Şimdi Ara

Virüs ramazan ayına kadar bitti bitti (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
162
Cevap
1
Favori
15.558
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
83 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: halil altın

Bu forumda dini milli ve manevi değerlere dil uzatanlara karşı önlem almayan forum yönetiminin suçu yokmu?
    hadi git başka köşede ağla
  • quote:

Orijinalden alıntı: Friedrich0

Scholarda şöyle bir paper buldum.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4274578/
    quote:

Findings illustrated that although IgG concentration was decreased in post-Ramadan period in comparison to pre-Ramadan, it was not out of the normal range.[29] The reduction in concentration of salivary IgA was also observed, but the lymphocyte number was elevated.[29] These results show that Ramadan fasting has no severe effect on the immune system. Another study conducted on 50 subjects reported that the concentration of interleukin 6 (IL-6), IL-1β and tumor necrosis factor-α (TNF-α), and the number of total leukocytes, granulocytes, lymphocytes and monocytes were significantly decreased during Ramadan in comparison to pre-Ramadan.[22]
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4274578/

Ramazan orucunun bağışıklık sistemi üzerinde çok ciddi bir etkisi yok diyor. Ama güçlendirir demiyor. Özellikle ikinci kalınlaştırdığım kısma bakarsanız bağışıklığı güçlendiren bazı faktörlerin azaldığını da not düşmüşler.

Bu yazıya bakarsak ciddi bir etkisi olmamakla beraber faydadan ziyade eğer bir etkisi varsa bunun negatif olduğu görülüyor. Doktor değilim. Sizin paylaştığınız kaynaktaki adam doktor. Onu dinlemek daha doğru olur. Yine de haber sitelerindense herhangi bir akademik makaleye güvenmeyi tercih ederim çünkü iddialarının arkasında duran empririk/teorik verileri de eklemek zorundalar.
    Immune system
    Animal studies reported that the expression of immunoglobulin A (IgA) in the intestinal mucosa, monocyte killing, natural killer-cell activity and macrophage activity were increased during fasting.

Hayvanlarda yapılan testte IgA' nın artttığını görüyoruz. Hayvanlarda yukarı yönde ibre.

In a human study, 35 healthy men recruited and pre-Ramadan IgS concentrations and immune system activity were compared with post-Ramadan.[29] Findings illustrated that although IgG concentration was decreased in post-Ramadan period in comparison to pre-Ramadan, it was not out of the normal range.

İnsanlarda ise sadece IGG değerinin azaldığını ancak normal değerde olduğunu söylüyor. Bu bağışıklığı düşürür yargısına kanıt oluşturamaz. İmmun sistemin çok çalışması vücudu daha dirayetli yapmaz. Azalma eşittir düşme değildir.

The reduction in concentration of salivary IgA was also observed, but the lymphocyte number was elevated.

- Burada ise lenfosit sayısının artışından bahsediyor. Lenfosit ise bağışıklığın çalıştığını gösteriyor. (Ama ne kadar çok? Tamamen öznel cümleler.)

Another study conducted on 50 subjects reported that the concentration of interleukin 6 (IL-6), IL-1β and tumor necrosis factor-α (TNF-α), and the number of total leukocytes, granulocytes, lymphocytes and monocytes were significantly decreased during Ramadan in comparison to pre-Ramadan

-Burada ise başka bir deneyden bahsediyor. Burada bütün değerlerin önemli ölçüde düştüğünü söylüyor. (lenfosit dahil)

SONUÇ OLARAK
    Deneylerin 2' si birbirini tutmuyor. Attığınızın makale olması gerekçeli yapmıyor. Akademik makaleyi ben de tercih etmek isterdim. Ta ki sayılar verilseydi.

Önemli ölçünün ölçütü nedir? Değer olarak verilseydi daha mantıklı olurdu. Oruç öncesi ve oruç sonrası değerlerin direkt verilmesi bize bir gerekçe sunabilirdi. Sadece önemli ölçüde demesi çok öznel bir durum. Ne kadar bir kortizon değerinde mi? Yoksa deneyi yapana göre mi önemli bir ölçü?

