Şimdi Ara

Usb çıkışından 12v elde etmek mümkün mü?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
24
Cevap
1
Favori
10.698
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar öncelikle elektronik konusunda bilgisiz olduğumu soylemek istiyorum, bilen arkadaşlara danışmak istediğim şu:
    220v ile çalışan bir taşınabilir harddiskim var, yanında sürekli büyük bir adaptor normal fiş taşımak zahmet oluyor;
    Adaptorune baktım 12v2A
    Bu cihaz için usb çıkışını 12v2A'ya çıkaran bir devre yapmak mümkünmüdür?
    Mümkünse nasıl olacağı hakkında beni aydınlatırsanız cok sevinirim.
    Teşekkürler...

• Yapılabilir fakat voltaj düşerse akım artar. Yani usb den çekilen akım 4A çıkacaktır ki usb en fazla 5 volt 0.5A verebilir
  • Yani mümkün olması için 3 cıkıstan aynı anda akım alınması gerekiyor, tek usbden olması mümkün değil? Doğru mu anladım acaba?
  • 3 çıkış da yetmez sanırım.

Sizin istediğiniz güç 12V.2A = 24 Watt
    tek usb çıkışının size verdiği güç 5V.0,5A= 2,5 Watt
  • trafoların böyle bir özelliği var.trafolardan anlamam ama biliyorumki trafolar yüksek voltajı düşürdüğü gibi düşük voltajıda yükseltebiliyorlar.trafoları bir araştırın...
  • quote:

Orjinalden alıntı: elektronikci_71

trafoların böyle bir özelliği var.trafolardan anlamam ama biliyorumki trafolar yüksek voltajı düşürdüğü gibi düşük voltajıda yükseltebiliyorlar.trafoları bir araştırın...

trafoda kul yapısı olduğu için yoktan var edemiyor.
    termodinamiğin birinci yasası gereğide bu şekilde olmak zorunda.
    yani; 12x2A den 24W a ihtiyaç var. 1 usb çıkışı ise 5x0.5A den 2.5W verebiliyor. bu durumda "vermiyorsa mabud neylesin sultan mahmut" misali trafonun da yapabileceği bir şey kalmıyor.
    tabi 10 tane usb yi paralel kullanacam derseniz, meydan sizin...

• quote:

trafoda kul yapısı olduğu için yoktan var edemiyor.
    termodinamiğin birinci yasası gereğide bu şekilde olmak zorunda.
    yani; 12x2A den 24W a ihtiyaç var. 1 usb çıkışı ise 5x0.5A den 2.5W verebiliyor. bu durumda "vermiyorsa mabud neylesin sultan mahmut" misali trafonun da yapabileceği bir şey kalmıyor.
    tabi 10 tane usb yi paralel kullanacam derseniz, meydan sizin...

zaten belirtmiştim trafolardan anlamam diye ama böyle bişeyin varlığından haberm vardı.ben şöyle düşünmüş tüm; 12v luk ışıldaklaarın devresinde florasanı yakmak için yksek voltaj gerektiğinden devrede küçük trafolar vardı hatta evdeki ışıldağın içini açmıştım , ışıldak prizde olmadığı halde devreyi inceliyordum elim trafoya değmişti ve beni baya bi hareketlendirmişti,buna benzer küçük trafolar belki usb den giriş verilerek 12v gibi yüksek volt alınabilir diye düşünmüştüm...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • dediğin doğru gerilim yükseltilebilir fakat W sabit kaldığından W=VxI formulune göre V yükseldiği anda akım ( I ) düşecektir...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi r2d2droids -- 6 Mayıs 2009; 14:30:48 >
  • Anladım dediğim şekilde olması mümkün değil, peki şu şekilde olabilirliği var mı.
    1) Devre önce elektriği depolayıp(şarj sistemi gibi)sonra gerekli akım yüklendikten sonra cihaza verebilir mi boyle bir şey mümkün mü?
    2)2usbden direk olarak 12v0.4amp ile cihaz yavaşta olsa çalışmaz mı(zarar görmeden sadece yavaş olursa olur)

