Şimdi Ara

Uydu alıcısı ve LNB'den devre ve decoder düzeyinde bilgisi olan?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
1
Favori
510
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar. NASIL YAPILACAĞINI çözmeye çalıştığım bir iş var.
    TV'de izlenen kanalın ne olduğunu öğrenmek için devre kartının üzerine bir listener yerleştirmek istiyorum..
    Bu noktada bu 2 sistemin çalışma prensibini çözmem ve bu listener'ı nereye + nasıl yerleştiririm bulmam gerekiyor.

Sistemi anlatmam gerekirse. Şimdi lnb gelen sinyali toplayıp, yükseltip receiver'a verme görevini üstleniyor.
    Gelen Sinyale ZIP paketi dersek bu paketi çözen unsur receiver. Ve receiver bu paketi açtıktan sonra kullanıcının girdiği (istediği) frekansı (kanalı) bu paketin içinden bir şekidle alıyor.
    Bu noktada benim takıcağım listener kartım bu talep edilen paketin ne olduğunu dinleyerek kayıt tutucak bende bu kayda bakıp şuan X kanal açık diyebilicem.
    Çalışma mantığı bu. Fakat ben bir yazılımcıyım. Listener kartı + yazılım tarafını halledebiliyoruz fakat eksik olduğum nokta yukarıda anlattığım kısım.
    Bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar veya tahmin yürüterek bir sonuca bağlayabilen Elektronik mühendisi arkadaşlarımın yardımını bekliyorum..

Unutmayın tam olarak içeriği bilmesenizde gösterdiğiniz her yol mutlaka işe yarayacaktır. Lütfen beni cevapsız bırakmayın.

• LNB'nin kilitlendiği 4 bölge vardır: LV LH HV HH. Bağlanacağınız frekans hangi bölgede ise o bölgeye kilitlenir ve sadece oradan gelen veriler alınır. Uydu alıcıdaki tuner bu bölge içinde yayın almak istediğiniz frekansa kilitlenir , varsa CAM ile şifreleme çözülür ve buradan gelen veriyi demultiplexer (demux)'a iletir.
    Demux'a gelen bu dataya TS (http://en.wikipedia.org/wiki/MPEG_transport_stream ) denir. Demux, açılacak kanalın Video PID, Audio PID ve SID değerlerine göre filtreleme yaparak sadece o kanala ait verinin bilgilerini getirir ve codec lerle ses ve görüntü çözülür.

Yani bir frekans üzerindeki uydu kanalını spesifik olarak tarif eden data VPID, APID ve SID değerleridir.
    Sizin açık olan bir kanalı tespit edebilmeniz için hem tunerden frekans bilgisini hem de demux'tan PID bilgilerini almanız lazım.

Siz yaptığınız çalışmada hangi aşamaya geldiniz? Bahsettiğiniz listener kartı ve yazılımınız hakkında daha detaylı bilgiler verirseniz ona göre durum değerlendirmesi yapmak daha kolay olacaktır.

Saygılarımla,
    yxsdf.

Uydu alıcısı ve LNB'den devre ve decoder düzeyinde bilgisi olan?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yxsdf -- 15 Aralık 2014; 18:25:55 >

• yxsdf Y kullanıcısına yanıt
    Hocam şuanda yapılacak olan çalışma için VERİ türünü belirlemeye çalışıyorum. Bunun akabinde listener kartı dizayn edilip kodlanıcak. Henüz herşey kağıt üzerinde.
    Raspberry pi ile farklı planlarım vardı normalde ama en basit veri alma ve çözme yöntemi yukarıda anlattığım olduğu için şuanda bunun üzerinde duruyorum.

Benim bir noktadan Kilitlenen frekansı alıp bunu log'lamam gerekiyor. Bunun içinde çalışma prensibini ve hangi devre üzerinden bu bilgiyi alabileceğimi bulmam gerekiyor.
    Aslında kafamdaki cihazın PID bilgilerini istedikten sonra oluşan kilitlenme değilde henüz istenen frekansı talep eşiğindeyken loglamak daha kolay olur düşüncesindeydim.
    Tabiki ben devre kısmını bilmiyorum. Bana sadece ayrıştırabileceğim tutarlı veri girişi lazım. Gelen veriye göre kart tasarlayıp bu kartı üretip daha sonra kodlamam gerekiyor.
    Sadece takip edilecek olan şey dinlenen kanal değil farklı şeylerde var ama onları çözdüm. Tek sıkıntı bu kaldı.
    Ayrıca monte etmesi kolay bir bileşen olması tercih sebebi olur. Örneğin 2 kanal'a çip'i lehimlemek ve dinlemek gibi.

Bu noktada en mantıklı hareket DEMUX'a gelen verinin çözümlenmesinde kullanılan bir çeşit "ID" olmalı. Bu "ID" ile hangi kanalın dinlendiği bilgisini loglaya bilirim.
    İhtiyacım olan tek şey "ID" listesi ve demux'da VPID'i çözümlemek gibi duruyor. Yanılıyormuyum acaba? Veya daha basit bir yolu varmı?

