Şimdi Ara

Windows 10 kullanıcılarının dikkatine: Uzmanlar güncelleme konusunda uyarıyor!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
1
Favori
551
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Windows 10 kullanıcılarının dikkatine: Uzmanlar güncelleme konusunda uyarıyor!

Windows 10’un destek süresinin bu yılın ekim ayında sona ereceği açıklaması, güvenlik uzmanları tarafından ciddi bir uyarı olarak değerlendiriliyor. Microsoft'un Windows 11’e geçişi teşvik etmek için harcadığı çabalara rağmen, kullanıcıların yalnızca yaklaşık %30’u 2021’den bu yana yeni sürüme geçiş yaptı. Geriye kalan büyük çoğunluk, ya güvenlik güncellemelerini ücret karşılığında almayı kabul etmek ya da destek almadan devam etmeyi göze almak durumunda. Bunun yanı sıra, birçok Windows 10 cihazı, Windows 11’in yüksek donanım gereksinimlerini karşılayamadığı için yükseltme yapamıyor.

ESET'ten güvenlik uzmanı Thorsten Urbanski, Windows 10 desteğinin sona ermesinin milyonlarca cihazı siber saldırılar ve güvenlik açıkları karşısında savunmasız hale getirebileceği konusunda uyarıyor. Ücretsiz güvenlik güncellemelerinin sona ermesi, hem bireysel hem de kurumsal sistemleri ciddi risklerle karşı karşıya bırakabilir.

Ayrıca Bkz.Android kullanıcıları dikkat: Yeni bir zararlı yazılım tespit edildi

Windows 10, onuncu yılını doldurmaya yaklaşırken hâlâ en çok kullanılan Windows işletim sistemi olarak öne çıkıyor. Almanya’da ESET’in tahminlerine göre, yaklaşık 32 milyon cihaz (%65) Windows 10 kullanıyor. StatCounter’ın küresel verileri de bu tabloyu destekler nitelikte. Aralık 2024 itibarıyla Windows 10, Windows cihazlarının %62’sinde kullanılıyor. Buna karşın, Windows 11’in payı yalnızca %34’e ulaşmış durumda. İlginç bir şekilde, Windows 10’un kullanıcı oranı son aylarda artış gösterdi. Oyun severler arasında ise Windows 11 biraz daha popüler olsa da, Steam’in son anketi, oyuncuların %42’sinin hâlâ Windows 10 kullandığını ortaya koyuyor.

Windows 10 desteğinin sona ermesi yalnızca güvenlik sorunlarıyla sınırlı kalmayabilir. ESET, bu durumun yazılım ve donanım uyumluluğu sorunlarını da beraberinde getirebileceğini belirtiyor. Zamanında yükseltme yapmayan kuruluşlar, siber güvenlik düzenlemelerini ihlal etme riskiyle karşılaşabilir ve bu da durumun ciddiyetini artırabilir.

Windows 11’in katı donanım gereksinimleri, düşük benimsenme oranının başlıca nedeni olarak görülüyor. Microsoft, bu standartları gevşetmeye yönelik bir plan olmadığını açıkça ifade etti. Şirket, tüm Windows 11 cihazlarında TPM 2.0 güvenlik yongasının bulunmasını şart koşuyor. Bu da eski işlemcilere sahip milyonlarca sistemi dışarıda bırakıyor. Hatta, Windows 11’e uygun cihazlarda bile, Microsoft’un güncelleme yönlendirmelerine tıklandığında çeşitli sorunlar yaşandığı belirtiliyor.

Kaynak:https://www.techspot.com/news/106223-end-windows-10-support-year-threatens-over-60.html

• Linux sistemler yeterince gelişti artık. Windowsa ihtiyaç eskisinden daha az. Ayrıca 8-10 yıllık bilgisayarların bile eski olmadığını size öğretiyor. Pek çok şey oturmuş durumda. Gerekirse sanal makinada win7-10-11 kurulup eksiklikler giderilebilir.
    Bazı durumlarda biraz uğraştırıyor ama çoğunluğun olacağını zannetmiyorum. Dünyasına girip aşina olmak gerekiyor. Hepsi bu. Sonrası geliyor zaten.
    Win 10 desteği kesildikten sonra dünyada 400milyon cihaz win11e geçiş yapamayacak. Buradan linuxa kayacak bir kısım olursa linux gelişim hızını da artıracaktır. Ve linux dünyasının bunu bir kampanyaya çevireceğini düşünüyorum.
  • Paşam Microsoft keyfi bilir, kullanıcılar geçmezse ilkleri yaşarlar. 4 yıldır Windows 10'u geçemeyen bir sürüm yaptılar geriye kaldı 10 ay. 10 ayda Windows 10'u sollaması da imkansız.

