Şimdi Ara

ups sorunu çözemedim.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
18
Cevap
1
Favori
1.745
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar 2 gün önce link'te vermiş olduğum ups'yi aldım fakat deneme amaçlı fişi çektiğim zaman bilgisayar açık duracağı yerde kapanıyor. sorun ne olabilir. acaba bağlamaktamı yanlış yapıyorum. kasa monitör ve modem bağlı. sistem özelliklerim imzamda yazıyor ilgilenirseniz sevinirim. şimdiden teşekkürler....

http://www.mavibilgisayar.com/yeni/index.php?Page=DetayliBilgi&No=4518

• daha detaylı yazarsan daha iyi bilgi verir forumdakiler, sadece kasamı kapanıyor yoksa ups ye bağlı tüm cihazlarmı kapanıyor ? sadece kasa kapanıyorsa power supply dende kaynaklanabilir.
  • arkadaşım aynı sorun bende de var. powercom kin 1200 ap upsim var eski birşey. upse fazla yüklenirsen aşırı yük koruması devreye girip elektriği kesiyor upsi kapatıyor. sorun bundan kaynaklanıyor. bilgisayara yüklenmeden, minimum elektrik çekerken, monitörün de kapalı şekilde dene istersen gene de kesiliyor mu elektrik bir kontrol et. gerçi kesilmiyorsa gene de sevinemezsin ya neyse.. en güzeli upsini gerekli ara kabloyla (usb ya da rs232 kablolarla bağlanıyorlar) bilgisayarına bağla, çalışan programını da kur eşzamanlı olarak görürsün upse ne kadar yükleniyorsun diğer bütün bilgilerle birlikte. ben %130-155 civarı yükleniyorum dolayasıyla elektrik kesilince monitör açıksa (%130 civarındaysam ups normal çalışıyor) kapatmaya korkuyorum (crt monitör çok çekiyor, sende lcd var sanırım). mönitörü elektrik yokken kasa da açıkken açamıyorum açılış anında çok elektrik çekiyor monitör, ups kapatıyor kendini.. çok gıcık bir durum farkındayım. fakat senin bir hafta içinde değiştirme şansın var. denemelerini yaptıktan sonra bu hakkını kullanabilirsin. belki senin upsin ayıplı üründür bilgisayarına bağlayıp aşırı yüklenme var mı ona bak önce. sonra aldığın yerle ya da üretici firmayla temasa geçersin. en azından üretici firmanın sitesine bak teknik destek, sık sorulan sorularda falan geçiyor mu sorunun. ups markasanin sitesinde mutlaka yazılımın da vardir kur bilgisayarına bir kontrol et bir haftan dolmadan.. (bir çok ups monitoring yazılımı var fakat hepsi çalışmaz, farklı cihazlar için farklı programlar var powercom upsler için upsmon kullanabiliyorum misal)

• ups in aküleri çökmüş olabilir.
  • sanmam cihaz uyarırdı zaten bataryalar ile ilgili bir sorun olsaydı. ben yeni bataryalarla da aynı sorunu yaşamaya devam ettim. full şarj edip bir açıp kapat istersen. bir de yanlış yere mi takıyorsun acaba kasanı monitörünü? benim kullandığım upsde 2 tane batarya destekli priz bir tane de sadece voltaj koruması için çıkış var. voltaj koruması olan kısma bağladığın cihazlar elektrik kesintisinden aynen etkilenirler.. sen deneme amaçlı fişi çekince neler oluyor onu bir söyle istersen? upsin dııt dııt gibi ötmeye başlıyor mu yoksa aniden kapanıyor mu? bilgisayarı ekranı falan geçtim ups nasıl davranıyor? en azından üzerinde ışıklar göstergeler vardır bi kontrol edip söle en iyisi. bir de deneme amaçlı olarak bir masa lambası falan kullan ilk önceleri. bir sorun varsa upsinde, bilgisayarına zarar vermek istemezsin.
  • quote:

