Şimdi Ara

Windows'tan Linux Mint'e geçmek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
1.345
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Yıllardır windows kullanıyorum. Trojanlardan virüslerden iyice sıkıldım, windows programlama için kendi çabalarımla vb.net öğrendim, windows ile içli dışlı oldum a'dan z'ye. Masaüstü bilgisayarımda windows kullanmaya devam edeceğim ama 7 senelik Crea marka laptopuma linux mint kurmayı düşünüyorum. Açıkçası daha önce pardus ve backtrack kurmuştum, ama en fazla 5 gün kullanabildim(dayanabildim). Terminal hakkında en ufak bilgim yok. Donanım bilgim iyi. Ama elim yatkındır çabuk öğrenirim. Arkadaşlar sizce Intel Pentium Dual-Core T4200 işlemcili, ATI 3450 Mobile grafik kartlı, 2GB ramli bir laptopta mint'e geçmeli miyim? ATI driver kurma videosunu izledim, gözümü korkuttu. Ama mint'in kullanım videosunu izlemiştim,kullanıcı dostu paket bir işletim sistemi olduğu için ilgimi çekiyor. Windows ile daha fazla uğraşmak istemiyorum. Hangi dağıtımın hangi sürümüne geçmeliyim? Tavsiyeleriniz nelerdir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi myalperen -- 6 Ocak 2015; 1:27:52 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Desteklenen kartlar için ATI sürücüsü Linux Mint'in Sürücü Yöneticisi yardımıyla kurulabiliyor. Ama ATI HD 2x00 - HD4x00 arasındaki GPU serileri için sürücü desteğini kesti. Bu ne demek, güncel Linux dağıtımlarına bu kartlar için kapalı kaynak (ATI'nin hazırladığı) ekran kartı sürücüsünü kuramıyorsunuz. Ama bu sistemi sürücüsüz kullandığınız manasına gelmiyor. Linux tarafında alternatif olarak açık kaynak sürücüler mevcut. Bunlar doğal olarak kapalı kaynak sürücüler kadar performanslı olmasa da genel kullanım için iyi bir sonuç ortaya koyabiliyorlar. Eğer oyun oynamıyorsanız açık kaynak sürücler sizin için yeterli olacaktır.

ATI ekran kartı ve açık kaynak sürücüler fan ve ısınma sorunlarına sebep olabiliyorlar. Bu durumda dinamik güç yönetimini etkinleştirmek için kurulum sonrasında aşağıdaki bağlantıda anlatılanları yapmalısınız.

http://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=21.0

Rastlayabileceğiniz bir diğer genel sorun olan (vsync kaynaklı) video yırtılmalarını çözmek için aşağıdaki bağlantıda anlatılanları uygulayın. Bunları yaptıktan sonra genel kullanım için fazlaca bir şey yapmanıza gerek kalmaz.

http://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=250.0

Sistem özelliklerinize göre, Linux Mint 17.1 Cinnamon sürümü kurabilirsiniz. Başlangıç için 64 bit sürümü tercih etmeyin.

http://www.linuxmint.com/edition.php?id=171

Kurulum rehberi

http://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=4.0

• quote:

Orijinalden alıntı: kelebekx3

Desteklenen kartlar için ATI sürücüsü Linux Mint'in Sürücü Yöneticisi yardımıyla kurulabiliyor. Ama ATI HD 2x00 - HD4x00 arasındaki GPU serileri için sürücü desteğini kesti. Bu ne demek, güncel Linux dağıtımlarına bu kartlar için kapalı kaynak (ATI'nin hazırladığı) ekran kartı sürücüsünü kuramıyorsunuz. Ama bu sistemi sürücüsüz kullandığınız manasına gelmiyor. Linux tarafında alternatif olarak açık kaynak sürücüler mevcut. Bunlar doğal olarak kapalı kaynak sürücüler kadar performanslı olmasa da genel kullanım için iyi bir sonuç ortaya koyabiliyorlar. Eğer oyun oynamıyorsanız açık kaynak sürücler sizin için yeterli olacaktır.