1. Deneyde hayvanlarda ne kadar olduğu belli olmayan bir IgA artışı var.
    İnsanlarda ise IgG düşüşü ile lenfosit artışı var. Tabii ki ne kadar olduğu yazmıyor. Tamamen yazıyı hazırlayanın öznel inisiyatifinde.
    2. Deneyde ise antikorların önemli ölçüde azaldığını söylüyor. Önemli ölçünün ne olduğu ise tabii ki öznel inisiyatifte.

Deneyler var ama sayılar yok. Kaç kişinin düşmüş, ne kadar düşmüş. Hiçbir veri yok.

1. deney hayvanlarda + (belirsiz). insanlarda bir değerde - bir değerde +. (Hangisinin ne kadar arttığı yazmadığı için ve hangi değerin daha önem taşıdığını bilmediğim için muammalı.)
    2. deneylerde insanlar üzerinde önemli ölçüde - gösteriyor. Ama sayılar verilmediği için bunun ne kadar önemli olduğu muamma tabii.

EDIT: BİR KAYNAK İLE GELDİĞİN İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. 1 GÜNDÜR OKUMA YAZMA BİLMEYENLERLE MUHATAP OLUYORDUM.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-530508BB2 -- 21 Mart 2020; 16:1:45 >

• Uzman görüşü diye bir şey olamaz. Her uzman farklı şey söyleyebilir. Önemli olan kanıta dayalı konuşmak. Bilimsel bir çalışma yapılıp kanıtlanmış mı oruç tutmak?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İyi de o doktorun yaptığı tedaviler tamamen kanıtlanmış, faydası defalarca gösterilmiş çalışmalara dayaniyor. Bir tip hekiminin eğitimi de bilimsel çalışmalara dayalı eğitim oluşturuyor. Kendı hocasına özgü yöntemleri görüp öğrenmiyor yani.

Benim demek istediğim orucun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini kanıtlamak için bir tıp hekiminin kendı şahsi fikrini paylaşmak doğru değil. Fikir doğru olsa bile

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iwasmadeforthis -- 21 Mart 2020; 16:11:27 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-530508BB2

Profesör Doktor Günsel Şurdum Avcı orucun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söylüyor.
    Kaynak:https://www.milliyet.com.tr/pembenar/oruc-bagisiklik-sistemini-guclendiriyor-1905806

Kendisi EECP bypassı Türkiye' ye getiren kişidir.

Bu kardiyolog ne anlar bağışıklıktan gibi bir cümle gelebilir.
    Kardiyoloji iç hastalıklarından ayrılmış bir daldır. Bu kişi de iç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanlık eğitimini ÇAPA' da almıştır.

Orucun bağışıklık sistemini zayıflattığı ile ilgili bir kaynağınız var mı?

Alıntıları Göster
    izlanda'da danimarka'da tut bakalım böbrekleri eline alırsın ikinci hafta.

• 7 kere cite edilmiş makale, güvenilir sanmıştım. Daha da ince elemek gerekiyor demek ki :) Vakit ayırdığınız için teşekkürler.

Konuya alakalı bir lisans derecesinden mezunsunuz sanırım bilgili görünüyorsunuz alanda.

Mümkün olduğu kadar foruma mesaj atmamanızı tavsiye ediyorum. Ekstra sinire strese gerek yok yeterince maruz kalıyoruz zaten

Konu bir noktada ailemden birine dokunuyor, konuya bu sebeple mesaj attım. Ben hala böyle ekstrem etkinliklere girmesin isterim onun

İyi günler...

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Redshift

şurada yorum yapanların yarısı zaten oruç tutmuyor namaz kılmıyor gelip burada show yapıyor
    nerden biliyon
  • quote:

Orijinalden alıntı: Zeen

Giden ölür yapacak bir şey yok :)

2 ay İlişkilerini kesebilirler dini vaziferler ölmezler :) kesmezlerse ölecekler

ben bu sene oruç ve namazı bıraktım bu dünyaya bu ibadet saçma
    Bugünün misyoneri senmisin namaz kılıp oruç tutuyormuş bırakmışın çünkü saçmaymış

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kimbehicayy -- 22 Mart 2020; 10:6:25 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Verdiğin kaynağı görünce mutlaka bir bahane bulacak dedim bulmuş. Al bende vereyim;
    www.sciencedirect.com
    Intermittent fasting during Ramadan attenuates proinflammatory cytokines and immune cells in healthy subjects
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531712001820

"Immune cells significantly decreased during Ramadan but still remained within the reference ranges"

Ama vakit kaybı. Böyleleri asla "tamam sen haklıymışsın" demez.

