Şimdi Ara

VERGİLERİ ve ÜLKELER ARASI FİYAT FARKLARINI TARTIŞIYORUZ (2. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
62
Cevap
0
Favori
3.018
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: kapadokyalı

arkadaşlar bence ülkemizi bu kadar kötülemeyelim. ben norveçten örnek vereceğim. önceden orda yaşıordum ama türkieyeye okumak için döndüm ailemle. ve iyikide dönmüşüm diyorum. norveçte kdv %25 gıda da bile. otomobillerden alınan vergileri parça parça sayamicam. ama şunu net bi şekilde söyleyebilirim. türkiyedeki sıfır araba fiyatları norveçtekilerle örtüşüyor yani 3 aşağı 5 yukarı aynı. norveç refah düzeyi yüksek bi ülke işsiz sayısı çok az ama çok vergi alıyor devlet. eğer borclu değilsen acayip vergi alıyor devlet. kiralar ise baya fazla. ortalama bi evin kirası 2300ytl. ortalama bi işçinin maaşının yarısından fazlası ev kirsına gider. bu yüzden vatandaş biran evvel ev almaya kalkıyor kredi ile faizlerse %8 civarında. yani ev sahibi olmak borç gerektiriyor kiralar ise fazla. gıda ise türkiyeye göre pahalı. herneyse konu arabalardı ama ben genel açıklama yaptım norveçle ilgili. bi ayrıntı daha norveçte başkente giriş ücretli, 4.5 ytl.

norvecteki akaryakıt fiyatlarına gelince, son zamanlarda yükselişte oldugunu söylüyor orda yaşamakta olan abim. (abim şuan burda ve güncel bilgileri aldım ondan) norveç petrol ülkesi yani petrol çıkaran ve satan bi ülke ama fiyatlar buna rağmen fazla. norveçteki fiyatlar; 95 oktan benzin: 3.1 ytl. motorin: 2.92 ytl. görüldügü gibi fiyatlar türkiyeyle aşağı yukarı aynı. hatta motorin brz fazla.

Almanya da da durum pek farkli degil.Asagi yukari Turkiye ile akaryakit fiyatlari konusunda 30 ykr oynuyor.

• quote:

arkadaşlar bence ülkemizi bu kadar kötülemeyelim. ben norveçten örnek vereceğim. önceden orda yaşıordum ama türkieyeye okumak için döndüm ailemle. ve iyikide dönmüşüm diyorum. norveçte kdv %25 gıda da bile. otomobillerden alınan vergileri parça parça sayamicam. ama şunu net bi şekilde söyleyebilirim. türkiyedeki sıfır araba fiyatları norveçtekilerle örtüşüyor yani 3 aşağı 5 yukarı aynı. norveç refah düzeyi yüksek bi ülke işsiz sayısı çok az ama çok vergi alıyor devlet. eğer borclu değilsen acayip vergi alıyor devlet. kiralar ise baya fazla. ortalama bi evin kirası 2300ytl. ortalama bi işçinin maaşının yarısından fazlası ev kirsına gider. bu yüzden vatandaş biran evvel ev almaya kalkıyor kredi ile faizlerse %8 civarında. yani ev sahibi olmak borç gerektiriyor kiralar ise fazla. gıda ise türkiyeye göre pahalı. herneyse konu arabalardı ama ben genel açıklama yaptım norveçle ilgili. bi ayrıntı daha norveçte başkente giriş ücretli, 4.5 ytl.

norvecteki akaryakıt fiyatlarına gelince, son zamanlarda yükselişte oldugunu söylüyor orda yaşamakta olan abim. (abim şuan burda ve güncel bilgileri aldım ondan) norveç petrol ülkesi yani petrol çıkaran ve satan bi ülke ama fiyatlar buna rağmen fazla. norveçteki fiyatlar; 95 oktan benzin: 3.1 ytl. motorin: 2.92 ytl. görüldügü gibi fiyatlar türkiyeyle aşağı yukarı aynı. hatta motorin brz fazla.

