Şimdi Ara

Voltaj Kontrol Devresi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
3.595
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar trafo çıkışından 45'e volt çıkıyor.Bu voltajı 2 ile 24 volt arası potla değiştirmem gerekiyor fakat nasıl yapacağımı çözemedim.Devre resmine bakıp ne yapabileceğimi söyler misiniz.Şimdiden yardım eden herkese teşekkür ederim.
     Voltaj Kontrol Devresi

• Tam olarak neyi anlamadigini soyle yardimci olalim. Bu arada daha once hic devre kurdun mu?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tabi ki kurdum bu devre de voltaj trafodan kaç çıkarsa onu ayarlıyor ama ben 24 voltun üstünü istemiyorum.Bu devre de ne gibi bir değişiklik yaparsam 24 voltta sınırlayabilirim.
    Daha doğrusu kullandığım trafodan 30 volt ve üstü bir voltaj alıyorm ama ayar yapmam gereken voltaj 0-24 yani 24'un ustune çıkmaması gerekiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AngeL101 -- 23 Mart 2013; 22:00:22 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: boşyok

Çıkışına yük direnci bağlayarak düşürebilirsiniz.

Peki başka yolu var mı ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: AngeL101

quote:

Orijinalden alıntı: boşyok

Çıkışına yük direnci bağlayarak düşürebilirsiniz.

Peki başka yolu var mı ?

Öncelikle 723 entegresi 40 volttan fazlasına dayanamaz.(Datasheet)

Tamam 40v olusa çözüm ne olur, dersen..10k pot ile yapılan voltaj ayarı zaten çözümü de söylemiyor mu? Bence çözüm 470 ohm direncin yerine 1k5 luk bir ayarlı direnç bağlamaktır. Pot' la çıkış voltajı max. yapılır. 1K5 lik ayarlı dirençle çıkış voltajı max. 24v olacak şekilde çıkış ayarlanır. Artık devremiz daha fazla voltaj veremeyecektir.
    Devreyi ISIS tede denedim sonuç olumlu.

Voltaj Kontrol Devresi

Voltaj Kontrol Devresi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahapan -- 24 Mart 2013; 3:15:57 >

• Sayın Angel101;
    Giriş voltajı yüksek devrelerde öncelikle entegreler zarar görür.Bu sebeple sizin önce LM723 entegresini korumanız amacıyla paylaştığım resimdeki gibi giriş voltajını(11 ve 12 nolu pin girişlerine)max. 33-34 V'da sabitlemeniz gerekir.

Bu entegrenin max. giriş voltajı 40V değil 37V'dur.

Hatda siz max. voltajı paylaştığım resimdeki gibi 33V'da ayar yapın.

Tabi entegreyi yüksek voltaja karşı koruduktan sonra diğer elemanları da korumak önemlidir.Bu sebeple kullanılan transistörlerin collektor voltajının 50-60V altında olanlarından kullanmamalısınız.

Voltaj Kontrol Devresi

• Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.Çizmiş olduğunuz şemaları inceliyorum devreyi gerçekleştirdiğimde konuda durumu belirtirim.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Dc Motor Hız Kontrol Devresi
    2 yıl önce açıldı
    Hangi Voltaj Regülatörü
    2 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.Çizmiş olduğunuz şemaları inceliyorum devreyi gerçekleştirdiğimde konuda durumu belirtirim.

Hocam benden bir tavsiye daha 3 gün önce yaptığım devreyi paylaşayım.Senin işine yarayacak devre budur.

lm2576 hvt -adj

http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm2576.pdf

Voltaj Kontrol Devresi

Düzenleme:Link

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rakacar -- 25 Mart 2013; 15:23:15 >

• quote:

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.Çizmiş olduğunuz şemaları inceliyorum devreyi gerçekleştirdiğimde konuda durumu belirtirim.

-"......Çizmiş olduğunuz şemaları inceliyorum devreyi gerçekleştirdiğimde konuda durumu belirtirim."
    Aman dikkat et..! Çünki bazı bilgiler maalesef bilimsel olmaktan çok uzak.
    Mesela bir entegrenin özelliklerini bilmiyorsak...ve datasheet okumasını biliyorsak buraya bilgileri oradan yazmalıyız yoksa yanlış bilgilerle bizden doğru bilgi bekleyenleri yanıltırız.

37v için LM723 'ün datasheeti derki

Voltaj Kontrol Devresi

INPUT VOTAGE 40v Max. Bunun anlamı ise giriş voltajı max. 40v demektir. Bu işten anlayanların tümü bunu böyle bilir.
    OUTPUT VOLTAGE ADJUSTABLE FROM 2v to 37v. Bunun anlamı ise ayarlanabilen çıkış voltajı 2v ila 37v arasındadır.
    Buradaki 37v Max. GİRİŞ VOLTAJI olmayıp, Max. ÇIKIŞ VOLTAJIDIR.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahapan -- 29 Mart 2013; 22:32:24 >

• Haklısınız sayın ahapan,,,,ben giriş-çıkış karıştırmışıyım.Özür dilerim.
    Amacım,devreyi yapan arkadaşımızın max. sınırdan kaçarak entegrenin bozulmasına engel olmak içindir.Hepimizin bildiği gibi bir elemanı max. sınırlarda çalıştırmak genelde zararla sonuçlanır.

Zaten yukarda tavsiye ettiğim devrenin yapılması ile bu problem ortadan kalkacaktır.Öyle ki Kenan abi de aynı yönde tavsiyede bulunmuş.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kenakord08
    LM723 ün 11 ve 12 nolu ayaklarını artıya 220 ohm direnç ile bağlayın ve bu ayakların olduğu nokta ile şase arasına 33 volt zener diyot koyun geri kalan yerleri aynen şemaya sadık kalarak yapın. Böylece sorun halledilmiş olacaktır... kolay gelsin...

-"..LM723 ün 11 ve 12 nolu ayaklarını artıya 220 ohm direnç ile bağlayın ve bu ayakların olduğu nokta ile şase arasına 33 volt zener diyot koyun.." OK.
    -"..geri kalan yerleri aynen şemaya sadık kalarak yapın...." kısmen OK.
    Çıkıştan Max. 24v alma konusunda "kenakord08" hocayla farklı düşündüğüm nokta (R6) 470 Ohmluk direncinin değeri. Bence bu direnç ~900 Ohm değerinde olmalıdır.
     Voltaj Kontrol Devresi

• Bence Köprü diyottan hemen sonra artıya 27V luk zener bağlanırsa bu devre maximum 25V + çıkış verir.
    Ancak zenerin dayanıklı olması lazım çin malıysa dayanmayabilir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.