Dostlar selam toplama bir bilgisayarım var fakat uzun süredir farklı kodlarla mavi ekran hataları alıyorum sürücüleri güncel tutmayı vs denedim ama sonuc alamadım 2-3 hatamda sebebin ramden kaynaklı olabilecegine dair bilgilere rastladım 2x8gb ram im var Windows’un kendisine ait bellek tanılama aracı ile test yapıyorum şu anda bu test güvenilir midir yoksa biraz uğraşıp başka test uygulamalarımı yükleyip denemem gerekir mi? < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Windows RAM Testi Nasıl Yapılır?
RAM (Random Access Memory), bilgisayarının işletim sistemi ve programlar tarafından geçici olarak kullanılan uçucu bir bellek türüdür. RAM arızaları, sistem kararsızlığına, veri kaybına ve hatta donanım hasarına yol açabilir.
RAM'inin sağlığını kontrol etmek için Windows'ta yerleşik bir tanılama aracı olan Windows Bellek Tanılama aracı kullanılabilir. Bu araç, RAM modüllerinde herhangi bir hata olup olmadığını tespit etmek için kapsamlı bir bellek testi gerçekleştirir.
RAM Testi Yapma Adımları:
- Windows Bellek Tanılama aracını başlat:
- Başlat menüsüne tıkla ve "mdsched.exe" yaz.
-
"Windows Bellek Tanılama" sonucuna tıkla.
-
Testi yeniden başlatmayı zamanla:
-
"Hemen yeniden başlat ve sorunları kontrol et (önerilir)" seçeneğini belirle.
-
Testi başlat:
-
Bilgisayarın yeniden başlatılmasını bekle ve RAM testi başlayana kadar ekranda beliren talimatları takip et.
-
Sonuçları görüntüle:
- Test tamamlandıktan sonra bilgisayarın otomatik olarak yeniden başlatılacak.
- Testi çalıştırdığın bilgisayara giriş yaptıktan sonra, test sonuçlarını "Etkinlik Günlüğü"nde bulabilirsin.
Sonuçları Yorumlama:
- Geçilmedi: RAM'inde hatalar tespit edilmiştir. RAM modüllerini değiştirmen gerekebilir.
- Geçildi: RAM'in şu anda düzgün çalışıyor. Ancak, gelecekte arızalar yaşayabileceğini unutma.
Önemli Not:
- RAM testi, bilgisayarını yeniden başlattığı için önemli işlerini kaydetmeden önce testi çalıştır.
- Test uzun sürebilir. Bilgisayarın yaklaşık 30 dakika ile birkaç saat arasında meşgul olacağını bekle.
- RAM testi, tüm RAM hatalarını tespit edemeyebilir. RAM'in arızalı olduğundan şüpheleniyorsan, daha kapsamlı bir test aracı kullanman gerekebilir.