Şimdi Ara

Vadeli Mevduat Yerine Banka Bonosu Kullanımı Yaygınlaşır mı? (Örnek : N Kolay Bono)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
99
Cevap
4
Favori
6.155
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Milliyet' in 03.02.2011 tarihli bir haberi var. 2011 yılında devletin bankalara bono ihracı yetkisi vermesiyle birlikte Vadeli Mevduat hesabı yerine banka bonosu kullanımının bireysel yatırımcının ne kadar ilgisini çektiği anlatılıyor. O yıllarda bireysel alım ve satımın çok karmaşık olduğundan ve yatırım seviyesi vadeli mevduat olanların ilgisini çekmeyeceğinden bahsetmiş. Gerçekten de Aktif Bank N kolay bono' nun çıkışına kadar vadeli mevduat yatırımı yapanların bu şekilde banka bonolarını etkin bir şekilde kullandığını sanmıyorum. Yani Aktif Bank'ın N kolay bonoyla bir devrim yaptığı söylenebilir bence.
    1. Diğer bankalardan da bu konuda bir atak gelecek mi? Böyle birşey bekliyor musunuz?
    2. Yaklaşık 7 - 8 aydır N kolay bono var ama diğer bankalarda bir hareketlilik yok hala. Acaba N Kolay Bono istenen ilgiyi görmedi mi?

Yukarıdaki 2 soruma çok değerli yorumlarınızı alabilir miyim.

İlgili yazı Güngör Uras' ın ve link aşağıdadır.

http://www.milliyet.com.tr/yazarlar/gungor-uras/banka-bonosu-simdilik-ayse-hanim-icin-cazip-degil-1347623/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi puntoyel -- 22 Eylül 2017; 17:14:5 >

• Pek çok bankanın bonosu mevcut mevduata eşdeğer faiz i yüksek olsada TMSF sigortası kapsamında olmaması piyasa koşulları yüzünden ana para kaybı yaşanma ihtimalinin bulunması mevduata rakip olması önündeki engeldir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: thearsiv

Pek çok bankanın bonosu mevcut mevduata eşdeğer faiz i yüksek olsada TMSF sigortası kapsamında olmaması piyasa koşulları yüzünden ana para kaybı yaşanma ihtimalinin bulunması mevduata rakip olması önündeki engeldir.

Evet en büyük engel devlet güvencesinde olmaması ama bildiğim yatırımcılar var. Vadeli hesaplarında 1 milyonu aşkın para var. Banka batsa 900 bin gidecek. Aynı risk. Ek olarak diğer bankaların bonolarına baktığımda alım satım işlemi biraz zor ve ürünle ilgili bir detay yok. Türkiye' de vadeli mevduat yatırımcısı bono / tahvil ne bilmiyor ki. N kolay bono ise direkt internet bankacılığı ile aynı vadeli hesap açılıyormuş gibi kolay ulaşım sağlıyor. Reklam yaptı günlük faiz veriyoruz propagandası yaptı ve vadeli eşleniği faiz oranını da vererek bir nevi vadeliye rakibiz dedi. Yani bireysel müşteri için ulaşılabilirliği ve anlaşılabilirliği çok yüksek. Ben kendimden örnek verecek olursam daha önce bonoyu nasıl alırım nasıl satarım, vadesinden önce satarsam zararım olur mu veya vadesinden önce satılıyor mu satılmıyor mu, işin için de dümen olabilir mi bilmediğimden çok bulaşmıyordum. Oysa N Kolay bono' da tüm bunlar net olarak anlatılmış.

Ben Aktifbank N Kolay Bonoyu çıkardıktan sonra bu iş domino etkisi yapar diye düşünmüştüm. Aktifbank' a yatırım yapmadan önce bekledim belki çalıştığım bankalarda çıkarır diye ama olmadı. Vergi avantajı var ve bu nedenle daha düşük maliyet ile yatırımcıyı kendilerine çekebilirler.

