Şimdi Ara

WD Caviar Black/Blue/Green (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
45
Cevap
2
Favori
10.928
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Rica ederim, EZEX'den memnun kalırsın umarım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mselcuks -- 15 Mart 2013; 23:04:40 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: N.Aksel

quote:

Orijinalden alıntı: melikulupinar
    EDIT. Zaten bir diskte en az 2 kafa bulunur.
    Dalga geçmek yok!
    Yakalamışken soru bombardımanı yapayım.
    Bu Black serileri ciddi anlamda çok mu ses çıkarıyor?
    Blue'nun 64mb cache'li olanını göremedim ben? Demiştim ki buldum. Genelde aynı dosyalar üzerinde işlem yaptığım için cache biraz önemli oluyor benim için. Uzun saatler çalışıyorum bilgisayar başında.
    Ben arada darlanınca falan harici diski dahili, dahili diski harici falan yapıyorum kafama göre, harici yaparsam hız çok düşer mi?
    Bu NCQ denen şey tam olarak neyin nesidir?

Bunların cevabını alınca diske karar vereceğim.

Evet. WD Caviar Black perf için ürtetilmiştir bu yüzden sessizlik ve ısı biraz göz ardı edilmiştir.

Disk hızlıysa ve harici olarak USB 2.0 ise çok fark eder. USB 2.0 bağlantı 480 Mbit/sn (60 MB/sn) teorik hız sunar ancak pratikte 30 MB/sn bile görmek zordur. Günümüzün 100 MB/sn hızını aşmış disklerine yetersiz gelir. USB 3.0 ise fazlasıyla yeterli olur. Bunun hızı 4.8 GBit/sn (600 MB/sn teorik) olup yarısı bile günümüzün tüm HDD disklerine fazla bile gelir. Özellikle sadece okur veya yazarken. Ancak USB half-duplex (tek yönlü) olduğundan hem okuma-hem yazma karışık işlerde çok hızlı HDD diskleri sınırlayabilir.

NCQ (Native Command Queening-Doğal Komut Sıralama) olay SCSI disklerden alınmış bir tekniktir. Kullanmak için AHCI modu aktif olmalıdır. Yani sadece diskin desteklemesi yetmez. Ayrıca işletim sistemi desteği de gereklidir. Win7 vb destekler, XP vb için ise sürücü gerekir. Buna gelmeden önce diskin yapısına bakalım.

Disk dönen plakalardan oluşur (genelde 1-4 tane). Plakaların her iki yüzünde okuma yazma kafaları olur ve bunlara head denir. Veriler plaka yüzlerine içiçe hayali çemberler olarak kaydedilir ve iz (track) denir. Kaç plaka varsa yüzlerindeki aynı hizadaki çemberlerin oluşturduğu hayali yapıya da silindir denir. Tek plakalı diskte her iki yüzde 1 izden toplam 2 izli silindir varken 4 plakalı diskte 8 izli silidir vardır. İzler de sector dene bölümlere ayrılır. Disklerde genelde 512 Byte boyunda sektörler vardır ancak son dönemde 4 KB sektörler de kullanılmaktadır. (2.1 TB sınır adres belası)

Standart tanımlı diskte her izde 512 Bytelik 63 sektör bulunu ve 1 iz 32.256 Byte veri içerir. Sektör 4 KB olsaydı iz 252 KB veri içerirdi. Ancak son dönemlerde 63 değerinden farklı sayıda sektör içeren izler de kullanılmaktadır (en yaygını 126).

Diskten bir okuma yapılırken sadace 1 veya birkaç sektör okunmaz. Disk en az bir iz okuma emrini kabul eder ve üstelik bundan fazlası, silindirin tamamı okunur. Yani tek plakalı diskte 2 iz, iki plakalı diskte 4 iz okunmuş olur. Standart HDD için bu tek plakada 2 iz x 63 sektör x 512 Byte ile bir turda 64.512 Byte veri okunması demektir. Disk iki plakalıysa bu 4x63x512=129.024 Byte okuma demektir. Bu okunan veri disk önbelleğine alınır. Gereken kısmı gönderilir ve diğerleri sonraki okuma için saklanır. Bir sonraki okuma aynı izlerdeki sektörler arasında ise direkt cacheden gönderilir ve hız artışı sağlar. Yazma da aynı mantıkladır.

