Arkadaşlar 7 ay önce şuanki daireme taşındım. Taşındığımın 2.günü üst katım banyo suyunu bir açtı, aman Allah'ım, ben yatak odamda uyurken ayağa fırladım. Resmen şarıl şurul benim tepeme akıyor su. Havalandırma içerden. Tabi su borusu da yatak odasının duvarından geçiyor. Basınç yüksek galiba. Öyle bir ses oluşuyor ki yatak odasında sinirden kafamı duvarlara vuruyorum. Evi de satın aldık. Kira değil. Resmen psikolojim bozuldu. Uyumaya gitmeye korkar oldum. Komşuya durumu söyledim ama pek sallamadılar. Gece bir güzel duşlarını alıyorlar, banyonun kapıları pat küt hepsi benim odamın içerisinde, üzerine saç kurutma falan.... Ya beyler çocuk odasında yatmayı düşündüm ama çocuk odasına da ebeveyn banyosu yapmışlar, havalandırma banyo ile ortak. Yine bu sesleri duyuyorum. Artık yatağı salona koymayı düşündüm. Yalnız salon duvarı da oturma odası ile birleşik, üst katın oturma odası sesleri, tv sesi vs. geliyor. Resmen evde uyku bize haram. Müteahhitin Allah belasını versin, bir şey demiyorum. Evet arkadaşlar nasıl bir psikolojide olduğumu anlamışsınızdır. Yukardakine uzun bir mesaj attık. Mesajın içeriği "Siz anlayışlı kişilersiniz, durumumuz böyle böyle, duvara vurduğunuz traş bıçağı sesine kadar odamızda yankılanıyor. Biraz anlayış bekliyoruz." Şimdi arkadaşlar adamlar en üst katta. Kendileri bu durumu yaşamıyor. Yani ne olup bittiğinden haberleri yok. Biz de ne kadar ses geldiğini anlasınlar diye bu şekilde yazdık. Bu mesajı attıktan sonra üst kattaki kadın 2 gün boyunca kapıları pencereleri çarparak kapattı. Gece 2'de kapı çarpmasına uyandık. En son gece 12'de çocuğu koridorda koşup tepinmeye başladı. 3-4 dk sürdü bu. Artık nevrim döndü. Bağırmaya başladım. Kapıları yumrukladım. Kocası evde olsa yukarı çıkacaktım ama kocası yoktu. Sesimi duyunca kesti sesi. Ertesi gün yani bu sabah çıktım yukarı adamla konuşmaya. Adam ısrarla şunu söyledi "Siz benim banyo saatimi kendinize göre ayarlamaya çalışıyorsunuz. Ben hep geceleri banyo yaparım. Benim cinsel hayatım var. Benim çocuğum var. Uyumasını bekliyoruz mecbur. Bu benim suçum değil. Müteahhitin suçu. Siz hiç mi apartmanda yaşamadınız. Böyle şeyler olur. Ben kendimi size göre ayarlayamam. Yaptığınız edepsizlik. Traş bıçağına kadar yazmışsınız" Diyeceksiniz ki adam haklı. Evet adam dediklerinde haklı ama ben adama ne seks yapma dedim, ne gece duş alamazsın dedim. Israrla dedim ki "abi binanın durumu bu, altlı üstlü komşuyuz. Ben seni duyuyorum, sen beni duyuyorsun. Apartmanda yaşamanın adabı bu değil midir, birbirimizi idare edip anlayışlı olmamız gerekmiyor mu? Ben sizden sadece elinizden geldiğince dikkat etmenizi istiyorum. Hepsi bu." Adam ısrarla sen karışamazsın dedi ve anlaşamadık beyler. Ayrıca ikimiz de yalıtım yaptırmaya gönüllüyüz. Ama 2 sene sonra diyor adam. Bir de bu su ses yalıtım ile halledilebilir mi emin değilim. Ha bu arada adam karısının yaptıklarından habersizmiş. Karısı söylememiş yaptıklarını. Karın 2 gündür bunları bunları yapıyor diye de söyledim. Ha öyle mi, ben konuşurum falan deyip geçiştirdi. Evet arkadaşlar adamın haklı olduğu konular var ama hiç bir şekilde taviz vermiyor. Ben biraz anlayış bekliyorum. Gözlemlediğim kadarıyla cahiller "Apartmandaysanız benim gürültümü çekeceksiniz" modunda. Aklı başındakiler ise "Apartmanda isek komşularımızı elimizden geldiğince rahatsız etmeden yaşamaya çalışmalıyız" diye düşünüyor. Ben şahsen gece 12'den sonra mecbur kalmadıkça banyoyu kullanmıyorum. 7 ayda bir kaç kez ancak kullanmışımdır. Sadece sizi anlıyorum, dikkat edeceğim demesini bekliyordum ama demedi. Siz ne düşünüyorsunuz? |
Üst Kattan Gelen Sesleri Azaltma: Komşularla Barışçıl Bir Ortam İçin
Bir apartman dairesinde veya çok katlı bir evde yaşarken en yaygın şikayetlerden biri, üst kattan gelen seslerdir. Bu sesler, yaşam kalitenizi önemli ölçüde etkileyebilir ve barışçıl bir ortamın tadını çıkarmanızı engelleyebilir.
En sık görülen üst kattan gelen sesler arasında şunlar yer alır:
- Ebeveyn yatak odası sesleri: Adımların gürültüsü, konuşmalar ve yatak gıcırtıları.
- Su borusu sesi: Muslukların akması, tuvaletlerin sifonu çekilmesi ve duşlar.
- Duvardan gelen su sesi: Komşunuzun duş ya da banyosundan gelen suyun aktığı ses.
Bu sesleri tamamen ortadan kaldırmak zor olsa da, azaltmak için atabileceğiniz adımlar vardır.
Üst Kattan Gelen Ses Nasıl Kesilir?
-
Komşunuzla Konuşun: İlk adım, komşunuzla saygılı bir şekilde konuşmaktır. Seslerin sizi rahatsız ettiğini nazikçe ifade edin. Çoğu zaman, komşular farkında olmadan çok fazla gürültü yaptıklarının farkında değildirler.
-
Halı veya Kilim Serin: Üst kattaki komşunuzun halıları varsa, sesi emen kalın halılar veya kilimler kullanmalarını önerebilirsiniz.
-
Ses Yalıtımı Malzemeleri Kullanın: Tavanınıza veya duvarlarınıza ses yalıtımı malzemeleri ekleyebilirsiniz. Bu malzemeler, sesin yayılmasını azaltmaya yardımcı olabilir.
-
Su Borularını İzleyin: Su borularından gelen ses, gevşek borular veya bağlantılar nedeniyle olabilir. Komşunuzla birlikte, su borularını kontrol edin ve herhangi bir gevşek bağlantı olup olmadığını tespit edin.
-
Duvarlardaki Delikleri ve Boşlukları Doldurun: Duvardaki küçük delikler veya boşluklar, üst kattan gelen seslerin geçmesine izin verebilir. Bu delikleri ve boşlukları doldurmak sesi azaltmaya yardımcı olabilir.
Bu önlemleri aldıktan sonra bile üst kattan gelen sesler devam ediyorsa, bina yönetiminize veya ilgili yetkililere başvurmayı düşünebilirsiniz. Apartman veya evinizdeki gürültü seviyelerini düzenleyen yönetmelikler olabilir.