Şimdi Ara

VARSAYALIM Kİ IŞIK HIZI GEÇİLDİ ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
71
Cevap
0
Favori
3.760
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Nette araştırırken bu sayfaya rastladım ve ışık hızı hakkında detaylı bilgi vardı..

http://hanifislam.com/M_Oz/BilimIscisi/3_Bolum/A20_Zaman_ZamanGezmenligi.htm
  • ışıktan hızlı olursak bence sadece geçmişe değil geleceğe de gidilir,
    Back to the future gerçek olur .
  • Önünü göremezsin, ışık arkandan gelir.
  • zamanı frekans olarak düşünürsem, ışıktan hızlı olduğumda biz 2008 deysek o frekansın ilerisine de gerisine de geçebilirim.
    eğer zaman içinde bütün herşey aynı anda oluyorsa ( kuantum fiziğinde böyle bir teori var galiba, emin değilim ) ışıktan hızlı olursak o anda olan başka bir boyuta da geçebiliriz, çok basit düşünüyorum ama genel mantık böyle olur zannımca =)
  • Işık hızına ulaşmak yada ışınlanmak için maddenin enerjiye dönüşmesi gerekiyorsa. Işık hızında ilerlerken duracağımız yeri nasıl hesaplayacağız. yani ışık hızıyla ay a gittiğimizi düşünelim ay a ulaştığımızda nasıl durucaz. Hadi diyelim durduk. Daha sonra o enerjiye dönüşmüş olan maddeyi nasıl tekrar eski haline getirecez yahu. Yani Allah muhafaza kolumuzla burnumuz yer değiştirmesin yeniden toplama esnasında
  • bilim.tv gibi bir sitede okumuştum sanki bununla ilgili bişeyi ışık eğer normal hızının üstüne çıkarsa bükülüyor ve geri dönüyor gibi bişeydi ama pek de anlamamıştım haberi. Hatta bunla ilgili konu açmıştım neyse genede anlayan varsa ve anlatabilen olursa sevinirim.

http://bilim.tv/haber_oku.asp?haber=6

quote:

NEW YORK -University of Rochester uzmanları, bir deneyde ışığı teorik hızının üstüne çıkarmayı başardı.

NEW YORK -University of Rochester uzmanları, bir deneyde ışığı teorik hızının üstüne çıkarmayı başardı.Önceki çalışmalar ışığı yavaşlatmayı başarmıştı, ancak University of Rochester bilim insanları, ışığı teorik ışık hızının üstüne çıkararak, ışık demetine negatif hız kazandırdı. Deneyde teorik hız limitini aşan ışık, geriye dönüyor.

Araştırmayı yürüten University of Rochester uzmanı Robert Boyd deneyin alışılmadık sonucunu şu sözlerle tanımlıyor, “Dünyanın önde gelen bilim insanları dahi bu deneyin sonuçları karşısında şaşkınlığa kapılıyor, hepimiz anlamaya çalışıyoruz, gerçekten ilginç.”

‘EMİN OLMAK İÇİN DENEYİ ONLARCA KEZ TEKRARLADIK’
    Dr. Robert Boyd, University of Rochester'da optikbilim profesörü.
    Boyd’un kendi sözleriyle deney şöyle gerçekleşti: “Optik fiberin içinden bir titreşim gönderiyoruz, titreşim fiberin içine henüz girmeden fiberin öbür tarafından çıkıveriyor. Deneyler üstüne deneyler yaptık ve gördük ki; fiberin içinden geçen titreşimin, giriş (input) ve çıkış (output) titreşimleri birleşecek şekilde, geriye doğru hareket ettiğini farkettik.”

TİTREŞİMİN ÖNCÜ UCU BİLGİLERİ FİBERE TAŞIYOR
    Boyd şöyle devam ediyor: “Işık titreşiminde önde giden uç, titreşime ait tüm bilgileri ilk taşıyan tarafıdır, fibere ilk bu uç giriyor. Titreşimin tümü fiberin içine girdiğinde, aslında fibere ilk giren uç çoktan fiberin dışına doğru çıkışa geçmiş oluyor. İlk girişi yapan tarafın yanında getirdiği titreşime dair bilgiden, fiber ışık titreşimini öbür tarafında yeniden yapılandırıyor. Titreşimin bir versiyonu fiberin öte tarafına çıkarak giderken, bir diğer versiyonu da fibere ilk giren yere geri dönüyor.”