Mesela 1 nolu yüz(kafa) 10 nolu izdeki 20 nolu sektörü okuma emri diske gittiğinde 0 ve 1 nolu her iki yüzdeki 10 numaralı izlerden oluşan silidir okunur ve cacheye atılır. 20 nolu sektör de ilaveten rama yazılır. Sonraki okumada her iki yüzdeki 10 numaralı izlerden yapılacak okuma için disk plakasından okuma yapmaya gerek yoktur. Direkt cacheden veririz. Aynı seçimle (yani kafa=1, iz=10, sektör=20) yazma yapalım. Bu durumda ufak bir fark olur. Yazmadan önce silidirin tamamı aynı şekilde okunur ce cacheye yazılır. Sonra yazılacak sektör 20 bilgisi güncellenir vve tüm silindir tekrar plakaya yazılır. Bu yüzden yazma işi okumadan yavaştır. Büyük disk önbelleği de bu yüzden performansı artırır. Özellikle çok sayıda küçük dosya veya veri ile uğraşırken zira bunların cache içine sığma oranı daha fazladır.

NCQ biraz daha beklesin. Peki hangi disk hızlıdır, 1 plaka mı çok plakamı sorusu artık eskisi kadar kesin değil. Standart diske yani 512 bytelik 63 sektör kullanan diskte her zaman çok plakalı olan hızlıdır. Zira her turda iki kat veriye erişebilir. Ancak yeni disklerde sektör sayı ve boyu farklı olabilmektedir. Bu da hesaplamayı gerektirir.
    Kafa sayısı x iz başına sektör sayısı x sektör boyu = turda erişilen veri
    miktarı hangi diskte yüksekse o disk daha hızlıdır. Tabii bu aynı RPM dönüş sayısı için geçerlidir. Erişim zamanları da biraz etkilidir. Cache de kullanıma göre etki eder ama ortalamada formül tutar. Aynı rpm ve cache ile benzer erişim zamanları varsa kesine yakındeğer verir. Genel olarak plaka sayısı fazla olan disk daha hızlıdır.

Şimdi NCQ ne işe yarar. Native IDE modunda disk aynı anda sadece bir emir kabul eder ve yaptıktan sonra yenisi verilebilir. AHCI modunda ise diske birden fazla sayıda emir verilebilir. NCQ yoksa IDE ve AHCI arasında pek fark olmaz. IDE emirleri tek tek, AHCI ise veriliş sırasına göre yine sırayla tek tek yapar. NCQ olan IDE ile olmayan AHCI benzer davranır.

NCQ olan AHCI ise farklı davranır. (Tabii tek komut verildiyse NCQ,IDE,AHCI hiç farketmez) AHCI modunda verilen çok sayıdaki komutu NCQ destekli disk yerine getirmeden önce en iyi performansa ulaşacak şekilde yeniden sıralar. Bu da performansı artırır. İstisnası şudur. Eğer aynı LBA sektörlere okuma-yazma varsa sıralama buna göre yapılır. Yani bunaların sırası bozulmaz, geldikleri gibi hagisi önde-hangisi arkada ise öyle kalır. Birden fazla varsa benzer şekilde yapılır. Okuma-yazma bağımlılığı olmayan diğer sektörler ise serbestçe sıralanır.

Şimdi NCQ olmayan AHCI bir diske örnek erişim yapalım. Erişilecek silindir numaraları şöyle olsun ve R/W bağımlılığı olmasın.
    10 - 100 - 60 - 120 - 30 - 80
    Şimdi okuma yazma kafası bu işi yapmak için şöyle davranır.
    (100-10) + (100-60) + (120-60) + (120-30) + (80-30) = 90 + 40 + 60 + 90 + 50 = 330
    Yani kafa izden ize giderken 330 izlik bir hareket yapmıştır. NCQ destekli bir disk bunu yeniden sıralr ve şöyle olur.
    10 - 30 - 60 - 80 - 100 - 120
    İzden ize hareket de şöyle sonuçlanır.
    (30-10) + (60-30) + (80-60) + (100-80) + (120-100) = 20 + 30 + 20 + 20 + 20 = 110 iz adımı. (120-10)
    Görüldüğü gibi NCQ disk aynı miktar erişimi çok daha az iz adımı ile yapmaktadır.
    Diskin ortalama erişim süresi ise şöyle hesaplanır.
    (Plakanın tur süresi + ( yan ize geçiş üresi + ilk izden son ize geçiş süresi)) / 2
    Yan ize geçiş süresi iz adımıdır. Diğeri ise kafa adımıdır.
    Yani ne kadar az iz adımı yaparsak erşim süresi o kadar kısa olur ve hız artar. Ayrıca iz adımı sırasında başlangıcı kaçırılıp beklenen plaka dönüş tur sayısı da azalır ve hız yine artar. Tabii buradaki rastlantısal örnekteki gibi daima 3 kat olacak değil.

