Şimdi Ara

VİNTAGE mi Yeni Teknolojimi ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
3.108
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar sistem dinleme ve kendime en yakın sıstemı arama çabalarım son hızla devam ediyor :)

Geçen gün eminönündekı bır hıfı dukkanına gıttım.
    Sadece ama sadece müzik için bir hop aradıgımı soyledım.

Samımı olduguna ınandıgım satıcı bana gercek muzık ıstıyorsan eskı hop al dedı. yenı yapılan hoplar hem muzık hem sınema pazarı ıcın uretıldıgınden eskı ses kalıtesını yakalıyamıyorlar dedi.

Benim aklımdaysa MA, B&W kule hopları falan vardı.Bu yüzden 30-40 yıllık hop almak istemedigimı söyledim. Ve dukkanadaki yeni nesil hopları sırasıyla dinlemeye basladım.

1)Dali nın kule hoparlorunu dınledım ses karmakarısık geldı sankı bırbırının ıcıne gırıyordu sesler
    2)bose 301 i dineledim resmen çamur gibi geldi
    2)sony nın hı-end bookself hoparlorunu dınledım detay ve ses rengı ıyıydı ama yıne bı eksıklık vardı.
    4)Polk,monıtor audio,wharfedale dinledım fena degıllerdı ama hep bı eksıklık vardı.

Daha sonra aynı sisteme 1975 model imfinity sm122 hoparlorleri bagladı.
    Açıkça soylıyeyım bugune kadar dınledıgım ve yukarda saydıgım tum hopları ezdi geçti.
    Boye bır detay boyle bır tını boyle bır tonlama bas tız yok :)
    40 yıllık bır hoparlorden nasıl boyle performans geliyo anlamadım.
    Resmen hoparlore asık oldum .. Ah bıde bıraz ufak olsalardı o anda alıp çıkıcaktım dukkandan... Tek sıkıntı kaba ve buyuk olmaları.. (75x38cm)

Şimdi size iki sorum var
    1)Gerçek ses için vintage hoparlore yonelmek dogrumu.
    2)satıcı arkadas bu hoplerın desibel degerlının 100db oldugunu ve bu yüzden düşük ses seviyesinde dahi son derece detaylı ve tınılı ses çıkardıgını soyledıkı hakıkaten cıkartıyodu.
    Desıbel hassasıyetının boyle bır etkısı varmıdır ..

Şimdiden teşekkurler..

• kakkala kullanıcısına yanıt
    30-40 Yıl zarfında hoparlör teknolojisinde çok önemli adımlar atıldı. Artık modelleme yapılırken, protip test edilirken bilgisayar ve dijital teknolojiden yoğun bir şekilde faydalanılıyor. Bununla birlikte geçmişte üretilmiş çok başarılı ve hala geçerliliğini koruyan birçok fevkalade başarılı tasarım örneği var.

Ancak Infinity SM122’nin bunlardan biri olduğunu sanmıyorum. Yüksek hassasiyetinin yanında abartılı orta bas ve tizleri ile bir doğal ses hoparlörü olmaktan çok rock müzik dinlemeye uygun hoparlör olduğu düşünülür.

Hoparlörlerin yüksek hassasiyetli olması istenilir bir özelliktir. Daha az güçlü amplifikatörler ile istediğiniz ses seviyesine erişirsiniz. Ancak yüksek hassasiyetli hoparlörlerin düşük ses seviyesinde dahi daha doğal tonlama yapma gibi bir özelliği yoktur.

Fletcher ve Munson adlı iki bilim adamı çok eski yıllarda insan kulağının düşük ses seviyelerinde bas ve tizlere daha az duyarlı olduğunu keşfetmişti. Bu bulguya ait eğrileri şu link’te görebilirsiniz:http://en.wikipedia.org/wiki/Fletcher-Munson

Bu nedenle çok eski yıllardan beri üretilen amplifikatörlere “loudness” kontrolleri eklenmiştir. Ancak bu kontrollerin istenildiği gibi olup olmadığı tartışma konusu olabilir.

Infinity SM122’ye dönersek, bu hoparlörlerinin ses eğrisi zaten lineer olmadığı, Fletcher-Munson eğrisini andıran şekilde bas ve tizleri abartılı olduğu için sizde böyle bir izlenim uyanmış olabilir. Satıcı yanılıyor, bu etkiyi hoparlörün yüksek hassasiyeti değil, basları tizleri abartılı vermesi yaratıyor.

