Şimdi Ara

Windows'a Alternatif Olarak Hangisi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
1
Favori
712
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba. PC ile tanıştığımdan beri windows kullanıyorum. Şuan W10 var ve sistemim iyi olmasına rağmen takılma vb sorunlar canımı sıkıyor. PC'de window yüklü iken deneme amaçlı yanına Linux kurmak istiyorum. Beğenirsem alışırsam Windows'u silerim.

Asıl sorum şu: Windows'tan dolayı kolaylığı alıştım. O yüzden ev kullanıcısı için en basit, kolay Linux dağıtımı hangisi onu öğrenmek istiyorum.

(Linux bölümüne açacaktım ama alt kategori seçmemi istedi, kasıtsız olarak Ubuntu'yu seçtim)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Akbell -- 6 Ocak 2018; 20:56:15 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Ubuntu 16.04 olabilir, Unity biraz farklı bi arayüzdür belki hoşuna gidebilir.
    Yok Windows gibi olsun çok kafa karıştırmasın diyorsan Linux Mint 18.3 XFCE kullanabilirsin.
  • sizden sonra da bir arkadaş daha açmış benzer konu.. ordaki cevabımı inceleyebilirsiniz
  • Linux Mint Cinnamon kurarsanız bence çok rahat edersiniz. Kullanımı Windows'a çok benziyor ve kullanımı çok rahat. Ubuntu tabanlı ayrıyeten ubuntu'da yapabildiğiniz her şeyi yapabilirsiniz.
  • MacOS high Sierra kurdum bakalım çok değişik geldi biraz kullanayım sonra Linux mint deneyeceğim. Linux'ta galiba uygulama kurmak için kod falan yazmak gerekiyormuş. Bu her uygulamada böyle mi? Böyleyse zahmetli gibi

• Her uygulama değil, mağazasından ya da internet sitelerinden linux için indirdiğin uygulamalarda kodla kurmana gerek yok.
  • Linux Mint kullanabilirsiniz.
    Linux Mint'te birçok işinizi grafiksel arayüzle yapabiliyorsunuz. Yani uçbirim o kadar gözünüzü korkutmasın. Linux Mint'i Windows 10'un yanına da kurabilirsiniz.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Akbell

MacOS high Sierra kurdum bakalım çok değişik geldi biraz kullanayım sonra Linux mint deneyeceğim. Linux'ta galiba uygulama kurmak için kod falan yazmak gerekiyormuş. Bu her uygulamada böyle mi? Böyleyse zahmetli gibi

nası kurdunuz? macosu?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Halleluja

quote:

Orijinalden alıntı: Akbell

MacOS high Sierra kurdum bakalım çok değişik geldi biraz kullanayım sonra Linux mint deneyeceğim. Linux'ta galiba uygulama kurmak için kod falan yazmak gerekiyormuş. Bu her uygulamada böyle mi? Böyleyse zahmetli gibi

nası kurdunuz? macosu?

İnternette bir çok kaynak var. Dual boot macos high sierra yazın çıkıyor bir şeyler
  • Ubuntu veya Linux Mint başlama aşamasında iyi olacaktır.

CLI(Command Line Interface) yani komut satırı ile yazılım kurmak keyfi.
    Yazılım mağazasından programa tıklayıp sadece "kur" butonuna basarak kurabilir veya internetten indirdiğin *.deb dosyasına tıklayıp kurabilirsin.
    Windows gibi "Next next" de yok.
  • Zorinos önerebilirim. Mint yazmışlar onu yazamadim çünkü :)

• Ubuntu, Debian temelli dağıtımlar haricinde Arch temelli Manjaro dağıtımını kullanabilirsin. İstediğin her uygulamaya uygulama merkezinden tek tık ile ulaşabilirsin.

• peppermint 8 dene xfce ile çok hafif...
  • Linux Mint Cinnamon 18.3(son sürum)

Uygulamalari; yazilim yoneticisinden kur diyerek kuruyorsunuz, kod yazmaya veya internette program aramaya gerek yok.
    Edit:
    Driverlari; sürücü yöneticisinden tek tikla yuklemek mumkun.
    Hic terminale girip kod yazmadan, windowstan daha kolay sekilde kullanabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jac0B0 -- 3 Şubat 2018; 14:15:15 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: jac0B0

Linux Mint Cinnamon 18.3(son sürum)

Uygulamalari; yazilim yoneticisinden kur diyerek kuruyorsunuz, kod yazmaya veya internette program aramaya gerek yok.
    Edit:
    Driverlari; sürücü yöneticisinden tek tikla yuklemek mumkun.
    Hic terminale girip kod yazmadan, windowstan daha kolay sekilde kullanabilirsiniz.

