Şimdi Ara

Vedddddddd'in FİZİK VE KİMYA DENEME NOTLARI [AYT]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
63
Favori
3.335
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Çok mühim bir olay değil ama kitaplarımdan kurtulacağım için bu notlar belki işe yarar diye yazmak istedim.
    Genelde kitaplarda çok fazla yazmayan veya dikkat hatası yapılabilecek şeyler oldukları için not etmiştim, hepsi işinize yaramayabilir tabi.
    Eğer bir yanlışlık görüp düzeltirseniz ben de notu ona göre düzeltirim.
    Konuyu devam ettirip katkıda bulunmak isteyenler olursa onlar da yazabilirler tabi ama zorunlu değil

Kimya: (Aydın AYT denemesinden notlar)
    -B grubu 4. periyottan başlar

-Denge sabiti net tepkimeye göre yazılır

-Grafen ısı-elektrik iletir, çelikten daha serttir

-Molekül kütlesinin daha küçük olması gazı daha ideal yapar

-İyonik bağ sağlamlığı atomlar arası uzaklığa bağlıdır (iyonik yarıçap) (kq1q2/d^2 mantığı)

-Derişim cinsinden denge sabiti yalnızca ve yalnızca sıcaklık ile değişir

-Kuvvetli bazların çözünmesi ekzotermik

-Çözünen madde, çözelti hacmini arttırıp derişimi tam bilmeyi engelleyebilir

-pH ve iyonlaşma yüzdesi, derişime göre değişebilir

-Galvanik hücrede Anot (-) kutup, Katot (+) olur (Çünkü anotta elektron oluşur, katot elektronu çeker)

-Elektrolizde tam tersi: Anot (+) kutup, Katot (-) kutup (Çünkü anot anyonu çeker, katot katyonu çeker)

-Sıcaklık artışında denge ne yöne kayarsa kaysın ileri-geri tepkime hızları artar fakat eşit oranda artmaz

-Hibritleşme için merkezi atom gereklidir

-Elektronegatiflik düzenli artmayabilir (7A-8A)

-Elmas çok iyi ısı iletir

-Anotta daima daima yükseltgenme olur

Fizik: (Ertan Sinan Şahin denemesinden notlar)
    -Sürtünme kuvveti yüzeyin tepki kuvvetine bağlıdır

-Eylemsizlik kuvvetini düşünmek yerine sistemdeki cisimlerin birlikte hareketi için ivmelerinin eşit olması gerektiği düşünülebilir

-Kuvvet hareket yönünde ise işi pozitif, hareket yönüne ters ise işi negatiftir

-Gezegenlerin potansiyel enerjisinde (-GMm/r) (-) işareti olduğu için r artarsa potansiyel artar, yani neticede mgh ile aynı mantık, uzaklaşınca artıyor

-Gezegenler daima çembersel hareket yapmayabilir, çembersel hareket formülleri dolayısıyla daima doğru olmayabilir

-Dikey yay sarkaç sistemde cismin yaya takılıp dengede kalma pozisyonu ile BHH için denge pozisyonu aynı yerde olmaz (Sonuçta yaya bir şey bağlayınca bir miktar esner)

-Eylemsiz gözlemci için kuvvet diyagramında sanal kuvvet bulunmaz (eylemsizlik kuvveti/merkezkaç kuvveti)

-BHH'de denge konumunda geri çağırıcı kuvvet sıfırdır. Yay sarkaç için net kuvvet de sıfırdır. Basit sarkaç için net kuvvet bulunur çünkü çembersel hareket de söz konusudur (merkezcil
    ivmeden de söz edilebilir böylece)

-Basit sarkaç için geri çağırıcı kuvvet ip doğrultusuna dik olan kuvvet oluyor

-Sürtünme, kaymadan dönerken enerji kaybı yapmaz. Statik sürtünme kuvveti etkilidir

-Paralel levha üretece bağlı değilse elektrik alan sabittir

-Hissedilen ağırlık aslında yüzeyin tepki kuvvetidir

-Hızı anlık ve vektörel olarak düşün, ortalama hız ile karıştırma

-Sisteme DIŞARIDAN etki yoksa momentum korunur

-Sorulan açısal momentumum neye ait olduğuna dikkat et. Sistemin açısal momentumu korunsa da cisimler arasında momentum değişimi görülebilir (Lsistem = Lx + Ly + Lz + ...)

