şimdi Ara

Ups ile araba aküsü kullanımı???

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
1
Favori
1.110
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • merhaba arkadaşlar yakın zamanda aracın aküsünü değiştirmeyi düşünüyorum,12v 60a aküsü var.
    ikinci elden aküsü ölü bir tane ups almayı düşünüyorum 20-30 lira civarındalar.ondaki akü büyük ihtimal 12v 7a dir,çıkardığım şekilde aracın aküsünü ona bağlasam şarj eder mi ? hem böylece daha uzun süre elektrik verir tabi dolum süresi uzar o sorun değilde ne derseniz düşündüğüm şekilde deneyen gören varmı?

• quote:

Orijinalden alıntı: Tiger-Z

merhaba arkadaşlar yakın zamanda aracın aküsünü değiştirmeyi düşünüyorum,12v 60a aküsü var.
    ikinci elden aküsü ölü bir tane ups almayı düşünüyorum 20-30 lira civarındalar.ondaki akü büyük ihtimal 12v 7a dir,çıkardığım şekilde aracın aküsünü ona bağlasam şarj eder mi ? hem böylece daha uzun süre elektrik verir tabi dolum süresi uzar o sorun değilde ne derseniz düşündüğüm şekilde deneyen gören varmı?

Şarj edemez,ediyor diyenlere ben inanmıyorum.
    Ama bu güzel uygulamayı yinede yapmanızı tavsiye ederim.Yani elk. olmayan yerde TV,PC yada ışık gibi elemanları çok rahat çalıştırır.Tabi hepsini birden değil,,gücü nispetinde.
    Ama altını çizerek tavsiyem;aküyü harici bir şarj cihazı ile şarj ederseniz sorunsuz çalışır,,ups'nin şarjına güvenirseniz olumsuz sonuç alırsınız.Birde UPS'ye fan montajını tavsiye ediyorum.Özellikle Al. soğutucu karşısına monte edilmiş bir fan UPS'yi inverter gibi uzun süre kullanıma sunar..

• malisert32 kullanıcısına yanıt
    aslında aklımda bir fikir daha var
    çinden şarj aleti--16 dolar 6amper şarj ediyo
    yine çinden 12v 220v converter--12 dolarda o biraz daha pahalıya geliyor ama daha sağlıklı olur gibi geliyor bana
    hatta çakmaklık soketi alırsam kesip biçme derdide kalmıyor
  • Elektronik konusunda iyimisiniz?Şöyle orta halli anlarsanız sizinle şahane bir plân paylaşacağım....
    bilgisayar teknikeriyim azda olsa çok karışık olmayan şeyleri anlıyorum
  • Hocam,,anlatacağım teknik biraz karışık.Bilgisayar teknikeri bence zor yapar.Yine de kısaca bahsedeyim.

UPS'nin aküden çalışması sırasında kullanılan kalın telli sargısını kullanıp orta çıkışa step-up converter devresi yapacaktık.Bu devre ile akü voltajı daima 13,8-14V şarjda kalacak akü dolduğunda akımı kesecekti.Tabi diğer yönden kendi şarj akımının ayarının yapıldığı ayarlı direnç ile şarj akımını minimize edip zorlanmasını,yanmasını engelleyecektik.
    Bu anlatımım profesyonel yada usta(en azından elektronik kalfa)düzeyinde olanların yapacağı iş...

Her neyse,ben sizi çok etkilemek istemiyorum,,bence size bu yapım zor gelir,,sonuç alma ihtimaliniz düşük,,eleman yakar extra masrafa girersiniz diye düşünerek hazırını almanızı tavsiye ediyorum.Benim teklifi de unutun gitsin..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 9 Ocak 2015; 22:23:33 >
    kuzenim elektronik mühendisi ama bu kadar şeye gerek yok arada elektrik gidince daha önceden doldurduğum aküye converteri bağlayıp ufak netbook lcd tv led lamba gibi şeyleri çalıştırmayı düşünüyorum
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Genel paylaşım amacıyla ekliyorum;
    hemen yukarda anlattığım aslında çok-çok zor,,prof. işi değil,orta derece ustanın işi. Yine kendi güç trafosunu kullanarak asıl % 100 olumlu ve net sonuç alınacak bir teknik;ama teferruatlı,,zor,tehlikeli,,işi az bilenlerin yüksek voltaja maruz kalabilecekleri bir teknik.