Yani diğer bankalar neden bu şekilde bir ürün çıkarmıyorlar? Mesela tanınmış bankaların veya rakip bankalar niye bu şekilde ürünleri yok?

• Hangi bankayla çalışıyorsunuz hemen her bankanın bonusu var finansbank Denizbank halkbank ziraat vakıf iş yapıkredi 6 ay vadeli olduğundan her hafta duyuru yapılmıyor.

Bonoda 2. El piyasası oturmadığından banka kendisi alıcı oluyor olabilir ama vadeden önce bozarsa zarar etmezsin diye taahüdü olmaz olmaması Lazım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thearsiv -- 22 Eylül 2017; 14:13:10 >
  • quote:

Hangi bankayla çalışıyorsunuz hemen her bankanın bonusu var finansbank Denizbank halkbank ziraat vakıf iş yapıkredi 6 ay vadeli olduğundan her hafta duyuru yapılmıyor.

Bonoda 2. El piyasası oturmadığından banka kendisi alıcı oluyor olabilir ama vadeden önce bozarsa zarar etmezsin diye taahüdü olmaz olmaması Lazım

Daha çok Garanti, akbank, enpara, cepteteb ve ING ile çalışıyorum ama şu an bile bunlardan bono almaya çekiniyorum çünkü başıma ne geleceğini bilmiyorum. Komisyon alırlar mı? , vadesinden önce elimden çıkarabilir miyim? veya vadeden önce satarsam zarar mı olur. Yani işlemler çok karmaşık geliyor. Mesela Ziraat, Halkbank, Garanti, akbank , iş bankası gibi büyük bankalar Aktifbank' ın N Kolay bonosu gibi bir ürün çıkarsa ben yatırım yaparım. Aslında konuyu açmamdaki neden de bu. Yani vadeli mevduat yatırımcıları bu şekildeki vadeli hesap benzeri bono ürünlerine ilgi gösterir mi düşünceleri nedir?

N kolay bono da satış anında bir zararınız olmuyor. Ben hesaplıyorum her gün kesinti yok. Resimde de göreceğiniz gibi satarsanız netbugükü değeri vadesiz hesaba geçiyor hemen. Yani ING' nin e-turuncu hesabından hiçbir farkı yok bu yönden. Üstelik stopaj oranı yani vergisi %10 olduğundan oradan da bir avantaj söz konusu.

Ben hala merak ediyorum diğer bankalar neden bu şekilde bir ürün çıkarmadılar. Daha az faiz oranı vererek müşteri çekebilirlerdi. Yani büyük banalar Aktifin 1 puan altını da verseler alan olurdu diye düşünüyorum.

Vadeli Mevduat Yerine Banka Bonosu Kullanımı Yaygınlaşır mı? (Örnek : N Kolay Bono)

• puntoyel kullanıcısına yanıt
    o 1 milyon tl sinin hepsini aynı bankaya koyan kişinin sorunu 10 ayrı bankaya koyup kendini güvene alabilir türkiyedeyiz dürüst olalım yarın ne olacağı belli olan bir ülke değil burası, bono mono hele malum partinin arka çıktığı bi banka benim işim olmaz bonolarında boğulsunlar
  • Aynı durum geçerli diğer banka ekranlarında benzer örnek halkbank ta x bank ta bonoyu satarsın piyasa stabilken sıkıntı çıkmaz mevduat faiz oranı 20 olursa senin o ekrandan vadesi gelmeyen bonoyu o fiyata bozabileceğinimi zannediyorsun
    Boş zamanınızda Demirbank ın batış hikayesine bir göz atın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: 4Vagrant

o 1 milyon tl sinin hepsini aynı bankaya koyan kişinin sorunu 10 ayrı bankaya koyup kendini güvene alabilir türkiyedeyiz dürüst olalım yarın ne olacağı belli olan bir ülke değil burası, bono mono hele malum partinin arka çıktığı bi banka benim işim olmaz bonolarında boğulsunlar

Haklısınız devlet güvencesi önemli tabi ki.