Dostum Norveç dediğin ülkenin kişi başına düşen yıllık gayri safi milli hasılası 40.000 euro'nun üzerinde, Turkiye'nin 3 bin euro(5 bin dolar),ve Norveç Luxemburg ve Monaco Prensliği'nden sonra Avrupa'nın en zengin ülkesi,yani Avrupa'nın en zengin 3. ülkesi, Almanya ve İngiltere bile fakir kalıyor Norveç'in yanında, o yüzden Norveç'te yüksek vergi olması çok normal ve buna paralel insanların gelirleri de çok yüksek,o yüzden verdiğin bu Norveç örneği bize sağlıklı bir kıyaslama sağlamaz

• quote:

Orjinalden alıntı: _codelinker_

Almanya da da durum pek farkli degil.Asagi yukari Turkiye ile akaryakit fiyatlari konusunda 30 ykr oynuyor.

Haklısın Almanya yakıt fiyatları konusunda avantajlı değil, sadece araba fiyatları ucuz,zaten bu yüzden Amerikan mühendisleri verimlilik çalışmaları yapmayıp ve yakıt sarfiyatı endişesi gütmeksizin 4000-5000 cc'lik motorlardan 200-300 beygir üretirken,Almanlar küçük motor hacminden nasıl daha fazla performan elde ederim, hem az yakan hem de beygir gücü çok yüksek araçları nasıl üretirim diye yıllardır emek harcıyor
  • ben size kağıt üstündeki şeylerden bahsetmedim. yaşamdan örnekler verdim norvecte bir işçi ortalama 4000 ytl kaznıyor ve bunun yarısından fazlası kiraya gidiyor. diğer kalan yarısı da anca yetiyor eğer tam anlamıyla rahat yaşayım derseniz. bende biliyorum norveçin zengin bir ülke oldugunu ama budurum orda yaşayan her insan içn geçerli değil. orda da kazanan baya iyi kazanıyo hemde çok fazla. alt sınır yine belli orda da. bu alt sınır elbetteki türkiyeden fazla. norveçte bana abes gelen petrol çıkaran bi ülke olmasına rağmen petrol fiyatlarının fazla olması.
  • quote:

ben size kağıt üstündeki şeylerden bahsetmedim. yaşamdan örnekler verdim norvecte bir işçi ortalama 4000 ytl kaznıyor ve bunun yarısından fazlası kiraya gidiyor. diğer kalan yarısı da anca yetiyor eğer tam anlamıyla rahat yaşayım derseniz. bende biliyorum norveçin zengin bir ülke oldugunu ama budurum orda yaşayan her insan içn geçerli değil. orda da kazanan baya iyi kazanıyo hemde çok fazla. alt sınır yine belli orda da. bu alt sınır elbetteki türkiyeden fazla. norveçte bana abes gelen petrol çıkaran bi ülke olmasına rağmen petrol fiyatlarının fazla olması.

Norveç benzin fiyatları hakkında bizi bilgilendirdiğin için tşkler, arkadaşlar siz de diğer ülkelerin benzin fiyatları,vergileri ya da araba fiyatları hakkında bir bilgiye sahipseniz lütfen paylaşalım, maksat istişare edip bilgilerimizi arttırmak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LaRocquee -- 24 Mart 2008; 0:41:51 >

• quote:

Orjinalden alıntı: meke

Bazı arkadaşlara katılamıyorum.

Hayatı arabayı daha ucuza almak veya daha çok benzini daha ucuza almak için yaşamadığımız gibi bu ülkeyi terk etme gerekçesi olarak da bunu savunamayız.

Vatan uğruna mücadele edilecek, herkesin bir arada huzur içinde yaşayacağı bir yer olarak tarif edilir. Bu koşullar geçici olarak sağlanamıyorsa demokrasilerde çare tükenmez. Halk olarak eğitimli, uygar ve analitik düşünebildiğimiz sürece bu topraklardan gayri bir dünya alanı bana göre güzel değildir. Bahsedilen ülkelerin pek çoğuna gittim ve belirli sürelerde yaşadım, size karşı pekçok argüman yaratabilirim ama amacım polemik değil.