Sviç modeli çiftli anahtarla 220VAC giriş kontrol altına alınır.Ör;ups'de akü varken akımı ups'ye verir.(Burada amaç ups'den 220VAC almak için)
    İşte akümüz boşaldığında sviç ile şebeke akımı trafoya verilir.Kalın telli sekonder sarım tam dalga doğrultulup regülasyon sonu akü şarj etmek için aküye verilir.Bunun gücü trafo gücünün toplam gücüne yakındır.Ör;trafo max.360Watt ise bizde regüle sonu en az 200-250watt şarj akımı çekebiliriz.Bu çalışmada UPS kartı yüksek voltaj görmez...
    Bu teknik kesin sonuç alınacak profesyonel bir tekniktir.Aman dikkat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• quote:

Orijinalden alıntı: Tiger-Z

kuzenim elektronik mühendisi ama bu kadar şeye gerek yok arada elektrik gidince daha önceden doldurduğum aküye converteri bağlayıp ufak netbook lcd tv led lamba gibi şeyleri çalıştırmayı düşünüyorum

Bu durumda harici şarj cihazı en uygunu diyorum..Benim anlatmak istediğim,,aynı ups'nin trafosundan faydalanıp masrafı azaltmak,aynı zamanda daha prof. daha kontrollu bir sistem ortaya çıkarmak için...
    Her neyse...Paylaşım yapmış olduk...
    dedikleriniz ilerde araştıran birinin işine yarabilir ama bana o kadar lazım değil derdim akü çöpe gitmesin
    arada evde teyp de çalıştırırım :) karar verdim bir şarj cihazı ve converter bana yeterli gelir.
    aklıma birşey takıldı birde 12v 7a akü alıp converter taksam ne kadar güç alabilirim teoride 84w mı?
  • Converter derken inverter(12 to 220V) demek istediğinizi tahmin ediyorum.
    2 ad. 7A akü ile 84watt değil kısa süreli 600-700 watt üzeri alırsınız ama kısa süreli (5-8 dk. gibi yada akünün durumuna göre değişir)

Hocam bir aküden ne kadar akım alabiliriz sorusunun cevabı;
    akünün durumuna ve çeşidine göre değişir.En yüksek oranlı kullanılan çeşit jel aküdür,sonrasında kuru ve en son sulu aküdür.VRLA vb. aküleride jel grubunda değerlendirmek gerekir.
    Kısaca;tam dolu bir akünün toplam kapasitesinin;
    1=jel aküde % 60-65 oranı 2=kuru aküde % 45-50 oranı 3=sulu aküde % 40-45 oranı bize güç olarak verebilir.Daha fazlasını almaya çalışmak aküyü bozmaya çalışmaktır,,alt sınır voltajı 11VDC gibi akım çekmeyi bırakmalıyız.
    Bu oranlar sizi yanıltmasın..Bir sulu akü kapasitesinin 10 katı fazlasını bir süre verebilir,,keza kuru akülerde verebilir.Tabi oran çerçevesinde süre sınırlı olur.

Vel hasıl;bizim çektiğimiz gücün miktarı ve süresi önemlidir,buna göre hesaplamak doğru olandır.
    Ör;100watt flamanlı bir lamba düşünelim,,1 saat kesintisiz yanarsa 100watt harcar,,ya 1 dk. çalışırsa 100/60=1,66Watt harcar değilmi?Aynen aküde böyle...

• merhaba
    öncelikle şunu belirteyim ups dediğiniz gibi 12v 7a aküye sahiptir. yani bu ups 7a i şarj edebilmek üzere tasarlanmıştır.en iyi ihtimalle 2 a ile şarj etse sıfır boş aküyü 3-3,5 saat sürer.
    siz eğer yüksek amperli akü takarsanız elektrik yokken aküden gayet güzel beslemesini yapar ve muazzamda süresi uzar. ancak 60a aküyü boşaltırsanız şarjı için en az ( yukardaki hesaba göre )
    30 saat sürer. kaldı ki küçük ups ler şarj yaparken bisüre şarj eder (15 dk ) bi süre bekler. bu şekildede çok uzun sürer şarjı. bu kadar uzun süre şarj yaparken ups in şarj devresi yanar kesinlikle.hatta
    mosfetler ilk 5-10 dk sonra yanar. tecrübe ettim 2 kez denedim her 2 ups inde mosfetleri yandı.
    altta resimde göreceğiniz ups i bulana kadar böyleydi.
    benim ups im eski büyük trafoya sahip inform 1000va dır.
    trafosu büyük olduğu içinmi bilmem ama ups sağlam.
    24 volt ( 12x7a 2 adet seri ) akü mevcuttu.