Yani mümkünse NCQ destekli, yüksek rpm ve çok plakalı disk tercih edilmelidir. Cache de dahil tabii.
    Umarım çok karışık olmamıştır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melikulupinar -- 15 Mart 2013; 1:26:15 >

• quote:

Casper ve Exper'den sonra önyargılı olduğum tek firma Toshiba hocam. Değil iş dosyalarımı, günahımı emanet etmem.

Edit: Düzeltme.

500 GB de bende var. Ben de kıllanmaya başladım. Arıza yok ama Sata3 için perf düşük geliyor.
    Sadece sistem diski. Değerli veri yok içinde, çökerse en fazla yeniden DOS,XP,W7,SUSE kurmam gerekecek.
    Ve tabi tüm programları da ama başka bir 500 GB alıp yedekten imaj atarım artık.

Eskiden Hitachi demek sağlamlık ve güvenilirlik demekti. Özellikle Ultrastar diskleri efsane haline gelmişti. Sunucu vb sistemlerde tercih sebebiydi. Deskstar da aşağı kalır değil. Hatta aynı diskler IBM Deskstar /Utrastar diye de satılırdı. Allantan benim 2x2 TB orjinal Hitachi Ultrastar.

WD alınca üzülmüştüm ama umutluydum. Caviar serisi ile orta segmente hitap eden WD için üst segmentte US/DS olur diye ümit ediyordum. Sanırım WD bunların tekniği ile Red ve AV-GP serilerini çıkardı. Sonra da Toshiba'ya sattı. Hayallerim battı. (Şiir gibi oldu yaw )

500 GB alırken aslında Hitachi ama Toshiba etiketiyle satılıyor diye düşünmüştüm. Fiyat biraz kıllandırmadı değil ama fason ürettirildiğinden ucuzdur dedim. Fason da olsa Hitachi kalitesi diye almıştım. Tamamen Toshiba olması beni yıktı. Bir daha da Toshiba disk almam, zaten hiçbir şeyini de almadım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melikulupinar -- 15 Mart 2013; 1:44:35 >

• quote:

Şimdi elimde bu iki link var. Kadıköy Exa'dan alacağım da Vatan'da linklerini buldum şimdilik.

SEAGATE 3.5" 1TB Barracuda Sata 3.0 64MB Cache 7200Rpm
    WD 3.5" 1TB Caviar Blue SATA 3.0 64MB Cache 7200Rpm

Hakkında hiçbir bilgim olmayan NCQ teknolojisi gördüğüm kadarıyla sadece Seagate'te var. Linktekinden mi alayım? NCQ'lu mu alayım?
    Fiyat aralığım da bu ikisinin arasında kalıyor. Var mıdır öneriniz?
    Paramızla rezil olmayalım diye bu kadar üsteledim aslında. HDD önemli.

NCQ yeni disklerin hepsinde var neredeyse artık. Sata spesifikasyonuna SCSI'den aktarılmış bir özelliktir. 5-10 dolar ucuzluk için kırpılmadık şey bıarkamayan disklerde yoktur ancak.