• RadioactiveBlackBox kullanıcısına yanıt

Windows XP ciktiginda daha fazla tepki gosterilmisti ama yillar sonra XP populer oldu ... MSDOS dan NT Kernel e gecildi ve malum RAM CPU filan gereksinimleri de artmisti ...

Bunlar olagan dongulerdir. Ilerde Windows 11 24H2 hatta 25H2 filan populer olursa sasirmamak gerekir.

Eskimis donanimdakiler elbette olacaktir suan nasil ki XP yok denecek kadar az veya Windows 7 de benzeri ... Windows 7 de Vista sonrasi populer olmustu ama yillar gecti yok oldu ...

TPM 2.0 ve guncel Islemcilerdeki guvenlik ozellikleri icin once donanimlar degismelidir bunu sadece yazilim tabanli guvenlik aciklariyla esasli korunma saglatmaz...

Gelecek artik TPM 2.0 ve Sanallastirima varsayilan aktif gelen Windows lara evrilecektir... Bazi komut setleri calismasi icin de SSE 4.2 mikro kod destekleyen malum guncel islemcilerden olmalidir.

Gecmise bakilinca ilkler sandigin tersine yasaniyor :) ... CPU larda guvenlik aciklari ile maalesef eski donanimlar da ragbet gostermeyecektir. Micro Kodlari yamalansa da performans kayiplari hepsinde ortalama %10-15 ile yenilir yutulur degildir ... Intel de de AMD de de bu rezalet vardir... Bircok etmene parametrelere gore de kacari yok Windows 11 24H2 ve sonrasi baskin yaygin olacaktir... 32 bit destegi bitmesi gibi .... 64 bit CPU sarti ile Windows 10 oldurulmesinin ilk adimiydi ...

Eski donanimi kullanmak isteyen ama interneti yoksa ve usb bellek gibi bir virus filan bulastiracak input lar yoksa elbette kullanilabilir XP de Windows 98 SE de oldugu gibi ....

• smart1978 kullanıcısına yanıt
    Zorundayız diye hata dolu ve düşük performans işletim sistemi ortaya koyamazlar çünkü eskisi gibi zorunda değiliz ;)) Linux kullanım oranı + Apple cihazların kullanım oranı, Windows XP zamanındakine göre çok çok çok çok daha güçlü. Kullanıcılar daha iyi alternatifleri varken ucuz pazarlama numaralarını yemiyor. İşletim siteminde reklam görmekten hiç kimse memnun değil. Windows XP ne kullanıcı arayüzünde reklam gösteriyordu ne hatalarla doluydu. Windows 8, 8.1, 10, 11 sürecini XP'nin çıkışına benzetmeniz son derece absürt ve talihsiz olmuş

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Uzmanlar gitsinler de Microsoft'u uyarsınlar önce. Sanki güncellemek istemeyen kullanıcılar gibi davranmasınlar.

• BCRTVKCS kullanıcısına yanıt

Destekleyici kaynaklar detaylari alalim. Ayrica hata her isletim sisteminde olur. Linux te de . Yeni cikan yapi veya surumlulerde neler duzeltilmistir hepsinde yillardir olagandir ... Apple dahil ...

Reklam a karsi cozumu var. Bunlar ufak detaylardir el mahkum degildir.

Gerceklerden bir kesitti XP Windows 98 Se .. Arada ele almadigim diger isletim sistemleri de var. Milenyum rezaleti de var ... Sonrasinda Windows 2000 deki NT tabanli devam edildi XP olarak onda da baya sancilar vardi ... XP ye gecis gelmis gecmis en buyuk sanciydi . Yasadim o yillari hem de vaktinde sonralari da degil...

