Şimdi Ara

WD Black SN750 500GB NVMe SSD İncelemesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
0
Favori
1.991
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
14 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • .....................................................................................................................................................................................

Arkadaşlar merhaba ,

'' Hepinizin bildiği üzre SSD' ler yani Solid State Disk'ler hayatımıza oldukça hızlı bir giriş yaptılar. Bu girişle de kullanıcılar aslında performansın ne anlama geldiğini anladılar ve artık SSD'ler sistemlerimizin vazgeçilmezleri haline geldi. Daha önceleri 120GB kapasiteli SSD'lerin fiyatlarından dolayı yanlarına dahi yaklaşılmazken , günümüzde dolarında yüksek seviyelerde olmasına karşın SSD'ler oldukça uygun fiyatlara alınabilir seviyeye geldiler. Hal böyle olunca da kullanıcılar daha rahat bir kullanım amaçlı 240GB ve daha yüksek kapasiteli modellere yönelmeye başladılar ki bu seviye aslında ideal kullanım rahatlığını oluşturacak seviyeyi oluşturuyor. ''

yazmışım 6 yıl önce başka bir SSD incelemesi konusunda. Bu söylediğim günümüzde geçerliliğini yitirip minimum kapasiteyi en az 480-500GB olarak güncelleyelim ki uzun vadede sorunsuz bir deneyim yaşatsın. Gelelim sadede ,

Bugün hep beraber Sabit Disk denilince akla gelen ilk firmalardan , aslında depolamanın uzmanlarından bir firmanın , Westen Digital ' ın SN750 ( WDS500G3XHC ) kod adlı Black modeline yakından bakıyoruz. Bu modelin en önemli özelliği , yüksek hızlarından önce , kendi soğutucu bloğuyla beraber geliyor olması. Aynı diskin soğutuculu ve soğutucusuz olmak üzere 2 ve 250GB/500GB/1TB ve 2TB olmak üzere de 4 modeli bulunuyor. ( Soğutuculu modellerde sadece 500GB/1TB ve 2TB depolama seçeneği mevcut) Benim konuğum olan ürün 500GB olan soğutuculu , yakışıklı model WD Black SN750 500GB NVMe SSD İncelemesi 

Black , performans odaklı bir seri bildiğiniz üzere. Markanın farklı renklerde sembolize ettiği farklı kullanım tipleri, amaçları ve bunlara göre de performansları mevcut. Black , bir model adı olsa da , renk olarak performansı hedefleyen kullanıcılar için tanımlanıyor. Black SN750 , standart SSD'lere nazaran daha özenli bir kutuda geliyor. Kutu tasarımından hedeflediği rakipleri hissedebiliyorsunuz.

KUTU AÇILIMI VE SİSTEM FOTOĞRAFLARI

İnceleme konuğumuz olan WD Black SN750, NVMe arabirimine özel tasarlanmış bir ürün. PCI 3.0 X4 arabirimini kullanan SN750 , oldukça yüksek okuma ve yazma hızlarına ulaşabiliyor. SN750 , 3D Nand teknolojisiyle üretilmiş. Bu sayede standart nand sistemine göre daha fazla hücre sığdırılarak hem performans hem de enerji iyileştirilmesi hedeflenmiş. Doğal olarak maliyet noktasında da kazanımlar elde edilmiş. SN750 , 2 adet 64 katmanlı Sandisk 3D TLC Nand barındırırken , bu yongaları SanDisk 20-82-007011 kod adlı kontrolcü kontrol ediyor. Bu sekiz kanallı, NVMe 1.3 özellikli, 3 çekirdekli bir üzerinde çalışılmış bir tasarım. WD nin önceki serisi SN720 de ddr3 önbellek yongası kullanılırken SN750 üst kulvardaki ürünleri kendine rakip almak hatta bazılarını da geçmek için ddr4 önbellek yongasına geçmiş. Böylece daha çok hata düzeltme ve veri geri getirme yeteneğine sahip olmuş.

