Şimdi Ara

Veri Kurtarma Programlarının Resimli Anlatımları ... (17. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
380
Cevap
35
Favori
214.796
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1516171819
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: gryclnk

benmde bir sorum olcak. harici hard diskimin içindeki bütün klasörlere kısayol oluşturulmuş fakat orjinalleri kayıp. Sanırım virüs var içerisinde. bi gün önce kuzenimin bilgisayara takmıştım ve benden önce sonra kimse kullanmadı. fakat bilgisayarı beklemeye almıştım. sonra tekrardan açtım kapattım falan. biraz biçimsiz kullandım desem yeridir. çıkış wermeden çekip çıkarmalar vs. daha sonra kendi bilgisayarıma bağladığımda virus algıladı avg programı. benmde veri kurtarma programlarımı uygulamam lazım yoksa başka bir yolu varmı verilerimi kurtarmamın?? Şimdiden teşekkürler.

sorununla karşılaştım aynı sorunu çözdüm siz farklı bir makinede güzel bir virüs taraması yapın yazdıklarıMI uyguladıktan sonra. . Başlat çalıştır cmd komut penceresini açın . Hdd Harfini girin entere basın ardından şu komutu yazıN. attrib -s -r -a -h /D /S komutu yazarken boşluklara dikkat edin . bu işlem hdd nin doluluğu oranında uzun sürer . Virüs taraması yapmayı unutmayın . Geçmiş olsun. Sonra kısayolları silebilirsinız dosyalariniz artık görünür biçimde .

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: hacker_127

quote:

benmde bir sorum olcak. harici hard diskimin içindeki bütün klasörlere kısayol oluşturulmuş fakat orjinalleri kayıp. Sanırım virüs var içerisinde. bi gün önce kuzenimin bilgisayara takmıştım ve benden önce sonra kimse kullanmadı. fakat bilgisayarı beklemeye almıştım. sonra tekrardan açtım kapattım falan. biraz biçimsiz kullandım desem yeridir. çıkış wermeden çekip çıkarmalar vs. daha sonra kendi bilgisayarıma bağladığımda virus algıladı avg programı. benmde veri kurtarma programlarımı uygulamam lazım yoksa başka bir yolu varmı verilerimi kurtarmamın?? Şimdiden teşekkürler.

sorununla karşılaştım aynı sorunu çözdüm siz farklı bir makinede güzel bir virüs taraması yapın yazdıklarıMI uyguladıktan sonra. . Başlat çalıştır cmd komut penceresini açın . Hdd Harfini girin entere basın ardından şu komutu yazıN. attrib -s -r -a -h /D /S komutu yazarken boşluklara dikkat edin . bu işlem hdd nin doluluğu oranında uzun sürer . Virüs taraması yapmayı unutmayın . Geçmiş olsun. Sonra kısayolları silebilirsinız dosyalariniz artık görünür biçimde .

umarım yazdıklarınız işime yarar yılların film arşivi fotoğrafları içerisinde duruyor. Takıldığım bir yer olursa tekrar yardımınıza ihtiyacım olabilir. şu anda tam sürüm virüs programı arıyorum. yardımınız için gerçekten teşekkürler..

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: hacker_127

quote:

umarım yazdıklarınız işime yarar yılların film arşivi fotoğrafları içerisinde duruyor. Takıldığım bir yer olursa tekrar yardımınıza ihtiyacım olabilir. şu anda tam sürüm virüs programı arıyorum. yardımınız için gerçekten teşekkürler..

pm attım

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: Ozbi

quote:

Orijinalden alıntı: utkubulutsimsek

Dostum merhabalar benimde 500 gb lık harici diskim dün kafayı yedi içinde 260 gb lık bir verim vardı. Öncelikle hiçbirşe yazma üstüne. Ben dünden bri taratıyorum şu an 12 saat oldu yarısında ve hepsini buldu program tam sürüm Recovery My Files v 4.94 kullanıyorum geçen yıl sildiğim veriyi bile buldu Programın tam sürümüne google 2012 en iyi veri kurtarma yazılımları megapack yazarak bulabilirsin 30 yazılım var içinde recovery my files da var hala buluyor