Vakit ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Morphinz -- 15 Aralık 2014; 20:44:02 >

• Aynı transponderdan yayın yapan kanallarda ses için aynı pakette bulunan radyo kanalının ses pid'ini girerek kanalda kanalın kendi sesini değil de radyonun sesini dinliyorduk. Ne günlerdi... Artık o heyecan kalmadı.
    Şimdi bu yayınlarda kanalın adı, ve program ve yayın akışı bilgisi goruntu ve sesten ayrı olarak metadata olarak iletiliyor. Yapmak gereken sinyalin içinden meta dataları bulup çözümlemek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 15 Aralık 2014; 21:05:22 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: AdmGdk

Aynı transponderdan yayın yapan kanallarda ses için aynı pakette bulunan radyo kanalının ses pid'ini girerek kanalda kanalın kendi sesini değil de radyonun sesini dinliyorduk. Ne günlerdi... Artık o heyecan kalmadı.
    Şimdi bu yayınlarda kanalın adı, ve program ve yayın akışı bilgisi goruntu ve sesten ayrı olarak metadata olarak iletiliyor. Yapmak gereken sinyalin içinden meta dataları bulup çözümlemek.

Eğer gerçekten böyle ise işimiz dahada kolaylaşır. Görüntü ve ses analizine hiç girmek istemiyorum çünkü
    Peki bu metadataların çözüldüğü kısım neresi? Ve bu veriyi nasıl dinleriz?

• Evet bu bilgiler Transport Stream içinde geliyor. Ancak malum Türkiye'deki birçok kanal bunu düzgün yapmıyor. Yıllardır adam akıllı EPG bilgisi gelmediği gibi.
    O yüzden sadece frekans vd pid bilgilerini edinip kingofsat gibi sitelerdenden güncel veritabanını çekip buradan eşleştirme yaparak kanalı bulmak daha mantıklı olabilir.

@Morphinz
    Yapmak istediğiniz donanımsal bir cihaz sanırım, ancak bu ne kadar mümkün bilemiyorum. Fakat yazılımsal olarak bu dediğiniz işlemi yapmak mümkün. Linux tabanlı açık kaynak uydu alıcılarını kurcalayarak denemeler yapabilirsiniz. Ben bahsettiğiniz bu işlerin benzerlerini ChipboxHD üzerinde yapmıştım.
    Evet hocam donanımsal bir cihaz olmak zorunda çünkü kanal bilgisi haricinde loglamam gereken farklı bilgiler var ve bunları ortamdan sensörler ile alıyorum.
    İlla donanımı makineye bağlamak zorunda değilim, ek ünite olarak'da veri aktarımı yapabilirim.
    Siz nasıl yapmıştınız hocam? En kolay şekilde hata payı olmadan bu işi yapmak güzel olur. Her türlü cihazda çalışma olanağı ayrı bi güzel olur.
    Açık kaynak kodlu receiver'lar her evde yok. Benim birincil önceliğim maliyeti çok düşük tutup bütün cihazlar ile çalışabilmek.
    İşi basite indirgemek için digitürk, kablo vb unsurları görmezden geldim. Bu cihazlar ön panele "TEXT" ile hangi kanal olduğu bilgisini yazdırıyor fakat çoğu cihazda bu özellik yok.
    Bakalım araştırmalarım devam ediyor belki Çin'li arkadaşlar böyle bişey yapmıştır dedim ama bişey bulamadım henüz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Morphinz -- 15 Aralık 2014; 21:54:59 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    Evet, çoğu kanalda epg yok. Hatta bazıları tenezzül edip isimlerini de bağışlamıyorlar. Taratınca kanal adı yerine program yazıyor.
    Bu arada Star TV doğan gurubunda iken EPG'si vardı. Doğuşa geçince EPG'yi kaldırdılar. Çok mu maliyetli bu iki satır EPG kodu göndermek? Star TV'de çalışan biri görüp bilgilendirirse sevinirim.
    @Morphinz
    Bu meta dataları çözümleme işini cihazın içindeki işlemci yapar. Bunun algoritması cihazın firmware'inde kayıtlıdır. Ancak mikroişlemci ile uydu alıcının kulllandığı algoritmayı izleyerek çanaktan gelen ham veriden bu bilgileri çekmeyi deneyebilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 15 Aralık 2014; 23:04:13 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: AdmGdk

Evet, çoğu kanalda epg yok. Hatta bazıları tenezzül edip isimlerini de bağışlamıyorlar. Taratınca kanal adı yerine program yazıyor.
    Bu arada Star TV doğan gurubunda iken EPG'si vardı. Doğuşa geçince EPG'yi kaldırdılar. Çok mu maliyetli bu iki satır EPG kodu göndermek? Star TV'de çalışan biri görüp bilgilendirirse sevinirim.
    @Morphinz
    Bu meta dataları çözümleme işini cihazın içindeki işlemci yapar. Bunun algoritması cihazın firmware'inde kayıtlıdır. Ancak mikroişlemci ile uydu alıcının kulllandığı algoritmayı izleyerek çanaktan gelen ham veriden bu bilgileri çekmeyi deneyebilirsiniz.