Aslında Microsoft'taki yazılım geliştirme süreci her zaman sancılı ve problemliydi şimdi de sancılı ve problemli. Mac'te veya Linux'ta yapılan dramatik değişiklikler işletim sistemini bozmuyor. Mac'te veya Linux'ta yapılan küçük değişiklikler de işletim sistemini bozmuyor. Windows için aynısını söyleyemiyoruz. Windows 10 ve 11'in geliştirilmesinde ve dağıtımında kullanıcı verilerinin silinmesi gibi onlarca kabul edilemez fiyasko yaşandı. Siz bilirsiniz bu gibi sorunlar yeni değil. Vista optimize edilmeden piyasa sürüldüğü için Microsoft az dayak yemedi. Microsoft'un kurtulduğu nokta b2b'de çok sağlam ve odaklı olması. Şirketin asıl kazancı b2b hizmetlerden (Azure, Outlook gibi) geliyor. Bundan dolayı son kullanıcı ürünlerinin geliştirilmesinin daha az önemsendiğini düşünüyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BCRTVKCS -- 8 Ocak 2025; 22:36:43 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

En iyi bilgisayarda bile arayüzü hantal Windows 11'in. Kaynak ben. i9'lu Asus bilgisayarda deneyimledim Windows 11'i. Davulla zurnayla açılıyor menüler. Arayüz hantal. Windows 10'daki akıcılık yok. Donanımdan bağımsız Windows 11 sistemi yoruyor. Eski donanım diye yermek pek mantıklı değil.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yüzlerce farklı donanım kombinasyonunu destekleyen-desteklemeye çalışan işletim sistemi ile sadece apple cihazları destekleyen mac os'u kıyaslamışlar yorumlarda kdjfndnfbc akıl tutulması bu olsa gerek

• mystiery_ kullanıcısına yanıt

Servise yolla. Donanimsal bir sorun vardir.

Yani bazilari firmalarin veya bilesenlerin oem ureticilerin suruculeri sorunlu olunca Microsoft sorumlu olmaz.

Arayuz hantal olmasi ayrica senin sonradan ne yukledin veya ne kurcaladin onunla da alakalidir.

• 8-9 nesil i7 yi kabul etmeyen bir donanım kısıtlaması var. milleti keklemeye çalışırsan kimse geçmez. illa tutturdu bir güvenli önyükleme. sanki işletim sistemi tertemiz bugsuz. 1 tane doğru dürüst rakibi olsa böyle olurmuydu

• CoreXXX kullanıcısına yanıt
    Olması gereken bu zaten. Sekiz yıl önce çıkmış işlemciyi niye desteklesin? Bak Android’e bak Apple’a sekiz yıl önceki telefonlar destekleniyor mu? Microsoft’un yerinde olsam Win12’yi onuncu nesil ve yukarısına veririm. Eski işlemcilere yer olmamalı. Gerekirse kullanıcıya zorla donanım değiştirtmek gerek. Sonuna kadar üreticinin yanındayım.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Linux sistemler yeterince gelişti artık. Windowsa ihtiyaç eskisinden daha az. Ayrıca 8-10 yıllık bilgisayarların bile eski olmadığını size öğretiyor. Pek çok şey oturmuş durumda. Gerekirse sanal makinada win7-10-11 kurulup eksiklikler giderilebilir.
    Bazı durumlarda biraz uğraştırıyor ama çoğunluğun olacağını zannetmiyorum. Dünyasına girip aşina olmak gerekiyor. Hepsi bu. Sonrası geliyor zaten.
    Win 10 desteği kesildikten sonra dünyada 400milyon cihaz win11e geçiş yapamayacak. Buradan linuxa kayacak bir kısım olursa linux gelişim hızını da artıracaktır. Ve linux dünyasının bunu bir kampanyaya çevireceğini düşünüyorum.

• W11 kulanima geçmeme sebebinin %70 i klitlenme ve uygulama sorunlardır.Donanimla alakasiyok.W10 Daha oturaklı ve stabil çalışmakta.

• BCRTVKCS kullanıcısına yanıt

B2B den evet sağlam kazanıyor. Hiçbirşey yapmadan FAT32 patentinden de saniyede neler neler alıyor :) Nice detayları da var ...

Linux Kernel i Windows a entegre ediliyor bayadır da var. Hatta Edge Tarayıcısı Google ın açık kaynak kodlu Chromium ludur. Microsoft akıllıca hareket ediyor. Linux ta bile Microsoft Edge tarayıcısı Microsoft sunucularından indirilebiliyor ama nedense Linux kendi mağazalarında göstermiyor :) En son geçen günlerde Ubuntu son sürümlüsünü yüklemiştim de.