Ben ilk olarak bir denedim kurtaracak mı trail mi diyecek diye 200 resim kurtardım. Bazıları 1 gb limit diyor acaba o mu dedim 1.96 b lık bir filmi kutardım sorun yok. Kısac ben recovery my files ı öneririm.

en iyisi r-studio hocam, recovery my files bulsa bile çoğunu bozuk olarak kurtarıyormuş hep o tarz yorumlar okudum. r-studio konusunda hiç olumsuz birşey okuamadım. 496gb verimin tamamnını kurtardım hepsine bakmadım ama fotolara baktım hiç birinde sorun yok. yaklaşık 169gb foto vardı

merhaba öncelikle teşekkürler çok güzel giden bir başlık olmuş...

r-studio indirdim vede kurdum sonrası nasıl bir işlem uygulamam gerekiyor ..yada siz hangi sürümünü indirip kurdunuz yardımcı olursanız sevınırım

• ya ben de bu recovery my files ile dosyalarımı kurtardım ama lisans key istiyor
  • Arkadaşlar ben de yanlışlıkla biçimlendirdiğim hddyi R-Studio ile tarattım. Tarama 24 saat kadar sürdü fakat sonunda karşıma klasörlerimi isimleriyle getirmedi. Root klasörünün altında bir sürü farklı uzantı için farklı farklı klasörler var. Ben gereksiz olan bir takım dosyalarımı süre uzamasın diye kurtarmak istemiyorum. Ama bazı dosyalar çok önemli onları nasıl ayırt edebilirim. Scan sonuçlarını klasör isimlerine göre göstertme gibi bir seçenek var mı?
  • talihsiz bir format sonrası tüm hdd yi formatladım . sonrasında recovery my fileprogramı ile exernal hdd ye kurtarma yaptım ve şu elimde 190 gb lik bir mft dosyalarının olduğu lost klasörü var. sorun şu bu dosyalar nedir arkadaşlar. içinde 1 kb lık mft dosyasıda var 4.5 gb lık mft dosyasıda var. ve her hangin bir şekilde açamıyorum. acil yardımlarınızı bekliyorum.
  • arkadaşlar1 seagate recovery ve recovery my files ile dosyalarımı buluyorum sağlam duruyorlar ama lisans yüzünden geri getiremiyorum programlar da pahalı bunu ücretsiz olarak yapabileceğimiz güzel bir program var mı ?
  • kardeş 2tb harici harddiskimi kardeşim biçimlendirmiş yanlışlıkla bunula tarattım tarama yaklasık 30 saat filan sürdü tarama bitti. recover diyorum şu hatayı veriyor. çok acil yardım lütfennn

Veri Kurtarma Programlarının Resimli Anlatımları ...
  • quote:

Orijinalden alıntı: blue_life

quote:

Orjinalden alıntı: sert-ve-mert

arkadaşlarrr ya bu active partition ... vista da sorun mu veriyo yoksa bu pc de mi sorun var???

Program hiç mi çalışmıyor yoksa giden partitionumu bulamayor?

Şimdi denedim. Sildiğim bir bölümü Active Partition Recovery for Windows programını kullanarak geri alabildim. Vista üzerinde...
    Şöyle yaptım. Diski kople seçip Super Scan ile tarattım giden parttitionumu buldu. Sonrada recovery tabi....

Eğer partitionunu buluyor ve kurtaramıyorsa vistanın şu meşur onay ekranlarını devre dışı bırak......

geri dönüşümden silinen dosyaları geri getirebilirmiyiz

• dün yanlışlıkla d yi sildim(bilgisayar-yönet-den birimi sildim) içinde 140gb veri vardı 4 yıllık birikimim şimdi active partitions recovery i kullanıyorum bi harddisk bulabilirsem verileri oraya alacagım insallah
  • işe yaradı belki bi arkadaşın ihtiyacı olur güzel programmış.d yi eskisi gibi aldım sagolun
  • harici kutulu 3.5 inç hdd yi pc görmüyor aygıt yöneticisindede yok
    pcye bağlayınca renk var ses var ama görüntü yok:((((( ışık yanıyor tıkırtı geliyor ekranda görülmüyor:((
    adaptör kablosu kırıktı deiştirdim ama yine görmüyor
    kutudan çıkarıp başka pcde denedik ve calıştı
    kutu almak istemiyorum
    e kabloda deiştirdim
    şimdi dock station felan alsam çalışırmı?
    yada hangi programla ne yapmalıyım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0FFAC63F0 -- 2 Mayıs 2013; 1:56:11 >
  • denicem inş işime yarar
  • quote:

Yorum yazan herkese teşekkkürler...... Konu güncellenmiştir.......

