|
Bildirim
"Eğer satın almak, sahip olmak değilse;
korsan da da hırsızlık değildir" Ünlü bir internet deyişi. |
Eskiden oyunu fiziki satın aldığında dvd cd vs takardın bilgisayara setup'ı kurardın en fazla cd kutusunda serial yazan kart vardı onu setup ekranında isterdi girerdin ve bitti. Oyun kurulur oynarsın bu kadar. Ve o oyuna elindeki işletim sistemi uyumlu olursa sonsuza dek erişebilirsin. Yeter ki diski kaybetme serial'i unutma vs. hatta disk olmasa bile internette bir yerde setup'ı var zaten çekersin.
Ps1 2 3 4 zamanı da böyleydi bilenler bilir. Nintendonun kaset işi kartuş işi de böyledir. Konsolda takarsın orjinal diski oynarsın bu kadar. Bugün ps1 oyunları da çalışıyor değil mi ? elinizde ps1 konsolu ve diski olsun yeterlidir. Keza nintendo da böyledir. O yüzden işte zamanında bu steam işi patlak verdiğinde millet ne güzel ya internetten iniyor ojinal sorun sıkıntı yok tıkla gir modundaydı ama bunu da biliyordu. Mesela neydi ilk sorun ? bu geçiş döneminde gta 4'ü oynayanlar hatırlar microsoft live servisi isterdi. O sersi kapatıldığında elinde orjinal oyunu olanlar ortada kaldı. Millet orjinal oyunu yüklüyor google'dan gta 4 crack araştırıyordu mecbur. Crack yükleyince bu sorun olmuyordu. Daha sonraları rockstargames bunlara bir fix çıkarttı ondan sonra bize o hesabı verin size gta 4 verelim dediler o geçişi sağladı ama bugün o servis patlarsa gta 4 gitti gta 5 de gitti demektir. Fiziki kopyanın olması bizim açımızdan tüketici olarak güzel birşeydi. Ve oyunlar cidden bitmiş olarak geliyordu. Şimdi oyunların neredeyse hepsi bitmemiş olarak piyasaya çıkıyor, üstüne 50 kere update alıyor daha yetmiyor hala alıyor vs. offline oynanamıyor illa online bir servis isteyebiliyor hikaye modlu da olsa illa benim sunucuma giriş yapıcan diyor doğruluyor vs. Şimdi birde bunlar doymadıkları için live services'i pohpohluyorlar. Yani gamepass işte geforce now vs. gamepasste de oyunların hiçbiri sizin değil parasını aylık ödediğiniz zaman erişebiliyorsunuz ve o oyunlar kalıcı değil. Atıyorum rdr2 gamepass'e gelmişti kısa süre durdu ve gitti. E oyunu aktif oynayan o arada hala daha bitirmeyen ne yaptı mağdur oldu de mi ? Keza gta 5 de gelmişti gamepass'e ama o da kalktı. Yani bu işin sonu yok arkadaşlar. Bugün photoshop gibi bir program bile her ay bana para ödeyecen abonelik satıyorum diyor. Bir kere para ödeyeyim satın alayım durumu yok artık. Uyduruk kaydırık dizileri filmleri de izleyeceksiniz diye 50 tane ayrı platform var. Netflixte bir dizinin 3 sezonu var geri kalan 2 sezonu hbo da bilmemnere de vs. yok bilmemneye özel film bilmemneye özel dizi falan. Tüketici olarak bunlara bir şekilde dur demek lazım. Yoksa sizi sağılacak inek olarak görmeye devam edip sistemli bir şekilde daha fazla sağmanın yolmanın yolunu bulacaklar. |
e iyi de yarın birgün valve kapatıp giderse ne oluyor? lisans çalışmadığından dolayı havayı almış oluyoruz.
lisans denilen şey herhalde valve firmasının bize oyun oynayabilirsin adı altında izin vermesi. bazı mantıksızlar valve hiç bir zaman kapatmaz diyecektir. 2006 yılında half life 2yi dvden satın alıp xpsinde oynayanlar bugün xp-w7-w8de oyunlarını yasal olarak oynayamıyor, valve efendi istemciyi çalıştırmayı kesti, yani oyunculara izin vermeyi kesti. 10-20 yıl sonra x86 mimarisi ani bir gelişmeyle bırakılırsa ve valve x86 istemcisini keserse, emulatörlerde bile oyunları oynayamayacağız, korsan edinenlerin bu tarz dertleri yok ve hiçbir zaman olmayacak. gog oyunlarını bir iki istisna hariç drm belası olmadan ve tüm dosyalarıyla yayınlıyor fakat gogda çoğunlukla eski oyunlar var, güncel oyunlar neredeyse yok. |
iyice bir taraflarınız kalktı sizin işte Tekel olmak bu yüzden bir firmanın başına gelebilecek en korkunç şeydir Epic'in bir an önce derhal launher eksiklerini bulup hatalarını jet hızıyla onarması ve artık rekabet etmesi gerekiyor bu pazarda tekel olmanın şımarıklığı yapılan bu açıklamadır örnek vermem gerekirse burda benim borum öter demiş Platform önce Türk lirası gitti şimdi de Kibir abidesi olup çıktılar bakın ben iyice iğrenmeye başladım bu işten ya.