Orjinalden alıntı: kafil arn

sanmam cihaz uyarırdı zaten bataryalar ile ilgili bir sorun olsaydı. ben yeni bataryalarla da aynı sorunu yaşamaya devam ettim. full şarj edip bir açıp kapat istersen. bir de yanlış yere mi takıyorsun acaba kasanı monitörünü? benim kullandığım upsde 2 tane batarya destekli priz bir tane de sadece voltaj koruması için çıkış var. voltaj koruması olan kısma bağladığın cihazlar elektrik kesintisinden aynen etkilenirler.. sen deneme amaçlı fişi çekince neler oluyor onu bir söyle istersen? upsin dııt dııt gibi ötmeye başlıyor mu yoksa aniden kapanıyor mu? bilgisayarı ekranı falan geçtim ups nasıl davranıyor? en azından üzerinde ışıklar göstergeler vardır bi kontrol edip söle en iyisi. bir de deneme amaçlı olarak bir masa lambası falan kullan ilk önceleri. bir sorun varsa upsinde, bilgisayarına zarar vermek istemezsin.

öncelikle cevaplar için teşekkür ederim. sorunuma gelince; tam olarak yukarıda link'te verdiğim model bir ups cihazı aldım arkasında 2 tane priz girişi var ve ben aşağıda bulunan priz girişine modem monitör ve kasayı bağlıyorum. deneme amaçlı fişi çektiğim zaman ups'de aşırı yük uyarısı geliyor ve kasa dahil herşey kapanıyor. sorunun ne olduğunu anlamadım akü boş değil bundan eminim aldığım zaman hiç kullanmadan 9 saat şarj ettim. ayrıca monitör'üm lcd ve monitörü kapatıp denemek istediğimde bile aynı sorun; yani aşırı yük uyarısı ile tamamen her şey kapanıyor... ups konusunda ise; elektrik kesintisinde uzun bir bip sesi geliyor ve daha öncede söylediğim gibi herşey aniden kapanıyor...

@kafil arn söylemiş olduğun yanlış priz konusunda kafam karıştı. sonuçta bu iki prizde güç kaynağı için üretilmiş neden biri diğerinden farklı olsun anlamış değilim. eğer msn'me gelip bana bu konuda daha detaylı bir bilgi verirsen sevinirim. eğer söylenenler yapıldıktan sonra yine aynı hata devam ederse son yol olarak teknik servise başvurmak doğru bir seçim olacaktır. msn: komiks60@hotmail.com

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi komiks -- 11 Temmuz 2007; 2:46:26 >

• yanlış prizi kafana takma. senin sorunun bu değil belli ki. bazı model upslerde ekstra voltaj koruması (surge protection adıyla satılan, sadece voltaj koruması olarak kullanılan çoklu priz gibi gözüken cihazlar) özelliği de olur. bu voltaj koruması çıkışında batarya desteği olmaz yani giriş elektriği olmadığı zaman çıkışa elektrik veremez. kullanım kılavuzunda bulursun cihazında varsa. bir önemi yok gerçi senin sorunun aşırı yüklenme sorunu belli ki; uzun biip ve ardından kapanma. çok yaygın bir sorundur aslına bakarsan. cihazı değiştirmen gerek ne yaparsan yap düzelmeyecektir. belki girişine bir ups daha takarsan ki pek mantıklı değil. en mantıklısı bir haftan dolmadan sorununu halledebilecek farklı bir upsle değiştirmen.. 1200va az da değil hani daha yüksek kapasiteli, daha pahalı bir upse ihtiyacın olduğunu kimse söyleyemez satıcılara kanıp daha çok para harcama. farklı model/marka bir upse yönelebilirsin. daha yüksek kapasiteli bir ups sorununu çözebilir belki ama apc markasının 600va kapasitesindeki upsinde bu sorun olmuyordu misal.. işini sanşa bırakma bence. değiştirmeden önce ya teknik servisle görüş, ya da iyice araştır tunçmatik sitesine bakın, birşeyler bulamazsan ara görüş sor yönlendirir onlar seni
    www. t u n c m a t i k .com/tr-TR/support.asp . teknik detaylarını öğren düşündüğün upslerin tepki süreleri, voltaj dengeleri gibi şeyleri illaki klavuzlarında yazar. internetten manuellerini indirip karşılaştırabilirsin değiştirmeden önce. sen şu cihazı bilgisayarına bağlayıp ne kadar yüklendiğine baktın mı? ya da senin cihazın ön panelindeki göstergelerde yazıyordur belki. bir kontrol et. en azından ordaki bilgilerde daha sağlıklı görürsün. mesela upse giren voltaj düşükken cihaz doğal olarak bataryalarını kullanarak çıkış voltajını normal seviyeye getirmiş durumdayken, fişi çekince gidiyor olabilir sadece. benim sorun genelde böyle oluyor. bu şekilde daha çok ve ani şekilde yüklenmiş oluyorsun sanırım upse. bilgisayarına bağlayıp ups monitoring programını kurarak eşzamanlı görebilirsin bu sonuçları.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    İlginç hdmi sorunu
    2 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • bir de 2 prizin varsa birine monitör birine kasanı takarak dene istersen. tek prizle yüklenince aşırı yük koruması devreye giriyor olabilir. çoklu priz takıp tek çıkıştan bağlama upse.
  • quote:

