Şimdi Ara

Valve'dan uyarı: Steam'de oyun değil, lisans satın alıyorsunuz (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
89
Cevap
0
Favori
3.841
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
24 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Nasıl yani bu düpedüz korsan paylaşımdır? GOG'dan satın alırsam korsan paylaşım yapabiliyor muyum yani bu mudur?

Bence mevzu burada daha farklı bir şey. Akıllardaki birçok şüphenin ve problemin cevabından böylece yırtıyorlar sanırım. Mesela biri yukarıda demiş işte Valve bir gün battı bitti ve Steam servisini kapattı diyelim. Oyun kütüphaneleri tamamen yok olur demiş. Bu beklenebilen bir şey tabii. Sonuçta koca platform kapanıyor tamam kapanması için bir sebep yok ama ya olsaydı diye düşünülüyor. Desteği kestik bitti gitti mevzusunun yolunu yapıyorlar, daha doğrusu zaten yapmışlardır da müşterinin gözüne sokuyorlar diyelim.

Hadi bu eyvallah tamam servis komple gitti bunu windows 7 gibi Xp gibi düşünebiliriz, eskidi gitti, desteği kestiler vs. Benim aklımı kurcalayan şey oyunların remaster'larından ve remake'lerinden doğan birden fazla aynı ürün olduğunda eski ürünlere ne olduğu ve ne olacağı. Yani falanca çok eski bir oyun Steam'de kütüphanemizde var satın almışız diyelim, ara ara da oynarız yine öyle zevkli bir oyun. Şimdi o oyunun remaster'ı gelince ucuz bir remaster olsa bile firmalar yeni remaster oyun satsın diye oyunu satıştan kaldır(t)ıyor. Ya da böyle olmasa bile bir süre sonra çok eski oyunları satıştan kaldırıyorlar. (Forumda biri bazı eski oyunların nasıl satın alınabileceği hakkında rehber konu açmıştı 3-4 yıl önce veya çok daha önce) Oyun satıştan kaldırılsa bile ben bu çok eski oyuna sahipsem tekrardan günün birinde indirebiliyor ve oynayabiliyor muyum? Yoksa Steam bana "sen o oyunun lisansını satın almıştın, oyun satıştan kalktı haliyle lisansın sona erdi, indirip oynayamazsın biz onu kaldırdık veya remaster'ı varsa git onu satın al" mı diyor? Bu önemli. Lisans satıyoruz diyerek aslında bir nevi uzun ama geçici süreli bir kiralama yapılıyorsa bu hiç hoş değil. Ben o zaman fiziksel kopyayı tercih ederim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• gun kullanıcısına yanıt

Ben bu görüşe pek katılmıyorum. Oyun yapmak her zamankinden daha kolay ve nispeten daha ucuz. Zaten kolay olduğu için sermaye yoksunu bir ülke olan Türkiye'den yüzlerce oyun şirketi çıkabiliyor. Bugün 3-4 kişilik bir ekip bile tüm dünyanın oynadığı bir oyun çıkartabiliyor. Elbette AAA, ses ve müzik departmanı için bile büyük bütçe ayıran, ünlü aktorleri kiralayan şirketler de var. Bunların maksatları uzun süreyle, büyük tutkuyla oynanacak bir oyun yapmaktan ziyade ilk satışta rekor kırmak. Vur kaç, yeni oyuna geç. İlk oyunun müşterisini elinde tut ve kümülatif olarak gelirlerini bir sonraki oyuna ilave ederek katla. Ortada bir mentalite değişimi var.

İyi sinemanın niteliği nasıl son yıllarda değiştiyse, orjinal hikayeler kendilerini tekrarlara, idealist yönetmenler yerlerini sığ ve garantici yapımcıların seçtiği emir kulu yönetmenlere bıraktıysa, aynı durum yavaş yavaş oyun endüstrisini de etkiliyor. Melek yatırımcılar oyun şirketlerine büyük paralar akıtıyor, 1-2 hatırı sayılır oyun çıkartmaları için yönlendirip değerlemelerini artırıyor, sonra da şirketi satıp çıkıyorlar.