Sadece eskiden yalnız Seagate disklerde vardı ve reklam için gözümüze sokardı.
    Aynen eski tas eski hamam yani.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melikulupinar -- 15 Mart 2013; 1:50:44 >

• Selam arkadaşlar yakın bir zaman içinde yeni hdd alma zamanın geldiğini anladım devamlı film indirim izledim için evede hd tv alınınca hd filmler tv izlemek keyif alınca hdd uzun zamandır kullandım için dolmaya başladılar

bu yüzden yeni hdd alıcam bilindiği gibi samsung seagete firması aldı hiç bu markayı kullanmadım depolama olarak gözüme wd markası takıldı bu ürününleri kullananlar memnunmudur genel olarak

2 tane ürün var bunlardan hangisini tavsiye edersiniz

WD 2 TB Green Intellipower SATA3/WD20EARX

WD 2TB Cav.Green Intellipower SATA3/WD20EZRX

bu 2 model arasında ne fark var aklıma girek hdd rpm hızları geliyor ama daha önce hiç wd kullanmadım için bu yönde düşündüm

benim gözüme kestirdiğim sondaki WD20EZRX modeli film arşivi için kullanıcam genelde indirdim filmlerin bazıları 30 gb kadar çıkıyor genel olarak 10-15 arası indirdim filmler

hangisini tavsiye edersiniz altakini mi üstekini mi ?

• quote:

Orijinalden alıntı: babaeski39

Selam arkadaşlar yakın bir zaman içinde yeni hdd alma zamanın geldiğini anladım devamlı film indirim izledim için evede hd tv alınınca hd filmler tv izlemek keyif alınca hdd uzun zamandır kullandım için dolmaya başladılar

bu yüzden yeni hdd alıcam bilindiği gibi samsung seagete firması aldı hiç bu markayı kullanmadım depolama olarak gözüme wd markası takıldı bu ürününleri kullananlar memnunmudur genel olarak

2 tane ürün var bunlardan hangisini tavsiye edersiniz

WD 2 TB Green Intellipower SATA3/WD20EARX

WD 2TB Cav.Green Intellipower SATA3/WD20EZRX

bu 2 model arasında ne fark var aklıma girek hdd rpm hızları geliyor ama daha önce hiç wd kullanmadım için bu yönde düşündüm

benim gözüme kestirdiğim sondaki WD20EZRX modeli film arşivi için kullanıcam genelde indirdim filmlerin bazıları 30 gb kadar çıkıyor genel olarak 10-15 arası indirdim filmler

hangisini tavsiye edersiniz altakini mi üstekini mi ?

Yukarıda uzun uzun hangisi iyi hangisi kötü konuşuldu aslında, ama çok uzun yazıldığından okumak zordur belki.

EARX'i şu an kullanıyorum, ancak benim aldığım ilk üretilenlerden sorunsuz, daha sonra satılanlarda bozulma oranı artmış gibi duruyor:
    http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16822136891 (Feedback)

WD20EZRX daha yeni bir model, disk üreticileri sürekli iyi yöne doğru geliştiriyorlar, WD'de Green'leri hepsi aynı şekilde az enerji harcama özelliklidir, ama bu sondaki Exxx kod numarası yeni özellik eklendikçe değişiyor.
    Görüntüde bir fark olmasa da Newegg'de 10 yorumun çoğu olumlu.
    http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16822236404
    elbette disk henüz yeni, uzun zamanda ne olur zaman gösterir.

Diski uzun ömürlü kullanmak için yukarıda yazdığım önerilere uyarsanız yararını görürsünüz.
    Kısaca diski iyi güç kaynağı ile kullanın, sarsmayın ve sıcaklık 20-40 arasında olsun.

• quote:

Orijinalden alıntı: mselcuks

Yukarıda uzun uzun hangisi iyi hangisi kötü konuşuldu aslında, ama çok uzun yazıldığından okumak zordur belki.

EARX'i şu an kullanıyorum, ancak benim aldığım ilk üretilenlerden sorunsuz, daha sonra satılanlarda bozulma oranı artmış gibi duruyor:
    http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16822136891 (Feedback)

WD20EZRX daha yeni bir model, disk üreticileri sürekli iyi yöne doğru geliştiriyorlar, WD'de Green'leri hepsi aynı şekilde az enerji harcama özelliklidir, ama bu sondaki Exxx kod numarası yeni özellik eklendikçe değişiyor.
    Görüntüde bir fark olmasa da Newegg'de 10 yorumun çoğu olumlu.
    http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16822236404
    elbette disk henüz yeni, uzun zamanda ne olur zaman gösterir.