Orjinalden alıntı: kafil arn

bir de 2 prizin varsa birine monitör birine kasanı takarak dene istersen. tek prizle yüklenince aşırı yük koruması devreye giriyor olabilir. çoklu priz takıp tek çıkıştan bağlama upse.

kardeş priz konusunda yazdıkların için; üst tarafta bulunan prize taktığımda bir sorun yok gibi resim ekliyorum yüklenme konusunda bilgin olsun diyerek; belki fikir verebilirsin...

http://www.resim-yukle.com/img01/13/682954ups.JPG
  • %60 yüklenmişsin sadece gayet normal gözüküyor. ben şu an %145deyim gene de normal çalışabiliyor ups. %60 yüklenmede yapmamalı bu sorunu bence. bu priz seçimi konusuna önem versen iyi olur. demek istediğim belki cihazın 2 çıkış prizi ayrı şekilde besleniyordur upsden. upsin toplam gücünü 2 prize bölüyor olabilir. (eğer tek çıkış kullanırsan upsin kapasitesi yarıya inecek demek değil bu yanlış anlama) sadece iç aksamı tek prizden çıkış alıp, 3lü priz yardımıyla bilgisayar kasan + monitörünü + v.s. şeklinde kullanabilmene göre tasarlanmamış olabilir. yani alttaki ve üstteki prizleri aynı anda kullanıp dağıtırsan priz başı yükü daha sağlıklı olabilir. arkadaki 2 priz paralel bağlanmış -aynı kablolara bağlı- prizler değildir, farklı yerlere bağlıdır cihaz içinde. bence üst prize bilg kasanı alt tarafa da monitörünü takıp bir dene. modemini takma 2 dakka, daha sonra sorunsuz çalışırsa alttaki prizi çoklandırıcı priz yardımıyla dağıtır monitör ve modemini bu prize takarsın misal. bir de elektriği kesmeden ss alıp yollar mısın? belki normal şartlarda giriş voltajın 220 değildir çok dalgalıdır cihaz bu sırada elektrik kesintisine daha duyarlıdır. (voltaj çok düşerse upsin çıkış gerilimini batarya desteği ile artıracaktır ya da tam tersi giriş votajın yüksekse voltajı düşürecektir) kullanma klavuzuna baktın mı priz seçimin hakkında bilgi var mı?

• kardeş bilgisayarı falan herşeyin fişini çek daha sonra cep telefonu şarj aletini bağla ve ups nin fişini çek daha sonra cep telefonunu şarj ediyo mu ona bak şarj ederse psu çok enerji çekiyor ve ups buna dayanamıyor. Yani bunu değiştirip yeni almalısın...
  • psu çok çekiyor diye birşey yok ne kadar yüklenirsen pusuya o kadar çeker. isterse 700 wat psu olsun sen 350 watt yüklenirsen psunun verimine göre aşşağı yukarı 370 watt çeker ama evet üzerine mönitörde binince fazla yüklenilir upse. fakat 1200va upsdan bahsediliyor 700watt civarı rahatlıkla besleyebilmeli. (hatta 700watt civarı için benm upsimin arkasındaki değerleri okuyabilirsin etiket kısmında) yani bu aşırı abanmayla ilgili değil aslında sadece cihazın algılamasıyla ilgili, koruma sistemleriyle tepki süreleriyle ilgili. ki zaten sadece %60 yüklendiği gözüküyor attığı ssden. daha önce söylediğim gibi bu upsin yarı kapasitesinde farklı bi marka model cihazda bu sorun olmazken farklı cihazlarda olabiliyor. üretim kalitesi ile igili birşey sanırım. yani priz seçimleri gibi basit çözümlerle çözemezsen sorununu ne yaparsan yap bu şekilde devam edecektir. va değeri yükseldikce verdiği amper değeri de yükseliyor voltaj sabit kaldığı için. şebeke voltajı artınca verebileceği amper değeri de düşüyor doğal olarak. o yüzden izlemeni istedim o programla sorunlu zamanları. eğer bir kaç deneme sonrasında çözülmezse sorunun cihazı değiştirmen en mantıklısı olacaktır ki daha yeni upsin 1 hafta içinde sorgusuz sualsiz geri verebilirsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kafil arn -- 11 Temmuz 2007; 2:12:10 >