• Güncel cihaz al bos islere parani harcama

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eskiden güzel cihazları ve kolonları vardı fakat unutmamak gerekir ki biz bile yaşlanırken hoparlorlerin ilk günkü durumunda olmasını beklememek gerekir. Ne kadar iyi olursa olsun sonuçta eskidir ve her zaman problem çıkarmaya musaittir. Ayrıca eski kolonların günümüz kolonlarından iyi olduğu söylemine katılmıyorum. Teknoloji ve tasarımlar her geçen gün değişiyor.

• eski cihazların iyi olduğunu iddia edilmesine sebeb bir unsur da eskilerin top modellerinin şimdikilerin giriş seviyesi modellerle karşılaştırmalarıdır.diğer bir unsurda özellikle analog sevenlerde kulak aşınalığı ve cihazların analog sese yatkınlığı sonucu oluşan kanaatler.bu tarz sesler insanlara daha güzel geliyor.Müzik dinleme bir yönüyle gerçek ensrümanlı sese yaklaşmak olunca işin rengi değişiyor.mesela plak dinlerken eğer kartuşunuz 70 yıllara ait shure m91 olursa vaybee dedirtiyor fakat arkasından goldring 2200 la değiştirdiğinizde ses daha detaylı gerçek müzik aleti gibi çalmaya başlıyor.
  • arkadaşlar tabıkı teknolojı degıstı gelıstı buna benım dıyecegım bısey yok.

Ama ustadlarda bılırkı sadece hop meselesinde değil mesela bazı amfiler var 20-30 yıllık ama hala ustune afmı yok diyolar.

Geçen gun bır tanıdıgın yanına gıttım pioneer marka bır amfisi vardı (referans serisi cok şık bi amfiydı ama modelını hatırlamıyorum). 8 bin tl verıyolar satmıyo. 10 bin verseler bile satmam dıyodu. Boyle işçilik ve kalıte artık uretılmıyor demıstı o kişide.

Hoparlor konusuna gelırsek. O satıcı bana sunu dedıkı banada mantıklı geldı. Suan piyasadakı bırcok hoparlor aslında ew sınema sıstemının parcaları. BU yuzden artık uretılen hoplar hem sınemada hem muzıkte kullanılmak ıcın tasarlanıyor dedı. Mesela gercek stereo hoparloruyle sınama ızlersen yogun konusmalar sırasında gelen tıss tıss sesı ınsanın rahatsız eder dedı. Bu yuzden yenı yapılan hoplarda konusmalardakı bu tıss lamalar ve muzık ıcın gereklı ama sınemada ınsanı rahatsız eden seslerın perdelendıgını soyledı.

Eskı olması ewet cok buyuk bır dezavantaj. Nerdeyse 40 yıllık. Ama ıstersenız gıdın dınleyın basın tızın abartılı olması degıldı bence durum. Bırcok hop denedım dınledım kullandım. Yanı en süslü çalan bumuydu o kadar hop arasında tesadufen :S

• quote:

Orijinalden alıntı: kakkala

arkadaşlar tabıkı teknolojı degıstı gelıstı buna benım dıyecegım bısey yok.

Ama ustadlarda bılırkı sadece hop meselesinde değil mesela bazı amfiler var 20-30 yıllık ama hala ustune afmı yok diyolar.

Geçen gun bır tanıdıgın yanına gıttım pioneer marka bır amfisi vardı (referans serisi cok şık bi amfiydı ama modelını hatırlamıyorum). 8 bin tl verıyolar satmıyo. 10 bin verseler bile satmam dıyodu. Boyle işçilik ve kalıte artık uretılmıyor demıstı o kişide.

Hoparlor konusuna gelırsek. O satıcı bana sunu dedıkı banada mantıklı geldı. Suan piyasadakı bırcok hoparlor aslında ew sınema sıstemının parcaları. BU yuzden artık uretılen hoplar hem sınemada hem muzıkte kullanılmak ıcın tasarlanıyor dedı. Mesela gercek stereo hoparloruyle sınama ızlersen yogun konusmalar sırasında gelen tıss tıss sesı ınsanın rahatsız eder dedı. Bu yuzden yenı yapılan hoplarda konusmalardakı bu tıss lamalar ve muzık ıcın gereklı ama sınemada ınsanı rahatsız eden seslerın perdelendıgını soyledı.

Eskı olması ewet cok buyuk bır dezavantaj. Nerdeyse 40 yıllık. Ama ıstersenız gıdın dınleyın basın tızın abartılı olması degıldı bence durum. Bırcok hop denedım dınledım kullandım. Yanı en süslü çalan bumuydu o kadar hop arasında tesadufen :S

O sekiz lira verdiler vermedim 10 lira verseler vermem isi alet fetishist ligi bende de 150 tl aldığım bots anfi var 1000 lira verseler vermem bu cihaz cok iyi oldugunda n degil ben o cihazı sevdiğim den yani isin sevicilik kısmı bu hastalık bir nevi.

