Hırsızlara karşı kullanılan elektrik tabancaları var mesela 50.000 volt veriyor ama akimi çok düşük, yanılıyor muyum?
BENCE AKIM CARPAR
slm;
üniv. devre analiizi labında hoca sormuştu aynı soruyu. (ytü elektrik müh. ) herkes kafasına göre bi şey salladı burda olduğu gibi. hocanın verdiği cevap zannedersem gerilimden dolayı akım çarpıyor idi. yani tek başına ikisi de çarpmıyor. birbirine bağlı.
selam ve sevgiler.
selam arkadaşlar, bu basit soruyu bile bu kadar tartışmanız ilginç geldi bende bişeyler yazyım ve bu konu bitsin artık..Alın size bir hoca yaklaşımı İnsanı çarpan aslında akımdır,gerilim(u) ve akım(ı) çarpımı güçtür(p) ve bir devrede her ikisi olmadan çalışma olmaz.bir kişinin çarpılması da bir elektrik devresi oluşturur ve devreden geçen akımı direnç sınırlar(kişinin vücut direnci).Bir gerilim kaynağının gerilimi çok düşük olabilir ancak gücü fazla ise ve insan bedeninden 20 mA den fazla akım geçirse çarpar ve akımın fazlası öldürür.Tıpkı akım trafolarında olduğu gibi bu trafolarda gerilim 20 v u bile geçmez ama devre arasında kalırsan kızartma yapar.Elektrik mühendisleri bilir. Sonuç olarak kaynağın verebileceği güç miktarı çarpmayı belirler.Asıl çarpan ise akımdır (akımda elektron akışıdır aslında) ve kalp ritmini bozarak öldürür. P=U.I Ders bitmiştir çocuklar. hadi tenefüse..
Sıfır akım demek sonsuz direç demektir elbruz bey yani çarpmaz.birde elektriğin yüksek gerilimlerle iletilmesinin nedeni gücün sabit olması dolayısı ile gerilim artınca akımn düşük olması demektir yani P=U*Idir.Ayrıca joule kaybı nedeni ile de gerilimin yüksek olması kaybı azaltır.yani P=I^2*R dir.bu formüle göre oluşan kayıp ısıya dönüşür akım arttıkça kayıp ta akımın karesi oranınca ısı olarak artar.senin yazdığın biraz eğlencelik yani.......
quote:
Orjinalden alıntı: Elbruz
Bunlardan birinin de düşük olmasına gelelim.Egem'in verdiği örnekteki gibi 250 volt,sıfır amper örneği.Egem1194 arkadaşım aslında güzel ama yetersiz bir açıklama yapmış.Bir kere SIFIR AMPER diye birşey zaten olamaz.Çünkü siz 250 voltu tuttuğunuzda içinizden belli bir yük geçecek,işte amper de zaten bu geçen yükün miktarıdır.Eğer devre kapalıyken yani örneğimiz olan insan yük uçlarındayken amper sıfırsa o zaman akım yok demektir,bu da zaten elektriğin de gerilimin de olmaması demektir.
Bu da şöyle açıklanır,eğer ille de hangisi daha yüksek olursa daha tehlikelidir derseniz VOLTAJIN YÜKSEK OLMASIDIR.Çünkü direnci geçen zaten voltajdır.Yüksek voltajlı elektriğin daha az kayıpla taşınmasının da açıklaması budur.Neden elektriği 200 voltta değil de 50 bin voltta kilometrelerce taşıyorlar'ın,ya da neden evlerimizde 20 volt değil de 220 volt kullanıyoruz'un da cevapları budur.
geçiyordum ugradım ama dumura ugradım türküyede nekkadar çok paradox seven varmış bende usanmadan hepsini okudum ve diyorumki biri olmadan digeri olmuyor bunu birkere kabul edin soruyu yumuşatun rahata erin yok illede ayrı şeylerdir ayrıla bilir diyen varsa önce akımı voltajdan ayırsın (kolaydı çünki)sonrada tartsın agır olan çarpar abi budur yanı
İnsanı çarpan elektronlardır, yani elektronların hareket etmesiyle oluşan akımdır. Voltaj denen şey sadece ve sadece akımı yaratmak içindir. İki nokta arasında voltaj farkı varsa elektronlar hareket eder ve akım oluşur. O akım insan vücudundan akarsa insanı çarpar. Çarpan voltaj değil vücuttan geçen elektronlardır.
quote:
Orjinalden alıntı: ZetLeVoo
İnsanı çarpan elektronlardır, yani elektronların hareket etmesiyle oluşan akımdır. Voltaj denen şey sadece ve sadece akımı yaratmak içindir. İki nokta arasında voltaj farkı varsa elektronlar hareket eder ve akım oluşur. O akım insan vücudundan akarsa insanı çarpar. Çarpan voltaj değil vücuttan geçen elektronlardır.