Ben de 15 sene evvel benzin veya ucuza arabadan başka sebeplerle aynı düşüncelere sahip olmuştum ama burada yaşamayı ve vatandaşlık görevlerimi yapmaya karar verdim.

Hocam yanlış anlama ama sen 70-80 bin ytl verip araba alabiliyorsun.Durumun var heralde Allah daha çok versin,bir de olmayanı,alamayanı düşün istersen...

• quote:

Orjinalden alıntı: orhun58

quote:

Bazı arkadaşlara katılamıyorum.

Hayatı arabayı daha ucuza almak veya daha çok benzini daha ucuza almak için yaşamadığımız gibi bu ülkeyi terk etme gerekçesi olarak da bunu savunamayız.

Vatan uğruna mücadele edilecek, herkesin bir arada huzur içinde yaşayacağı bir yer olarak tarif edilir. Bu koşullar geçici olarak sağlanamıyorsa demokrasilerde çare tükenmez. Halk olarak eğitimli, uygar ve analitik düşünebildiğimiz sürece bu topraklardan gayri bir dünya alanı bana göre güzel değildir. Bahsedilen ülkelerin pek çoğuna gittim ve belirli sürelerde yaşadım, size karşı pekçok argüman yaratabilirim ama amacım polemik değil.

Ben de 15 sene evvel benzin veya ucuza arabadan başka sebeplerle aynı düşüncelere sahip olmuştum ama burada yaşamayı ve vatandaşlık görevlerimi yapmaya karar verdim.

Hocam yanlış anlama ama sen 70-80 bin ytl verip araba alabiliyorsun.Durumun var heralde Allah daha çok versin,bir de olmayanı,alamayanı düşün istersen...

Ben arabamı nasıl alıyorum hiç sordunuzmu?

14 senedir çalışıyorum, biriktiriyorum. Eşim de çalışıyor biriktiriyoruz. Çalışınca, tasarruflu olunca pek çok şey oluyor. Ailem bu konuda bir destek vermiyor, aksine ben onlara yardım ediyorum.

Benim arkadaşlarım aldıkları maaşı tam olarak her ay bitirip sonra da para biriktirememekten şikayet ediyorlar. Bu bakış açısıyla alakalı.

Bir yandan da bir lise öğrencisinin hiç çalışmamış veya daha gerçek anlamda profesyonel çalışmamış bir üyenin pek birşeyden haberi yokken "bu ülkede araba, benzin pahalı, zaten ben de Amerika'ya hayranım, gidip orada üniversite okuyup kalacağım, ama görüyorum bu ülke biraz karışıyor, hem orada güvende ! olurum, hem de buradaki Mehmetçik vakfina para yollarım böylece ülke kurtulur" zihniyetine katılmıyorum.

Birisi gelip size birşey anlatamaz, azıcık içinizde olmalı, ne oluyor, nasıl oluyor diye merak etmeli, okuyup öğrenmelisiniz.

• quote:

Orjinalden alıntı: _codelinker_

Arkadaslar guzel bir paylasim olmus fakat eksik bilgilerin oldugunu dusunuyorum.Sadece vergiden bahsedilmis.Ornegin Usa da bir arac sahibinin ne kadar sigorta parasi odedigini biliyor musunuz?Ya da aracinin kapali garaji olmasi sarti oldugunu biliyor musunuz?Eger kapali garaji yoksa sigorta sirketlerinin ne kadar oranda ucret istedigini biliyor musunuz?
    Tabi ki dogal olarak bende Ulkemizdeki vergilere karsi cikiyorum her vatandas gibi.Gercekten oldugundan cok fazla vergi oduyoruz.Fakat topikte oyle bir bahsedilmis ki sanki biz bu ulkede sadece arac almak icin, cok iyi bir evde yasamak icin vs... yasiyoruz gibi.Sorun bakalim Almanya daki gurbetcilere, Usa daki Turk vatandaslarina vs... ne diyecekler sizlere...Bence bu kadar abartilmamali...

