Şimdi Ara

Windows'tan Linux'a Geçmek?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
6.444
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Şuanda windows xp kullanıyorum. Linux'a geçmek istiyorum. Ancak bazı tereddütlerim var. Bilgisayarıma Linux kursam ekran kartı, ses kartı, işlemci, printer gibi donanımları pc'ye tanıtırken bir sorun çıkar mı? Ayrıca windows'ta oynadığım bütün oyunları Linux'ta oynayabilirmiyim? Bir sorum daha olacak: Hangi Linux dağıtımını önerirsiniz?

Sistem Özellikler:

İşlemci:AMD Athlon II X2 245 @ 2.9 GHz
    İşletimSistemi: Windows Xp Professional Sp3
    Harddisk: Samsung HD502HJ 500 GB
    Bellek: 2 GB DDR3 RAM
    Ekran Kartı: Geforce 9800 GT 1 GB 256 BİT GDDR3

• Ekran Kartı sürücüsü ile ilgili sorun yaşayacağınızı sanmıyorum. Ubuntu, Linux Mint, Debian gibi dağıtımlarda Nvidia sürücüleri sorunsuz kuruluyor. Windows'ta oynadığınız her oyunu Linux altında oynayamazsınız. Sisteminize PlayonLinux isimli uygulamayı kurarak oynayabileceğiniz bir çok oyun bulunmakda, listesi için aşağıdaki bağlantıyı inceleyiniz.

http://www.playonlinux.com/repository/?cat=1&type=0

İşlemci açısından sıkıntı yaşama olasılığınız ise çok düşük olduğunu söyleyebilirim.
    Ses kartlarının çok büyük bölümü Linux tarafından sorunsuz biçimde tanınıyor.

Önerilebilecek bir çok Linux dağıtımı mevcut, Ubuntu, Mageia, Linux Mint gibi.
    Size Türkçe kullanım Klavuzu da mevcut olan Codec vb. eklentileri içeren Linux mint 13 Mate masaüstünü DVD sürümü kullanmanızı öneririm.

Türkçe kullanım klavuzu için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

http://www.linuxmint.org.tr/linux-mint-13-maya-turkce-kullanici-kilavuzu-yayinlandi/

Linux Mint 13 Maya Masaüstünü aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz.

http://www.linuxmint.org.tr/linux-mint-indirme-adresleri/maya/

• Yardımınız için teşekkürler.
  • Linux kullanmak ustalık gerektiren birsey. Kodlu sistemler çok var. Mesela yükleme sonrası driver tanımadı diyelim onu terminale falan birçok anlayamadığım kod yazarak tanıtmaya çalışıyorsun. Ama ustası olsam linuxtan başkasınıda kullnmam
  • linux ile sisteme daha çok hakim olursun.
    donanım kaynaklarını daha kararlı ve doğru kullanır.
    zevklidir ancak bilgi gerektirir.
    yeni ubuntu sürümlerinin arayüzleri çok güzel. kullanıcı dostu.
    tavsiye ederim
  • Sisteminize Mint öneririm. Türkçe kaynakları ve desteğide bolca mevcuttur.
    Bu arada terminal kullanmaktan korkmayın. Eğer ben ezberlemem derseniz zaten çoğu komutu kopyala yapıştır yapabilirsiniz.
    İşinize yarıyacak bazı komutları da bilseniz iyi olur derim.
    Misal ben Fedora 17 kullanıyorum.
    Paket arattırmak için "sudo yum search <paketadı>" yada paket yüklemek için "sudo yum install <paketadı>"
    Gözünüz korkmasın derim
  • genede nvidia güvenme dicem ama güvenebilirsin linus'un kongrede çıkışmasından sonra stabil çalışan driver destegi veriliyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Linux'tan windowsa geçiş
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: casper53

genede nvidia güvenme dicem ama güvenebilirsin linus'un kongrede çıkışmasından sonra stabil çalışan driver destegi veriliyor.

Yav takılmayın nvida'ya bu kadar... ATI de aynı halt...
    Aslında ben nvida driverları daha stabil bilirdim , ge force 6100 o/b ekran kartı olan laptobumda mint 8'i sıkıntısız 1 sene kadar kullanmıştım. Ana işletim sistemi olarak...

Sonra desktopta HD4670 olan ekran kartına bir çok linux dağıtımını kuramamıştım Mint'te dahil...

Hatta kelebekx3 arkadaş hatırlar , bir iki sorum olmuştu o konuda...

