Şimdi Ara

WD HDD PCB üzerinde sigorta devresini belirleme yardımı lazım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
826
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Bir kaç yıl önce bilgisayarımda elektriksel bir sorun meydana geldi, tam sebebini bilmemekle beraber sorunlu bir kablo sebebiyle kısa devre oluştuğunu tahmin ediyorum, sonuç olarak harddiskim, anakartım ve güç kaynağım yandı. HDD içerisinde epey eski foto vb. var ama profesyonel yardım gerekeceğini düşündüğüm için sürekli erteledim tamir işini. Bugün hdd aklıma geldi biraz kurcaladım ve net üzerinden okuduğum kadarıyla bu harddisk devre kartları üzerinde bu tip elektriksel sıkıntılara karşı sigorta devreleri varmış direnç ve ya diyot şeklinde. TVS diyot, 0 ohm direnç vb. benzeri elemanları biraz okudum araştırdım. Fakat devre kartımda tam bahsedilen elemanları güç girişinin yanında göremedim ya da belirleyemedim bilgim çok sınırlı olduğu için. Tek görünen R63 kodlu direnç, acaba aradığım sigorta bu mu? Anladığım kadarıyla multimetre ile bu elemanı test edip sorun bulunduktan sonra iki ucu kısa devre ettirilerek kart çalıştırılabiliyormuş; temel olarak amacım bunu yapmak. (Bu yolun, ikinci bir sıkıntı yaşanırsa kartın sonu olabileceğini biliyorum, fakat kartı tek sefer çalıştırsam yeterli olucak bana direk yedekleme yapıcam). Sorun tam olarak bu mu tabi bilmiyorum, benimki sadece tahmin, fotoğrafları ekledim, deneyimli arkadaşlar başka sorun görürse ve yazarsa sevinirim. Şimdiden teşekkürler

WD HDD PCB üzerinde sigorta devresini belirleme yardımı lazımWD HDD PCB üzerinde sigorta devresini belirleme yardımı lazımWD HDD PCB üzerinde sigorta devresini belirleme yardımı lazımWD HDD PCB üzerinde sigorta devresini belirleme yardımı lazımWD HDD PCB üzerinde sigorta devresini belirleme yardımı lazım

• Merhaba Prelektro,

HDD'niz içindeki verilerinizin değeri 2000 Lira eder mi?

Yanıtınıza göre yardımcı olucam. Ama sorunu çözebilme garantisi vermiyorum.

EDİT: bahsettiğiniz testi sakın yapmayın bekleyin. önce bir yazışalım karara bağlayacağız ne yapılacağını. Asla güç vermeyin, çalıştırmaya çalışmayın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KendiİsteğiyleAyrıldı -- 30 Kasım 2019; 15:27:56 >
  • arızanın oluş şekli önemli siğortanın atması için. ikincel aynı diskten bul alt kartlarını değiştir
  • Sorun karttansa en az maliyetli olanı başka diskteki kartı söküp sizin karta takmak
  • Başka diskteki kartı söküp taksanız bile çalışmayacaktır. Arızalı karttan yeni karta firmware transferi yapmanız lazım.

• quote:

Orijinalden alıntı: spacetimereality

Başka diskteki kartı söküp taksanız bile çalışmayacaktır. Arızalı karttan yeni karta firmware transferi yapmanız lazım.

Hele şükür mantıklı bir yanıt geldi.

O yüzden diyorum ki 1500-2000TL'ye değiyorsa diskin içindekiler, veri kurtarımı yapan firmalara transfer edelim. Ama konu sahibi bir türlü geridönüş yapmadı.

• Merhaba, kartın besleme hattı üzerinde oluşan ani voltaj yükselmelerine veya ters polarlamaya karşı koruma oluşturmak amacıyla TVS diyotlar ve buna bağlı smd sigortalar bulunur. Kartınızda TVS diyotlar "SK" kodu ile adlandırılmış. Çevresinde bulunan komponentlerin içinde mutlaka smd sigorta da vardır. Kart fotosu üzerinde yuvarlak içine aldığım diyotlar sökülerek ölçülebilir, power girişine yakın ise bir smd güç transistörü mevcut, o da şüpheliler listesinde...
    Anakart tamiri yapan güvenilir bir yere de sadece kartı verebilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mustyyyyy -- 2 Aralık 2019; 0:9:4 >

• Kartta kısa devre varmı?
    varsa arızalı parça büyük ihtimal 128 bacak marvel kontrolcü. Yada üstteki motor sürücü entegre. Bir ihtimal Ram yongası bozuk olabilir.
  • spacetimereality kullanıcısına yanıt
    eminmisin ben biçok kartı değişitirip kullandım modeli aynı olmak şartı ile.
  • PCB değişiminin çözüm olmayacağı doğru çünkü kartın üstünde ayrıca bir bios çipi yok. Ortadaki ana kontrol MCU çipinin aktarılması gerekiyor o zaten başlı başına profesyonel cihaz ve yardım gerektiriyor.
    2000 tl olayına dönüş yapmadım çünkü sizin de belirttiğiniz gibi o miktarı zaten gözden çıkarsam buradan yardım değil profesyonel bir şirketten yardım isterim.
    Başka bir forumda daha sordum aynı soruyu, oradaki yabancı veri kurtarma ile ilgilenen bir arkadaşın dediğine göre WD kartlarda sigorta devreleri çok iyi tasarlanmamış ve bu tip durumlarda sık sık kafa üzerindeki preamp zarar görüyormuş. Bugün bir multimetre temin edip preamplifier'ı kontrol edicem. Sorun oradaysa zaten mecbur bir şirket ile konuşup çözüm arayacağım. Teşekkür ederim tüm cevaplar için.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.