Dostum ABD'deki her evin garajı var zaten, garajsız ev bulmak çok zor (tabii new york gibi metropolun ortasında yaşamıyorsan), ve istanbulda 90 metrekarelik bir apartman dairesinin parasıyla Florida'da ön ve arka bahçeli,garajlı ve yüzme havuzlu dubleks ya da triplek iki tane villa alıyorsun.Ayrıca insanların evinin garajı olmasına rağmen kimse garajına araba koymaz, garajları fazla eşyalarını ve artıklarını depolamak için kullanıyorlar,herkesin arabası bahçesinin önünde,ya da sokakta...

ve yıllık motorlu taşıtlar vergisi de çok komik,mesela Grand Cherokee Jeep'in yıllık vergisi Turkiye'de 7759 ytl, orda yılda ödediğin miktar 150 dolar mı ne...Yani kesinlikle ABD ile Turkiye kıyaslanmaz....

• Yazılanları okudum ve şöyle düşünüyorum;

Ülkemizdeki vergi sistemi maalesef birçok ülkeye göre kötü ve ağır ancak şunu şekilde düşünmekte fayda var diye düşünüyorum. Kişi başına düşen milli gelir miktarının bin küsür dolar seviyesinde olduğunu, büyük çoğunluk insanların asgâri ücret ile çalıştığını, devlete vergi sağlayabilecek, vergi verebilecek çok insan olmamasından ve vergi kaçırma, kayıt dışı ekonomi gibi sebeblerden dolayı devletimizin vergi sistemi yakalayabildiğinden koparmak oldu. Evet bu yüzden bizler çok sinirleniyoruz, söyleniyoruz ama şuan için yapabilecek birşey yok elimizde, katlanmaktan başka. Ülke sadece vergi sistemi, pahalılık gibi sebeblerden terkedilmez ama bunlarda önemli etkenler. Herkesin kendine ait bir düşüncesi ve idealleri olabilir ama kimsenin kimseyi itham etmemesi gerekiyor. İsteyen gider, istemeyen gitmez. Gitmek isteyen de haklıdır, kalmak isteyen de.

Bu ülkede para kazanmak da, para harcamak da sıkıntılıdır. İnsanlar asgâri ücret ile geçinmek zorunda kalırken bizler pahalı arabalara biniyoruz ve ülke ekonomisine katkıda bulunuyoruz. Tamam cidden ağır ama yapacak birşey yok. Ülkenin içini boşaltanların yaptıklarını bizler doldurmaya çalışıyoruz.

• quote:

Orjinalden alıntı: plantamax

quote:

Orjinalden alıntı: sscasta

bu değerli bilgileri paylaşan arkadaşa teşekkür ediyorum. valla arkadaşlar 300 - 400 sene öncesiyle bir fark yok bence. o tarihlerde halka ata binmeyi yasak etmişler, katır ya da eşeğe binin demişler şimdide aynı şey. ötv kadar saçma bir şey daha olamaz. onun adı vergi değil haraç.

bu toplum hiç değişmiyor ki 200 sene matbaa geç geldi.....her şeyi geç 30 sene önce tv reklamları ne kadar salakçaymış sen ordan anla zeka düzeyini.....eski türk filmlerinde görüyosun ne kadar saçmaymış... sinemalarda millet bu filmlere tezavhürat ediyorlardı....gerisini sen düşün artık......pasaportu vizeyi alanı zincirle bağlasan durmuyor burda(durupta ne yapacak yıllarca inek gibi sağılmak için mi kalacak)

bu millet aptal deyil sen merak etme.bizim dedelerimiz osmanlıydı şimdiki hayranı oldukların ozamanki yapılanlara akılları yetmiyor. aza kannat edriz biz. zamanı gelince seni bugüne kadar hiç seyretmediğin bir avrupa filmi seyrettiririz.