Blue_life bende active partition recovery for dos ile tamamen silinmiş unallocated olan hard diskmi geri getirmeye çalıştım fakat bütün gece scan yaptı ve sabah kalktığımda hiç bi ekran çıkmadı karşıma tekrar scan yapma ekranına dönmüş bi yerde yanlışmı yapıyorum acaba ?
  • Yaptım bee sonunda yaptım 5 gün oldu ama yaptım

Eğerki sizde benim gibi windows kurarken veya başka bir sebeple DOS kısmından format attıysanız hdd nize , TEST DİSK programı tam size göre
    Ama sakın yeni bi işletim sistemi kurmayın pc nize..
  • 1.5 sene evvel c/prog files/ABCD şeklinde bi dosya silmiştim içinde 1500 e yakın fotoğraf olan, bunu hala kurtarabilme şansım var mıdır? ve bu dosyayı hangi programla kurtarmayı denemeliyim? Recover my files diye bi programın demosunu kurdum ama çok hoşuma gitmedi saatlerce arama yapıyor ama pek faydalı olmuyor bana. sizce hangi program ?
  • quote:

[size=4]

File Recovery Programları

Bildiğimiz gibi bilgisayarımızdan sildiğimiz dosyalar üzerlerine başka veriler yazılana kadar silinmezler.
    Yukarıda da dediğim gibi önemli bir dosyamız silindiğinde o dosyamızın silindiği bölüme "partitiona" veri yazmamamız gerekmektedir.
    Eğer sistemtemi kullandığımız bölümden mesela C:\ sürücümüzden önemli bir dosyamız silindiyse bilgisayarı acilen kapatmalıyız. Ben olsam reset atardım.
    Sonra sistemi farklı bir sistemden başlatmalıyız. Elinizin altında ne varsa artık. Yani CDROM - USB CIHAZLARI - IKINCI BİR HARDDİSK den sistemi başlatmalıyız..

Bu kısabilgiler yeter heralde şimdi seçtiğim bazı recovery programlarının anlatımlarına geçelim....

İlk önce sanal bilgisyarımda bulunan NTFS biçimindeki bölümlerinden birine klasörlerce dolu resim dosyaları kopyalıyorum. Sonra bu bölüme FAT32 biçiminde normal format atıyorum.
    Bölümümün sürücü harfi G:\ dir...

Şimdi bu bölüme hemde FAT32 biçiminde normal format atıyorum.

Aşağıda gördüğünüz gibi kopayaladığım dosyalarım gitti.
    Artık recovery programlarıyla bunları kurtarmaya çalışalım.

[size=4]

R-STUDIO network edition For Windows

http://www.r-studio.com/#network

Gerçekten dalında en başarılı programalardan biri R-STUDIO programıdır. Unutmayınız program ücretlidir.
    Şimdi programı indirdiğinizi ve kurduğunuzu varsayarak anlatıma başlıyorum...

Programı açınca silinen dosyamız hangi bölümdeyse onun üzerinde sağ tıklatarak Scan tuşuna basıyoruz. Benim dosyalarım G:\ bölümünden silindiği için G:\ üzerinde sağ tıklatıp Scan tuşuna basıyorum.

Siz dosyanızı çok eski bir tarihte kaybettiniz ve hangi bölümden silindiğini bilmiyorusanız tüm disk üzerinde taratma yapabilirsiniz....