SN750'de H5AN4G6NAFR-UHC seri numaralı tek bir SK HYNIX 512MB DDR4-2400 CL17 Bellek Yongası bulunuyor. 1TB kapasiteli modelinde de 512MB değil 1GB bulunduğunu belirtelim. Tüm buraya kadar yazdıklarımızı toplarsak, Vram dışında kendi fabrikalarında ürettiği SN750 Black , kendi ekipleri tarafından üzerinde çalışılmış bir disk. Aslında zaten sandiskin alınma amacı da buydu ki neticelenmiş gibi duruyor.

Şimdi hep beraber test sonuçlarına bakalım , bu arada , diskin kutusu üzerinde yazan değerler , 3470MB/S Okuma - 2600MB/S Yazma. Yazan değerler çok güzel bakalım sistemde bu değerlere ne kadar yakşalabiliyor.

Sırada sentetik testler var :

Test Sistemi

3900X 4.0Ghz All Core

Asus X570 Prime Pro

T-Force Night Hawk 4x16GB 3600Mhz CL18

XFX AMD Radeon RX 5600 XT THICC III Ultra

Gamepower Warcry

Raijintek Orcus 360 RBW

FSP Aurum PT 1200W

TEST SONUÇLARI

Vaad edilen değerleri her benchmarkta vermesede, genel olarak verdiğini ve gayet hızlı bir SSD olduğunu söyleyebiliriz. Sıcaklık ölçümlerimde, ben cihazla baktığımda maksimum 50 dereceleri gördüm. HWİnfo ve Western Digital'in kendi yazılımı , ortalama 6-7 derece daha afzla ölçerek maksimum 57 derece gösterdi. Üzerindeki soğutucunun ne denli bir etkisi var, örnek olması açısından , anakartın kendi soğutucusu altında yatan sistem diski'ni de aynı benchmarkta aynı şekilde test ettim ve bir miktar daha sıcak çalıştı. Soğutucu kalitesi konusunda övmemek elde değil gördüğünüz gibi son derece profesyonel bir firmanın ürünü zaten. Kalite hissiyatı da fevkaledenin fevkinde. Benim çok çok hoşuma giden bir tasarımıda mevcut, anakart üzerinde gerçekten güzel duruyor. herhangi bir RGB ışıklandırma vb. mevcut değil. Oldukça sade ve şık bir tasarım yakalamayı hedeflemişler.

Western Digital , Dashboard isimli bir yazılımıda ücretsiz sunuyor. Bu yazılım ile WD ürünlerini gözlemleyebiliyorsunuz. Çok gerekli mi değil mi orası tartışılır ama düşünce güzel WD Black SN750 500GB NVMe SSD İncelemesi 

SON SÖZ

WD Black SN750 , özellikle 720 serisinden sonra gelen iyileştirmeler ve soğutucu blok seçeneği ile, güzel bir ilerleme kaydetmiş. Performans olarak son kullanıcı nazarında da tatmin edemeyeceği kimse olduğunu sanmıyorum , adını en hızlı SSD ' ler listesinde üst sıralara yazdırmayı başarmış. SN750 , üst sınıftaki SSD'lerin rakibi. Bu sebeple F/P olarak geçen ara modeller ile kıyaslamamak lazım.

İnceleme tarihinde 800TL ye yakın fiyatlara bulunabilen SN750 'nin , kampanyalar ile 800TL altına bulunabileceğini düşünüyorum. Soğutucu blok'lu olan modeli içinse cebinizden ortalama 150TL daha fazla çıkması gerekiyor. Değer mi değmez mi kısmını size bırakıyorum ama anakartınızda eğer mevcutta bir soğutucu yoksa, ben oyumu soğutucu blok'lu SN750 den yana kullanıyorum. Bu arada, unutmadan söyleyelim , Western Digital , Black SN750 için 5 yıl garanti veriyor. Yeni bir SSD düşünenlerin mutlaka aklında bulunması gereken kaliteli ve özel bir SSD olmuş. WD Black SN750 500GB NVMe SSD İncelemesi 

...