• Belirli bir zümre hariç diğer insanlar için Türkiye'de hayat zor, hayatın bu kadar zor olduğu memlekette Türk insanı gene de dirayetli ve inancını kaybetmiyor çalışıyor da çalışıyor hepimizin yaptığı gibi. Bu tempo içerisinde bizim insanımıza bu direnci veren belki de diğer ülkeler de o kadar da önemli olmayan maddesel materyaller mesela arabası, ufak bir balıkçı teknesi ne bileyim minik bir bahçesi vs... İnsan bu şartlarda çalışıp didinirken bu tür şeylerin varlığı ve sahiplenilmesi daha iyileri için çalışma azmi ve gücü sağlıyor daha çok çalışan daha çok vergi veriyor daha çok istihdam sağlanıyor kısaca devlete de faydası artıyor. Sen eğer bunların önüne normalden fazla bariyer koyarsan o insan 1 çabalar 2 çabalar daha sonra bunlar kendine çok uzak hedeflermiş gibi gelir vazgeçer, direnci kırılır, gücü ve umudu azalır. Şimdi en basitinden otomobillerimiz, yukarıda vergilerin durumu anlatılmış az veya çok demiyeceğim ama bu sadece arabamızı ilk alım süreci bunlarla bitiyormu ? Hayır yıllık vergisi ayrı, trafik sigortası ayrı, muayenesi ayrı, pulu ayrı, bütün bunların yanısıra dünyanın en pahalı benzini de cabası. Olmaz, yani bunun bir ölçüsü olmalı her alırken hem yürütürken bu iş bu kadar ağır maliyetli olmamalı ya alırken 2 kere düşünsün ya da yürütürken 2 kere düşünsün ama şimdiki vaziyette hem alırken hem kullanırken dert kendi adıma konuşayım bana fazla geliyor. Şu an idealimdeki arabayı alabilme şansına ve gücüne sahibim ama ne yıllık vergisine gözüm kesiyor ne de benzin masrafına. İyi mi oluyor? bence olmuyor...

• Katılıyorum yazdıklarına.

Ben kendi işime sahibim, küçük bir şirketim var ve kendi işimi yapıyorum. Vergiler, masraflar, vs. insanı çileden çıkarıyor. İdealimdeki arabayı bende alabilecek durumdayım ama vergisi, yakıtı, kaskosu beni oldukça düşündürüyor ve sıkıyor. İnsan kendini belli bir noktadan sonra enayi hissediyor. Bugünden itibaren evimin önüne arabamı park edemiyorum çünkü belediye İSPARK uygulamasını başlatıyor.... Gerisini siz düşünün...

quote:

Orjinalden alıntı: G@LGE

Belirli bir zümre hariç diğer insanlar için Türkiye'de hayat zor, hayatın bu kadar zor olduğu memlekette Türk insanı gene de dirayetli ve inancını kaybetmiyor çalışıyor da çalışıyor hepimizin yaptığı gibi. Bu tempo içerisinde bizim insanımıza bu direnci veren belki de diğer ülkeler de o kadar da önemli olmayan maddesel materyaller mesela arabası, ufak bir balıkçı teknesi ne bileyim minik bir bahçesi vs... İnsan bu şartlarda çalışıp didinirken bu tür şeylerin varlığı ve sahiplenilmesi daha iyileri için çalışma azmi ve gücü sağlıyor daha çok çalışan daha çok vergi veriyor daha çok istihdam sağlanıyor kısaca devlete de faydası artıyor. Sen eğer bunların önüne normalden fazla bariyer koyarsan o insan 1 çabalar 2 çabalar daha sonra bunlar kendine çok uzak hedeflermiş gibi gelir vazgeçer, direnci kırılır, gücü ve umudu azalır. Şimdi en basitinden otomobillerimiz, yukarıda vergilerin durumu anlatılmış az veya çok demiyeceğim ama bu sadece arabamızı ilk alım süreci bunlarla bitiyormu ? Hayır yıllık vergisi ayrı, trafik sigortası ayrı, muayenesi ayrı, pulu ayrı, bütün bunların yanısıra dünyanın en pahalı benzini de cabası. Olmaz, yani bunun bir ölçüsü olmalı her alırken hem yürütürken bu iş bu kadar ağır maliyetli olmamalı ya alırken 2 kere düşünsün ya da yürütürken 2 kere düşünsün ama şimdiki vaziyette hem alırken hem kullanırken dert kendi adıma konuşayım bana fazla geliyor. Şu an idealimdeki arabayı alabilme şansına ve gücüne sahibim ama ne yıllık vergisine gözüm kesiyor ne de benzin masrafına. İyi mi oluyor? bence olmuyor...