Diski uzun ömürlü kullanmak için yukarıda yazdığım önerilere uyarsanız yararını görürsünüz.
    Kısaca diski iyi güç kaynağı ile kullanın, sarsmayın ve sıcaklık 20-40 arasında olsun.

güç kaynağı konusunda sıkıntım yok fsp nin 800 watlık poweri var hard diski exa dan alıcam ama hangisini alsam kararsız kaldım 2 ürdünde ea ile başlıyor yazılanları okudum ama sonuçta bu şans işi 1 sene sonrada disk bozulabilir

• green serisini grenpeaceler alıyor sanırım
  • wd blue kullanıyorum istiyosanız hdd test prog söyleyin paylaşıyım
  • quote:

Rica ederim, EZEX'den memnun kalırsın umarım.

Hocam bugün tavsiyelerinizle Eksen'den 151 TL'ye Blue Ezex diski satın aldım. Hd tune ile sağlık ve yazma taraması yaptırdım ve herhangi bir sorun gözükmüyor. 170 küsür Mb'larda geziniyor hızı. Teşekkür ederim tekrar.

quote:

Hocam Usb geyikleri hakkında yazdığın dışında orada yazan hiçbir şeyi bilmiyormuşum. Verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim, resmen ders niteliğinde. Uykulu kafayla pek bir şey anlamadım ama yarın kafa açıkken en az iki kere yazdıklarını okuyacağım. Fiyatı da çok uygun olduğu için şimdilik Blue diski aldım. Elimdeki 2. Seagate ömrünü doldurduğunda, senin önerilerinle iyi bir NCQ destekli disk alacağım. Her şey için çok teşekkür ederim.

Çok kafanı şişirdim belki ama son bir soru soracağım, (şu an anlayabildiğim kadarıyla) normal bir Hdd ile, aynı anda birden fazla ayrı dosya kopyalama işlemleri yaptığımda ilk başlattığım kopyalama hızı yüksek devam ederken, ikinci, üçüncü ve diğer kopyalama işlemlerinin; ta ki ilk kopyalama işlemi bitene kadar çok yavaş olmasının sebebi diskin NCQ desteğinin olmaması mıdır?

• NCQ özelliği WD'lerde yokmu? sv35 araştırırken yorumlar arasında dakikada bir tık sesi geldiğini söyleyen bir kullanıcı yorumu gördüm. 2tb lık ve 500gb lık WDlerim var birkaç yıldır kullanıyorum. Sorun çıkmadı hiç. Şimdi Seagate sv35 e geçmeyi tercih edersem ne fark yapmış olurum?
  • quote:

quote:

Rica ederim, EZEX'den memnun kalırsın umarım.

Hocam bugün tavsiyelerinizle Eksen'den 151 TL'ye Blue Ezex diski satın aldım. Hd tune ile sağlık ve yazma taraması yaptırdım ve herhangi bir sorun gözükmüyor. 170 küsür Mb'larda geziniyor hızı. Teşekkür ederim tekrar.

quote:

Hocam Usb geyikleri hakkında yazdığın dışında orada yazan hiçbir şeyi bilmiyormuşum. Verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim, resmen ders niteliğinde. Uykulu kafayla pek bir şey anlamadım ama yarın kafa açıkken en az iki kere yazdıklarını okuyacağım. Fiyatı da çok uygun olduğu için şimdilik Blue diski aldım. Elimdeki 2. Seagate ömrünü doldurduğunda, senin önerilerinle iyi bir NCQ destekli disk alacağım. Her şey için çok teşekkür ederim.

Çok kafanı şişirdim belki ama son bir soru soracağım, (şu an anlayabildiğim kadarıyla) normal bir Hdd ile, aynı anda birden fazla ayrı dosya kopyalama işlemleri yaptığımda ilk başlattığım kopyalama hızı yüksek devam ederken, ikinci, üçüncü ve diğer kopyalama işlemlerinin; ta ki ilk kopyalama işlemi bitene kadar çok yavaş olmasının sebebi diskin NCQ desteğinin olmaması mıdır?

Üstad bu sorunu gözden kaçırmışım. mydonnoz isimli kullanıcının mesajına bakarken farkettim. Özür.

Evet bahsettiğin yavaşlama işinde NCQ olmamasının etkisi büyük. Bahsettiğin sorun eski IDE (sata veya pata) disklerde yaşanan en büyük sorundu.