Bir de bunun üstüne anfi yapılmadı demek kadar saçma bi kelime yok siz yeterki paraya kıyın neler var neler hayaller bile bir yere kadar. Takılmayın o arkadasa fazla elinde kalmış var çöp satan çok Dukkan var istanbulda boyle. Cihaz guzel dahi olsa illaki bi ederi var sonuc ta bunlar kapital e bakar

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Upgrade mi yeni platform mu?
    geçen yıl açıldı
    Daha Fazla Göster
  • peki arkadaşlar cevaplarınızdan yola cıkarsak

MA , B&W tarzı kalıtelı markaların kulelerıde tıpkı eskı stereo hoplar gıbı muzık ıcın uygundur. Eksıklıklerı yada bır perdelemelerı yoktur dıyebılırmısyız.

Yoksa sırf muzık ıcın baska tıp hoplara yonelmek dahamı saglıklıdır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kakkala

peki arkadaşlar cevaplarınızdan yola cıkarsak

MA , B&W tarzı kalıtelı markaların kulelerıde tıpkı eskı stereo hoplar gıbı muzık ıcın uygundur. Eksıklıklerı yada bır perdelemelerı yoktur dıyebılırmısyız.

Yoksa sırf muzık ıcın baska tıp hoplara yonelmek dahamı saglıklıdır.

Her markanın bir suru modeli var siz hangi modelden bahsediyorsunuz

• Direkt cevap vereyim evet. Yalniz sizin butce nedir onemli olan konu budur, ne kadar perdesiz, ne kadar basarili ses alacaginiz bu ise yatiracaginiz sermaye ile direkt orantili. 500 tl lik sistem yapicaksamsa konu ne yapsaniz hata yapamazsiniz, ne yapsanizda acayip bir ses alamazsiniz.

O vintage satan abilere cok inanmayin, vintage alinabilir seyler, pikap kolu olabilir, ne bileyim micro seiki nin tokmak bir pikabi olabilir baskada bir sey olmaz. Ha benim yasimdasindirda, ulen su mcintosh un x modeli o zamanlar alamadim icimde kaldi diyorsundur, gider alirsin o ayri, ama sonic basarim beklemek pek akillica degil.
  • maximum 2500-3.000 tl ye kadar detaylı tane tane dolgun ve temiz ses verecek hoparlor tavsiyeniz nedir peki ?

Bookself olmasın ama..
  • Bu butce ile ikinci el bakmanizi oneririm. Urun bilmediginiz icin once bolca urun dinlemeniz, sonra ikinci elde bunlari kovalamniz sizin icin en iyi cozum olacaktir. Buradan yapilacak tavsiyeler herkesin kendi begenisi olacak o yuzden siz kendi begendiginiz bulun. Tabi bu oparloru ne elektronikle sureceginiz sorusu basli basina bir konu....
  • quote:

Orijinalden alıntı: altanpsx

Bu butce ile ikinci el bakmanizi oneririm. Urun bilmediginiz icin once bolca urun dinlemeniz, sonra ikinci elde bunlari kovalamniz sizin icin en iyi cozum olacaktir. Buradan yapilacak tavsiyeler herkesin kendi begenisi olacak o yuzden siz kendi begendiginiz bulun. Tabi bu oparloru ne elektronikle sureceginiz sorusu basli basina bir konu....

Merhaba,

bu hoparlör için ne düşünürsünüz?

Teşekkürler

http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-ev-elektronigi-hi-fi-ses-sistemleri-monitor-audio-rx-6-teshir-urunu-dikmen-showroomda-uygun-fiyata-157002287/detay/

• Zaten yeni teknoloji alırsam ya monitor audio alıcam yada B&W

MA yı dınledım guzeldı bırde B&W yu dınlıyecem ılk fırsatta

Suan hala vintage olayını arastırıyorum

O infinity nın ses kulagımdan gıtmıyo :)

Ah bıde oyle essek kadar olmasaydı ahhh :(
  • SM122 dinlemedim ama bu yorumlara göre iyi hoparlör değiller:

http://www.tapeheads.net/showthread.php?t=7625
    http://mail.audiokarma.net/forums/showthread.php?p=4386662

Alınacaksa çok ucuz ise alınabilir, mesela 200-400 TL olsa...