Teşekkürler...
  • Harddisk 12 v ile çalışıyor ama tam olarak kaç amper çekiyor belli değil,her nekadar adaptörü 2 A olsada.
    usb ile akü şarj etmeye kalkılırsa bilgisayarın aküsünden harcayacak,dolana kadar harddisk çalışmayacak.dolduktan sonra ne kadar süre ile çalışacak acaba.olur ama pratik olmaz.
    harddiski üreten şebekeden adaptör ile besleneceğine göre dizayn yapmış.
    şimdi usb beslemeli harddiskler var,minik.
  • Biliyorum canım o hddleri 5400rpm, ben belki daha dusuk amperle bendeki 7200rpm diski değilde 3000 yada 2000rpm olarak olsada çalıştırlabilir diye düşünmüştüm...
  • 5 volt'u 12'e yükseltmek zor bir şey değil, 1.5 voltuda yükseltiyoruz. ama burada önemli olan çekilen akım, harddisk 2 amper çekmese bile 1-1,5 amper çekiyordu. usb 2,0 0,5 amper çıkış verir.(3.0 en fazla 09 amper çıkış verecek.) birden fazla port kullansan bile bu hem devreni karmaşıklaştıracak, hemde gereksiz yere port işgal ettiği için verimsiz olacaktır. bence adaptör taşımaya devam et veya sadece usb'den baslenen bir modelle değiştir.
  • dogru diyorsunuz ama 12v02 amperle denesem belki cok düşük hızlada olsa zarar vermeden calıstırabilirim acaba bunun için örnek bir devre var mı?
  • quote:

Orjinalden alıntı: ceza2000

dogru diyorsunuz ama 12v02 amperle denesem belki cok düşük hızlada olsa zarar vermeden calıstırabilirim acaba bunun için örnek bir devre var mı?

düşük hızda da olsa çalıştırırım diye bir şansın veya durum söz konusu olamaz. Hdd ye zarar veririsin. Kaş yapalım derken göz çıkarma ;)
  • quote:

Orjinalden alıntı: r2d2droids

dediğin doğru gerilim yükseltilebilir fakat W sabit kaldığından W=VxI formulune göre V yükseldiği anda akım ( I ) düşecektir...

evet işin içinde birde akım var demi, ozaman arkadaşımızın yapacağı ya adaptör taşımak yada usb den çalışan hdd edinmek...
  • evet adaptörden kaçış yok gibi görünüyor...
  • Power Management (watts)
    Seek Avg 12.6 W

Operating Avg 13.0 W

Idle Avg 9.3 W

Harddisk sürekli 24W çekmiyor haliyle. Sanırım başlangıçta o değere yakın bir güç tüketiyordur. Daha sonra yaptığı işlere göre değişiyor. (verinin yerini bulurken 12.6 W, yazma/okuma sırasında 13 W, beklemede 9.3W ) Yine de USB'nin gücü yetmeyecektir maalesef.

2.5" 5400 RPM'li harddiskler ise ortalama 2W güç çekiyor. Bu yüzden USB hayli hayli yetiyor.
  • Herkese teşekkürler arkadaşlar, gerçekten çok yardımcı olup sorularımı cevaplandırdınız... Biz adaptore talim :D
  • Trafo ile yükseltelim derseniz bin tane iş çıkar. Birincisi trafolar dc akımı yükseltemezler AC akımı yükseltip düşürebilirler. Yani DC olan 5 voltu önce AC yapmanız gerekiyor Aslınca AC yaptıktan sonra gerilim ikileyici ile 10 volt elde edebilirsiniz. İstenilen voltajı elde edince tekrar Dc akıma çevirmeniz gerekicek burda da hesaplamalar devreye giricek çünkü kondansatör filtreli bir sistem yaparsanız 1.41 katı çıkıcak çıkıştan . Elektriği depolayıp sonra çıkış için (birkaç saniye ise) yüksek kapasiteli kondansatör kullanabilirsiniz.
  • sana lazım olan şey şu:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi omerege -- 9 Mayıs 2009; 9:05:42 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.