Web sitesi örneğinde haklı olabilirsin. Uzmanı olduğum bir alan değil. Ancak oyundan anladığımı düşünüyorum. Yüksek maliyetler PR'ın bir parçası. İnsanlar oyunlar çıkmadan önce hayranlık uyandıracak maliyetler ve haberlerle beklenti içine sokuluyor ve oyunu satın alma eğilimleri artırılıyor. Ben iyi bir oyunun çok mütevazi bütçelerle yapılabileceğini düşünüyorum. Ancak hedeflenen şey ne mütevazi bütçeler, ne de oyunseverlerin memnuniyeti. Vahşi kapitalist bakış açısı tutkulu oyun yapımcılarını yok etti veya dönüştürdü, hepsi bu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kseo -- 12 Ekim 2024; 3:41:51 >

• WatchAndLearnn kullanıcısına yanıt
    geçen muhtar haber etti koyun kaçmış , bulan haber etsin dedi

• R.G. Mechanics alayını bedava veriyor, ayrıca taşınabilir oyunlar. :D

• Kartal Göz kullanıcısına yanıt
    Gogtan oyun aldığın zaman oyunun lisansına değil tamamen kendisine sahip oluyorsun. Bu yüzden oyunu istediğin gibi paylaşabiliyorsun ve bu legal birşey.
    Oyun satıştan kaldırırsa bile senin steam kütüphanende olduğu sürece oyunu indirebilirsin.
    Aslında kutulu oyun aldığında yine oyunun kendisini değil lisansını satın almış oluyorsun. Sadece belirli bir sunucudan oyun indirmek yerine fiziksel bir depodan oyunu edinmiş oluyorsun. Drm dediğimiz olay kutulu oyunlarda da mevcut. Sadece dijital medyada daha çok göze batıyor.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Yusuf İpekyoutube
    🐧 Arkamda gördüğünüz Linux posterini satın almak için - https://go.yusufipek.me/poster 🎙️ Benimle birebir görüşüp danışmanlık almak için - https://go.yusufipek.me/gorusme 🗞️ En yeni teknoloji haberleri e-posta kutunuza gelsin - https://go.yusufipek.me/bulten 🔗 Beni bulabileceğiniz diğer platformlar için - https://link.yusufipek.me/@yusuf 00:00 Giriş 01:26 Paranla Rezil Olmak 07:58 Korsanlık Hırsızlık Mı? 13:40 İkü yüzlü şirketler 14:57 Ne yapacağız?
    https://www.youtube.com/watch?v=nilQpdPfCLc

Bu video tam da şu konuya değiniyor. İzleyin, izletin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nForcer -- 12 Ekim 2024; 8:1:9 >
  • estf kullanıcısına yanıt
    Valvenin kapatıp gitmesi için dünyanın yok olması gerekiyor

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • joven kullanıcısına yanıt

Dava açamazsın. Steam'e üye olurken üyelik sözleşmesi içerisinde sana bunları kabul ettiriyorlar zaten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ferrari -- 12 Ekim 2024; 9:37:24 >
  • İşin komik tarafı bana göre şu, bunu yıllarca bilmeyen milyonlarca oyuncu vardı malesef... O dijital lisanslara sahip olduklarını düşünüyorlardı ama bu zaten mümkün değildi ki. Satın alındığı sanılan platform bir lisans anlaşması bitmesi durumunda o yapımı gayet rahat bir şekilde platformdan kaldırabiliyordu. Eğer daha önce siz o yapımın lisans kullanım hakkına sahip olduysanız hala kullanmaya devam edebiliyordunuz ama bunu almamış kişiler bir daha alma imkanı bulamıyordu, haliyle kopya ürün arayışı başlıyordu bu durumda da... Yani o eski fiziksel oyunları alıp bu benim dediğiniz yıllar biteli epey oldu ama çoğunun haberi olmadı... Tabi Nintendo , PS ve Xbox kanadında hala fiziksel oyun satışı mevcut. Tabi onlar da ufak ufak tamamen dijitalleşme durumuna geçiyor gibi ... Bir çok değişimin oyuncuların iyiliği için olmadığını gördüğüm bir dönem bu malesef, bitmeyen oyunlar ( ki bu durum 15 senedir çok yüksek hızla büyümekte...) , oyun içine eklenmesi gereken ama bilerek eklenmeyerek sonradan oyuncuyu soymak maksatlı mikro ödeme mantığı ve dijital olarak lisansladığınız oyunlara sahip olamama durumu... Daha da kötüye gidecek orası muhakkak ama bakalım oyuncular bunun farkına varabilecek mi , en azından ufak bir azınlık olarak kalmazsak belki işleri tersine çevirme gücümüz olur ama gözü kapalı tarafta yer alanların çoğunluğu oluşturması ile herşey kontrolden daha da fazla çıkacaktır...

• Çok sevdiğim bir laf vardır valf;

"İnternete düşen her şey internetindir".

• Korsan oynayanlar lisansı çalmıyor, pozisyon temiz

• Oyunların fiyatlarına ve içeriğine laf etmeyin, siz sadece lisans alıyorsunuz, sahibi değilsiniz demeye getiriyor galiba.