Yurdumuzda malesef her eski cihaza "efsane vintage" muamelesi yapılıyor ve çok para isteniyor. Giriş seviyesi güncel cihazlar ise yine malesef orta segment ürün fiyatına satılıyorlar, bu yüzden ödenen para ile alınan ürünler bir süre sonra tatminsizlik yaratıyor. Bu yüzden acele etmeden bol bol çeşit dinleyip öyle karar verin, gerekirse para biriktirip daha üst model bakın.

• üstat hifi nin sonu yok ne kadar çok araştırırsan ne kadar çok yorum okursan o kadar çok paran gider . Hoperlör teknolojisinde yapım şeklinde ne gibi gelişim olmuş .Elimde sony apm 55w hoperlör var 1982 model teknolojisi şimdiki çoğu hoperlörde yok. Her zaman iyi kaliteli üretim vardı şimdide öyle. Kulağına hangisi hoş geliyorsa onu al. Anfi uyumuna da dikkat et biraz ve paranın çoğunu hoperlöre ver bak keyfine.
  • Aslında hifi olayında değişen çok bir şey yok muziğn ve teknolojinin kendine ait değilmez doğruları var sadece uygun kayıtlı bir sesi yine ona uygun bir ses sisteminden dinlemek gerekir. Mp3 formatı oldu bitti sevmem kayıp ve uyduruk bir formattır. Esas ses olayı anolog sterodur bunun üzerine ses olayları çağın ihtiyacına göre zorunlu değişktir. Aslında büyük firmalar uzun süre direndiler hifi den vazgeçmek istemediler ama arz talep olayı bazı dönüşüme mecbur kıldı. Şimdi seyahat ederken pilak dinleyemezsiniz arabada mecbur cd veya kaset mp3 vs olacak ama bu demek değil ki herşey çok gelişti ve daha güzel oldu. Bugün pilağın verdiği kayıpsız sesi halen hiçbiri vermez.. o yüzden vintage ürünler bugün halen büyük paralara alıcı buluyor. Kaset ve cd de bir nebze iyi ama dijital muzij kayıtı bence halen istenilen seviyede değil. Ve dijital kayotta yaşanan boşluğuda nasıl dolduracaklarını bilemiyorlar. Elektronik müzikte bu fark pek anlaşılmaz ama duygusal slov Enstrumantal parçalarda detay ve vokaller duymak istediğinizde anlaşırki dijital kayıt yetersiz ve tatsız kalıyor.ben ne yapıyorum kendime karma bir siayem kurdum. Böylece dijitalin gücünü anaolog cihazlarında tatını bozmadan dinleme imkanı bulmaya çalışıyorum.. tabi bu tür siatemler de kurmak kolay değil tecrube ve para gerektiriyor...

• Aslında hoparlör teknolojisi geriye gidiyor arkadaşlar eski ürünler daha kaliteliydi. Tabi her iki zamnında üst düzey ürünlerini karşılaştırırsak.. şimdi sadece koninin ham madde yapısı değişik yoksa mıknatıs olayı ve sistem aynı. Aslında orada da eskiden doğadan çıkma gerçek mıknatıslar kullanıyorlardı. O çok daha iyiydi.. Şimdi ise geri dönüşüm ve sonradan metalı mıknatıslama olayı ile dönüştürlmüş suni mıknatıs kullanım çoğaldı ve kalite epey düştü. Şuanın sadece kablo ve elektronik devre olayı gelişti onun dışında bence eski hifi ler halen çok daha iyi.. zaten duyduğumuz sesten de anlaşılıyor. Ben o nedenle karma teknolojiyi savunuyorum eskinin tadı ve detayı şimdinin küçük boyutlarda ama devasa gücünün birleşmesinden yanayım... ilerde böyle hibrit modeller bekliyorum açıkcası..

• Soru şöyle sorulsa daha sonuca yönelik olabilirdi; "Vintage mi yeni üretim mi"

Çünkü gerek Hoparlör teknolojisi olsun gerekse amfi teknolojisi olsun, teknoloji ve üretim materyalleri anlamında 70'li yıllardan beri değişen çok bir şey yok. Teknoloji anlamında değişen tek şey, sesin depolanması ve işlenmesi olabilir, bunun için kullanılan dijital teknolojinin de sese olan etkileri tartışma konusu.

Bu noktada, üretimde kullanılan materyalin kullanım ömrü ön plana çıkıyor. Vintage bir ürün alıp salonunuzda bir süs objesi olarak konumlandıracaksanız gayet hoş olur fakat her gün açıp müzik dinleyeceğim diyorsanız biraz zorlanırsınız.
  • Bencede eski hoparlörler çok daha iyi müzik çalıyorlar. Yumuşak ses kulağı yormuyor ve daha detalilar. Şimdiki hoparlorler metalik ses veriyorlar

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.