ATI ekran kartı ve açık kaynak sürücüler fan ve ısınma sorunlarına sebep olabiliyorlar. Bu durumda dinamik güç yönetimini etkinleştirmek için kurulum sonrasında aşağıdaki bağlantıda anlatılanları yapmalısınız.

http://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=21.0

Rastlayabileceğiniz bir diğer genel sorun olan (vsync kaynaklı) video yırtılmalarını çözmek için aşağıdaki bağlantıda anlatılanları uygulayın. Bunları yaptıktan sonra genel kullanım için fazlaca bir şey yapmanıza gerek kalmaz.

http://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=250.0

Sistem özelliklerinize göre, Linux Mint 17.1 Cinnamon sürümü kurabilirsiniz. Başlangıç için 64 bit sürümü tercih etmeyin.

http://www.linuxmint.com/edition.php?id=171

Kurulum rehberi

http://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=4.0

Çok teşekkür ederim hocam

• Araştırdım ama bulamadım open source driverleri nereden edinebilirim?

• Herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok. Açık kaynak sürücüler kurulum sırasında otomatik olarak etkinleşir.
  • quote:

Herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok. Açık kaynak sürücüler kurulum sırasında otomatik olarak etkinleşir.

Edit: Grafik kartı sürücüm çalışıyor galiba:

Şimdilik tek problem kavye'de kar işareti mail işareti vs. çalışmıyor.

Hocam linux mint cinnamon 17.1 32bit dualboot olarak kurdum. Şuan oradan yazıyorum.
    http://askubuntu.com/questions/203232/radeon-hd-2000-3000-4000-on-ubuntu-12-04-2-and-higher-fglrx-legacy-unsuppor
    Bu sayfadaki komutlardan grafik kartı sürücüsünü kurmak istedim.

apt-get install fglrx komutunu girdiğimde:
    E: Kilit dosyası /var/lib/dpkg/lock açılamadı - open (13: Erişim engellendi)
    E: Yönetim dizini (/var/lib/dpkg/) kilitlenemiyor, root kullanıcısı mısınız?

diyor. ne yapabilirim? sonraki komutu girdim.

wgethttp://www2.ati.com/drivers/legacy/amd-driver-installer-12.6-legacy-x86.x86_64.zip
    komutunu girdim dosya indi ama
    unzip amd-driver-installer-* diyerek çıkartmaya çalıştığım zaman hata alıyorum.

Aldığım hata:
    Archive: amd-driver-installer-12.6-legacy-x86.x86_64.zip
    End-of-central-directory signature not found. Either this file is not
    a zipfile, or it constitutes one disk of a multi-part archive. In the
    latter case the central directory and zipfile comment will be found on
    the last disk(s) of this archive.
    unzip: cannot find zipfile directory in one of amd-driver-installer-12.6-legacy-x86.x86_64.zip or
    amd-driver-installer-12.6-legacy-x86.x86_64.zip.zip, and cannot find amd-driver-installer-12.6-legacy-x86.x86_64.zip.ZIP, period.

Edit: Bu sefer çıkarttım ama son komutu girdiğimde hata verdi bi paket yok sanırım. Tüm terminali kopyaladım:

alperen@crea ~ $ unzip amd-driver-installer-*
    Archive: amd-driver-installer-12.6-legacy-x86.x86_64.zip
    inflating: amd-driver-installer-12.6-legacy-x86.x86_64.run
    alperen@crea ~ $ sudo sh ./amd-driver-installer-*.run --buildpkg Ubuntu/quantal
    [sudo] password for alperen:
    Created directory fglrx-install.wv0ziZ
    Verifying archive integrity... All good.
    Uncompressing AMD Catalyst(TM) Proprietary Driver-8.97.100.3....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
    =====================================================================
    AMD Catalyst(TM) Proprietary Driver Installer/Packager
    =====================================================================
    Generating package: Ubuntu/quantal
    Error: Distro Version entered incorrectly or not supported, use --listpkg to identify valid distro versions
    Error: Distro Version entered incorrectly or not supported, use --listpkg to identify valid distro versions
    Removing temporary directory: fglrx-install.wv0ziZ
    alperen@crea ~ $ sudo dpkg -i fglrx*.deb son komut bu
    dpkg: error processing archive fglrx*.deb (--install):
    pakete erişilemedi: Böyle bir dosya ya da dizin yok
    İşlem sırasında hatalar bulundu:
    fglrx*.deb