Mint 13 Mate güzel olmuş gnome2 çatallaması ayrıca Mint 13 cinnamonda güzel... Ama ne hikmetse , ubuntu 12.04 kadar stabil olamadı benim pc'de... Zırt pırt ya hata aldım ya da çöktü (64 bit olması ile mi alakalı bilmiyorum)

Şu an ubuntu 12.04 LTS 64 bit kullanıyorum... 3-4 gündür bir iki ufak sistem hatası haricinde (ki onlarda genelde 3. parti yazılımlardan ötürü) sorun yaşamadım ubuntuda...
    Tek sorun şu panelin yeri... Üstte panel kullanmayı bir sevemedim gitti... Alta alamadım bir türlü

Bu arada linus'un nvidia'ya çıkışı optimus özelliği ile alakalı driverlar içindi... nvida'nın normal driverlarında pek sorun yok... Esas Ati'nin driverları sorunlu bence... Catalyst kurun bakalım , sistem Türkçe ise çalışmıyor :) İngilizce diye kandırmanız lazım catalyst'i

• boardcom bir wifi cardın var ise backtrack kur sorunsuz kullanırsın zaten çoğu linux bir birine benzer depian platformu mesela mint backtrack vs vs sadece arayüzleri farklıdır gnome kde xcf vs
  • quote:

Orijinalden alıntı: kelebekx3

Ekran Kartı sürücüsü ile ilgili sorun yaşayacağınızı sanmıyorum. Ubuntu, Linux Mint, Debian gibi dağıtımlarda Nvidia sürücüleri sorunsuz kuruluyor. Windows'ta oynadığınız her oyunu Linux altında oynayamazsınız. Sisteminize PlayonLinux isimli uygulamayı kurarak oynayabileceğiniz bir çok oyun bulunmakda, listesi için aşağıdaki bağlantıyı inceleyiniz.

http://www.playonlinux.com/repository/?cat=1&type=0

İşlemci açısından sıkıntı yaşama olasılığınız ise çok düşük olduğunu söyleyebilirim.
    Ses kartlarının çok büyük bölümü Linux tarafından sorunsuz biçimde tanınıyor.

Önerilebilecek bir çok Linux dağıtımı mevcut, Ubuntu, Mageia, Linux Mint gibi.
    Size Türkçe kullanım Klavuzu da mevcut olan Codec vb. eklentileri içeren Linux mint 13 Mate masaüstünü DVD sürümü kullanmanızı öneririm.

Türkçe kullanım klavuzu için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

http://www.linuxmint.org.tr/linux-mint-13-maya-turkce-kullanici-kilavuzu-yayinlandi/

Linux Mint 13 Maya Masaüstünü aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz.

http://www.linuxmint.org.tr/linux-mint-indirme-adresleri/maya/

Linux mint reklamcısımısın sen abi :D başka bişey kullanmadınmı?

• Linux mint kullanmayı düşünüyorum.Ama borland delphi7 STUDIO kullanabilir miyim? sanırım linux üzerine derlenmemiş.Hata almak istemiyorum.Bir ikincisi Windows 7,Windows Server 2008 R2(Ağ eğitimi için kurdum eğitim bitince kaldıracağım) 3. olarak linux kursam kabaca sistem cortlar mı?

E7300(O/C GUNLUK 3.48 GHZ)
    MSI 9800 GTX+(%17 OVERCLOCK)
    5 GB RAM
    DFI LAMPARTY DK X38 ANAKART
  • quote:

Orijinalden alıntı: kacaksevgilim

Linux mint kullanmayı düşünüyorum.Ama borland delphi7 STUDIO kullanabilir miyim? sanırım linux üzerine derlenmemiş.Hata almak istemiyorum.Bir ikincisi Windows 7,Windows Server 2008 R2(Ağ eğitimi için kurdum eğitim bitince kaldıracağım) 3. olarak linux kursam kabaca sistem cortlar mı?