NCQ irşim işinde iz numaralarını tekrar sıralayarak bu işi oldukça iyi kotarır. Yani iyi bir perf artışı yakalarsın.
    Ancak yine de aynı anda çok dosyaya erişim işinde sonraki dosyalar için bir yavaşlama olacaktır mutlaka. Bu hem işletim sisteminin dosya yöneticisinden, hem de diske erişimin tek kanal ve yönlü olmasından kaynaklanır.

Dosya yönetim sistemi doğal olarak ilk başlattığın dosyaya öncelik verecektir ve diğerlerinden daha hızlı işlemesini sağlayacaktır. NCQ desteği ile ilk başlattığın dosyay ile aynı silindirdeki erişimleri veya izler arasında harekt ederken aradaki izlerde başka dosyalara ait erişimleri araya sokarak epey bir hızlanma sağlayacaktır.

Mesela A dosyası 100 nolu silindirde bulunsun. Bu silindirde bir miktar B ve C dosyalarına ait veri de bulunsun. NCQ ve AHCI olmadan ilk verilen A dosyasının okuması yapılır B-C dosyaları görmezden gelinirdi. AHCI-NCQ ile arada bunlar da okunmuş olur, hız artar.

Yine iz-iz hareketi için de böyle olur. A dosyasının bir kısmının 200 nolu ize oiğer kısmının da 300 nolu ize yazılacağını düşünelim. B-C osyasındaki verilerin de 230 ve 260 nolu izlere. IDE modunda 200 nolu izden 300 nolu ize giderken B-C dosyaları atlanır ve sonra yapılır. AHCI-IDE modunda ise arada bu izler de yazılarak işlem hızlandırılır.

Kısaca AHCI-NCQ işi size iyi perf kazandırır ama sıradaki dosyalar yine de ilk dosya kadar hızlı olmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melikulupinar -- 30 Mart 2013; 13:27:06 >

• quote:

Üstad bu sorunu gözden kaçırmışım. mydonnoz isimli kullanıcının mesajına bakarken farkettim. Özür.

...

Kısaca AHCI-NCQ işi size iyi perf kazandırır ama sıradaki dosyalar yine de ilk dosya kadar hızlı olmaz.
    Estağfurullah hocam bilgilerinle beni aydınlattığın için çok teşekkür ederim. Senden bol ince nokta öğrendim forumda, hakkını yiyemem.
  • quote:

Orijinalden alıntı: mydonnoz

NCQ özelliği WD'lerde yokmu? sv35 araştırırken yorumlar arasında dakikada bir tık sesi geldiğini söyleyen bir kullanıcı yorumu gördüm. 2tb lık ve 500gb lık WDlerim var birkaç yıldır kullanıyorum. Sorun çıkmadı hiç. Şimdi Seagate sv35 e geçmeyi tercih edersem ne fark yapmış olurum?

Tık sesi genelde kafanın park konumundan erişim konumuna geçerken çıkarttığı bir sestir.
    Kafa eski disklerde motorve dişli ile hareket ettirilirdi. Yeni disklerde ise bir mıknatıs ve yay ile hareket ettirilir.

Disk kapalıyken veya bekleme durumunda yay okuma kafasınının bağlı olduğu kolu disk göbeğine yakın bir park alanına (landing area) çeker. Kolu sabit tutmak için de basit bir kilit mekanizması kullanılır. Erişim gerektiğinde kilit kolu serbest bırakır ve mıknatısa da uygun gerilim verilerek kola bağlı kafa istenen yere konumlanır. Genelde tık sesi bu kilitlenme-bırakılma esnasında ortaya çıkar.

Diğer bir ihtimal de disk yüzeyinde herhangi bir nedenle oluşmuş yüzey hasarıdır. Kafa yüzeyden saç kılınının onda birinden daha az bir yükseklikle UÇAR ve yüzeydeki bir parçacık kolayca kafaya çarpabilir. Bu durumda çok hassas olan kafa yaylanır ve erişim yapılamaz. Disk kontrol sistemi bunu düzeltmek için konumlanma (park-başlama) işini tekrar yapmayı dener. Bu da tık seslerine neden olur.

