Şimdi Ara

Video editleme için hafif ve sağlam Ultrabook tavsiyesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6
Cevap
0
Favori
396
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Yeni bir laptop ihtiyacım var ve şu an araştırma sürecindeyim, istediğim bazı özellikleri filtreleme ile seçemiyorum ve benzer işlerle uğraşan kişilerden de tavsiye alabilmek adına sizlere sormaya karar verdim.

Şunu da belirteyim, oyun için kullanmayacağım :) Daha ziyade genel amaçlı kullanım için hızlı ve donmayan, ayrıca video editleme işlerinde de yüzümü kara çıkarmayacak bir bilgisayara ihtiyacım var.

Benim için önemli olan özellikler aşağı yukarı şu şekilde:

• Her şeyden önce güzel bir tasarımı olması gerekiyor. Yerine göre Macbook Pro'ların cirit attığı ortamlara girip çıkıyorum ve yaptığım işte prestij önemli. Kasası adi plastikten yapılmış, ucuz görünen bir laptop ile nasıl bir izlenim bırakacağımı tahmin edebilirsiniz.

• Nedense üst düzey oyuncu bilgisayarları haricinde pek bulunmayan bir özellik olarak, klavye aydınlatması olursa harika olur. Gece loş ışıkta ekran parlaklığını düşürerek çalışmayı seviyorum ve klavyeyi görememek her zaman sıkıntı oluyor maalesef.

• Tasarımla birlikte ince ve hafif olması da önemli, ama sağlam olması daha da önemli. Dikkatsiz değilim ama yine de düşüyor çarpıyor, engel olamıyorum. Garantisi bitmeden yatağın üzerinden düşüp sağı solu açılan, kablosunu kedi çektirince ekran menteşeleri dağılan bir bilgisayarı 2 yıl kullanmak zorunda kaldım ve neler çektiğimi bir ben biliyorum.

• Boyutları itibariyle 14 inç modellere daha sıcak bakıyorum. İnce ve hafif olduğu sürece 15.6 inç modelleri de düşünebilirim.

• Ekranın parlak ve gün ışığında (en azından aşırı aydınlatılmış ofis ortamlarında) rahat görülmesi, renkleri canlı göstermesi gerekiyor. Çözünürlük olarak da Full HD tam olarak işimi görüyor, daha düşüğü benim için sıkıntı olur.

• Hoparlör kalitesi ve kulaklık jakına verdiği sesin temizliği benim için ekstra önemli. Odyofil seviyesine kadar çıkmayı beklemek gerçek dışı olur ama düzenlediğim videodaki sesleri kolaylıkla ayırt edebilmek zorundayım.

• Hız için SSD şart, yanında 1 TB da HDD olursa şahane olur ama o işi harici diskle de çözebilirim veya sonradan içine takabilirim.

• Freedos olması daha çok işime geliyor, Windows 10 Home Edition'a ekstra para ödemek istemiyorum çünkü kullanacağım programlar için her halukarda Pro kurmam gerekecek :)

• Donanım olarak haliyle iyi bir işlemci ve en az 12 GB ram olması lazım. 8 GB yetmez mi diye çok düşündüm ama evdeki masaüstüyle yaptığım işleri düşününce en az 10 GB meşgul oluyor. Ekran kartı olarak ise video işlemeye müsait olsa yeterli, 4K ekrana bağladığım zaman da o çözünürlüğü kaldırabilmesi lazım.

Bütçe olarak 4000 liraya kadar çıkabilirim, özelliklerine değdiği sürece daha fazlası için de zorlayabilirim. Ama açıkçası fiyatı ne kadar uygun olursa o kadar iyi olur.

Benim söyleyeceklerim bu kadar, şimdi söz sizde :)

• Hocam istediğiniz özelliklerde bu fiyat bandında bulmanız biraz zor. Halihazırda kullandığım HP Envy 13'te bu özelliklerin hepsi mevcut fakat fiyatı oldukça yüksek. Fiyat bandınıza yakın elimde şöyle bir laptop mevcut:
    https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-bilgisayar-dizustu-notebook-lenovo-thinkbook-14s-i5-8265u-8gb-ram-256gb-ssd-2-gb-ekran-karti-780915153/detay/

Lenovo'nun sağlamlığı ile ünlü ve iş çevrelerinde prestiji olan Think serisi laptoptur. Gümüş renk ve istediğiniz gibi klavye aydınlatması bulunmaktadır. Bunların dışında dediklerinize en yakın ve ucuz şunlar var:

Fakat bunlarda sanırım aydınlatmalı klavye mevcut değil.

• mogilan M kullanıcısına yanıt
    Yanıtınız için çok teşekkür ederim.

Sattığınız bilgisayar çok güzel, fakat ben ancak taksitle alabiliyorum ve o şekilde bile bütçemi aşar maalesef.