öncelikle bu söze muhalif olduğumu belirtmek isterim
    mikropsoft seven biri değilim ama şu ana kadar ilerleme ve destek veren yazılımcı ve yapılan yatırımları da düşününce kıyaslama yapmak hata olur.. heleki tüm windows serilerinin ilerlemesini bizzat tecrübe etmiş biri olarak.. özellikle windows 2000 çıkarken aldığım beta serisi ve denemeleri yüklemek denemek için zaman harcadığım en uzun zaman ve tabiki o dönemde en güzel sonuçları da aldığım için de olabilir... dolayısı ile bir İşletim Sistemini kıyaslamak veya kötüleme yapmadan önce mutlaka kim kime ne amaçla nasıl kullanacağını bilmek ve bildirmek gerek

windows serileri... oldukça yüksek yatırımlar ile oluşan ve yazılım driver desteğinde oldukça fazla maliyet olan bir çalışma... burda yazılım desteği veren kişiler tamamen duygusal olarak yaklaşıp sonuç alma hedefindedir.. en basiti rar ın zaman içinde winrar olmasını düşünürsek ve nerdeyse 3-5 ayda bir yeni seri diye güncelleme yapmalarını da hesaba katar isek

Linux serileri maalesef duygusal lıktan uzak bir yaklaşım. içinde az da olsa duygusallık olsa bile benim ifade ettiğim şekilde değil.. tam tersine standartlaştırılmaya İSYAN şeklinde bir duygusallık barındırıyor
    misal...
    mevcut hardware inizi olabildiğince hızlı ve sadece size özel iş yapmak amacı ile yapılandırıyorsunuz... ve sistemin kontrolü senin bilgi ve tecrübene kalmış.. dolayısı ile *nix sistemler aptal kullanıcı veya parası olup neresine sokacağını bilemeyenlere yönelik değildir.

ama işin kötü tarafı linux yazılım geliştiricilerinin ruhunda bulunan isyan sebebi ile de parasal hedefleri zayıftır.. tamamen kişisel duygu ve amaçlarına göre yazılım yaparlar.. asla son kullanıcı hedefi barındırmazlar desem de bazen insaf edip aptal kullanıcılar içinde bişiler yaparlar.. sonuçda tamamen kör de değillerdir etraflarına karşı
    ama parasal destek veya yatırım çok olmadığı içinde ilerlemesi biraz zayıftır.

rakip OS olarak android i gösterebilirim... kendisi linux den modifiye edilmiş olup arkasında oldukça yüksek bir yatırım sonucunda istek talepler ki bunlar aptal kullanıcıların sayesinde şuan en popüler bir işletim sistemi haline gelmiş ve mikropsoft OS una karşı oldukça fazla yazılım geliştirilmesi devam etmektedir... ve online ödeme ile de bireysel min bedeller ile de oldukça popüler oldular... aylık 5-10 lira gibi bir para ile yüklenen spotify buna en bariz örnek... kimse yıl için 60 lira ödemek istemez ama ayda 5 lira kimsenin gözünde belli olmaz.. anlık online müzik keyfi için oldukça düşük...

yazdıklarımın ana konu sorusu ile ilk planda alakası olmasa bile birçok arkadaşımızın önerilerine muhalefet amacı ile ve öneri yapmadan karşınızdakinin hedefini bilmeden yaptığınız öneriler için genel bir muhalefet ve eleştiridir

neden mi ?
    az önce ki yaklaşık 5 saatimi xubuntu için ayırdır. ondan önce de başkka bir linux için denemeler yaptım ama xubuntuyu kullanmak için notebook uma da yükledim...
    çok garip bir şekilde xubuntu-16.04-desktop-amd64 versiyonu hem sanal pc de hemde gerçek notebook da sürekli benzer hata mesajları verip yazılım geliştiricilerine raporlama sorup duruyor ve destek amacı ile yapmasını söylüyorum... ki ben kullandığım windows da nerden baksan 10 yıldır rapor servisini kapalı kullanan biriyim ve sorunlarda çözümü sisteme değil kendim arama yapan biriyim.. çünkü sorunun kendisi zaten windows un yazılım mantığında

şimdi hangi linux ?