• merhabalar

şu anda 19 yaşında bir Türk genciyim.

bütün yazılanları okudum ancak yünetici meke kullanıcı adlı dh yöneticimize katılamıyorum nedense bir türlü

babam,sıf benim ve annemin burada daha iyi bir yaşantımız olsun,geleceğimiz biraz daha iyi olsun,beni iyi yetiştirebilsin diye yaklaşık 13 senedir yurtdışında çalışmakta,kendisi itü inşaat mühendisliği fakültesi mezunudur.
    ben ve annemse ona yılda 2 kez 6 aylık izinlerinde 15 gün görmekteyiz.bunun sebebi sırf daha iyi standartlar yakalayabilmek ve biraz daha rahat bir yaşantımız olmasını istemesi.
    geçtiğimiz yıl öss sınavına girdim fakat kazanamadım,bu sene de tekrar gireceğim.ancak bu senede olmazsa Türkiye'yi terketmeyi ciddi anlamda düşünüyorum.yani yurtdışına okumaya gidip(ailem bu konuda destek oluyor) bir daha geri dönmemeyi...

bu arada ülkemi çok seviyorum ancak devletimi değil!!!

şöyle bir düşünüyorum bu devletin bana ne faydası var diye sadece koca bir hiç geliyor önüme
    ünivesiteye girsem mezun olsam ne olacak garantisi olmayan bir gelecek var önümde sadece
    yurtdışına gidersem daha iyi bir yaşam standardı,daha yüksek refah seviyesi,daha iyi bir finansal durumum olacak ve çevremde daha insan(!) insanlar olacağına eminim.
    babam yurtdışında 13 sene çalışmış ve daha burdaki geleceğimizi garanti altına alamamış bunun anlamını net olarak anlıyorsanız benim düşüncelerimide anlarsınız.
    babamın hep aklında buraya gelince şöyle oturaklı hayallerinde olan mercedes c serisi var ancak sırf vergileri akaryakıtı düşünmekten gidip astra,golf gibi bir araç bakıyor
    bu adam bunca seneden sonra sizce daha iyisini haketmiyor mu?işte bende bunu yaşamak istemiyorum kısacası...

bu konuda yapıcı eleştirilerinizi beklemekteyim
    tüm kullanıcılardan...

saygılar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi V.K. -- 24 Mart 2008; 23:53:50 >

• benim inancım çalışıp ekmeğinin peşinde koşan bir insan. namusuyla şerefiyle ve imanıyla. ahirette yani ebedi hayatta sonsuz güzellikler yaşayacak. en düşük hacimli arabası 10000cc olacak. vergidende muaf. çalışın çalışın
  • Tabiki herkes kendi seçiminde özgürdür. Kimseyi zorla tutamazsın.
    ancak gittiğiniz ülkelerde çalışma izni vs almak kolay değildir. Ya bir firma bulacaksınız size iş verecek-ki öncelik kendi vatandaşındadır, bu yüzden sizi kaçak çalıştırıp boğaz tokluğuna yaşatırlar, ya da vatandaşlık almaya çalışacaksınız. Bu da oldukça zor ve uzun bir süreçtir. Bu konuda hiçbir araştırma yapmadan yorum yapmayın.

weycell89'un babası gibi Türk işverenlerin şantiyelerinde çalışmak için de giden olabilir, benim babam da aynı gerekçelerle gitmişti yıllarca.