İşin o kısmına girmek istemiyorum bankanın arkasında kimler var falan ama diğer bankalarda da bu şekilde ürünler çıksa yatırım yaparmısınız.

Yani tek banka için sormuyorum. Konu sadece n kolay bonoyla ilgili değil. Sizin vadeli hesap gibi olan bonoyla ilgili yorumlarınız.
    devlet güvencesi gelmediği sürece hangi bankaya gelirse gelsin yapmam , devlet güvencesi de gelmez zaten çünkü o zaman kimse vadeli hesap açtırmaz bu da sıkıntı oluşturur devlet güvencesi gelebilecek bir işlem değil zaten saçma olur bonoya devlet güvencesi
  • quote:

Aynı durum geçerli diğer banka ekranlarında benzer örnek halkbank ta x bank ta bonoyu satarsın piyasa stabilken sıkıntı çıkmaz mevduat faiz oranı 20 olursa senin o ekrandan vadesi gelmeyen bonoyu o fiyata bozabileceğinimi zannediyorsun
    Boş zamanınızda Demirbank ın batış hikayesine bir göz atın.

Demirbank için inceleme yapacağım. Ama N Kolayın bonosunda şu var diye biliyorum. Eğer vadeli mevduat faizi çok yükselir ve N Kolay bononun üstüne çıkarsa bonoyu hiçbir zararınız olmadan satıp eft yaparak geri çekebilirsiniz. Yani bonoyu aldığınız tarihte faizi neyse sabit kalıyor değişmiyor. Şu an ben de 2 farklı faiz de N kolay bono var bir kısmı %14,5 faizli diğeri %14,25 faizli. Net bugünkü değerleri kontrol ediyorum faizler doğru işliyor yani bononun faizi düşünce fiyatı düşmüyor yani bir kayıp yok. Üstelik o gün yüksek faizden aldıysanız bonoyu güncellenen faiz düşse bile siz yüksek faizden devam edebiliyorsunuz.

Piyasa şartlarına göre bir kayıp yok yani benim gördüğüm .

• 8 aydir kullanıyorum gayet iyi.14.50 den aldim yeni tekrardan.
  • quote:

Orijinalden alıntı: duygusal4802

8 aydir kullanıyorum gayet iyi.14.50 den aldim yeni tekrardan.

Şu an N kolay bono faizi %14,25 değil mi? Nasıl %14,5 ten aldınız.
  • quote:

devlet güvencesi gelmediği sürece hangi bankaya gelirse gelsin yapmam , devlet güvencesi de gelmez zaten çünkü o zaman kimse vadeli hesap açtırmaz bu da sıkıntı oluşturur devlet güvencesi gelebilecek bir işlem değil zaten saçma olur bonoya devlet güvencesi

Ben de devlet güvencesi geleceğini sanmıyorum. Ama bonoya devlet güvencesi gelse dahi N kolay bono gibi kullanışlı olmadığı sürece yine tutmaz gibi.

N kolay gibi bonolar yaygınlaşırsa portföyünüzü bankalar arasında pay ederek risk azaltılabilir ama hiç risksiz devlet güvencesinde n kolay bono gibi %10 stopajlı bonoların çıkması imkansız gibi. Çıksada devlet güvencesinde olanların stopajı %15 olur. Zaten vadeli mevduattaki stopajın fazla olan kısmı sigorta ücreti gibi düşünülebilir. :)