...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Muten Baba -- 5 Ekim 2020; 21:51:14 >

• Güzel bir inceleme olmuş, 1 TB NVMe arayışımda liste başında yer aldı. Şuan piyasada 1700-2000 bandında satılsa da ilerleyen zamanlarda gelecek kampanyalar ile bayağı kendinde söz edecektir.

Bugün Webden al fiyatını 1800 kadar düşmüştü. Birkaç saat sonra fiyatını 2300 yükseltmişler WD Black SN750 500GB NVMe SSD İncelemesi 

• Güzel inceleme. Açıkçası bu bütçede ben olsam 970 Evo Plus tercih ederdim ancak incelediğiniz bu ürün de soğutucusu, yazılımı ve kalitesi ile epey dikkat çekici. Farklı ürün tercihiniz ve dolayısıyla bu incelemeniz için teşekkürler.

• Eline sağlık baba. WD Black SN750 500GB NVMe SSD İncelemesi 

https://www.gittigidiyor.com/bilgisayar-tablet/sandisk-ultra-nvme-3d-1tb-2400mb-1950mb-s-m-2-ssd-sdssdh3n-1t00-g25_pdp_586474422

https://www.hepsiburada.com/sandisk-ultra-3d-1tb-2400mb-1950mb-s-nvme-m-2-ssd-sdssdh3n-1t00-g25-p-HBV00000WEC2U?magaza=GpnTeknoloji

M.2 arayışında olanlar için yukarıdaki ürün de güzel bir alternatif gibi duruyor. 5 yıl garantisi de mevcut.

Geçenlerde kendisinden 2 adet çektim, banka puanları+ekstra puanlar falan derken oldukça iyi fiyata geldi. Henüz montajını bile yapmadım fakat olur da üşenmezsem fikir verici içerik paylaşımı yapabilirim. Öyle nette pek fazla paylaşan da olmamış.

Yavaş yavaş 2.5 inç SSD'ler geleceğin HDD'si olma yolunda ilerliyorlar. Fiyatlar da akabinde kısım kısım düşüyor. M.2'ler ise bu noktada gerek sistem gerekse oyun diski olarak ve pek tabii hız açısından da beklentilerimizi karşılıyor olma yolunda sağlam adımlarla ilerliyorlar. En büyük artılarından birisi de ram gibi mobo üzerine yerleştiriliyor olmaları denebilir. WD Black SN750 500GB NVMe SSD İncelemesi 

HDD olayını gerek uğultu gerekse rezonans sesinden dolayı uzun yıllar önce kasa içerisinde iptal etmiştim (3.5 inç sabit 7/24 açık ve 2.5 inç harici depolama mevcut). Son M.2 operasyonuyla 2.5 inç SSD'leri de yolcu ediyorum. Sata elektrik+data kablolarına da elveda demiş oluyoruz böylece.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi REDSTONE -- 6 Ekim 2020; 23:49:11 >

• Detaylı ve güzel bir inceleme olmuş elinize sağlık tam almayı düşündüğüm modeli incelemişsiniz.

• İnceleme için elinize sağlık güle güle kullanın fakat bir şey dikkatimi çekti min 49 maks 57 üzerinde ayrıyeten soğutucu blok olmasına rağmen biraz göz doyurucu değerler değil mi ?

Xpg 8200 pro serisi var yüklü yüksüz 35 dereceyi geçtiğine şahit olmadım.