+10000....
kendine iyi bir çarpma nasıl olur diye soran varsa arabaların farlarına takılan flaşların ucunu tutsunlar çok felaket çarpıo ya
quote:
Benim uzun uzun anlatmaya çalıştığımı sen kısaca gayet güzel anlatmışsın.
quote:
Bu örneği nasıl bulursunuz? Tam değil ama konuyu izah etmeye yeter gibi. mi??? Büyük bir depo düşünün bu depoyu havya kaldıralım. Ne kadar yükseğe kaldırdıysak (1metre 1 volt diyelim) varsayalım 250 metre 250 volt olsun veya 10 metre 10 volt......Bu deponun içindeki su miktarının tamamı toplam akım miktarı olsun. Bu deponun altında özel bir kapakçık var buraya takılan boru ile bu kapakçık açılıyor ve su akmaya başlıyor. Borunun çapı büyüdükçe akan su miktarıda artacaktır. (konu insanın çarpılması olduğuna göre bu su akışı devresine bağlanacak boru insanı çarpan nedir sorusunu soran arkadaş oluyor). Bu borunun özel durumu var ; üstündeki ince bir kapakçık 50m yüksekliğe kadar deponun içindeki su miktarı ne olursa olsun tam su akışına izin vermiyor yani 50vot'a kadar. Çok az su sızdırıyor ama borunun içinden akıyor denecek kadar su geçirmiyor.(insandan insana veya aynı insanın terli,sinirli...vs oluşuna göre değişir genel kabul bu civardadır). Bir de borumuz öyle bir boru ki depo yükseldikçe çapı otomatik olarak genişliyor. Son olarakta borudan geçen su miktarına veya debisine elektrik akımı diyelim. Şimdi şatları ortaya koyalım (genel kabul edilen şekliyle) Akan (sızan) su saniyede 1 lt yani 1mili ampere kadar olursa insan bunu hissetmez. Ancak 5mA üstündeki değerler hissedilir 20mA den sonra ölümcül olur. Ayni zamanda geçen akımın sürekliliği (zamana göre) önemlidir 1 sn altında 20 mA öldürmez. İnsanın o anki durumuna göre değişir. Bu şartlara göre istediğiniz varyasyonları devreye uyguluyabilisiniz. Ben birkaç örnek veriyorum. 1-Depo 10.000 metre yükseklikte olsun fakat içinde sadece 0.5 lt su olsun insan çarpılmaz (hissetmez) günde birçok defa üzerimizden elektik akımı geçiyor ama hisstemiyoruz. Eski tip televizyon ekranlarına elimizi yaklaştırdığımızda oradaki voltajın 10.000 votun üzerinde olduğunu belirteyim 2-Depo 20 metre yükseklikte olsun içindeki su ne kadar olursa olsun çarpılmayız çünkü borunun üstündeki ince kapakçık delinmez. Sızıntı akımlarını hissetmeyiz. Not: Borunun kapakçığının zayıf olduğu noktalar vardır ağzımızın içi gibi. 3- 220 metre yükseklikte 5 lt su olsun çarpılırız fakat ölmeyiz. 4-380 metre yükseklikte 5.000 lt su olsun ilk birkaç saniyede ölmeyiz. Süre uzarsa ölme ihtimalimiz çok yüksek. Gerçek bir örnek vereyim çok sevdiğim bir kardeşim üniversitede deney yaparken elektiriğe çarpıldı ve genci kaybettik. Bu olay arkadaşları ve öğretmenlerinin yanında oldu elektrik kesisilinceye kadar en fazla 2-3 saniye geçmiş. Ben inanamadım otopsi sonucunda kalbin yarıldığı yazıyordu demekki şebeke frekansı ile kalbin açılıp kapanması rezonans oluşturmuş. Yukarıdaki insanın o anki durumuna göre değişir dememin nedeni budur. 5-.... 6-.... Kafalardaki bir soruyu da yanıtlayayım depodaki su miktarı meselesi şudur: Kapla taşınan elektron sayısı şöyle ki bir pil düşünün üstünde 2.000 mA yazsın demek ki deposundaki su 2.000 lt dir. Yüksekliği 1.2 metre olduğu için çarpmaz. Şehir şebekesinde yükseklik 220m olmasına rağmen depo çok büyüktür ve sürekli akan su kaynakları ile beslenmektedir. Buların dışında aklıma kısa devre olması, depoya vana konması ...gibi birçok açıklanması gereken soru geliyor fakat bukadar yeter. Soruyu soran arkadaşın cevabı iyi bildiğini tahmin ediyorum. Burada bu nedenle BORU görevini üstlendi. İlk orarak aklıma tavukmu yumurtadan çıkar yumurtamı tavuktan sorusuna horozun verdiği "ben işimi yaparım gerisine karışmam" cevabı geldi. Ben merak edip okuyanlar için bilgi vermeye çalıştım. Belki birileri faydalanır. SAYGILAR
Öldürücü olan akımdır. 20mA akım bile insanı öldürebilir(kalbe direkt verdiğinizde) insan vücüdunun direnci yüksek olduğu için düşük voltojlı kaynaklara dokunma birşey yapmaz. V=IR ilişkisinden voltaj büyüdükçe sabit dirençten geçen akım çoğalacağı için çarpılma riski de artar. Zarar durumu bu akıma maruz kalınan zamanla ilgilidir. Defibrilatörlerde anlık gerilim verilir
Birisi bana voltajın nasıl çarptığını anlatabilirmi. Voltaj vucudumuza ne yapıyor da titretiyor?