Burda genel olarak istenmeyen etkileri var orucun;
    wikiislam.net
    Adverse Effects of Islamic Fasting - WikiIslam
    https://wikiislam.net/wiki/Adverse_Effects_of_Islamic_Fasting#Scientific_Studies

En altta kaynakları var. Araştırma, makale, haber, görüş vb. şeklinde.

• evlilik dışı ilişkiler azalacağı için çoğu hastalıkta dünyada azalma olur.
  • ramazan ayında günde binlerce ölüm beklerim
    zira dini bütün bir millet olduğunuzdan orucu aksatmayız
    kan şekeri düşüşü bağışıklık sistemini stresse sokar
    virüsün istediği ortam oluşur
    genç nüfusta ölüm oranı artar

• Hiç merak etme o zamana kadar millet akıllanacak.

Çin bu akıllanmayan tiplerin evinin kapısına kaynak yapıyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: ozgutozkan

Hiç merak etme o zamana kadar millet akıllanacak.

Çin bu akıllanmayan tiplerin evinin kapısına kaynak yapıyor.
    En güzelini yapıyor
    Kanuna uymayana herşey hak

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eğer salgının yayılması ve ölüm oranı italya gibi olursa en son derdimiz Ramazan orucu olabilir. Tabi evinde tutabilen tutar yine ona şüphe yok. Çin de hayatın normale dönmesi 3 ay sürdü. Bizde resmî olarak ilk vakanın açıklanmasından bu yana 11 gün geçti ama hala parklar bahçeler otogarlar AVM’ler düğün dernekler oldukça kalabalık. Bu durum salgının peak noktasını hem geciktiriyor hem de vaka ve ölüm sayısını arttırıyor. Ramazan ayında inşallah salgının peak yapıp düşüşe geçtiği döneme gelmiş oluruz.

• quote:

Orijinalden alıntı: ReflexAction

Bırakın bu işleri ya hadi yemeği geçtim bir insanın sabahtan akşama kadar su içmemesinin neresi sağlıklı olabilir ? aklı mantığı olan böyle bir şeyi savunmaz

Alıntıları Göster
    Sen git oyununu oyna boyle seylerden oyuncular anlamaz.
    Biraz arastir bakalim orucun vucuda etkisini.
    Google amcaya sor sana söyler
    Oyunlar söylemez.

• - Bitmezse zaten halimiz pek de iç açıcı değil.
    - Gerizekalı olan salgın hastalık zamanında konu komşuya ziyarete gider. Zaruri durumlar hariç. Bugün baktım millet mangala, balık tutmaya falan gitmiş
    - Alışverişe şuanda da çıkıyoruz mecburi olarak ama tedbirli bir şekilde toplu olarak 2-3 günlük yapıyoruz.
    - Cuma namazı ve kandil geceleri camilerin hastalık sebebiyle kapalı olması camilerin teravih namazı için kapalı olabileceğinin işaretidir ki teravih namazı farz da değildir.
    - Gerizekalı değillerse öperler koklaşırlar.
    - İnşallah tez zamanda dünya normale döner, insanlık rahat bir nefes alır.

• Evde kal
  • quote:

Orijinalden alıntı: CeyKalDa

ramazan ayında günde binlerce ölüm beklerim
    zira dini bütün bir millet olduğunuzdan orucu aksatmayız
    kan şekeri düşüşü bağışıklık sistemini stresse sokar
    virüsün istediği ortam oluşur
    genç nüfusta ölüm oranı artar
    Kan şekerinin yüksek olması vücudun bağışıklık sistemini zayıflatır.. Oruç vücut için mükemmeldir ve asla bağışıklık sistemine bir zararı yoktur.Protein bazlı sağlam bir sahur, gün içindeki kan şekerinin dengede tutulmasına yardım eder
  • Benim şu virüs konusunda anlamadığım olay diyelim kurtulduk Türkiyede vaka sayısı sıfıra indi hatta dünyada sıfıra indi. Diyelim bu virüs kontrollü şekilde birileri tarafından da üretilmedi. Bu virüsü kötü niyetli kişiler uygun ortamda saklayamaz mı ? Bir süre sonra yine piyasaya süremez mi ?
  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.