|
Buna yüzde 100 katılıyorum artı olarak kürek versiyonda dil dosyaları gibi gereksiz gb kaplayan dosyaları yuklemeyip yer tasarrufu sağlayabiliyor sonrasında örnek olarak uplay gibi extra launcher zorunluluğu yok drm gibi yük bindiren şeyler yok yani para ödediğim bir hizmeti bir başkası para ödemeyip böyle güzel artılarla ürüne ulaşabiliyor birde şimdi oyuna sahip değilsiniz diyorsa keyifleri bilir.
|
Eğer para verip satın alamıyorsak, torrent ile indirdiğimizde de hırsız olmuyoruz demektir. |
Oyunun dosyalarını da paylaşabiliyorsun. Gog games en buyük örnek
|
Çok sevdiğim bir laf vardır valf; "İnternete düşen her şey internetindir". |
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi estf -- 12 Ekim 2024; 02:22:38 > |
|
|
|
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
o iş valve a kalmaz sabah aksam haberlerde cocuklar siddeti oyunlardan öğreniyor diye pompalıyorlar eli kulağındadır. |
|
Bence bu konularda büyük farkındalık yaratan, adeta internet çağının insan hakları, mahremiyet ve özgürlük savunucusu Louis Rossman'ı herkesin takip etmesi, dinlemesi ve ondan esinlenmesi gerekiyor. Yorulmadan, korkmadan dev otonom araç üreticileriyle, oyun şirketleriyle, Amazon ve APPLE gibi devlerle davalık olabiliyor. Bunu da hiç bir finansal desteği olmadan, telefon tamirciliğinden gelen biri olarak sadece kullanıcıların desteğiyle başarıyor. Eminim burada pek çok yeni jenerasyon DonanımHaber kullanıcısı internetin tamamen özgür, toksiklikten eser olmayan dönemlerini hatırlama imkanına sahip değiller. Louis Rossman işte o dönemin henüz teknolojiyi yakalamaktan çok uzak regülatörlerinin interneti bir sansür cehennemine çevirmediği, doyumsuz kapitalist ve küreselci teknofeodal lordların her tıklamamızı bir para sayma makinesinin tıngırtısı olarak kullanmadığı, reklam, seks ve kumarın internette nerdeyse esamesinin okunmadığı altın bir dönem ile günümüz arasında köprüyü kuruyor. Bize internette aslında mümkün olanın, daha önce başarılmış bir işlevin resmini çiziyor ve farkındalığımızı artırmaya çalışıyor. Her zaman geriye dönüp şunu düşünüyorum. Bundan yirmi yıl önce 30$'a bir oyun alıyordunuz. Bu oyunun fiziksel bir kopyasına sahip oluyordunuz. Online bir oyun ise o serverlara ekstra aylık ücret ödemeden girip oyun oynayabiliyordunuz. Sıkıldığınızda arkadaşlarınızla bu oyunları takaslayabiliyordunuz. Fiziksel kopya, dağıtım giderleri, arıza durumunda ücretsiz yeni CD/kaset yollama gibi satış sonrası desteğe rağmen bu oyun şirketleri kâr ediyorlardı ve günümüzün devlerine dönüştüler. Oysa şimdi tamamlanmamış, beta testi düzgün yapılmamış oyunları bile nerdeyse donanım fiyatına satıyorlar. Yetmiyor çoğunda aylık abonelik ücreti kesiyorlar. Bu da yetmiyormuş gibi oyunun çıkışından 2 sene sonra serverları kapatıp gidebiliyorlar. Bir noktada bir şeyler oldu ve tüketiciler belli konforlar uğruna tüm haklarından, özgürlüklerinden ve onurundan feragat etti. Bu gidişin de sonu yok gibi görünüyor. Umarım değişir! |
|
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Shiningeagles24 -- 12 Ekim 2024; 14:22:16 > < Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
herhalde hazırlık yapıyorlar belli ki bir şeyler olacak ve şimdiden hazırlıyorlar ortamı. |