Doğru söylemişler ama eksik söylemişler. Stüdyoların oyunlarını satıyorsunuz diye siz de sahibi olmuyorsunuz, sahibi olmadığın birşeye de kafana göre fiyat belirleyemezsin. Eleştiriye açık olmayacaksan ve bundan rahatsız olacaksan bu işi yapma o zaman. Yani siz olmasanız bile o oyunları bir şekilde yine satarlar, kasmayın yani.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kingfox93 -- 12 Ekim 2024; 12:36:52 >
  • Bunlar kiralama hizmeti gibi birşey satıyorlar. O nedenle fiyatları daha makul olmalı.

• Kseo kullanıcısına yanıt

• Durduk yere niye söylediler ki bunu :s ubisoft gibi kütüphaneden kafasına göre içerik kaldıracağı günler gelirse fena :s. Yalnız bir gün işletim sistemleri de korsan oyun oynatmayacağını düşünüyorum ben.

• nForcer N kullanıcısına yanıt
    O yüzden, MS'in abonelik sistemine geçmeye çalışmasına karşı çıkıyoruz yıllardır. İşinizin ortasında, durup dururken çalışmayı bırakabilir. Hayır, her türlü çalışmanızı dikizleyebilir; Allah bilir, zaten dikizliyorlardır da..

• Eğer para verip satın alamıyorsak, torrent ile indirdiğimizde de hırsız olmuyoruz demektir.

• Hehaje H kullanıcısına yanıt

Yani GOG'tan satın aldıysam bu oyunu komple ister torrente koyar paylaşırım, ister bir yere komple yükler forumun veya platformun birinde link verir ve paylaşabilirim. İsteyen de ücret vermeden benim satın alıp paylaştığım oyunun dosyalarını buralardan indirir ve sorunsuz bir şekilde oynar yani öyle mi! Çok ilginç bir politika.

Mesajı yazarken GOG ile ilgili biraz araştırma da yaptım bir taraftan. Açılımı Good Old Games'miş. İsminden de anlaşılacağı gibi amaç statıştan kaldırılmış eski oyunları DRM koruması olmadan çalışabilir olarak müşterilere sunmakmış. Oysa ben bu siteyi tamamen Steam Epic alternatifi gibi bir şey sanıyordum, değilmiş. GOG'un ve daha da önemlisi oyunlarının satışına izin veren firmaların neden böyle bir şeye izin verdiği şimdi anlaşıldı. Yoksa GOG için zarar olan bu durum oyun firmaları için komple bir zarara dönüşürdü, kimse müsade etmezdi. Ancak yine de bazı oyunları, bazı eski oyunları göremiyorum. COD, Battlefield, GTA gibi baba oyunların eskileri yok, muhtemelen bu oyunların şirketleri bu oyunların suyunun suyunun suyunu sıktıkları ve sıkacakları için izin vermemişlerdir. Bunların dışında yeni nesil ve yeni nesil sayılabilecek bazı oyunlar gördüm. Mesela Cyberpunk 2077. Böyle korumalar olmadan bu oyunun buradan komple satılıyor olması enteresan. Gerçi CD Projekt ortaklığı varmış, ondandır. Ama CD Projekt'e ilgisi olmayan Baldur's Gate 3 gibi bir oyun da var. Yeni nesil bazı oyunlarda da böyle şeyler olabiliyor olması güzel ve yine enteredan. "Old game" değil çünkü.  

Steam'deki kütüphane olayı iyiymiş.

Hocam aslında benim derdim DRM değildi. Mesela PS1 ve PS2 zamanlarını hatırlayın. CD'yi DVD'yi takar oynardınız bitti gitti. Yani 20-25 sene önce aldığınız oyunun fiziksel kopyası ve onu oynatacak konsol sağlamsa oyunu rahatça oynabilirdiniz. Oyunu bir kez aldınız mı sonsuza dek (disk bozulana, kırılana kadar) sizin olurdu ve oynayabilirdiniz. Ben olayın burasındayım. Bu şey günümüzde de geçerli mi? Bugün PS4 için kutulu olarak da ya da PC için fiziksel kopya olarak satın aldığım oyun ileride oyunla ilgili sunucuların fişi çekildiğinde ben yine oyunumu çevrimdışı ve tek oyunculu olarak oynayabilecek miyim? Yoksa oyun bana "sunuculara bağlanılamıyor, sunucular nanay" kardeş deyip beni elimdeki fiziksel kopya ile başbaşa mı bırakacak? Çünkü fizilsek kopya tercih etmemin en büyük sebebi budur, günün birinde oyunu istediğim zaman oynamak, oynayabilmek.

• Kartal Göz kullanıcısına yanıt
    Dediginizde haklısınız malesef onu kaybettik

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.