Kaynak:
    LIVESCIENCE.com
    NTV-MSNBC

• quote:

Orjinalden alıntı: tugaytugay

Önünü göremezsin, ışık arkandan gelir.

yaklaşım güzel ozaman nasıl olacak?
  • quote:

Orjinalden alıntı: Antor

bilim.tv gibi bir sitede okumuştum sanki bununla ilgili bişeyi ışık eğer normal hızının üstüne çıkarsa bükülüyor ve geri dönüyor gibi bişeydi ama pek de anlamamıştım haberi. Hatta bunla ilgili konu açmıştım neyse genede anlayan varsa ve anlatabilen olursa sevinirim.

http://bilim.tv/haber_oku.asp?haber=6

quote:

NEW YORK -University of Rochester uzmanları, bir deneyde ışığı teorik hızının üstüne çıkarmayı başardı.

NEW YORK -University of Rochester uzmanları, bir deneyde ışığı teorik hızının üstüne çıkarmayı başardı.Önceki çalışmalar ışığı yavaşlatmayı başarmıştı, ancak University of Rochester bilim insanları, ışığı teorik ışık hızının üstüne çıkararak, ışık demetine negatif hız kazandırdı. Deneyde teorik hız limitini aşan ışık, geriye dönüyor.

Araştırmayı yürüten University of Rochester uzmanı Robert Boyd deneyin alışılmadık sonucunu şu sözlerle tanımlıyor, “Dünyanın önde gelen bilim insanları dahi bu deneyin sonuçları karşısında şaşkınlığa kapılıyor, hepimiz anlamaya çalışıyoruz, gerçekten ilginç.”

‘EMİN OLMAK İÇİN DENEYİ ONLARCA KEZ TEKRARLADIK’
    Dr. Robert Boyd, University of Rochester'da optikbilim profesörü.
    Boyd’un kendi sözleriyle deney şöyle gerçekleşti: “Optik fiberin içinden bir titreşim gönderiyoruz, titreşim fiberin içine henüz girmeden fiberin öbür tarafından çıkıveriyor. Deneyler üstüne deneyler yaptık ve gördük ki; fiberin içinden geçen titreşimin, giriş (input) ve çıkış (output) titreşimleri birleşecek şekilde, geriye doğru hareket ettiğini farkettik.”

TİTREŞİMİN ÖNCÜ UCU BİLGİLERİ FİBERE TAŞIYOR
    Boyd şöyle devam ediyor: “Işık titreşiminde önde giden uç, titreşime ait tüm bilgileri ilk taşıyan tarafıdır, fibere ilk bu uç giriyor. Titreşimin tümü fiberin içine girdiğinde, aslında fibere ilk giren uç çoktan fiberin dışına doğru çıkışa geçmiş oluyor. İlk girişi yapan tarafın yanında getirdiği titreşime dair bilgiden, fiber ışık titreşimini öbür tarafında yeniden yapılandırıyor. Titreşimin bir versiyonu fiberin öte tarafına çıkarak giderken, bir diğer versiyonu da fibere ilk giren yere geri dönüyor.”

Kaynak:
    LIVESCIENCE.com
    NTV-MSNBC

http://hanifislam.com/M_Oz/BilimIscisi/3_Bolum/A20_Zaman_ZamanGezmenligi.htm

burada daha detaylı anlatıyor

• quote:

Orjinalden alıntı: TheGotFadıl

quote:

Einstein'a göre ışık hızında giden cisimden çıkan ışıkta cisimden ışık hızıyla ayrılırdı.

Onünüzü görebilmek için görüntünün sizden çıkması gerekmiyor, görüntünün önünüzden size gelmesi gerekiyor.
    Ben Mars'a doğru ışıktan daha hızlı ilerlesem gene de Mars'ı görüyor olmam gerekiyor.
    Çünkü ışık Mars'tan bana doğru geliyor.

Başka bir sorun o kadar hızlı giderken elde edilen görüntü verilerini beyn işleyip anlamlandırabilecek mi?
    Normalde beyne birim zamanda a kadar görüntü verisi iletiliyorsa ışık hızında ya da daha da yüksek hızda a*ışk hızı kadar görüntü verisi beyne girecektir.
    Sanırım beyn bunu işleyemez:)

• quote:

Orjinalden alıntı: metalok

quote:

quote:

Einstein'a göre ışık hızında giden cisimden çıkan ışıkta cisimden ışık hızıyla ayrılırdı.

Onünüzü görebilmek için görüntünün sizden çıkması gerekmiyor, görüntünün önünüzden size gelmesi gerekiyor.
    Ben Mars'a doğru ışıktan daha hızlı ilerlesem gene de Mars'ı görüyor olmam gerekiyor.