Yaptığım araştırmada Asus'un şöyle bir modelini buldum, aslında bu seri i5 ve i7 işlemcili olarak çok daha yüksek fiyatlara satılıyor ama birkaç özellikten daha feragat edip Ryzen 5 kullanarak çok daha uygun fiyatlı olanı bir versiyonunu da yapmışlar:

Asus Vivobook X512DA

Bunun fiyat/performans oranını gayet başarılı buldum. İnce ve 1.6 kg olması hoşuma gitti. Tasarımında fark yaratan görsel detaylar var ve kapağı kaldırınca gövdeyi yükseltmesi de ayrıca hoş bir özellik. Ne var ki ekran IPS değil ve klavye aydınlatması yok, klavye neyse de ekran gerçekten yan açılardan çok sıkıntılı duruyor. Tasarım açısından bundan aşağı kalmayan ve ekranı da IPS olan, fiyatı da buna göre uçuk olmayan bir model bulamazsam bunu alacağım büyük ihtimalle.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• Konuyu açtığımdan beri her fırsatta araştırmaya devam ediyorum ve nihayet yukarıda bahsettiğim Asus'a göre daha mantıklı bir model buldum:

Acer A514-52G 14'' FHD IPS, i5-8265U, MX250

14'' ekranın sağ ve solunda ince çerçeveyle yeterince modern bir tasarım yakalamışlar, alt ve üst çerçevenin kalınlığı sırıtmıyor. Kasanın ön planda olan kısımları mat alüminyum ve bu sayede daha da prestijli görünüyor. İşlemcisi ve ekran kartı rahatlıkla beklentimi karşılayacak seviyede.

En önemlisi de ekran IPS :) Çözünürlüğü de 1920x1080 yani yine Full HD
    Gel gelelim klavye aydınlatması bunda da yok, o konudan ümidi keseceğim bu gidişle.

Araştırmalara halen devam ediyorum, bulduğum farklı bir ürün olursa yine paylaşacağım.

• Yukarıdaki mesajlarda bahsini ettiğim Asus hala aklımda bir "Acaba?" olmakla birlikte, iç donanımının daha iyi olması ve firmaya olan güvenimden dolayı Lenovo'nun S145 modelini tercih ettim:

Detaylı incelemesi için birebir bu bilgisayarın yer aldığı Türkçe videoyu da ekleyeyim:

Hardware Plusyoutube
    Ryzen 7'li laptop Lenovo S145-15API inceleme
    https://www.youtube.com/watch?v=XQJ5_DZFm6U&feature=youtu.be

Bilgisayarı alalı neredeyse 1 ay oluyor ve gayet güzel çalışıyor, herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Aradan geçen zamanda fiyatın hala yükselmemiş olduğunu da ayrıca söyleyeyim, son zamanlarda Covid-19 virüsünden dolayı Çin'de üretimin durmuş olmasından dolayı çok yakın zamanda Çin'den gelen bütün ürünlerde tedarik sıkıntısı yaşanıp fiyatların astronomik seviyelere çıkabileceği söylentisi var. Hala şansınız varken ihtiyacınız varsa elinizi çabuk tutun derim :)

Benzer ihtiyaçları olan arkadaşlar için bu bilgisayarı tercih etme sebeplerimi aşağıda paylaşıyorum:

+ Ekran Asus ile aynı, karşıdan baktığınızda veya iki kişi başına oturduğunuzda her şey gayet canlı görünüyor. Sadece yanlardan bakınca renklerde bozulmalar mevcut.
    + Asus'a göre daha iyi işlemci (Ryzen 7 serisi) ve doğal olarak daha iyi grafikler (Vega 10)
    + Asus'a göre 2 kat depolama alanı, daha önemlisi 2 kat fazla okuma/yazma hızı (Windows'a 8 saniyede girdiğini kendim test ettim, daha hızlısını henüz görmedim)
    + 1.8 kg ile boyutuna göre oldukça hafif
    + Asus'a göre daha iyi işlemci soğutucu tasarımı
    + Şıklığı sadeliğinde olan, ucuz durmayan ama gösterişli de olmayan bir tasarım

Eksilere gelirsek:

- Ekranı tutan menteşeler çok rijit durmuyor, bilgisayarı masanın üzerinde kaldırıp biraz yana koyarken bile elinizde ekran ileri-geri sallanıyor. Klavyede yazı yazarken tuşlara çok sert basmadığınız sürece bir sıkıntı yok.
    - Bataryası rakibi olan bilgisayarların gerisinde, düşük güç modunda 3-4 saat gidiyor.

Öte yandan iç donanım sizin için önemli değilse veya sonradan yükseltirim diyorsanız, Asus hala tasarım olarak bulabildiğim en iyi bilgisayar. Lenovo'yu sadece özellik olarak bir tık iyi olduğu ve buna karşılık arada sadece 200 liralık bir fiyat farkı olmasından dolayı tercih ettim.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.