• @kafil arn söylemiş olduğun gibi sorun galiba prizden kaynaklanıyor. üstteki prize çoklayıcı ile modem,monitör ve kasayı bağlayıp elektriği iptal ettiğim zaman güç kaynağı devreye giriyor ve hiç bir şey kapanmıyor. sana yollamış olduğum ss ise; elektriğin çekilmiş vaziyetteki ss'si umarım bir sorun yoktur.
  • farkındayım bu yüzden fişten çıkarmadan ss istedim yeniden.. giriş voltajın 220 mi yoksa daha mı yüksek ona bakmak istemiştim. neyse sorun yoksa gereksiz bir ayrıntı zaten. sen gene de tek prize monitör kasa ve modemini takmakta ısrar ediyorsun. bi prizi boşta bırakmanın da alemi yok ben olsam monitörü aşşağıdakine takardım. kapanma yappmıyorsa daha rahat çalışması için o şekilde kullanırdım. sorunun cözüldüyse ne mutlu, güle güle kullan..
  • quote:

ben %130-155 civarı yükleniyorum

maşallah ne azimli ups miş o. ups yazılımı yanlış parametrelere göre takip ediyor olmalı. konfigürasyonunu kontrol etmelisiniz. emin olun o rakam gerçekte %80 bile geçmiyordur.

quote:

mesela upse giren voltaj düşükken cihaz doğal olarak bataryalarını kullanarak çıkış voltajını normal seviyeye getirmiş durumdayken,

yanlış anlaşılmaları gidermek için bir ek bilgilendirme yapayım. ups voltaj düşükken şebeke voltajının üzerine aküden kullanarak ekleme yapmaz. sadece şebeke voltajı 160 V gibi alt limit denen bir değerin altına düşer ki burada da ups komple aküyü kullanıp şebekeyi bırakıp kendi elektriğini üretir. örnek 150+ 70 V (aküden destek !?) gibi bir olay olmaz. şebeke 150 ise çıkışında 220 vardır ve aküden üretiliyordur şebeke katkısı yoktur.
    daha ayrıntılı bilgi için "diğer hariçi bileşenler" başlığında 6 sayfalık bir konu var oraya bakıverin (regülasyon kelimesi geçen yerler)

eğer ups çıkışındaki yük ups üzerinde belirtilen güç limitleri altında ise ve elektrik kesildiğinde ups ötüp kapanıyorsa ups te arıza vardır. çıkışındaki yük ölçümünü yanlış yapıyordur muhtemelen.