sigorta mantığını güzel oturttunuz ben cok yüksek meblalar olmadigi surece risk almaya değecek bi fark olduğunu göremiyorum yamulmuyorsam %13.5 günlük faizle bono faizinin arasindaki fark 30 bin tl için aylık 30 tl, tabi bi de normal faizde 1 yil ing den sonra biraz banka banka dolasmak zorunda kalıyorsun ama değer bence yine de güvende olmak kafanın rahat olması paha biçilemez bir şey , yine yüksek meblalarda iyi bir fark geliyor ama kimsenin buraya güvenip yüklü paralar yatiracagini düşünmüyorum neresinden bakarsan bak bana mantıklı gelmiyor aklıma yatmıyor maalesef, 5 10 bin tlsi olan için belki olabilir gitse de cok uzuleceginiz rakam degil diyebiliriz ama kime göre neye göre birinin 5 bin tl biriktirmek icin verdigi reel emek ile baska birinin 50 bin tl biriktirmek icin verdigi reel emek ayni olabilir, çok kişisel bir durum ama sizin de bahsettiginiz gibi 8 ay geçmesine ragmen diger bankalar bu işe girişmemişse demek ki o kadar da rağbet yok ki tv reklamı dahi yapıldıgi halde

• quote:

sigorta mantığını güzel oturttunuz ben cok yüksek meblalar olmadigi surece risk almaya değecek bi fark olduğunu göremiyorum yamulmuyorsam %13.5 günlük faizle bono faizinin arasindaki fark 30 bin tl için aylık 30 tl, tabi bi de normal faizde 1 yil ing den sonra biraz banka banka dolasmak zorunda kalıyorsun ama değer bence yine de güvende olmak kafanın rahat olması paha biçilemez bir şey , yine yüksek meblalarda iyi bir fark geliyor ama kimsenin buraya güvenip yüklü paralar yatiracagini düşünmüyorum neresinden bakarsan bak bana mantıklı gelmiyor aklıma yatmıyor maalesef, 5 10 bin tlsi olan için belki olabilir gitse de cok uzuleceginiz rakam degil diyebiliriz ama kime göre neye göre birinin 5 bin tl biriktirmek icin verdigi reel emek ile baska birinin 50 bin tl biriktirmek icin verdigi reel emek ayni olabilir, çok kişisel bir durum ama sizin de bahsettiginiz gibi 8 ay geçmesine ragmen diger bankalar bu işe girişmemişse demek ki o kadar da rağbet yok ki tv reklamı dahi yapıldıgi halde

Şu an burgan banktan çok yüksek miktarlar için ve uzun donem kırık faiziçi (300k 92 gün) %14,5 vadeli nevduat faizi alanlar var. İlgili forum konularında görüyorum. %14,5 faizle vadeliye yatırdığınızı 30k düşünürsek paranızı, %14,25 faiz oranlı bonoya göre 30 gün de yani 1 ayda 12 TL az kazanırsınız. Ama ing e turuncuya göre de 30 TL fark var. 100k da yaklaşık 100 TL fark olur. Kaldı ki enpara 92 gün için 100k da %14 veriyor.

N kolay bono gibi vadeli benzeri devlet güvencesiz bonolara dayalı ürünleri bankalar piyasaya sürseler dahi bence en yüksek rakip kampanya faiz oranından en az 2 puan yüksek vermeli. Yani %14 + 2 = %16 olmalı. Bu şekilde aylık fark 100k için 200 TL leri aşar ki cezbedici hale gelebilir.

Diğer bankalardan da benzer ürünler bekliyorum ve arayışı içindeyim. Ama oran N kolay bonodan çok daha iyi olmalı. Sağlam temelli güçlü bankalardan alındığı sürece bence risk okadar büyük değil bedava %5 fazla stopaj vermeye gerek var mı?