Başka bir sorun o kadar hızlı giderken elde edilen görüntü verilerini beyn işleyip anlamlandırabilecek mi?
    Normalde beyne birim zamanda a kadar görüntü verisi iletiliyorsa ışık hızında ya da daha da yüksek hızda a*ışk hızı kadar görüntü verisi beyne girecektir.

şimdi madem görüntü bize doğru akacaksa biz yerimizde sayıyor gibi olmazmıyız?

beyn konusuna gelince bencede işleyemez yani basınçtan masınctan ya da Yaradan izin vermez :S

• Işık hızı ile giderken karşıdan gelen ışığı algılama konusunu iyi dşünmek gerekiyor. Düşünün siz ışık hızı ile gidiyorsunuz karşıdan gelen görüntü ışık hızında geliyor bu durumda gözünüze gelen ışığın hızı ışık hızının 2 katı oluyor. Bu durumda görüntüyü normal algılayabileceğimizi sanmıyorum. Doppler etkisi gibi bir etki yaşayıp görüntüyü olduğundan farklı algılayabiliriz. Yada belkide gözümüz bundan dolayı hasar görebilir.
  • quote:

quote:

Orjinalden alıntı: metalok

quote:

quote:

şimdi madem görüntü bize doğru akacaksa biz yerimizde sayıyor gibi olmazmıyız?

beyn konusuna gelince bencede işleyemez yani basınçtan masınctan ya da Yaradan izin vermez :S

Uzay yürüyümü:

Işık hızında, zamanda ve uzayda sıçrama ya da ışınlanma olur. Eğer bizler foton olsaydık, kendimizin hareket etmediğini, ama uzayın yürüdüğünü görecektik. "Bir foton der ki, "Ben dururum uzay yürür." Bir madde de der ki, "Hayır fotonlar bizden uzaklaşır/yaklaşır, sabit duran biziz.

Kim haklı? Gözlemci daima haklıdır. Kim hangi sistemi gözlüyorsa o haklıdır. Dolayısıyla relativiteye göre, tüm gözlemciler haklıdır. Eğer siz birer fotonsanız, haklısınız: Siz duruyorsunuz evren yürüyor."

• quote:

Orjinalden alıntı: enflasyon

şöyle düşünelim

dünyadan 5 ışık yılı uzaktaki bir gezegene gideceksin ışık bile oraya ancak 5 yılda gidiyor yani biz o gezegene bakarken 5 yıl önceki halini görüyoruz biz ışık hızını geçerek 2 yılda vardık gezegene ve bir teleskopla dünyayı gözlemeye başladık(ışık hızını açcak teknoloji olursa 5 ıışk yılı ötenden dünyadaki insanları görecek teleskopda yapılır)mesela 2000 yılında yola çıktık 2002 de vardık biz dünyanın 5 yıl öncesini göreceğiz çünkü ışık 5 yılda geliyor bu gezegene dünyayı gözlerken kendimizi izliyoruz ne yapmışız diye 3 yıl sonra bi bakıyoruz kendimiz bir rokete binip bulunduğumuz gezegene doğru geliyor eee biz nolduk nerdeyiz hiç bir fikrim yok
    umarım anlatabilmişimdir

kendini rokete bindiğin ana kadar görebilirsin roket ışık hızını geçtikden sonra göremezsin adı üstünde sen ışığı görüyosun ışıkdan hızlı olanları değil sadece bir video izlemiş olursun ışık hızını aştığın anda teleport olmuş gibi bi anda görüntüden yok olursun. ve ışık hızından hızlı ışınların olduguna inanıyorum. yaptıgım araştırmalara göre her atom titrer biz yavaş titreyen atomları görürüz ışık hızından hızlı titreyen atomları göremeyiz (ruhlar ve ruhani varlıklar) çekirke testi yapılmışdı bilim adamları çekirgeleri gazla öldürerek ölüm anında ruhlarını çekmişlerdi (bi cihazın testi ışıkhızından hızlı ışınları yakalamaya çalışıyorlar) doğuştan kolu olmayan çocuğu çektiklerinde çocuğun ruhunda kolunun olduğu görülmüştü.

• quote:

Uzay yürüyümü:
    Orjinalden alıntı: hornet76
    Işık hızında, zamanda ve uzayda sıçrama ya da ışınlanma olur. Eğer bizler foton olsaydık, kendimizin hareket etmediğini, ama uzayın yürüdüğünü görecektik. "Bir foton der ki, "Ben dururum uzay yürür." Bir madde de der ki, "Hayır fotonlar bizden uzaklaşır/yaklaşır, sabit duran biziz.