AKIMDA ÇARPAR VOLTAJ DA ÇARPAR AMA VOLTAJ DÜŞÜK İKEN FAZLA ETKİLİ DİİLDİR YANLIZ AKIM BU KONUDA ETKİLİDİR AYRICA DC AKIM AC AKIMA GÖRE DAHA ETKİLİDİR DC AKIM AC AKIMDAN DAHA FELAKET CARPAR BUNU UNUTMAYIN!!!!!!!!!!!!!!!!
İNSAN VÜCUDU 40VOLT A KADAR DAYANIR SONRASINDA GÜÜM!!!!AYRICA KÜÇÜK VOLTLU SEYLER İNSANI ÇARPMAZ MESELA PİLLER AMA BUNLARDAAN DAHA FAZLA VOLLTAJLI SEYLER İNSANI ÇARPAR
quote:
Orjinalden alıntı: SA30_303
voltaj carpar diyen arkadaslardan bir kacının profiline baktım eğer doğruysa elektrik eğitimi almışlar ama hiç faydası olmamış heralde amacım bu arkadaşları rencide etmek değil ama bu konu tartışılacak kadar belirsiz bir konu değil .2X2=4 derecsinde net ve kesin bir sonucu var. gerilim 1000000000... volt bile olsa akım yoksa ÇARPMAZ çarpsaydı zaten eldiven, pense, vs kâr etmezdi.bunların amacı akımı engellemektir.
hadi kolay gelsin...
SELAM ARKADAŞLAR,İSTEMEYEREK TE OLSA BU KONUYA GÖZ MÜSAFİRİ OLDUM :)) SONUÇTA (VOLT ve AMPER GÜÇ DEMEKTİR,YANİ AĞIRLIK KALDIRAN VİNÇ GİBİ AMA AKIM SÜRAT DEMEK ONUN İÇİN AKIM ÇARPAN OLMAKTADIR,SAYGI ve sevgiler le...
Aslında işin bir de biyolojik boyutu var yani çarpılma etkisi vücut kaslarımızın şebeke frekansıyla titreme ve kasılması olayıdır düşünün kolunuzu ya da herhangi bir uzvunuzu 50-60Hz de titreteilirmisiniz.Vücudunuzdan AC akım geçtiğinde bir kenetlenme olayı meydana gelir.Belki aranızda çarpılan bir adam göreniniz vardır ya da çarpılanınız .Çarpılma anında kasılıp kalırsınız.Bunun sebebi kasların ac uyartıma cevap verememesi ve üzerinden akım geçen tüm kasların kasılma yönleri doğrultusunda kasılı kalmasıdır.Akım ve gerilim konusuna gelince dokulardan geçen akımın eğer tahrip gücü yüksekse dokular kavrulur,aynı şekilde gerilimde kasların uyartım eşiğinden yüksekse çarpar,yani akım kül eder gerilim fırlatır.
güç çarpar
çünki yüksek voltaj düşük amperde çarmıyor yüksek amper düşük voltajda da önemli bir etkisi yok
buna göre ____ belli bir değerden sonra ikisininde etkisi varsa
______________ P=İ.V __________ise güç çarpıyor
Akım çarpar diyenlere : elinize bir pil alın ve uçlarını tutun ne oldu hiç halbuki pilde yaklaşık 500mA vardı ve çarpılmadınız.
Voltaj çarpar diyenlere : elinize bir pil alın ve uçlarını tutun ne oldu hiç halbuki pilde yaklaşık 500mA vardı ve çarpılmadınız.
EEEEE sonuç ne peki en üstlerdede yazdığım gibi 56 volt üstünde( a.c ) eğer vucudunuzdan 1mA olsun akıyorsa çarpılırsınız. Kimse bunu denemeden bana cevap mahiyetinde bir şey yazmasın lütfen burada hepimiz elektronikciyiz. İşimizin temelinde ispat var. Lütfen muhalif olmadan önce deneyin .