Disk bir süre kullanılmadığında enerji tasarrufu ve güvenlik için kafa park alanına çekilir. (Daha uzun bir süre sonra tur motoru da durdurulur.) Normalde bu tık sesleri disk ilk başlarken veya güvenli duruma geçme-erişim durumuna geçme esnasında çıkar. Kullanım esnasında sürekli bu sesin çıkması beklenen bir durum değildir ve genelde bir soruna işaret eder.

Diski test edip özellikle başarısız başlatma ve konumlanma değerlerine (SMART) bakmak lazım. Her diskte başarısız başlatma ve konumlanma olayı yaşanır. Ancak bu değerler yüksekse ve artmaya devam ediyorsa açıkça sorun var demektir. En ihtiyatlı davranış önemli verileri aktarmak ve süresi dolmadıysa diski garantiye göndermektir.

SV-35 konusu ise biraz farklı. Bu disk WD Black veya SG Barracuda gibi öncelikli olarak perf amaçlı tasarlanmamıştır. Daha ziyade veri depolama diski olarak üretilmiştir. 7/24 disk olarak bilinir. (WD Red veya AV-GP ile Seagete CS-Pipelined veya Constellation gibi) Genelde bu disler veri sunucuları, kamera kayıt sistemleri vb 24 saat açık kalan sistemlere göre üretilmiştir. En önemli farkları dayanıklılık, uzun ömür, yüksek MTBF ve güvenilirliktir. Garanti süreleri de daha uzundur.

Perf olarak Black/Barracuda ile pek yarışamazlar ancak kötü de değillerdir. Rahatlıkla WD Blue veya Seagate DM serisi ile aynı performansı verirler. Çok sayıda küçük erişimde geri kalabilirler ama büyük boyutlu veri aktarımında Black vb serisini bile alt edebilirler. WD AV-GP ve Seagate SV35 serisinin fiyatları ise bir miktar daha yüksektir.

Hem 7/24 güvenlik hem de yüksek perf istiyorsanız NAS disklerine bakabilirsiniz. WD Red veya Seagate Constellation gibi. Ancak bunların fiyatları normal disklere göre yüksektir. Kritik iş yapmıyorsanız tavsiye edeceğim diskler de değillerdir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melikulupinar -- 30 Mart 2013; 14:10:11 >

• quote:

quote:

...

Estağfurullah hocam bilgilerinle beni aydınlattığın için çok teşekkür ederim. Senden bol ince nokta öğrendim forumda, hakkını yiyemem.

Estafurullah üstad.

• quote:

Estafurullah üstad.
    Arkadaşa yazdıklarını da okudum. Yakında şu elimdeki bozulan diski parçalarına ayırıp tam bir inceleyeceğim.
  • quote:

Arkadaşa yazdıklarını da okudum. Yakında şu elimdeki bozulan diski parçalarına ayırıp tam bir inceleyeceğim.

O işi ben yaptım. TIK'layan 1 TB Seagate Barracuda diski parçaladım.
    Keşke foto çekip ekleseydim.
  • quote:

Hocam şu harddisklerin üzerindeki vidaların bir ismi var mı? Yıldız desen yıldız değil, İsrailin bayrağındaki yıldız gibi diyorum. Tornavida takımı alacağım küçüklerden de tarif edemiyorum.
  • quote:

quote:

Hocam şu harddisklerin üzerindeki vidaların bir ismi var mı? Yıldız desen yıldız değil, İsrailin bayrağındaki yıldız gibi diyorum. Tornavida takımı alacağım küçüklerden de tarif edemiyorum.

Üstad ismini ben de bilmiyorum.
    Tam altıgen olsa alyan anahtar denir ama bunlar biraz farklı.

Ancak set olarak satılan takımlarda bulunuyor onlar.
    Bilgisayar ve saatçılar kullanır genelde.
    Yapı marketlerde kolayca bulursun ve pek de pahalı değiller.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melikulupinar -- 30 Mart 2013; 14:38:17 >

• quote:

Üstad ismini ben de bilmiyorum.
    Tam altıgen olsa alyan anahtar denir ama bunlar biraz farklı.

Ancak set olarak satılan takımlarda bulunuyor onlar.
    Bilgisayar ve saatçılar kullanır genelde.
    Yapı marketlerde kolayca bulursun ve pek de pahalı değiller.
    Allen diyordum ben de ta ki deneyinceye kadar. Bakalım, bulacağım bir şekilde taktım kafaya.
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.