• hayır yoktur arıza falan. elektrik kesildiğinde ups ötüp kapanıyorsa ups te arıza vardır diyemezsiniz kimse diyemez. normal çalışan line-interactive upslerin çoğunda var bu olay ve sağlıklı çalışıyorlar. sık rastlanan bir sorun olduğunu ben de aynı sorunu yaşadığım, çözüm aramış olduğum için biliyorum. benim upsimin ne çeşit olduğunu ne kadar yüklendiğimi ne şartlarda çalıştığını biliyor musunuz? şu an 980 watt civarında elektrik ihtiyacı olan cihazlar var upsime takılı. buyur hesapla istersen %de kaç yüklenme kapasitesinde ups. normal şartlarda 1200va kapasitede line interactive upslerin çoğu bu kadar yükte çalışamaz kapanırlar bendeki biraz değişime uğradı çalışıyor. yüzde 130-155 değerlerini programdan görmeden de biliyorum aşırı yüklendiğimi. arkadaşın %60 yükü çok normal birşekilde çalışabilmeli yani. bunun için sordum görmek istedim değerlerini. ups voltaj regulasyonu konusunda haklısın. ups bataryasından ekleme çıkarma yok voltaj değişimlerinde line interactive upslerde belli bi değer altına düştüğünde direk bataryaya geçiliyor ama o değer de her ups için farklı olabilir. o an aklımda ne varmış bilmiyorum öyle bi boş bulunmuşum kusura kalınmaya ama üslubunuz hiç hoş değil çözüme katkıdan çok ego tatmini amaçlı, tartışma amaçlı. ne gerek var böyle şeylere.
    kalın sağlıcakla...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kafil arn -- 11 Temmuz 2007; 22:50:45 >

• sanırım yazdıklarım anlaşılmayıp başka başka yorumlanmış.
    öncelikle ups tasarımında(a dan z ye) bulunduğumu(dolayısıyla elektronik mühendisi olduğumu) hatırlatıp cevaplarınızı ona göre yazmanızı rica ederim.

quote:

eğer ups çıkışındaki yük ups üzerinde belirtilen güç limitleri altında ise ve elektrik kesildiğinde ups ötüp kapanıyorsa ups te arıza vardır. çıkışındaki yük ölçümünü yanlış yapıyordur muhtemelen.

açıklayayım 1000VA diye aldığınız bir cihaza 400W reel(rezistif) bir yük bağlayıp cihazın şebeke elektriğini kestiğinizde aşırı yük uyarısı verip çıkışı kesiyorsa o ups ARIZALI veya HATALI dır. 1000VA lık bir cihaz ortalama olarak 700W yükü kaldırabilmelidir. peki neden arızalıdır, güç ölçümü yapan devre elemanı yanlıştır hatalı ölçüm yapıyordur. Siz 400W yük bağlamanıza rağmen 700W üzerinde bir yük bağlanmış gibi algılayıp çıkışını kesiyordur. başka olasılıklarda mümkün onlarıda yetkili ve tecrübeli teknik servisinin incelemesi gerek. (burada belirttiğim 400W ı en rahat cihazın çıkşına 4 tane 100 watt lık ampul(tungsten flamanlı) bağlayarak elde edebilirsiniz.

@kafil arn
    980W ı cihaz ların etiket güçlerine göremi hesapladınız yoksa ups çıkış elektrik faz hattı üzerine pens ampermetre ve voltmetre bağlayıp ölçüp hesaplayıp mı yazdınız? aslında en hakiki güç ölçümü hxtp://www.netes.com.tr/pr.asp?cat_id=184 adresindeki cihazlar ile yapılacaktır tabii ki.
    kullandığınız cihaz bir ihtimal 1200VA etiketli 2000VA lık(1200 den büyük bir kapasite) bir cihaz olabilir. cihazın içini açıp bakmak lazım kullanılan güç elemanları nelerdir ne değildir gibi. Giriş çıkış akımlarını, şebeke yok iken akü den çekilen akımı ölçüp değerlendirmek gerekir.

firmalar hep tüketicinin aleyhine ayıplı ürün çıkaracak değil ya size de tam tersi olup tüketicinin lehine firma aleyhine bir ürün üretip satmış(en muhtemel olasılık).

ups sistemleri hakında bu işin üreticisi olan bir firmadan yararlı bir dökümanhttp://www.acdc.com.tr/kesintisiz_guc_kaynagi_terimleri.html
    buraya girip baştan sona okumanızı ÖNEMLE TAVSİYE ederim. ASLINDA UPS ALACAK ve UPS İ OLAN herkesin okumasını tavsiye ederim.
    saygılar.

• arkadaşlar cevaplar için teşekkür ederim. ama tartışma ortamı yaratmak istemediğimi belirtmek isterim. ayrıca vermiş olduğunuz bilgiler gerçekten yararlı oldu bu konuda yardım ettiğiniz için teşekkür ederim. sorunum çözüldü diyebiliri. mutlu kalmanız dileğiyle.........
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.