Fazla oyalanmamak için menülerdeki her şeyi açıklamayacağım kusura bakmayın.
    File Systems kısmından dosyalarınız silindiğinde Partitionunuz hangi biçimdeyse onu seçebilirsiniz. Fazla bir bilginiz yoksa burayla oynamayınız.
    Know File Types kısmından belirli bir formattaki dosyaları seçerek karşınıza daha sade bir seçenek getirebilirsiniz. Eğer aradığınız dosya biçimini burdan seçerseniz arama sonuda Exra found Files kısmından bu seçtiğiniz tipteki dosyalara ulaşabilirsiniz. Güzel bir özellik....

Ben hiç bir yerin ayarıyla oynamadan Scan tuşuna basıyorum...

Bölümümüzün boyutuna bağlı olarak tarama işlemi biraz uzun sürebilir. Tarama işlemi bitince aşağıdaki gibi bilgilendirme mesajı gelecektir. Ok ye basıyoruz....

Aşağıdaki karşımıza gelen menüde G:\ Partitionumun altında birşeyler oluştu.
    Exra Found Files kısmından önceden belirlediğimiz dosya biçmlerine ulaşabiliriz.
    Recognized yazanlardan kımızı olanlar çok eski ve bozuk dosyaları içermektedir.
    Biz kırmızı olmayanı seçeceğiz.
    Eğer çok eski bir tarihte kaybettiğiniz dosyayı arıyorsanız veya aradığınız dosyayı bulamadıysanız bu kısmılarada bakınız tabi...
    Ben en baştaki Recognized1 e sağ tıklatarak Open Drive Filese basıyorum. Siz fareyle çiftte tıklatabilirsiniz..

Şimdi karşıma format atarak sildiğim dosyaları gösteren bir menü geldi. Burdan hangi dosyaları kurtarmak istiyorsanız onu seçeceksiniz. Ben Root dizinini komple seçip fareyle sağ tıklatıp Recover Marked tuşuna basıyorum.

Burda birinci işaretli kısımdan dosyalarımızın kayıt edileceği yeri belirleyebilirsiniz. Unutmayın kurtarma yaptığınız yeri seçmemelisiniz. Bu bütün recovery programları için geçerlidir.. Yani ben G:\ bölümünde kurtarma yaptığıma göre orda G:\ ile başlayan bir yer seçmemeliyim.
    H:\ Bölümümü seçip Ok ye basıyorum.

Oh be! Dosyalarımı kurtardım.......

[size=4]

Recover My Files For Windows

http://www.recovermyfiles.com/data-recovery-software-download.php
    Gerçekten dalında başarılı programlardan biridir. Kullanımı ve arayüzü biraz daha basittir..
    Ben programı kurdum ve şimdi G:\ sürücümden kaybettiğim dosyalarımı kurtarmak için programı açıyorum.

Complete Format Recoveryi seçerek Next tuşuna basıp bir sonraki menüye geçiyorum.

Burda kurtarmak istediğim dosyalarım hangi bölümdeyse onu seçeceğim. Benim dosyalarım G:\ partitionundaydı.
    Harddiski komple taratmak için taratacağımız Harddiski Phycal kısmından seçebiliriz. Bu bölümlerimizde sorun olduğunda kullanışlı bir yöntemdir....

Ben G:\ ile başlayanı seçip devam ediyorum....

Burda ise aradığımız herangi bir dosya formatını seçebiliriz. Arama bitince seçtiğimiz dosya biçimleri karşımıza ayrı bir dizin şeklinde gelecektir. Burda kafanız karışmasın isterseniz hiç dokunmadan Start tuşuna basabilirsiniz...

Start tuşuna basarak devam ediyorum......

Tarama işlemi diskimizin boyutuna bağlı olarak biraz uzun sürebilir. Bitene kadar bekleyiniz....

Arama bitti......
    Aşağıdaki resimde farenin arkasında kalan kısımda File Type View ve Folder View adında iki tuş var.
    File Type View kısmından taratmaya başlarken seçtiğimiz dosya formatlarına ulaşabiliyoruz.
    Folder View kısmından ise sildiğimiz klasörlerimize ve dosyalarımızın hepsine ulaşabiliryoruz.

Ben Folder View kısmından kurtarmak istediğim dosyaları seçtim ve yukarıdaki menüden
    Recovery --> Save Files tuşuna tıklatıp diğer menüye geçiyorum...