Kim haklı? Gözlemci daima haklıdır. Kim hangi sistemi gözlüyorsa o haklıdır. Dolayısıyla relativiteye göre, tüm gözlemciler haklıdır. Eğer siz birer fotonsanız, haklısınız: Siz duruyorsunuz evren yürüyor."

ya görende bilim adamı sanar ben nasıl foton olayım?benım kütlem yok mu saçmalamışsın adam gibi öğren de sonra yaz arkadaşım...
    FOTON
    ışığın bir tür elektromanyetik dalga olduğunu düşünüyorlardı ve içleri rahattı; ta ki Max Planck bazı deneylerinde ışığın tanecikmiş gibi davrandığını farkedinceye dek. Işık sanki devamlı dalgalar değil de, enerji paketcikleri gibi geliyordu. Einstein ve Planck bu enerji paketlerini ışık quantumu veya foton olarak adlandırdılar

FOTON NEYDİ??

Foton nedir?" sorusuna cevap ararken, birçok değişik perspektiften bakan cevaba gerek vardır. En bariz özelliklerini şöyle sayabiliriz: Durgun kütlesi sıfırdır; ışık hızıyla gider; etkileşimlere parçacık olarak girebilir ancak dalga olarak yayılır; E=h x f, p=h/l ve E=pc bağıntılarına uyar; kütlesi sıfır olduğu halde, diğer parçacıklar gibi kütle çekiminden bile etkilenir.

: enerji miktarı
    : Planck sabiti
    : frekans
    Işık dalga özelliklerine de sahiptir. Etkileşimlere parçacık olarak girebilir ancak dalga olarak yayılır.

BUNU BENDE ÇIKARAMADIM
    Neyse yani bence beyin aynı hızda gelen ışığı algılayamaz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheGotFadıl -- 26 Nisan 2008; 18:58:53 >

• Ne hareket halinde nede durağan fotonun kütlesi yoktur.
    Kütleçekimden etkilenmesi uzay zamanın eğilmesindendir.

Schrödinger in dediği gibi "Kutuyu açıp bakana dek kedi hem ölü hem canlıdır"
  • quote:

quote:

Uzay yürüyümü:

ya görende bilim adamı sanar ben nasıl foton olayım?benım kütlem yok mu saçmalamışsın adam gibi öğren de sonra yaz arkadaşım...
    FOTON
    ışığın bir tür elektromanyetik dalga olduğunu düşünüyorlardı ve içleri rahattı; ta ki Max Planck bazı deneylerinde ışığın tanecikmiş gibi davrandığını farkedinceye dek. Işık sanki devamlı dalgalar değil de, enerji paketcikleri gibi geliyordu. Einstein ve Planck bu enerji paketlerini ışık quantumu veya foton olarak adlandırdılar

FOTON NEYDİ??

Foton nedir?" sorusuna cevap ararken, birçok değişik perspektiften bakan cevaba gerek vardır. En bariz özelliklerini şöyle sayabiliriz: Durgun kütlesi sıfırdır; ışık hızıyla gider; etkileşimlere parçacık olarak girebilir ancak dalga olarak yayılır; E=h x f, p=h/l ve E=pc bağıntılarına uyar; kütlesi sıfır olduğu halde, diğer parçacıklar gibi kütle çekiminden bile etkilenir.

: enerji miktarı
    : Planck sabiti
    : frekans
    Işık dalga özelliklerine de sahiptir. Etkileşimlere parçacık olarak girebilir ancak dalga olarak yayılır.

BUNU BENDE ÇIKARAMADIM
    Neyse yani bence beyin aynı hızda gelen ışığı algılayamaz

Sayın arkadaşım ne yazık ki ne verdiğim temsili misali anlamışsın nede kendi yazdığını. Pardon özür dilerim googleye foton nedir yazıp ta daha ilk gelen veriyi alıp yapıştırdığın paragrafı diyecektim..

Bizlerde bazı verileri bazı kaynaklardan alıyoruz ama senin gibi ukalalık yapmıyoruz..

• quote:

Okuduğum bir yazıda (aynen kopyalayıp yapıştırdım)...

"Işık hızına doğru hızlanırken geride bıraktığınız uzay-zaman 4 boyutlusu, ışık hızında ortadan kalkar. Tüm evrenler (semavat) ve biçimler (örneğin galaksi ve yıldız pırıltıları) gider. Onların yerine bir tek uzay gelir. Bu artık uzay-zaman da değildir. Işık hızıyla gitmektesiniz. Zaman durmuştur. Zaman boyutu sonsuz genleşmiştir. Bu durumda galaktik uzay da ortadan kalkar. Yıldızlı gökyüzü yoktur. Bunun yerine bloklanmış bir uzayda bir bileşke ortamındasınızdır.