Bu noktada 2 seçeneğim var.
    1- Hali hazırda cihazın cpu'sunun çözdüğü verinin içinde bir "ID, TAG her hangi bir isim veya kod" arayarak taranan bu veri kontrolümdeki bir cihaza gönderilerek log tutmak.
    2- Decode edilmiş görüntü içinde logo analizi yaparak belirlemek. (Görüntü eşleme için ayrı bir cpu kullanmam gerekir)

Yukarıda saydığım yöntemler ciddi anlamda zor ve maliyetli.
    Ama cihazın istediği frekansı işlemciye iletirken yakalarsam veya cihazın çözümlediği görüntünün ID'sine kilitlendiğinde bu ID'yi çekebilirsem işim çok kolay. Bu noktada bu bilgileri nereden çekerim asıl soru bu
    Bakalım bi RC bulup parçalıyıp bişeyler denemek lazım artık nası çözeriz bilmiyorum

• Morphinz kullanıcısına yanıt
    vikipedinin epg maddesinde açıklama vardı. Sayfada referans gösterdiği bir kaynakta bu bilgilerin nasıl kkodlandığını anlatıyor. Aynı frekansta görüntü ve seslerin hangi kanala ait olduğu PID adı verilen kodlarla belirleniyor.

• sizce 50 Tl lik bir linux tabanlı bir cihaz alıp bu dedikleriniz yapılamaz mı?Sonuçta ağ kablosunu taktığınız cihazın ipsini yazınca explorer a izlemekte olduğunuz kanal tüm bilgileri sayfada görüntüleniyor zaten.
  • quote:

Orijinalden alıntı: tecman

sizce 50 Tl lik bir linux tabanlı bir cihaz alıp bu dedikleriniz yapılamaz mı?Sonuçta ağ kablosunu taktığınız cihazın ipsini yazınca explorer a izlemekte olduğunuz kanal tüm bilgileri sayfada görüntüleniyor zaten.

Hocam anlattığınızdan hiç birşey anlamadım.
    Ağ kablosunu nereye taktınız?
    Hangi cihazın ip sini yazdınız?
    İp bilgisi ile izlediğiniz kanal bligisi nasıl görüntülediniz?

Biraz açarsanız sevinirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Morphinz -- 17 Aralık 2014; 17:54:32 >
  • Morphinz kullanıcısına yanıt
    Yukarıdaki başlığı yanlış anlamadıysam uydu alıcısından ve kanal bilgisine ulaşmaktan bahsetmiştiniz.Linux tabanlı bir uydu alıcınız olursa kanal bilgisi ve bir çok bilgiye ulaşabilirsiniz.
    eğer başka şeyden bahsediyorsanız ben yanlış anladım o zaman kusura bakmayın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: tecman

Yukarıdaki başlığı yanlış anlamadıysam uydu alıcısından ve kanal bilgisine ulaşmaktan bahsetmiştiniz.Linux tabanlı bir uydu alıcınız olursa kanal bilgisi ve bir çok bilgiye ulaşabilirsiniz.
    eğer başka şeyden bahsediyorsanız ben yanlış anladım o zaman kusura bakmayın.

Hocam doğru anlamışsınız fakat zaten linux açık kaynak kodlu bir cihaz'da bu işlemi rahatlıkla yapabilirim.
    Benim yapmak istediğim her cihaz'a uyarlanabilen bir sistem geliştirmek.
    Yani sizin elinizde 2 farklı marka RCV olsa dahi benim sistemin çalışması lazım.

Bu noktada aradığım cevap şu; bir RCV'nin hangi kanalı dinlediği bilgisine sürekli nasıl ulaşırım?
    Hatta bu noktada cihazın içini açmadan dışarıdan bir eklenti ile böyle birşey yapmam gerekiyor. İşi zorlaştıran kısım bu.

• Hocam işiniz çok zor,piyasada çok fazla cihaz var ve hepsinin tuner ve işlemcileri farklı bunun için bir standart oluşturmanız çok zor,kimisinin kanal bilgisini gösteren bir ekranı bile yok.Bu konuda fazla yardımcı olamadığım için üzgünüm.
  • tecman kullanıcısına yanıt
    Aynen söylediğiniz gibi bir standart yakalamak mesele hocam. Çok fazla cihaz var ve hiçbirinin ne yaptığı belli değil.
    Bu nedenle cihazın dışına çıkarak dışarıdan bir şeyler yapmak istiyorum. Örnek vericek olursak görüntü üstünden çözümlemek, ses ile tanımlamak, veya RCV'yi kendi donanımıım ile kontrol etmek gibi.
    Eğer bu şekilde yaparsam o zaman daha basit ve bir çok sisteme entehre olabilen birşey geliştirmiş olurum. Ama bu sisteminde maliyeti çok fazla. Yeni RCV üretir satış yaparım daha iyi anasını satim
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.