Özendiğiniz memleketlerin vatandaşlarının hiçbir ülkeye çalışmaya gitmediğini, gidecekleri zaman ya macera aramak için, ya da olağanüstü imkanları reddedemedikleri için gittiklerini görebilirsiniz. Kendi ülkelerinde kendi sistemlerini korurlar, veya sistemleri onları korur. Özenilen imkanlar da bunlar zaten.

Kendi ülkemde kalarak sistemi çağdaş ve uygar bir hale getirmek için vatandaşlık görevlerimi yapmak, sistemin beğenmediğim yönlerini değiştirmek adına demokratik mücadele etmek hem benden evvelkiler tarafından bana sunulan bir hak, hem de benim benden sonrakiler için boynumun borcudur.

Bahsettiğim üzere dünya üzerinde pekçok kıtaya ve ülkeye gittim, yaşadım. Gördüklerim ve haklarında okuyup öğrendiklerim bile bu ülkeyi cennet vatan yapmaya yeter bana. İnsan hakları, çevredeki insan gibi insan lafları, o ülkelerin koşulları bana göre buradan farksız.

Bizler faniyiz, vatan toprağı ise gelecek nesiller için kutsal ve şart.

Ben böyle düşünüyorum,

• quote:

Orjinalden alıntı: weycell89

merhabalar

şu anda 19 yaşında bir Türk genciyim.

bütün yazılanları okudum ancak yünetici meke kullanıcı adlı dh yöneticimize katılamıyorum nedense bir türlü

babam,sıf benim ve annemin burada daha iyi bir yaşantımız olsun,geleceğimiz biraz daha iyi olsun,beni iyi yetiştirebilsin diye yaklaşık 13 senedir yurtdışında çalışmakta,kendisi itü inşaat mühendisliği fakültesi mezunudur.
    ben ve annemse ona yılda 2 kez 6 aylık izinlerinde 15 gün görmekteyiz.bunun sebebi sırf daha iyi standartlar yakalayabilmek ve biraz daha rahat bir yaşantımız olmasını istemesi.
    geçtiğimiz yıl öss sınavına girdim fakat kazanamadım,bu sene de tekrar gireceğim.ancak bu senede olmazsa Türkiye'yi terketmeyi ciddi anlamda düşünüyorum.yani yurtdışına okumaya gidip(ailem bu konuda destek oluyor) bir daha geri dönmemeyi...

bu arada ülkemi çok seviyorum ancak devletimi değil!!!

şöyle bir düşünüyorum bu devletin bana ne faydası var diye sadece koca bir hiç geliyor önüme
    ünivesiteye girsem mezun olsam ne olacak garantisi olmayan bir gelecek var önümde sadece
    yurtdışına gidersem daha iyi bir yaşam standardı,daha yüksek refah seviyesi,daha iyi bir finansal durumum olacak ve çevremde daha insan(!) insanlar olacağına eminim.
    babam yurtdışında 13 sene çalışmış ve daha burdaki geleceğimizi garanti altına alamamış bunun anlamını net olarak anlıyorsanız benim düşüncelerimide anlarsınız.
    babamın hep aklında buraya gelince şöyle oturaklı hayallerinde olan mercedes c serisi var ancak sırf vergileri akaryakıtı düşünmekten gidip astra,golf gibi bir araç bakıyor
    bu adam bunca seneden sonra sizce daha iyisini haketmiyor mu?işte bende bunu yaşamak istemiyorum kısacası...

bu konuda yapıcı eleştirilerinizi beklemekteyim
    tüm kullanıcılardan...

saygılar

allah babanıza uzun ömürler versin başınızdan eksik etmesin. adam gibi adam işte. benim babam ben 4 aylıkken marangoz dükkanımızvardı karşısındaki polis karakolundan patlayan bir silahin kaza kurşunuyla rahmetli oldu. yıl 1971 ve aradan 37 yıl geçti. onca zorluklarala şimdi ben çocuklarım için çalişiyorum. hayat böyle işte. imkanlarımız kadar yaşayacağız.