• @StormLight Hocam kampanyalar ile daha da düşüyor ara ara indirim kovalamak lazım biraz

@Michael Giacchino Hocam 970 Evo Plus biraz daha hızlı bir disk , onun dışında standart kullanımda o fark ta anlaşılmaz ama tabi Evo Plus bir adım daha ilerde, ama fiyatı da aynı şekilde ileride. Soğutucusuz evo plus fiyatına soğutuculu WD SN750 alınabiliyor. 2 ürün de 5 yıl garantili ve iki firmanın garanti prosedürü de güzel işliyor. Tercih kullanıcıya kalıyor, sistem kurulu diğer diskte samsung bu arada :)

@REDSTONE Hayırlı olsun, yine ben kolları sıvadım bir işe de hayırlısı bakalım. Suan elimde 4 farklı m2 oldu , devamı gelecek sağdan soldan topluyorum, becerebilirsem TR'nin en büyük databese toplu incelemesi olucak WD Black SN750 500GB NVMe SSD İncelemesi 

@-Gardiyan- Teşekkürler hocam.

@ThE LoSt Sensörler bozuk hocam, sizdeki değerler yanlış, oyun diski var bende james donkey , onda da aynı sabit görüyor. Hwmonitör diskin sıcaklığını ölçemiyor. Dışarıdan başka aletle ölçün görürsünüz , tahmini 50 60 civarı çıkar, yüke girince 70 e kadar gidebilir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    WD Black SN850 1 TB SSD
    2 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: REDSTONE

Eline sağlık baba.  

https://www.gittigidiyor.com/bilgisayar-tablet/sandisk-ultra-nvme-3d-1tb-2400mb-1950mb-s-m-2-ssd-sdssdh3n-1t00-g25_pdp_586474422

https://www.hepsiburada.com/sandisk-ultra-3d-1tb-2400mb-1950mb-s-nvme-m-2-ssd-sdssdh3n-1t00-g25-p-HBV00000WEC2U?magaza=GpnTeknoloji

M.2 arayışında olanlar için yukarıdaki ürün de güzel bir alternatif gibi duruyor. 5 yıl garantisi de mevcut.

Geçenlerde kendisinden 2 adet çektim, banka puanları+ekstra puanlar falan derken oldukça iyi fiyata geldi. Henüz montajını bile yapmadım fakat olur da üşenmezsem fikir verici içerik paylaşımı yapabilirim. Öyle nette pek fazla paylaşan da olmamış.

Yavaş yavaş 2.5 inç SSD'ler geleceğin HDD'si olma yolunda ilerliyorlar. Fiyatlar da akabinde kısım kısım düşüyor. M.2'ler ise bu noktada gerek sistem gerekse oyun diski olarak ve pek tabii hız açısından da beklentilerimizi karşılıyor olma yolunda sağlam adımlarla ilerliyorlar. En büyük artılarından birisi de ram gibi mobo üzerine yerleştiriliyor olmaları denebilir.  

HDD olayını gerek uğultu gerekse rezonans sesinden dolayı uzun yıllar önce kasa içerisinde iptal etmiştim (3.5 inç sabit 7/24 açık ve 2.5 inç harici depolama mevcut). Son M.2 operasyonuyla 2.5 inç SSD'leri de yolcu ediyorum. Sata elektrik+data kablolarına da elveda demiş oluyoruz böylece.

Dediklerine katılıyorum , ama mekanik disklere elveda diyeceğimizi düşünmüyorum. Veri kurtarma olayı ve kapasiteden dolayı. Birde yeni depolamam vardı malesef bozuldu WD garantiden değiştircek şimdi. Velhasıl mesela benim en az 10TB depolamaya ihtiyacım var bunu SSD de yapsam hem veri güvenliğim daha buyuk sıkıntı hemde cebime daha cok dokunur. Gercı 2 m2 slotum var ıkısıde dolu. Birde sata ssd takılı wd blue. Suan karman corman sistem ama niyetim ileride 1tb m2 sistem diski 1tb oyun diski oda m2 , 2tb sata ssd , en az 10tb da mekanik disk. Beni uzun yıllar götürür en az 5 sene.

• Detaylı inceleme için teşekkürler

Öte yandan yarın, bu serinin PCIe 4.0 bazlı yeni modelleri tanıtılacakmış:

techpowerup
    Western Digital Teases Next-Generation WD_Black Gaming-grade Storage
    https://www.techpowerup.com/273055/western-digital-teases-next-generation-wd-black-gaming-grade-storage

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Epirus kullanıcısına yanıt

Teşekkürler hocam.