işte yazdiklariniz sizin ütopya niz, bence de guven veren bankalarda bile 16 gibi oran olmali böyle olursa ben de düşünürüm ama gram güven vermeyen aktif bank bile 15 oran veriyor atiyorum halk bank ziraat bankasi garanti bankasi is bankasi bu sistemi getirsin bize verecegi maksimum oran 12 dir belki 13 olur emin olun, tabi sağlam temelli banka denince sizin akliniza neler geliyor bilemiyorum, gerek var mi mevzusu bence gerek var ben rahat uyumak istiyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 4Vagrant -- 22 Eylül 2017; 20:27:21 >
  • quote:

işte yazdiklariniz sizin ütopya niz, bence de guven veren bankalarda bile 16 gibi oran olmali böyle olursa ben de düşünürüm ama gram güven vermeyen aktif bank bile 15 oran veriyor atiyorum halk bank ziraat bankasi garanti bankasi is bankasi bu sistemi getirsin bize verecegi maksimum oran 12 dir belki 13 olur emin olun, tabi sağlam temelli banka denince sizin akliniza neler geliyor bilemiyorum, gerek var mi mevzusu bence gerek var ben rahat uyumak istiyorum

%12 %13 ile kimse bonoya yatırım yapmaz dediğiniz gibi. %16 getirisi olan bir bono bilgisi vermişti bir başka forumda bir arkadaş haftaya işleme girecek ama hiç tanımadığım bir finans yatırım bankası bonoyu satıyor. Bono yu ihraç eden bono sahibi firmayı da yeni duymuştum. İnternette araştırdım firmalarla ilgili krndi siteleri dışında bilgş yok. İnternet siteleri de detaylı değil. Bu fonlar %20 değil %25 faiz de verse almak cesaret ister.

Deyeceğim sizin dediğiniz gibi sağlam bankaların n kolay bono ile yüksek faiz ile vermesi durumunda vadelinin yerini alır gibi ama tabi ki bu dediğiniz gibi ütopik bir kurgu gibi şu an için.

• Arkadaşlar bu bono ne oluyor tam olarak? e-Turuncu hesap açtırdım ona koydum birikimimi ama sanırsam bu bono daha fazla kazandırıyor açıklayacak biri var mı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: -Non_Stop-

Arkadaşlar bu bono ne oluyor tam olarak? e-Turuncu hesap açtırdım ona koydum birikimimi ama sanırsam bu bono daha fazla kazandırıyor açıklayacak biri var mı?

Şöyle anlatmaya çalışayım. Bono aslında bir tür senettir. Yani bir banka , şirket veya devlet bonolarını halka arz eder. Yatırımcıda bu bonoları alarak aslında bir bankaya , şirkete veya devlete borç vermiş sayılır. Bononun tüm senetlerde olduğu gibi bir geri ödeme tarihi vardır. Bu tarihe kadar elinizde tutarsanız vaadedilen kazancı alırsınız. Ama vade tarihine kadar beklemek istemezseniz vade gününden önce bozdurup o güne kadar ki kazancınızı alırsınız.

Ama Aktifbank' ın N Kolay bonosu dışındaki bonolar bu konuda bilgisi olmayan ve yatırımcı seviyesi vadeli mevduat olan yatırımcılar için bence çok uygun değil. Yani alım satım banka komisyonları, 2. El piyasada değer kaybı olur mu olmaz mı? Vb. Konuları araştırmak gerekiyor.

Aktifbank' ın N kolay bonosu günlük olarak kayıp olmadan faiz işletiyor. İnternet bankacılığından bono almak e- vadeli hesap açmak gibi. Diğerleri için kullanım ve alım o kadar kullanışlı değil ve karmaşık.

Vadeli mevduat ile bono arasındaki bir fark da 100.000 TL lik devlet güvencesidir. Biliyorsunuz bir bankanı tüm şubelerinde bulunan mevduatlarınızın sadece 100.000 TL ye kadar olan bölümü devlet güvencesindedir. Özel şirket ve banka bonolarında devlet güvencesi yoktur. Devletin arz ettiği bonolara nekadar yatırım yaparsanız yapın ödemeyi yapacak devlet olduğundan paranızın tümü devlet güvencesinde olur.

Umarım anlatabilmişimdir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi puntoyel -- 23 Eylül 2017; 23:17:40 >

Teşekkür ederim peki madem devlet bonolarinda güvence var neden tercih edilmiyorlar?
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.