• quote:

Tabiki herkes kendi seçiminde özgürdür. Kimseyi zorla tutamazsın.
    ancak gittiğiniz ülkelerde çalışma izni vs almak kolay değildir. Ya bir firma bulacaksınız size iş verecek-ki öncelik kendi vatandaşındadır, bu yüzden sizi kaçak çalıştırıp boğaz tokluğuna yaşatırlar, ya da vatandaşlık almaya çalışacaksınız. Bu da oldukça zor ve uzun bir süreçtir. Bu konuda hiçbir araştırma yapmadan yorum yapmayın.

weycell89'un babası gibi Türk işverenlerin şantiyelerinde çalışmak için de giden olabilir, benim babam da aynı gerekçelerle gitmişti yıllarca.

Özendiğiniz memleketlerin vatandaşlarının hiçbir ülkeye çalışmaya gitmediğini, gidecekleri zaman ya macera aramak için, ya da olağanüstü imkanları reddedemedikleri için gittiklerini görebilirsiniz. Kendi ülkelerinde kendi sistemlerini korurlar, veya sistemleri onları korur. Özenilen imkanlar da bunlar zaten.

Kendi ülkemde kalarak sistemi çağdaş ve uygar bir hale getirmek için vatandaşlık görevlerimi yapmak, sistemin beğenmediğim yönlerini değiştirmek adına demokratik mücadele etmek hem benden evvelkiler tarafından bana sunulan bir hak, hem de benim benden sonrakiler için boynumun borcudur.

Bahsettiğim üzere dünya üzerinde pekçok kıtaya ve ülkeye gittim, yaşadım. Gördüklerim ve haklarında okuyup öğrendiklerim bile bu ülkeyi cennet vatan yapmaya yeter bana. İnsan hakları, çevredeki insan gibi insan lafları, o ülkelerin koşulları bana göre buradan farksız.

Bizler faniyiz, vatan toprağı ise gelecek nesiller için kutsal ve şart.

Ben böyle düşünüyorum,

bizler şanslı insanlarız bu ülke bizlere allahın bir lütfüdür.

• @gacara_53 teşekkür ederim.inşallah allah sizlerede hayırlı evlatlar ve uzun ömür verir.

@meke

yaşım 19 olmasına rağmen birçok avrupa ülkesi gördüm,amerikla ya gittim,afrika ya gittim.

" Özendiğiniz memleketlerin vatandaşlarının hiçbir ülkeye çalışmaya gitmediğini, gidecekleri zaman ya macera aramak için, ya da olağanüstü imkanları reddedemedikleri için gittiklerini görebilirsiniz. Kendi ülkelerinde kendi sistemlerini korurlar, veya sistemleri onları korur. Özenilen imkanlar da bunlar zaten. "

dediniz ancak ben gerek gittiğim bu yerlerde gerekse babamın çalıştığı ülkelerde bir çok (başka ülkelerden çalışmak üzere gelen)yabancıyla tanıştım.ancak böyle hiçbirisi gittiği yere öyle deli gibi para karşılığında gitmemişti.yani kimse öyle kendi ülkesini terketmiyor değil.

ayrıca bende bu vatanı cennet vatan haline getirmek için çalışlmayı isterim ancak kanıma dokunan birşey var ki

ben bu amaçta çalışacağım başkasıda çalacak çırpacak benim ülkem geriye gidecek--ben buna katlanamıyorum açıkcası

• quote:

Orjinalden alıntı: weycell89
    ayrıca bende bu vatanı cennet vatan haline getirmek için çalışlmayı isterim ancak kanıma dokunan birşey var ki

ben bu amaçta çalışacağım başkasıda çalacak çırpacak benim ülkem geriye gidecek--ben buna katlanamıyorum açıkcası

söylemeye çalıştığım da tam bu nokta işte.
  • siz gitmek yerine kalıp mücadele edelim diyorsunuz

iyide o zaman benim çalışmalarım sonuçsuz kalmayacakmı?

ne önemi olacak ki o zaman
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.