E7300(O/C GUNLUK 3.48 GHZ)
    MSI 9800 GTX+(%17 OVERCLOCK)
    5 GB RAM
    DFI LAMPARTY DK X38 ANAKART

Linux'da Delphi alternatifi olarak Lazarus'u araştırabilirsiniz.

http://tr.pardus-wiki.org/NASIL:Lazarus_dersleri_-_1
    http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=9693.0
    http://www.elektronist.com/linux/programlama/lazarus/lazarus.html

• Cevap için teşekkür ederim.Eğitim CD'leri DELPHI üzerinden anlatım veriyor ve win altında çalışıyor.Lazarus kullanım açısından DELPHI 7'ye yakın sorun olmaz.Güvenli ve sistem kullanımı küçük ama dünya üzerinde %0.70 kullanım oranına sahip Linux'ta haliyle destek çok az

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kacaksevgilim -- 8 Ekim 2012; 10:44:16 >
  • Merhabalar, Linux kullanıcısı olmak istiyorum ama kafam karışıtı, Linux adı altında birçok seçenek var hangisini seçmem gerektiğine karar veremiyorum. Daha önce denediğimde sürücülerde sorun çıktı ve tekrar format atıp Win7 kurdum. Kullandığım başlangıç seviyesinde 4gb ram onboard ekran kartı olan biraz dandik bir makina, oyun oynamıyorum, film seyretme, torrent ve office kullanımı ağırlıklı . Kurmam gereken Linux versiyonu önerinizi ve Kurulum önerilerinizi alabilir(direk hdd, usb den yada vitural box ile)
  • quote:

Orijinalden alıntı: OnlyOffTopic

Merhabalar, Linux kullanıcısı olmak istiyorum ama kafam karışıtı, Linux adı altında birçok seçenek var hangisini seçmem gerektiğine karar veremiyorum. Daha önce denediğimde sürücülerde sorun çıktı ve tekrar format atıp Win7 kurdum. Kullandığım başlangıç seviyesinde 4gb ram onboard ekran kartı olan biraz dandik bir makina, oyun oynamıyorum, film seyretme, torrent ve office kullanımı ağırlıklı . Kurmam gereken Linux versiyonu önerinizi ve Kurulum önerilerinizi alabilir(direk hdd, usb den yada vitural box ile)

Ubuntu 12.10'u bekle 18'inde çıkacak büyük ihtimalle ve eğer kurulumda sorun yaşıyorsan Ubuntu'yu tıpkı Windows'taki bir program gibi kurabilirsin ilk başta alışmak için(sanal makine değil Wubi).Performansta belki düşüklük yaşanabilir ama alışana kadar iyidir.Ve burdan değil Ubuntu Türkiye topluluğundan destek al kurulumda nerede sorun yaşıyorsan anlat mesajlarında...

• Görüyorumki bir çok işi kulaktan dolma çok daha fazla bilgiye sahip olmadan linux hakkında birşeyler yazmış..Evet bir çok ekskliği var..
    Ama sıradan ve orta kullanıcılar için hiç bir ekikliği yoktur linux un..

Hemen hemen driver sorunu yoktur..Sadece ATI ekran kartı olanlar sıkıntı yaşıyorlar biraz benim gibi..
    Çünki ATI kaynak kodları kendi vermediği gibi kendiside birşeyler yapmıyor fazlaca..Sadece linuxda açılabilsin yeter çabasındalar..
    Nvidia ile gayet başarıldır linux.Oyun işi tabiki unutun..Bu değişmez gerçek..Oyun üreticilerinin organik bağı vardır windowsla..
    yakın gelecekte bile uzak ihtimal oyun işi linuxda..
    Ben tek harddiskte 4 işletim sistemi ile kullanıyorum pc yi..
    w7 vista Pardus ve ubuntu tabanlı Zorin OS kullanıyorum..

Ki Zorin OS u windowsdan linux a geçecekler için şiddetle tavsiye ediyorum..
    Çünki xp w7 ubuntu mc os arayüzleri ile geliyor.Dilediğinizi sadece otorum kapatıp açarak seçebilirsiniz.
    Mimari linuxdur ama arayüz olarak dilediğiniz seçebilirsini.Bu arada linuxuda iyice kavramış olursunuz..

Linuxda pc nizi kişiselleştirmenin sınırsızlığı yaşarsınız sorınsızca...
    Biraz kullanmaya başlayınca bir usb belleğe kurup istediğiniz bilgisayarda kendi verilerinizle oturum açma zevkini yaşarsınız..
    dilersenizde çalışan USB yi o pc ye kurarsınız..
    Tek linux kurmayın hiç birşey bilmiyorsanız hakkında..
    Harddiskte bir bölüm açın ve oraya kurup başlangıçda dlediğiniz işletim sistemini seçerek kullanın..

Heleki eski donanımlara sahip olanlar linuxu kullansınlar..
    1gb ramle 64 bit işletim sistemi çalıştırabilsinler rahatlıkla..

• quote:

Orijinalden alıntı: aklınyolubir

Görüyorumki bir çok işi kulaktan dolma çok daha fazla bilgiye sahip olmadan linux hakkında birşeyler yazmış..Evet bir çok ekskliği var..
    Ama sıradan ve orta kullanıcılar için hiç bir ekikliği yoktur linux un..

