2003 model S60 T5 aracım var. geçenlerde ankaranın malum yollardan dolayı beter bir çukura düştüm ve radyatör ve intercooler altında hiçbir koruma olmadığı için radyatörü patlattım. su boşaldıktan sonra, aracı 15-20 metre kadar kullanarak yakın bir yere çektim ve ertesi gün çekici ile servise çektirdim. roteks volvo'da radyatörü değiştirdiler, antifreeze eklendi ve 1 saat içinde aldım aracı. ancak ertesi gün "coolant level low, stop safely" uyarısı aldım, kapağı açtım ancak su eksilmemişti, ben yine hafif bir takviye yaptım ve devam ettim.
ancak bu uyarı daha sonraki günlerde 3-5 defa aralıklarla tekrarladı ve her ihtimale karşı hararet göstergesini de, bu uyarıyı da sıklıkla takip ettim. en son radyatör kapağını açıp bakmaya yeltendiğimde su radyatör kapağından taşmaya başladı. neticede aracı tekrar servise götürdüm ve oradaki ustamız sorunun yuzde 90 ihtimalle silindir kapak contasından kaynaklandığını söyledi ki emareler de bunu gösteriyor gerçekten. yine de bu iş pek kafama yatmadı, zira aldığımdan beri hiçbir şekilde hiçbir sorun yaşamadığım araç, ne hikmetse tam radyatör değişiminden sonra conta yakıyor ve kesinlikle hararet görmediğine de eminim. konuyu bir kaç tanıdık motor ustası ve grup volvo ile görüştüğümde de yorumlar düşünceme paraleldi, basıncın büyük ihtimal içerideki havadan, hortumlardan veya radyatörün kendisinden kaynaklanabileceğini söylediler, ancak başka bir usta ise radyatör kapağının sorunlu olabileceğini, su buharını tahliye edemediği için olabileceğini söyledi ancak ben onu da değiştirdim serviste, ama orjinal değil sanırım.
başka bir usta da aracın suyu boşaldığı için, sonrasında blok ve üst kapakta sıcaklığın kısa sürede de olsa contayı yakabileceği şeklindeydi. ama bu durumda her radyatörü delinen araçta bu sıkıntının olması gerekmez mi?
neyse fazla uzattım, ustalardan fikir almak isterim, sizce sorun ne olabilir? cevap verecek ankarada aracı görmek isteyen ve servisi olan ustalar varsa aracı getirebilirim de. yardımlarınız için teşekkürler şimdiden.
Yağda su veya suda yağ yoksa soğutma sisteminde hava vardır büyük ihtimalle.
Araba fan açtığında stop edip, su kapağını çok yavaş gevşetince su ile hava yer değiştiriyor.