amacınız kullanım şekliniz hedefiniz hardware durumunuz nedir ? kim biliyor ? kimse.. ama rastgele salla ... öner rastgele.. önemi yok
    bende öneriyorum.. sistemin kullanabilirsen arch linux kullan... kendim çok detaylı yönetemiyor olsam bile... ve yazılım veya mevcut hardware için sorunları hala araştırıyor olsam bile.. arch ın kendisi veya manjaro gibi türevlerini... öneriyorum
    hemde xfce arabirimi ile.. oldukça klasik ve kullanım şekli kolay... aşırı sade.. ve tamamen sana kalmış zevk ve bakış açın ile modifiye edilebileceğin bir arabirimi var.. kde gibi hem sopuk hemde windows çakması da değil... ben kde sevenlere muhalif ediyorum çünkü bugün kubuntu da kurdum... maalesef ve maalesef windows çakması bir arabirim.. amacı şekli yönlendirmesi tamamen gereksiz ve kendine özel değil.. ezik bir düşünce mantığı ile arabirimi oluşturulmuş... halbuki plazma denen görselliği veya kişilere sunduğunu deneyimi yüksek olan bu kodun xfce veya cinnamon gibi kendine özel bir arabirimi olabilirdi.. bakınca hepsinde bir başlat menüsü var ama istersen var.. istemez isen sağ tuldan da kontrol edersin tüm menüleri... dolayısı ile de şart değil.. kde ise sanki win10 u yazanlar ile kde yi yazanlar aynı gibi.. tamam içinde metro yok ama düşünce ve ilerleme şekli aynı.. mikropsoft un araklamacı yazılımcı olduğunu biliyoruz.. ve insanlara da yeni bir şey yapmış gibi diğer kişi ve yazılımlardan çaldıklarını sunması da bu aptal kullanıcılar sayesinde oluyor

şimdi dostum
    windows un alternatifi yok maalesef.. hani android var demek isterdim ama oda sadece mobile yapılarda daha etkili... ve mevcut hardware i de sadece kablosuz desteği var ise az buçuk idareli kullanabiliyorsun ama tüm özellikler ile kontrol edemezsin

linux lerin hepsi birbirine çok yakın.. ama sundujları veya destekledikleri arabirim ile bir deryadır... eski alışkanlıklarını unutabilecek ve yeni birşeyler öğrenmek istiyor isen bulduğun ilk linux iso su ile kendini deneyebilirsin... bunu da direk gerçek bilgisayara kurmana gerek yok. sanal olarak da oldukça basit deneyimler elde edersin ama tabiki gerçek hardware ile yaşayacağın tecrübe ve sorunlar ile kıyas edilmez

youtube de oldukça fazla .. ki ben şuan ki bilgilerimi veya tecrübelerimi sayısız video izlemeye borçluyum... o yönden iyi bir başlangıç olabilir
    daha da iyi bir başlangıç olarak sana

https://distrowatch.com/

linkini verebilirim.. burda düzenli olarak çıkan güncelleme durum bilgisi basit arabirim ve kaynak kod yapısı geliştirici bilgileri ve dağıtım linkleri bulunuyor

sana arch linux önerdim ama sitesinden indireceğin iso içinde maalesef arabirim yok ve auto install yapamazsın.. klasik iso ile kendin kurman yani install u kendin komut satırından kurman ve arabirim ihtiyaç duyduğun yazılımları ilk planda senin yazman gerekiyor
    ha yapamam dersen de manjarı gibi hazır paketler ile güzel bir başlangıç yapabilirsin

arch ın ubuntu dan farkı nedir... doğrusu benim ki bir ön yargı olabilir ama çok da emin değilim.. çok aşırı kullanıcısı olması sebebi ile windows ile eşleştiriyorum sanırım.. bu sebeple de bana gıcık geliyorlar...heleki son iso su ile xubuntu ile yaşadığım ve update sonrası devam eden hata mesajı ile de oldukça gıcık oldum.... sofware center ı manuel yükledim ve oldukça yavaş çalıştığını farkettim.. pamac hem daha hızlı arada sorunlar yaşasam bile alıştım pamac a... debian dersen ki.. ana geliştirici o.. maalesef 3 dvd sini indirdim am asanal da çok da görsel bir kurulum yapamadım.. üstünde de çok durmadım...

yerli bir dağıtımı var.. baya zaman harcayan çok küçük bir grup olan archman diye bir grub ve dağıtım da mevcut.. oldukça hoş bir dağıtım... onla da güzel bir tecrübe yaşayabilirsin.. hatta manjaro yerine archman ı daha çok önerebilirim. çünkü tecrübelerini deliştiricisi ile paylaştıkça daha fazla katılımcı ile çok daha iyisini çıkarabilirler..

