url kısmında xxx.com/yyy/zzz olayı nasıl yapılıyor?
söylemek istediğim asp.net kullanarak bir web sitesi hazırlıyorum. sayfalar index.aspx yyy.aspx örneğin ama bunlara erişim istediğimde xxx.com/yyy oluyor. işte o link içine tekrar girmek istiyorum yeni sayfa açmak istemiyorum onu nasıl yaparım?
soru basit te anlatım karışık. xxx.com/yyy oluyor. işte o link içine tekrar girmek istiyorum yeni sayfa açmak istemiyorum kısmı özellikle.
quote:
Orijinalden alıntı: revivo72
soru basit te anlatım karışık. xxx.com/yyy oluyor. işte o link içine tekrar girmek istiyorum yeni sayfa açmak istemiyorum kısmı özellikle.
evet karışık anlatmışım. bir sitem var knur.com ve asp sayfası oluşturdum index.aspx artık indexe tıklayınca url şöyle oluyor "knur.com/index.aspx" şimdi bir de index sayfası içinde duyurular olsun ben duyurulara tıkladığımda "knur.com/duyurular.aspx" olmasın istiyorum. istediğim url şu : "knur.com/index/duyurular"
bunu nasıl yapabilirim?e
O bahsettiğin sistem Clean URL, Friendly URL denilen sistem. Apache web sunucuda mod_rewrite modülü etkinleştirilerek ve uygulamanın dizini "RewriteEngine On" şeklinde konfigüre edilerek yaplıyor. O durumda knur.com/index/duyurular gibi web sunucuda bulunmayan bir URL (çünkü gerçekten knur.com/duyurular.aspx var) çağrıldığında yine uygulama dizininde RewriteCond ile belirlenen işlem yapılıyor ki o da , çağrılan URL'i knur.com/index.aspx 'e iletmek şeklinde oluyor yani URL'i ASP.Net uygulaman devralıyor ki ona da ASP.NET Routing deniyor. Linkte nasıl yapıldığı anlatılıyor.
quote:
Orijinalden alıntı: revivo72
O bahsettiğin sistem Clean URL, Friendly URL denilen sistem. Apache web sunucuda mod_rewrite modülü etkinleştirilerek ve uygulamanın dizini "RewriteEngine On" şeklinde konfigüre edilerek yaplıyor. O durumda knur.com/index/duyurular gibi web sunucuda bulunmayan bir URL (çünkü gerçekten knur.com/duyurular.aspx var) çağrıldığında yine uygulama dizininde RewriteCond ile belirlenen işlem yapılıyor ki o da , çağrılan URL'i knur.com/index.aspx 'e iletmek şeklinde oluyor yani URL'i ASP.Net uygulaman devralıyor ki ona da ASP.NET Routing deniyor. Linkte nasıl yapıldığı anlatılıyor.
çok teşekkür ederim aradığım buydu. :)
Asp.nette bulunan MVC default olarak buna benzer bir yapı kullanıyor fakat kodlama mantığı webformstan biraz değişik. Kavramak vakit alabilir ama performans, okunabilirlik, kod tekrarı açısından daha iyi performans sağlıyor.
Linkte ASP.Net MVC de nasıl uygulandığı da anlatılıo.
Bu arada Clean URL'i ben ilk kez Ruby on Rails tanıtımında gördüm. Bir iki sene sonra Zend Framework'da Controller - Action kısmını öğrenirken uyguladım, knur.com/index/duyurular 'da index Controller, duyurular ise action oluo ve her bir action için View tanımlanıo (ModelViewController)