evde kullandığımız amatör ups lerin güç hesaplamasını neye göre etikete yazıyorlar ? misal... powersonic 2000 isimli cihazım için içinde 2 adet 12V9Ah lik batarya var ben cihazımı 2000VA olarak düşündüm. yani beslemesini de.. ama besleme katındaki bataryaları seri de olsa paralel de olsa aynı şekilde bu sayısal ifadeye yaklaşmıyor.
burda bu 2000 i veya çok satılan 650VA in ifade ettiği değerler nedir ?
aynı şekilde powerbank lar içinde misal... kendim yapmayı düşündüğüm 18650 lik piller ile ki (2*3) 6 adet pili seri & paralel bağlayıp çıkış katına da 5V luk çıkış verip led lamba yakmayı düşünüyorum
aynı şekilde elimde 12V5Ah lik akü var...
dolayısı ile de bu şekilde yapacağım sistemin besleme güç ve yüke göre tahmini zaman hesaplaması yapmak istiyorum. Bağlayacağım strip led & labmaların güç değerlerini biliyorum.
bu vb şekilde hazırlanacak güç sistemlerinin hesaplaması nasıl yapılır ve ona göre de tahmini besleme süresini nasıl yaparım ? mümkün ise temel elektrik bilgimin olduğunu kabul ederek detaylı anlatım,
yardımcı olabilecek varmı ?
1-2000 değeri 2000VA(voltamper) demektir.Teoride 2000 watlık omik yükü besler.Bobinli alıcılarda gücü 0.7 civarlarında düşer.(2000*0,7= 1400 watt)Gerçekte dahada düşer 1000 watt civarı kabul edilebilir.Akülerin 12 volt 9 amper olması dolaylı yoldan ilgilidir direk rakamsal olarak birşey ifade etmez.Büyük ihtimal o aküler seri bağlı olup çıkışta 24 volt 9 amper verecek şekildedir.Buda demektir ki 24 voltta 1 amper çekersen 9 saat dayanırım (teorik)
2-18650 pilleri hepsini paralel bağla çıkışa bir adet step up konvertör (3 volttan 5 volta gibi)bağla birde pilleri şarj için korumalı şarj devresi al tamamdır. 18650 pilleri seri bağlamak sakıncalıdır.Hücre kontrollü şarj devresi gerektirir.Zahmetli olur.
Pillerin dayanması ise yukarıdaki gibi 2000 ma lik bir pilden 2000 ma çekersen 1 saat gider.(teorik budur gerçekte daha az sürer.)