evet... kesinlikle archman yükle diyorum şimdi düşününce

kendim neden kullanmıyorum... ya ben çok fonksiyonlu yazıcı vs ile çalışmak istiyorum.. o konularda bazı sorunlar yaşadım... tabiki her sorunu anında çözecek bir kadro ve yatırım --- zorunluluk yok.. dolayısı ile de her sorunu yaşamış değiller
    ingilizcen var ise.. youtube de oldukça fazla arch linux alternatifleri ve destk verenleri de var...

archmerge de .. Erik.. bunlardan birisi.. adam kendine özel bir forum da kurmuş.. sanırım linux dağıtımlarına paket kurulum ve arabirim yerleştirimi yapıyor... oldukça da fazla dağıtım - kod yazma konusunda tecrübesi var gözüküyor.... onla da iletişimde olabilirsin

evimde baby onboard bir kasa var.. üzerinde 3. nesil temel yapıda cpu.. ob intel 2500 serisi vga ve dvi çıkışı.. 8gb ddr3 ram... 24gb lık m2sata veya 10k lık 150gb lık disk ler ile de denemeler yapabiliyorum... sanal da beğendiklerimi önce orda sonra xeon da deniyorum..

son olarak...
    önce yotube de dağıtım incelemelerini seyret... klasik tanıtımları geç... gerçek program kurulum ayar anlatımalrını seyret.. hangi dil olduğu da çok önemli değil. sonuçda seyrederken ne yaptığı veya yapmak istediğini anlarsın... genelde hintliler olur. o sebeple de sesi kapatman ingilice biliyorsan kulak ahengin için faydalı olur... adamların ingilizcesi maalesef alman ses tonundan daha beter.. kenya lının sesi daha hoş hintliden...
    sonra iso ları indir.. ister sanal ister gerçek pc de çalışabilirsin...

ama şunu unutma... Linux de hangi dağıtımı kullanırsan kullan.. alacağın netice kişisel bilgin ve ayıracağın zaman ile doğru orantılıdır.. vakit ayırmak ve yeni şeyler öğrenecek durumda değilim.. hazır olanı kullanmak isterim diyor isen windows da devam etmen en mantıklısı...

başarılar

• Merhaba arkadaşlar elimde Samsung NF110 10.1 inch netbook (Intel Atom N455 1.66 GHz, 1Gb, 250Gb, WLAN, Webcam, Win 7 Starter yüklü bir netbook var eskiden kalma.... kesinlikle çok yavaş bir word dosyası bile açmak dakikalar alıyor nette bile gezmeye elverişli değil... Sizce buna linux mint yükleyebilirmiyim veya tavsiyeleriniz var mı çop bir makinada diyebilrisiniz tabı farkındayım acaba en azından nette dolaşmak ve bir şeyler izlemek için kullanılır mı diye uğraşıyorum...
  • quote:

Orijinalden alıntı: oist

Merhaba arkadaşlar elimde Samsung NF110 10.1 inch netbook (Intel Atom N455 1.66 GHz, 1Gb, 250Gb, WLAN, Webcam, Win 7 Starter yüklü bir netbook var eskiden kalma.... kesinlikle çok yavaş bir word dosyası bile açmak dakikalar alıyor nette bile gezmeye elverişli değil... Sizce buna linux mint yükleyebilirmiyim veya tavsiyeleriniz var mı çop bir makinada diyebilrisiniz tabı farkındayım acaba en azından nette dolaşmak ve bir şeyler izlemek için kullanılır mı diye uğraşıyorum...

Linux Mint Xfce 18.3 yukle derim, takas alani yaratmayi unutma 2gb.

Rami doldurursa daha hafif surumler onerecek arkadaslar var.

Ancak bilgisayaarin kesinlikle cop degil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jac0B0 -- 8 Şubat 2018; 12:44:33 >
  • jac0B0 kullanıcısına yanıt
    Hocam teşekkür ederim indirdim bunu usb ye yazdırmak istedim ama Unetbootin programı ile ama bunda sadece 17... versiyonları yazıyor diyor bunun 18.3 nu bulamadım bir türlü nasıl yazdırabılırım usb ye?
  • oist O kullanıcısına yanıt
    Ben Rufus öneririm. Ancak Linux sürümü yok. UNetbootin'de "Dağıtım" bölümünü kullanmamanız lazım. "Diskkalıbı" bölümünü kullanmalısınız.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.