Burda kurtarmak istediğimiz dosyalarımızı nere kayıt edeceksek orayı seçiyoruz.
    Tekrar hatırlatıyorum. Dosyalarımızı kurtarmaya çalıştığımız partitionu seçmemelisiniz.
    Yani ben G:\ bölümünden kurtarma yaptığıma göre orda G:\ ile ilgili bir yer seçmemeliyim.
    Masaüstünü seçip Tamam a basıp devam ediyorum....

Dosyalarım kayıt ediliyor....... İşlem bitene kadar bekliyoruz....

Evet kurtma işi başarıyla bitti.... Arkamıza yaslanıp rahat bir nefes alabiliriz.......

[size=4]

Seagate File Recovery For Windows

http://services.seagate.com/diysoftware.aspx

Bu program R-Studio'ya çok benziyor ama gerçekten bu konuda başarılı bir yazılımdır. Benim favorilerim arasındadır. Geçtiğimiz aylarda benimde başıma talihsiz bir olay gelmişti. Burdakinden daha beter bir duruma düşmüştüm ve program sayesinde dosyalarımı ve çalışmalarımı kurtarmıştım..... Bir çok güvendiğim program fos çıkmıştı..

Neyse anlatıma başlıyorum..... Programı temin edip kurdum ve açtım.
    Silinen partitionum üzerinde sağ tıklatarak Scan tuşuna basıyorum.
    Eğer partitionları kaybettiyseniz diski kople seçerek taratabilrisiniz....

File System kısmından kaybettiğiniz dosyaların partition tipini seçebilirsiniz. Fazla bir bilginiz yoksa dokunmayınız.
    Know File Types tuşundan aramak istediğiniz dosya biçimini seçerek dosyaya tarama işlemi bittikten sonra kısa sürede ulaşabilirsiniz. Burdan seçtiğimiz dosyalara taratma bitince Exra found Files ten ulaşabiliriz...

Ben hiç bir değişiklik yapmadan Scan tuşuna basarak taramanın bitmesini bekliyorum...

Şuan seçtiğimiz bölüm taranıyor. İşlem bitene kadar bekliyourz. Bir çay molasıda verbilrisiniz..
    Bir çayda bana söylerseniz fena olmaz yani..

İşlemin bittiğine dair bir mesaj geldi. Şimdi Ok tuşuna basarak devam ediyoruz...

Aşağıdaki karşımıza gelen menüde G:\ Partitionumun altında birşeyler oluştu.
    Exra Found Files kısmından önceden belirlediğimiz dosya biçmlerine ulaşabiliriz.
    Recognized yazanlardan kımızı olanlar çok eski ve bozuk dosyaları içermektedir.
    Biz kırmızı olmayanı seçeceğiz.
    Eğer çok eski bir tarihte kaybettiğiniz dosyayı arıyorsanız veya aradığınız dosyayı bulamadıysanız bu kısmılarada bakınız tabi...

Ben en baştaki Recognized1 e sağ tıklatarak Open Drive Filese basıyorum. Siz fareyle çiftte tıklatabilirsiniz..

İşte ufukta dosyalarım gözüktü...
    Burdan kurtarmak istediğim dosyaları seçerek fareye sağ tıklıyorum ve Recover Marked tuşuna basıyorum.

Şimdiki menüde işaretlemeyi unutmuşum kusura bakmayın..

Output Folder kısmından dosyalarımızı nereye kayıt edeceksen orayı seçiyruz..
    Tekrar hatırlatıyorum çünkü çok önemli bir konu. Dosyalarımızı kurtarmaya çalıştığımız bölümü asla seçmeyeceksiniz. Ben G:\ bölümünden kurtarma yaptığıma göre Orda G:\ ile alakalı bir şey olmayacak...

Masaüstünde oluşturduğum Kurtarma klasörünü seçip Ok tuşuna basıyorum.....

Kurtarma işlemi bitti ve kaybettiğim dosyalarıma ulaştım....
    Umarım böyle bir sorunla kaşılaştığında sorununuzu bu kadar basit bir şekilde çözebilirsiniz.....