-Esnek olmayan çarpışmada kinetik enerji korunmaz, şekil değişikliği vs. gibi şeylere enerji gider

-Vektörel eşitlik ile vektörün büyüklüğünün eşitliğini karıştırma, birinde yön dahil diğerinde ise değil

-k elektrik katsayısı ortama göre değişebilir

-Elektrik potansiyeli hesaplanırken yük işaretleri önemlidir

-Sürtünmesiz yüzeyde rampa sabitlenmemişse belli durumlarda momentum korunumundan dolayı hareket etme imkanı var

-Manyetik alanda F=Bqv ile SÜRAT değişmez çünkü hızın yönü ile manyetik kuvvetin yönü birbirine diktir, büyüklük sabit kalır ancak yön değişir. Manyetik kuvvetin yaptığı iş sıfırdır

-Uydu/gezegenlerin potansiyel/kinetik/mekanik enerjileri ezberlenmek yerine mgh, 1/2mv^2 ve GMm/r^2 = mv^2/r gibi eşitliklerle türetilebilir

-Hareketin BHH olması için geri çağırıcı kuvvetin genliğe bağlı doğrusal değişmesi gerekli (Mesela F=k*x)

-Elektrik/manyetik alanın düzgün sayılması için yön ve büyüklük değişiklik göstermemeli, sabit olmalı

- (-) yükler de elektrik alan oluşturur

-Genel olarak elektrik alan yönünde elektrik potansiyel azalır

-Alternatif akım devrelerinde minimum empedans yani maksimum akım, rezonans durumunda görülür (Xc = Xl)

-Elektriksel kuvvet, kütle çekim kuvvetinden daha güçlüdür

-Sabit ivme diye bir ifade olursa büyüklük sabit olsa bile yön sabit olmayabilir, dikkat et

-Sürtünme kuvveti birçok hareketi etki-tepki prensibi ile sağlar. Mesela araba tekerleklerinin yeri geri itmesi sayesinde sürtünme kuvvetinin arabayı ileri itmesi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vedddddddd -- 6 Ağustos 2020; 2:16:56 >

• Esş deneme notlarını okuyunca denemedeki çoğu soru gözümde canlandı
    Up

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Faydalı

• cubb0rn C kullanıcısına yanıt
    Canlanması iyiye işaret
    Bütün denemenin kazanımsal özeti gibi bir şey oldu.
  • Teşekkürler hocam

• Up

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Teşekkürler hocam

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    kimya ve geometri
    6 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Yararlı +1

• Fav

• Tercih dönemi kimse umursamaz diye uplamıyordum ama müşteri çekmiş kendi kendine
  • Boyle bi konu beklemiyodum hic faydali

• Esş notlarına baktım da o sorulara kafa yorduğum saatlere yazık. Korkunç zamanlardı

• The Killing Road kullanıcısına yanıt
    Fazladan emek verdiğim kitapları direkt çöpe atmak içime sinmiyordu, ben de dijitalleştirdim
  • theiceman07 kullanıcısına yanıt
    neden hocam yararlı olmadı mı sizin için ?

• Benzerini yapmayı düşünüyorum ama içinde yanlış bilgiler olabilir diye korkuyorum belki biraz uğraşıp atarım

• Vedddddddd V kullanıcısına yanıt
    Iyi olmus hocam, pek cok insana fayda saglar bu konu
    Notum olsaydi da dijitallestirseydim ben de hic not cikaramam cok zor geliyor

• fegelein kullanıcısına yanıt
    Oldu da son denemeler gereksiz zordu. Ya zor sorulursa diye çözdüm işte ama tabii ki kolay sordular

• şöyle bi uplayalım belki faydalanan olur

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Ayt yarın olsa olurdu be kral

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.