Hemen hemen driver sorunu yoktur..Sadece ATI ekran kartı olanlar sıkıntı yaşıyorlar biraz benim gibi..
    Çünki ATI kaynak kodları kendi vermediği gibi kendiside birşeyler yapmıyor fazlaca..Sadece linuxda açılabilsin yeter çabasındalar..
    Nvidia ile gayet başarıldır linux.Oyun işi tabiki unutun..Bu değişmez gerçek..Oyun üreticilerinin organik bağı vardır windowsla..
    yakın gelecekte bile uzak ihtimal oyun işi linuxda..
    Ben tek harddiskte 4 işletim sistemi ile kullanıyorum pc yi..
    w7 vista Pardus ve ubuntu tabanlı Zorin OS kullanıyorum..

Ki Zorin OS u windowsdan linux a geçecekler için şiddetle tavsiye ediyorum..
    Çünki xp w7 ubuntu mc os arayüzleri ile geliyor.Dilediğinizi sadece otorum kapatıp açarak seçebilirsiniz.
    Mimari linuxdur ama arayüz olarak dilediğiniz seçebilirsini.Bu arada linuxuda iyice kavramış olursunuz..

Linuxda pc nizi kişiselleştirmenin sınırsızlığı yaşarsınız sorınsızca...
    Biraz kullanmaya başlayınca bir usb belleğe kurup istediğiniz bilgisayarda kendi verilerinizle oturum açma zevkini yaşarsınız..
    dilersenizde çalışan USB yi o pc ye kurarsınız..
    Tek linux kurmayın hiç birşey bilmiyorsanız hakkında..
    Harddiskte bir bölüm açın ve oraya kurup başlangıçda dlediğiniz işletim sistemini seçerek kullanın..

Heleki eski donanımlara sahip olanlar linuxu kullansınlar..
    1gb ramle 64 bit işletim sistemi çalıştırabilsinler rahatlıkla..

Hayret doğrusu ATI/AMD bu şekilde davranması üzücü.Aynı zamanda hibrit kartlarda da büyük sorun.Sizin söylediğiniz gibi en büyük sıkıntı ekran kartlarında yaşanıyor.Birde küçükde olsa bazı modemlerle anlaşamıyor linux.Mesela Airties rt206v4 modeme bağlanamıyordu,bağlananda internete çıkamıyordu.Destek diyorsunuz ama %0,7 kullanım oranına sahip bir işletim sistemini son kullanıcıya kullandırmakta zor ikna edersiniz.Sadece meraklılar indirip kurar hdd bir köşesine kim bilir bir daha ne zaman açar kim bilir.Ama linux camiası çok büyük saygı duymak gerekli.Hiç bir gelirleri olmadan orjinal fikirlerle işletim sistemi yapıyorlar windowsta paso araklıyor.Ticari yapıya geçmesi gerekli linux sürümlerinin.Yine açık kaynak olsun ama ticari yapıda olmadıgı sürece yerinde kalır.Zaten dünya os kullanım rakamlarıda bunu söylüyor

• quote:

Hayret doğrusu ATI/AMD bu şekilde davranması üzücü.Aynı zamanda hibrit kartlarda da büyük sorun.Sizin söylediğiniz gibi en büyük sıkıntı ekran kartlarında yaşanıyor.Birde küçükde olsa bazı modemlerle anlaşamıyor linux.Mesela Airties rt206v4 modeme bağlanamıyordu,bağlananda internete çıkamıyordu.Destek diyorsunuz ama %0,7 kullanım oranına sahip bir işletim sistemini son kullanıcıya kullandırmakta zor ikna edersiniz.Sadece meraklılar indirip kurar hdd bir köşesine kim bilir bir daha ne zaman açar kim bilir.Ama linux camiası çok büyük saygı duymak gerekli.Hiç bir gelirleri olmadan orjinal fikirlerle işletim sistemi yapıyorlar windowsta paso araklıyor.Ticari yapıya geçmesi gerekli linux sürümlerinin.Yine açık kaynak olsun ama ticari yapıda olmadıgı sürece yerinde kalır.Zaten dünya os kullanım rakamlarıda bunu söylüyor

Ben %0.7 oranına katılmıyorum pekde..Daha yukarılardadır bu oran...Bizim ülkemiz için olabilir belki ama dünya genelinde olacağını sanmam..
    Olaya ticari yaklaşımla çözüm bulunabilir diyorsunuz..Bu ümkün değil bence...
    Çünki pc sektörü ve yan ürünlerini hesaba katarsanız oturmuş sistem bazında microsoftun tartışmasız krallığını hesaba katarsak
    bu firmalar microsoft ne derse yapmak zorundalar..
    Şimdi bir oyun yaptınız ve Microsoft bundan hoşlanmadı diyelim..Bir yazılımla oyunu oynamayı yada donanımınızın kullanılmasını işe yaramaz hale getirdi.
    Bunu hangi firma göze alabilir?