Nasıl olur bilmiyorum ama ülkecek teknolojiyi hem çok yakından hem çok uzaktan takip ediyoruz. Günümüzde teknoloji parası olanın ulaşabileceği , olmayanınsa sadece seyredebileceği bir olgu konumuna gelmiş. İncelemeyi hazırlarken başka profesyonel incelemeleri de gezdim, okudum. Şuan 60-70 dolar bandında seyrediyor aslında incelediğim bu ürün. Canım şuna sıkıldı, editörler fiyat noktasında daha rekabetçi olabilir yorumlarını yapmışlar ilk çıktığı 100 dolara yakın fiyattan. Adamların en fakiri 1500 birim maaş alıyor , ve maaşının 15'te 1 ine sahip olabileceği yüksek performanslı bir disk için , olması gereken fiyat daha düşük vs. gibi çıkarım yapıyorlar. Bizim durum içler açısı. Burada adam maaşına bu diskten 3 tane bile alamıyor. 2 tane alıyor kalan paraya da iyi bir restaurantta yemek yer anca oda bir öğün.

Canım sıkılıyor hocam , adamlar kaliteli SSD de 1GB başına ödediği birim 0.2 , bizde direk 1.5 , velhasıl canım sıkkın WD Black SN750 500GB NVMe SSD İncelemesi 

• Muten Baba kullanıcısına yanıt
    1 dokunduk 1000 ah işittik gibi oldu

Hakikaten olay çığırından çıktı çıkacak halde.

Uzun yıllardır bilgisayar kullanmayan ben; eli yüzü düzgün denecek bir bilgisayar toplamak zorunda olsaydım, bu işsizlik ve pahalılıkta sanırım kafayı sıyırırdım

Neyse ki sizin sisteminiz gayet güzel. Daha iyilerine sahip olmanız dileğiyle...

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Muten Baba

@StormLight Hocam kampanyalar ile daha da düşüyor ara ara indirim kovalamak lazım biraz

@Michael Giacchino Hocam 970 Evo Plus biraz daha hızlı bir disk , onun dışında standart kullanımda o fark ta anlaşılmaz ama tabi Evo Plus bir adım daha ilerde, ama fiyatı da aynı şekilde ileride. Soğutucusuz evo plus fiyatına soğutuculu WD SN750 alınabiliyor. 2 ürün de 5 yıl garantili ve iki firmanın garanti prosedürü de güzel işliyor. Tercih kullanıcıya kalıyor, sistem kurulu diğer diskte samsung bu arada :)

@REDSTONE Hayırlı olsun, yine ben kolları sıvadım bir işe de hayırlısı bakalım. Suan elimde 4 farklı m2 oldu , devamı gelecek sağdan soldan topluyorum, becerebilirsem TR'nin en büyük databese toplu incelemesi olucak  

@-Gardiyan- Teşekkürler hocam.

@ThE LoSt Sensörler bozuk hocam, sizdeki değerler yanlış, oyun diski var bende james donkey , onda da aynı sabit görüyor. Hwmonitör diskin sıcaklığını ölçemiyor. Dışarıdan başka aletle ölçün görürsünüz , tahmini 50 60 civarı çıkar, yüke girince 70 e kadar gidebilir.

Teşekkürler, merakla bekliyoruz. WD Black SN750 500GB NVMe SSD İncelemesi 

• quote:

Dediklerine katılıyorum , ama mekanik disklere elveda diyeceğimizi düşünmüyorum. Veri kurtarma olayı ve kapasiteden dolayı. Birde yeni depolamam vardı malesef bozuldu WD garantiden değiştircek şimdi. Velhasıl mesela benim en az 10TB depolamaya ihtiyacım var bunu SSD de yapsam hem veri güvenliğim daha buyuk sıkıntı hemde cebime daha cok dokunur. Gercı 2 m2 slotum var ıkısıde dolu. Birde sata ssd takılı wd blue. Suan karman corman sistem ama niyetim ileride 1tb m2 sistem diski 1tb oyun diski oda m2 , 2tb sata ssd , en az 10tb da mekanik disk. Beni uzun yıllar götürür en az 5 sene.

