Şimdi Ara

+++ ÜTÜ YÖNTEMİNE SON +++ (RESİMLİ ANLATIM) Dayanamayanlara :) (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
69
Cevap
2
Favori
6.771
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • edding marka kalem daha iyi çıkartıyor.başka kulanıyorsanız bir de bunu deneyin
    quote:

Orjinalden alıntı: mahruti

Ben kalemle baskı devre yapanlardanım daha utu metoduna bile terfi edebilmiş degilim .
    Benim sorunum kalemle boyadıgım yerlere asit tesir edip eritiyor asidin kıvamını mı tuturamıyorum yoksa fazla mı bekletiyorum asitte az bekletince de bazıyerler erimeden kalıyor sizce neden.
    Kullandıgım perhidrol %18 lik tuz ruhu ise Titiz marka Oran %20 perhidrol bir yanlışlık var mı bu işte.
  • Evet eddin marka kullanıyorum.
  • Yöntem gerçekten güzel. Yollar geçti geçmedi diye uğraşmaktan kurtarıyor. Ama beni tek düşündüren bu şekilde toneri kağıda basmanın ne kadar sağlıklı olduğu. Bu işi iyi havalandırılan bir yerde yapmakta yarar var sanırım.

Ayrıca sormak istediğim bu yöntem ile devreyi erittikten sonra toneri plaketten çıkarmak daha mı kolay oluyor? Tiner kullanıyorum bu iş için o yüzden suyun altında hemen çıkıyorsa çok güzel olur.

Ekleme: Konuyla tam ilgili değil ama, aslında ebay'de filan bu işi yapan yok mu biz çizimi yollasak onlar da bize uygun bir fiyata zarf içinde yollasa? Böylece her PCB yapımında bir sürü kimyasal solumaktan kurtulmuş oluruz. Bence böyle bir hizmet olsa kısa bir süre beklemeye ve fazladan 3-5 liraya değer. Ama fiyatı makul olmalı tabii...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PHaLaNX. -- 12 Eylül 2008; 0:02:46 >

• Arkadaşlar senelerce PCB yaptım. Şimdiki yöntemler çok kolay çünkü laser printerler var. Ama pratik bir yötem istiyorsanız. Positiv 20 kullanın çok kolaydır. Size aşama aşama anlatayım.

1. Baskı devrenizi çizin. Protel Pads veya BM gibi programlar kullanılabilir.
    2. Eğer devrede chip yok ise aydinger kağıdına laser printer den baskı yapın.
    3. Eğer devrede chip var ise o zaman baskı için asetat kullanın. (Çünkü aydinger kağıdı nem ve ısıya göre çok küçükte olsa boyut değiştirir.)
    4. Tercihan FR4 PCB kullanın (yani epoxi zemini açık yeşi olan), FR2 PCB'ler(kahverengi ya da kirli sarı olanlar) iyi değildirler.
    5. Çok ince bir zımpara tercihan 1000'lik su zımparası ile bakır yüzeyi zımparalayın. Zımparadan sonra el deydirmeyin. Tercihan eldiven kullanın.
    6. Pozitive 20 sprey'i yaklaşık 20 cm mesafeden akma yapmayacak şekilde püskürtün. Bu işlemi yaparkan loş bir ortam kullanın lamba olmasın.
    7. Plaketi kuruması için bırakın Evde bir fırın var ise 60 derece de 1 saat yeterli. Hazırladığınız bakır plaketleri pecete kağıtlarına sarın ve kaldırın , kullanacağınız zaman hazır vaziyette olur.
    8. PCB hazırlayacağınız zaman üzeri positive 20 kaplanmış olan plaketi alıp üzerine printerden çıkmış asetat ya da aydinger kağıdını koyarak üzerine bir pleksglass ya da cam koyarak güneşe gösterin. Bu mevsim 3 dakika güneş yeterlidir. Diğer bir şekilde civa buharlı lambadır bu da lamba gücüne göre 3-5 dakika yeterlidir. (Positive 20 Ultraviole ışığa duyarlıdır)
    9. Bir baharatçıdan ya da kimyevi malzeme satandan Sodyum Hidroksit (NaOH) (diğer ismiyle Sudkostik) alın ve bir miktarını bir kaba koyarak üzerine su ilavesiyle eritin. Örneğin 1-1.5 çorba kaşığı Sudkostik yeterlidir. Bu işlemleri yaparken eldiven kullanmanızı tavsiye ederim. Gayet tabi tüm kimyasallar için geçerli olan kuralı unatmayın ve gözlerinizi sakının.
    10. Güneş ışığında ya da civa buharlı lambada expose edilmiş plaketinizi bu çözelti içinde banyo ediniz. Desen aynen çıkacaktır.
    11. Çıkan desende hatalar var ise permanent bir kalemle gerekli düzeltmeler yapılır.
    12. Demirüçklorür (FeCL3) çözeltisinde veya Perhidrol (Hidrojen Peroksit H2O2) + Hidroklorik Asit (HCl) karışımı çözeltide plaket aşındırılır.
    13. Dikkat edilmesi gereken en önemli konu ışındırma ve tüm kimyasal işlemlerde mutlaka lastik eldiven kullanmanızdır.
    14. Yazılı olarak uzun olsada bu işlemin toplam süresi 10 dakikayı geçmez.

Hepinize kolay gelsin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ertie -- 12 Eylül 2008; 10:47:06 >

• quote:

Orjinalden alıntı: kadircitak

ısıtıcı ünitesini çıkarırsan cihaz hata modunda kalır ...ısıtıcı üstünde kağıt giriş ve çıkış için sensör bulunmakta olup çıktının birisinin bitmeden hataya düşesine neden olabilir ayrıca ısıtıcı üstünde 150 derecelik termostat vardır fırın sıcaklığı sabir tutmak için ve ayrıca ne amaçla ısıtıcıyı sökme gereği duydunuz açıklarmısınız..

ısıtıcı üniteyi çıkartmasının sebebi, yazıcı baskıyı yaptıktan hemen sonra fırınlama yapar ve toner kağıda yapışır. eğer toner kağıda yapışırsa tekrar bakıra aktaramaz. ısıtıcıyı çıkararak fırınlama yapmasını engelliyor. devremiz kağıt üzerine tonerle çiziliyor fakat kağıda yapışmıyor. ardından arkadaş bulduğu yöntemle pcbye yapıştırıyor toneri...
  • Yeri gelmişken sorayım, perhidrol ve tuz ruhunu karıştırıp o halde saklamayı deneyen var mı?
  • özelliği kayıp oluyor yada çok az eritiyo
  • Ben de öyle tahmin etmiştim ama yine de bir sorayım dedim. Zaten öyle olsa "devre eritme asidi" filan gibi isimlerle satarlardı herhalde.
  • Arkadaşlar boşuna vakit kaybetmeyin bu işle ben hp 1005 yazıcımla denedim ısıtıcıyı söktüm kuşe kağıda baskı yaptırdım aynı parfümü kullandım sonuç hüsran evet çizim plakete geçiyor ama elimi sürdüğümde tonerin yarısı plaketten kalkıyor birde eritme işlemine geçsek ne olurdu tahmin edebiliyorum plaket bakırsız bir şekilde elimizde kalırdı bençe boşa zaman harcamayın ütülemeye devamm
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.