bende içindeki aküleri çıkardım resimdeki gibi 2 adet ( biri 72a jel diğeri 90a sulu ) seri bağlayıp ups in içine kalın kablolar aracılığıyla bağladım.
    aküler ve amperleri farklı demeyin bence hiç bi sıkıntı olmuyor. yok kuru akü 14,4voltla yok sulu akü 13,8voltla şarj ediyor falan diye takılmayın.
    ben 2 senedir çatır çatır kullanıyorum:)

şarj ederken ısınmaması için ups in içine 3 tane pc fanı taktım ( birisi 12cm ) . trafonun üstüne de cpu lara takılan metaliyle beraber fan taktım. bu 4 fanı ups in içine 12v 5a led adaptörü koydum elektriğini de ups in arkasından kendisinden aldım:)))
    ups fanlar sayesinde sıcak yaz günlerinde bile serin oluyor.çünkü fanlar sürekli çalışıyor. yaz kış kapatmıyorum.

ups balkonda.
    ayrıca ups imden odaya uzatma çekerek 82" led tv + receiver + 12 volt 15a led adaptörü ( evde şerit ledlerle aydınlanıyorum ) kullanıyorum.
    led tv 25watt çekiyor + receiver 35 watt + led trafo 40 watt çekiyor. toplamda 100 watt..
    böylelikle elektrik kesintisi yaşamıyorum. hatırlarsanız geçen sene mart sonunda tüm Türkiye'de elektrik kesintisi olmuştu. ben kesintiyi tv den öğlen gibi görmüştüm:)) o gün boyunca bu sistem sayesinde tv ye baktım hiçte kapanmadı akşam 19:30 a kadar. 10:30 dan 19:30 a 9 saat aralıksız.

saygılar

Ups ile araba aküsü kullanımı???

• ya da
    www.essela.com.tr
    Essela Profesyonel Ses Işık Efekt ve Sahne Sistemleri Online Alışveriş
    http://www.essela.com.tr

bu siteyle iletişime geçin.
    12volt 600 watt şarjlı orbus marka inverter var.
    bu ürünü alırsanız aynı ups gibi hem aküyü şarj eder hem ups görevi görür.
    arkadaşa almıştık daha önce.
    12volt 600watt 8amper şarj destekli. aynı anda şebeke elektriğine bağlıyken akü de takılı.
    hatta üzerinde charger açma-kapama
    inverter açma-kapama anahtarları mevcut.
    bu 2 anahtarı kapatsanız bile şebeke elektriğini çıkışından veriyor:))

güzel bi cihaz.
    tahminen sanki mesela 400tlcivarında idi diye hatırlıyorum sanırsam :))) ( emin olamadığım için böyle yazdım bu cümleyi )

saygılar..

• abi hiç inverterle uğraşma bende daha önce powercom 600va ups vardı 72a sulu aküyle kullandım 2 sefer boşaltıp şarj ettim 2. sefer ups switchleri darbe gördü kendi kendine aküye geçiyor kapatıyor kendini bende 2.el apc marka 24v ups aldım buna 140a akü taktım sadece trafo biraz ısınıyor onuda fan soğutuyor
    marka olarak apc bulamazsan powercom yine bulamzsan tunçmatik
  • Aynen katılıyorum.
    Apc inform Tunçmatik markalarinin 24 volt olanlari daha sağlikli. Cunku 24 volt la beslendikleri için trafolari daha saglam.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • orhunn O kullanıcısına yanıt
    En fazla %25 derken ?

• sulu aküler 12v altına düştümü ups kapatır kendini güç yetersizliğinden dolayı
  • İnverter larda akü voltaji 10 kusurlere inene kadar calisabiliyor.bazi modellerde tabiki ayrica ups gibi sebeke gittiginde devreye girme milisaniye olarak cok kısa. Ups gibi calisiyor yani. Benim soyledigim orbus marka oyle mesela.
    Bahsettigimiz gibi iyi markalarin 24 volt ve daha ustu volt ile calisan ups lerde ise akude belirli bir volt dusuklugune kadar calisiyor. İnverter devresi iyi olanlardan bahsediyorum yani.

• Akülerimi degiştirdim. Ups in içininde resmini çektim buyrun.
     Ups ile araba aküsü kullanımı??? Ups ile araba aküsü kullanımı??? Ups ile araba aküsü kullanımı???

• quote:

Orijinalden alıntı: arsiseko

Akülerimi degiştirdim. Ups in içininde resmini çektim buyrun.
     Ups ile araba aküsü kullanımı??? Ups ile araba aküsü kullanımı??? Ups ile araba aküsü kullanımı???

ellerinize sağlık hocam aküyü kaç tl aldınız kaç

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.