Alıntıları Göster

Yakın zamanda zaten ben de düşünmüyorum ama illaki işin varacağı noktalar orası olacaktır. 3.5 inç diskler depolama hariç artık ciddi gereksiz durumdalar ki zamanla o avantajlarını da kaybetmeye mahkumlar gibi duruyorlar.

Hem fikir olduğumuz üzere F/P bakımından 1TB M.2 3.0 x4'ler şu sıralar tatlı konumdalar. En azından 4.0'lar oturana ve hatta 5.0'lara kadar götürebilecek düzeydeler. Zira hem hız bakımından hem de kompakt oluşları gayet yeterli seviyede.

• Valla en zoruma giden ram ve ssd ye bu paraları vermek.

• quote:

Valla en zoruma giden ram ve ssd ye bu paraları vermek.

Orası öyle. WD Black SN750 500GB NVMe SSD İncelemesi 

Allah'tan ram defterini geçen kasım kampanyalarında 32GB ile kapattım. DDR5'e falan Allah kerim artık.

*Biraz konu dışı olacak fakat; gelecek nesillerde DDR4-5 combo mobolar görme ihtimalimiz var. En azından ilk 1-2 nesil olabilir veya ilk nesil. Öyle olursa pekala işimize gelir.

• 300₺. 250 GB 860 almıştım Samsung. Vay anam vay

O zaman pahalı deniyordu ucuzlar şimdi daha beteri

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • REDSTONE kullanıcısına yanıt

Benim ramleri 64 yapmam lazım 3900X ile 32gb kombinasyonu uyumsuz en az 64GB yapmam lazım ama çok büyük para gerçekten. Acayip pahalı ramler.

• quote:

Benim ramleri 64 yapmam lazım 3900X ile 32gb kombinasyonu uyumsuz en az 64GB yapmam lazım ama çok büyük para gerçekten. Acayip pahalı ramler.

Uyumsuz derken azlıktan bahsediyorsun sanıyorum?

Bahsettiğim zamanlarda 1000-1100 TL civarıydı fiyatlar, şimdi ise durum ortada maalesef ki...

• REDSTONE kullanıcısına yanıt

Evet, CPU ve ram kullanimlari oransal olarak kullandığım uygulama nezdinde uygunsuz, yani 32gb ram aslında 2700x yada 3700x te filan mantıklı. 3900x yada 3950x için 32 yetersiz geliyor kalabalık sahnede ram hatası veriyor , bellek yetmiyor. Aslında cpu Luk bir olay değil , direk ram yetmiyor. Bu sebeple 64 yapmam lazım hatta 2x32 düşündüm de bakınca boyumun ölçüsünü aldım :))

• quote:

Evet, CPU ve ram kullanimlari oransal olarak kullandığım uygulama nezdinde uygunsuz, yani 32gb ram aslında 2700x yada 3700x te filan mantıklı. 3900x yada 3950x için 32 yetersiz geliyor kalabalık sahnede ram hatası veriyor , bellek yetmiyor. Aslında cpu Luk bir olay değil , direk ram yetmiyor. Bu sebeple 64 yapmam lazım hatta 2x32 düşündüm de bakınca boyumun ölçüsünü aldım :))

Tek modül için büyüklük arttıkça fiyatlar da o biçim artıyor.

Hem AMD hem de INTEL tarafında profesyonel chipsetler harici, çift kanal bellek kullanımını daha efektif buluyorum ama dediğim gibi durum ortada. Yoksa 2*32GB fena olmazdı... WD Black SN750 500GB NVMe SSD İncelemesi 

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.