Bu ülkede kaçak Microsoft ürününden haberiniz varmı?bence yasal olarak sayı çok fazla..
    Neden Microsoft kaçak kullananlara karşı yasal yollara başvurmuyor?
    IP numarasından istediğini bulur mahkemeye çıkarır hapse attırır sattığından fazla para kazanır tazminattan..
    Neden yapmıyor sizce? :)
    O zaman insanlar korkudan Linux a yönelirler...Kullanıldıkça dahada büyür o zaman..
    Büyüdükçe seçenekler dahada artar..Geliştiriciler daha fazla şeyler sunar..
    kimse %2-3 için donanım uyumluluğu için çaba göstermez ama % yükselince gözardı edemez..

• http://www.youtube.com/watch?v=MyG1cIe1pks

Benim 1 sene önce kurduğum Zorin OS 5 işletim sistemi..O zamanlar biraz daha acemiydim..
    Kendimce ekran videosu çıkarıp yotube a yüklemiştim..

FX5200 ekran kartı şu anda kullandığım am6-3650 den daha verimliydi :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: aklınyolubir

quote:

Ben %0.7 oranına katılmıyorum pekde..Daha yukarılardadır bu oran...Bizim ülkemiz için olabilir belki ama dünya genelinde olacağını sanmam..
    Olaya ticari yaklaşımla çözüm bulunabilir diyorsunuz..Bu ümkün değil bence...
    Çünki pc sektörü ve yan ürünlerini hesaba katarsanız oturmuş sistem bazında microsoftun tartışmasız krallığını hesaba katarsak
    bu firmalar microsoft ne derse yapmak zorundalar..
    Şimdi bir oyun yaptınız ve Microsoft bundan hoşlanmadı diyelim..Bir yazılımla oyunu oynamayı yada donanımınızın kullanılmasını işe yaramaz hale getirdi.
    Bunu hangi firma göze alabilir?

Bu ülkede kaçak Microsoft ürününden haberiniz varmı?bence yasal olarak sayı çok fazla..
    Neden Microsoft kaçak kullananlara karşı yasal yollara başvurmuyor?
    IP numarasından istediğini bulur mahkemeye çıkarır hapse attırır sattığından fazla para kazanır tazminattan..
    Neden yapmıyor sizce? :)
    O zaman insanlar korkudan Linux a yönelirler...Kullanıldıkça dahada büyür o zaman..
    Büyüdükçe seçenekler dahada artar..Geliştiriciler daha fazla şeyler sunar..
    kimse %2-3 için donanım uyumluluğu için çaba göstermez ama % yükselince gözardı edemez..

bu söylediğinizden tabiki haberim var.Birazcık mantık yüürütebilen herkezin zaten microsoftun böyle bir strateji yürüttüğünü tahmin edebiliyor.Net applications verilerine göre hatta 4 eylül tarihli veride linux artık"other" diye geçiyorki buda %0.7 nnde altında oldugunu gösteriyor
    kaynak
    http://www.teknoblog.com/yazilim/os-xin-pazar-payi-windows-vistayi-geride-birakti.html

Linux bana göre kesinlikle ticari sürüme geçmeli.Bundan kastım mesele ubuntu topluluk daha fazla anlaşma yapmalı birçok marka ubuntu ön yüklemeli bilgisayarlar piyasaya sürmeli.İnsanlar daha ucuz oldugunu görünce ona yönelecektir.Ücretli uygulamalar çıkmalı ve en önemliside"Linux market olmalı" belli başlı derlemelerde ortak çalışmalı..Eğer siz bunu yapmazsanız dağıtımlar arası savaş çıakrtırsanız o zaman yerinde sayar.Bakınız pardus kendi içinde bölünmesi gibi iki farklı pardus sürümünün çıkacak olması ..
    Linux mobil platformda android ile yakaladığı başarı çok değerli ve önemli.Açık kaynak kazandıgı en önemli zafer(her ne kadar artık android açık kaynak olmaktan uzaklaşsada)

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.