[size=4]

Free PC INSPECTOR™ File Recovery For Windows

http://www.pcinspector.de/Sites/file_recovery/download.htm?language=9#

Anlatımını yaptığım programı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.....
    http://www.mediafire.com/?jm1ngtdk3ym

Bu programın bedava olmasından dolayı anlatımını yapmaktayım. Tabi yukarıdaki programlar kadar başarılı deyil ama başımız sıkıştığında eğer yukarıdaki programları temin edemiyorsak sorunumuzu çözecek bir program sayılır......

Programın en büyük dezavantajı anlatımda da göreceğiniz üzere dizin ve dosya isimlerini düzgün okuyamaması.

Gelen menüde Turkish yazanı seçip Tamam tuşuna basarak devam ediyoruz....

Kımızı kutu içindeki resime basarak devam ediyoruz.....

Burda kaybettiğimiz dosyaları hangi bölümden kaybettiysek onu seçiyoruz. İsterseniz yukarıdan diski komple seçebilirsiniz.

Ben dosyalarımı G:\ bölümünden kayıp ettiğim için G:\ yi seçerek Tamam tuşuna basıyorum.....

Karşımıza gelen pencerede Tamam tuşuna basarak aratma işlemine başlıyorum...

Arama işlemi biraz uzun sürebilir, bitene kadar bekliyorum....

İşte dosyalarımızı bulduk. Kurtarmak istediğimiz dosyaları istersek tek tek CTRL tuşuna basarak seçebiliriz..
    Ama isimlerini düzgün okuyamadığımız için hepsini seçmek en mantıklısı.
    Bunun için Düzen --> Tümünü Seç ten hepsini seçebilirsiniz. Veya CTRL+A tuşuylada seçebilirsiniz......

Hepsini seçip üzerlerinde fareye sağ tıklatıp Şuraya Kaydet tuşuna basıyorum......

Gelen menüde Masaüstünde daha önceden oluşturduğum Veri Kurtarma klasörünü seçerek Tamam tuşuna basıp bulduğum dosyları kayıt etmeye başlıyorum......

Yine hatırlatalım bari ...
    Dosyalarımızı kurtarmaya çalıştığımız bölümü asla seçmeyeceksiniz. Ben G:\ bölümünden kurtarma yaptığıma göre Orda G:\ ile ilgili bir dizin seçilmeyecek...

Dosyalarım seçtiğim dizine kayıt ediliyor. İşlem bitene kadar bekliyoruz.....

Gördüğünüz gibi dosyalarımı kurtardım ama malesef isimleri uçtu.... Ama ücretsiz olmasına rağmen gördüğünüz gibi başarılı bir parogram.....

[size=5]

Programlar Hakkında Son Not...

Benim başıma böyle bir iş geldiğinde şu program sırasını kullanarım. Tabi bu benim görüşüm...

Partition Recovery Porgramları...
    Active Partition Recovery for Windows
    Find and Mount v.2.3 for Windows "Tabi Dosyalarımı kurtarmak için"
    vb. gibi...
    Acronis Disk Drector Suite For Dos "Recovery Menüsü"
    Active Partition Recovery for Dos "Dos ortamını sevdiğim için"
    Paragon Partition Manager "Undelete menüsü"
    TestDisk "Çok karışık Acemi iseniz tavsiye etmem"

File Recovery Porgramları...
    R-STUDIO "Harika bir program"
    Seagate File Recovery "Duygusal bağım var ve geçekten başarılı"
    Recover My Files For "Fena sayılmaz"
    Eas Recovery "Daha test etmedim ama kullananlar başarılı olduğunu iddaa ediyor"
    Active@ File Recovery "Daha test etmedim"
    PC INSPECTOR™ File Recovery "Ücretsiz olmasına karşın güzel bir program, Handikapını anltımında yazmıştım"

vb. gibi...

Konu ilgi görürse arada bir kaç program anlatımı eklemeyi düşünüyorum.....

Emek için bir teşekkür yeter......

Resim sorunu nedeniyle konu güncellenmiştir. (Sadece resimler düzenlendi!)

Hocam,bir tesekkuru borc bilirim.

• Yararlı konu teşekkürler.
  • 
Sayfa: önceki 1516171819
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.