Bu ortamın bir adı var: "Kurşuni hiçlik" ya da "gri yokluk". Gri Hiçlik şu anlamdadır: Bir tek siz varsınız gibi. Çünkü bir başkasının yanınızda olduğunu anlamak için ondan size ışık gelmesi gerekir. Biz evrenle ışık (foton) aracılığıyla haberleşmekteyiz. Kaldı ki bu fikir jimnastiğinde kendimizi bir foton yerine koyduk yani bizatihi ışığın kendisiyiz. Bunun anlamı şu: Işığın kendisi olmak demek, bir şeyin kendisine parlaması demektir. Yani kendi ışığınızı görürsünüz, başkaca bir ışık daha görmezsiniz (tüm fotonlar aynı durumdadır). Dolayısıyla siz sadece kendi pırıltınızı algılarsınız. Kalan her şey "Kurşuni" ve "Hiçlik" ten ibarettir."

şuana kadar okuduklarım arasında en mantıklı bulduğum teori bu oldu,
    diğerleri zamanda yolculuk, boyutlar arası geçiş bilim-kurgu tarafı.
    hayal gücümüzün sınırlarını zorlamakla alakalı...

• quote:

Sayın arkadaşım ne yazık ki ne verdiğim temsili misali anlamışsın nede kendi yazdığını. Pardon özür dilerim googleye foton nedir yazıp ta daha ilk gelen veriyi alıp yapıştırdığın paragrafı diyecektim..

Bizlerde bazı verileri bazı kaynaklardan alıyoruz ama senin gibi ukalalık yapmıyoruz..

arkadaş yalan yok Foton'un ne oldugunu bilmiyordum. Bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp felsefesine uyup araştırdım bırak şimdi temsili misalmiş ilk gelen veriymiş paragrafmış...Önemli olan senin yanlış terimi yanlış manada kullanmandı bunu açığa kavuşturduk teşekkür edeceğine hala kıvırıp bizi zan altında bırakıyorsun birşeyi ya biliyorsan tam bil ya bilmiyorum de çık yani temsiliymiş falan fişman boş bence bunlar ha kendi yazdıgımı iyi anladım sadece orada ki Formulü anlamadım ki sıradan birisinin şakk diyede anlayacağını sanmıyorum...sonucta bir fizikçi kimyacı değilim...

• quote:

Orjinalden alıntı: Burak[Alper]

Ne hareket halinde nede durağan fotonun kütlesi yoktur.
    Kütleçekimden etkilenmesi uzay zamanın eğilmesindendir.

Schrödinger in dediği gibi "Kutuyu açıp bakana dek kedi hem ölü hem canlıdır"

Detaylandırabilirmisiniz ?
    Ayrıca kütle ile zaman arasında nasıl bir denklem varki kütle zamanı bükebiliyor.Tabi bu yine fotonun kütlesi olmadığı varsayımı ile hareket edilerek üretilmiş bir teori.Foton ölçemeyeceğimiz kadar az az bir kütleye sahip olursa bile bu teori çürümezmi ?
  • quote:

quote:

arkadaş yalan yok Foton'un ne oldugunu bilmiyordum. Bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp felsefesine uyup araştırdım bırak şimdi temsili misalmiş ilk gelen veriymiş paragrafmış...Önemli olan senin yanlış terimi yanlış manada kullanmandı bunu açığa kavuşturduk teşekkür edeceğine hala kıvırıp bizi zan altında bırakıyorsun birşeyi ya biliyorsan tam bil ya bilmiyorum de çık yani temsiliymiş falan fişman boş bence bunlar ha kendi yazdıgımı iyi anladım sadece orada ki Formulü anlamadım ki sıradan birisinin şakk diyede anlayacağını sanmıyorum...sonucta bir fizikçi kimyacı değilim...

Kardeşim arkadaşım canım biladerim amacım ne kimseyle birşeylerin yarıştırmasını yapmak nede birilerinin fikirlerine saygısızlık yapmak. Lakin senden ricam ne olursun fikir tartışmasıyla sataşmayı karıştırma tamam bırak kim neyi doğru biliyorsa onu yazsın. Kimse Nasada çalışmıyor sana doğru bildiğin konularda muvaffakiyetler diliyorum Saygılar...

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.