Vista kozmetikselliği had safhada idi e haliyle hantallaştı ! Buna da NTLite ın geliştiricisi bir süre Windows 7 in rafine edilmesinde birkaç yıl görev aldı sonra Windows 7 yayınlandı ! Bu yüzden NTLite gibi custom ayıklama Windows sürümleri ayrıca daha detaylı özelleştirilebilir çözümler sunabilmektedir... Linux te custom bir dağıtımlı paket özelleştirmesi pratikte imkansızdır zordur açık kaynaklı olsa da zordur. Yapanlar vardır ama baya efor sarf edenlerdir ve azdırlar... Custom Windows larda neredeyse sonsuz temel şeyleri bilen dikkat eden herkes herşeyi yapabiliyor...

Sancılı olması esasında en çok kullanılan işletim sistemlerine sahip olmaları ve algısal sorunlar daha çokmuş gibi oluyor. Rezil oldukları da var : Windows Millenium Vista Windows 8 ve Windows RT dir ... Windows 95 geçiş süreci Windows XP geçiş süreci ve Windows 8.1 ve Windows 10 dramatik olmuştur.

Olay esasında 2 boyutlu donanımlar güncel değildir sistem gereksinimleri esaslı değişmesi ve firmaların sürücüleri Microsoft tarafından test edilip onaylanıp imzalanmaması ile bir şekilde yüklenmelerinden kaynaklı sorunlardır ezici çoğunluk bunlardandır.

Elbette yazılımsal bug lar da her daim olacaktır onları da çözüyorlar bazıları da bekleniyor.

Insider programı hep var test ler farklı kademelerde stabil orta stabil ve en önce alınan alfa misali dağıtımlıları da yıllardır var.

İnsanlar eski donanımlarında yazılımsal destek istiyor lakin TPM 2.0 ve güncel CPU olmazsa olmazlardan oluşu bir kesimi zorluyor... CPU açıklarından sorumlusu Microsoft değildir Intel AMD Qualcomm dur ... Microsoft haklı olarak en güncel olanlarına göre optimize ediyor derliyor Windows en son neyse...

• Gördüğüm en sorunlu windows sistem 11, vista bile hantaldı ama pcniz kaldırıyorsa sorunsuzdu. bir kaç yıl önce aldığım notebook ile gelen 11 ise henüz oturmamış bir sistem gibi ve her güncellemede hatalı birşeyler çıkıyor.

• Dizüstü Bilgisayarım TPM uyumlu değil, Microsoft bugün mesaj göndermiş, "pc güvenliğini yükseltin, bir bilgisayar bulun".
    Olur tabii microsoft, hemen şimdi bilgisayar arıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kayamtky -- 9 Ocak 2025; 20:33:25 >

Yeni yazılımın eskisinden hantal olabileceği ihtimali yok yani. Windows 11 mükemmel akıcılıkta sorunsuz bir os öyle mi. Alakası bile yok.

• mystiery_ kullanıcısına yanıt

Şimdi anlıyorum: Sistemin eski Windows lulara göre veya en az 1 bileşeni Windows 11 ile düzgün sürücüye sahip değil. Belki de termal macun aşırıdır veya eskimiş yenilenmesi gerekir veya kasa tasarımın deforme olmuştur ...

Tüm harici etmenleri ele en son Microsoft a gelmeni öneririm.

Bendeki sistemler en eskisi Windows 10 en günceli Windows 11 24H2 CoPilot+PC li bilimum her türden PC ye sahibim. Surface Pro Sony hıbrit Ultrabook Laptoplar kalem destekli dokunmatıklıler tablet halinde Ipad gibi ama Windows 10 cihazlarım vardır. Hiçbirinde de Microsoft un malum sorunları hariç bir sorunu yoktur.

Yani bana bir örnek ver istersen : Herkeste de olacak bir sorun ? İyi seç ...

Windows 10'da boşta 37 derecede çalışan işlemcinin, Windows 11'de boşta 52 derecede çalışması da Windows 11'in mükemmelliğini tescilleyen bir gösterge. Dolayısıyla evet Windows 11 optimizasyon konusunda müthiş bir os.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.