Şimdi Ara

VOLTAJ DÜŞÜNCE PC KAPANIYOR

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7
Cevap
0
Favori
3.006
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

BENİM OTURDUGUM YERDE ŞEBEKEDE SORUN VAR VE VOLTAJ DÜŞMESİ VAR

SÜREKLİ PC İM KAPANIYOR POWERİM ÇİN MALI YANİ DANDŞK GALİBA YENİ BİR POWER ALSAM KAPANMA DÜZELİRMİ ACABA ...

• hpocam bende de aynı sorun var yani aslında bu sorundayil herkesde aynı şey yaşanır bende kaliteli fsp psu kulanıyorum elektirik dalgalanmasın da benim de pc kapanıyor bunun önüne geçmek için ups alman gerekir voltaj ları dengeler
  • ups aldım ama işe yaramadı voltaj düşmesini elektrik kesintisi gibi algılayıp aküden çalıyor ve akü 20 dkka sona kapanıyodu tabi pc de 6 saat akü şarj et 20 dkka için yani işe yaramadı sende nasıl yaradı ups marksı ne?
  • Güç Kaynağı alırsan otomatikman sorunun çözülür arkadaşım.
  • Arkadaşım kaliteli güç kaynaklarında 170V ila 260V gibi çalışma aralığı değerleri bulunabilir.

Bunlardaki mantık şöyledir.

İçlerindeki bobin 170V a göre ayarlıdır (artık en düşük çalışma gerilimi ne ise ona ayarlıdır) ve 170V u gerekli gerilimlere düşürür. (12V u örnek alırsak)

170V u 12 V a düşürmek için 14:1 e bir dönüştürme oranı olmalı yani gerilimi 14 kat düşürür.

Burada sorun yok 12V sorunsuz.

Ama 260V geldiğinde 260/14=18,5V yapar ki bu 12V kanalı için ciddi bir değer ve bilgisayarın holon çekmesine sebep verebilir.

İşte burada gerilim düzenleyiciler devreye girer. Burada üzerleride sabit bir gerilim (12V kanalında 12V luk) tutan elemanlar vardır.

Bunlar bir dirence seri bağlanırlar. Üzerine değerlerinden yüksek bir gerilim (12V tan yüksek diyelim) verseniz bile gene aynı gerilime sahip olurlar. Fazla gelen gerilimi ise dirence atarlar. İşte burada tasarım devreye giryor, kullanılan direncin değerine göre elemanın (zener diod) toleransı değişir. Yani uygun direnç takılmaz ise oradaki elemanın geriim sabitleme aralığı düşer. (Kafana göre bir direnç takarsan 14V a kadar olan gerilimi sabitleyebilir ise hesaplayarak taktığın bir direnç ile 20V a kadar koruma sağlayabilirsin)

Kısacası iyi bir güç kaynağı ile sorununu çözebilirsin ama şebekenizdeki gerilim düşüşleri çok ciddi seviyelerde ise yeni bir PSU ihtiyaçlarınıza cevap veremez. Bu durumda elektrik kurumunu şikayet etmenizi öneririm.

Not: Her UPS gerilim düzenlemesi sağlamayabilir. Bazıları elektrik var iken şebeke gerilimini direk olarak verir enerji kesildiğinde ya da enerji yok sanıldığında (gerilim belli bir değerin altına düştüğünde kesinti olacaksanarak aküyü devreye sokar. Çünki elektrik kesintisi sırasında gerilim birden sıfıra inmez. Saliselik bir şekilde yavaş yavaş sıfıra iner. UPS nin sıfırı beklemesi durumunda cihaza bir süre enerji gitmez ve kapanır bunu önlemek için ise bu sistem vardır) ise aküden beslemeye geçer. Yani elektrik var iken gerilim düzenlemesi sağlamıyor olabilir.

• bana iyi bir power modeli önerebilirmisin o zaman?...

seninden dediğin gibi ups aldım ama elektrik varken bile yokmus gibi ayıf oldugu için aküden calıyor ve ups kapanıyor tabi pc de bir süre sonra..
  • Elektriğiniz kaçak değil ise gidip elektrik kurumunuza şikayet dilekçesi yazsanız daha iyi olur.
    bölgenizdeki elektrik kabul edilebilir sınırların altına düşüyor olmalı. kaymakamlık veya valilik tüketici hakları komisyonuna da şikayet bulunmayı ihmal etmeyin.

ups lerin neredeyse hepsi (online olmayan upslerden bahsediyorum) 160~170 V aşağısında elektrik kesilmiş gibi farzedip aküyü devreye sokarlar. bu alt limit in biraz üstünde hepsinde regülasyon için bir(yada iki) kademe bulunur. çıkış voltajını 20-25 V yükseltirler. misal ups giriş voltajı 160-195 ise çıkışı da buna paralel olarak 185-220 olur. dediğim gibi sizin şebeke voltajı o kadar çok düşüyor ki sizin ups iniz bunu kesinti olarak algılayıp kendini devreye sokuyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.