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi myalperen -- 6 Ocak 2015; 16:16:05 >

• Fglrx-legacy sürücüsü Linux Mint 13'e kurulabilir sadece. Dediğim gibi güncel sürümlere kurulmuyor. Kurmaya çalışırsanız X sunucusu ile ilgili sorunlar yaşarsınız ve sisteminiz başlamaz.

İlk aldığınız hata komutun başına geçici yönetici hakları almak için kullanılan sudo komutu eklememnizden kaynaklanıyor. İyi ki eklememişsiniz, hatalı bir işlem yapacakdınız.
    Basit oyunları oynamak için açık kaynak sürücüsü yeterli olacaktır.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Windows vs ubuntu
    4 yıl önce açıldı
    Linux'tan windowsa geçiş
    4 yıl önce açıldı
    Ubuntu PC'ye Windows Kurulumu
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Fglrx-legacy sürücüsü Linux Mint 13'e kurulabilir sadece. Dediğim gibi güncel sürümlere kurulmuyor. Kurmaya çalışırsanız X sunucusu ile ilgili sorunlar yaşarsınız ve sisteminiz başlamaz.

İlk aldığınız hata komutun başına geçici yönetici hakları almak için kullanılan sudo komutu eklememnizden kaynaklanıyor. İyi ki eklememişsiniz, hatalı bir işlem yapacakdınız.
    Basit oyunları oynamak için açık kaynak sürücüsü yeterli olacaktır.

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Şimdilik tek problem klavye problemi, onu da çözdüm mü tamamdır. @, # gibi işaretler klavyede windows'taki yapılmıyor. Bunun çözümü var mıdır hocam? İngilizce klavye denedim ayarlardan o da aynı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi myalperen -- 6 Ocak 2015; 19:28:09 >

• Aşağıdaki komutları uçbirimde çalıştırıp çıktılarını paylaşınız.

inxi -Fx 
    xinput --list
  • quote:

Aşağıdaki komutları uçbirimde çalıştırıp çıktılarını paylaşınız.

inxi -Fx 
    xinput --list

alperen@crea ~ $ inxi -Fx 
    System: Host: crea Kernel: 3.13.0-37-generic i686 (32 bit, gcc: 4.8.2) Desktop: Gnome Distro: Linux Mint 17.1 Rebecca
    Machine: System: CREA A.S. (portable) product: NU5
    Mobo: CREA A.S. model: NU5 Bios: ODM version: 1.07C date: 12/30/2008
    CPU: Dual core Pentium CPU T4200 (-MCP-) cache: 1024 KB flags: (lm nx sse sse2 sse3 ssse3) bmips: 8000.58
    Clock Speeds: 1: 1200.00 MHz 2: 1200.00 MHz
    Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD 3450/3470] bus-ID: 01:00.0
    X.Org: 1.15.1 drivers: ati,radeon (unloaded: fbdev,vesa) Resolution: 1280x800@60.0hz
    GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD RV620 GLX Version: 3.0 Mesa 10.1.3 Direct Rendering: Yes
    Audio: Card-1: Silicon Integrated Systems [SiS] Azalia Audio Controller driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:0f.0
    Card-2: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] RV620 HDMI Audio [Radeon HD 3400 Series] driver: snd_hda_intel bus-ID: 01:00.1
    Sound: Advanced Linux Sound Architecture ver: k3.13.0-37-generic
    Network: Card-1: Silicon Integrated Systems [SiS] 191 Gigabit Ethernet Adapter
    driver: sis190 ver: 1.4 port: 1000 bus-ID: 00:04.0
    IF: eth0 state: down mac: mac adresini sildim
    Card-2: Realtek RTL8187B Wireless 802.11g 54Mbps Network Adapter usb-ID: 0bda:8189
    IF: N/A state: N/A mac: N/A
    Drives: HDD Total Size: 250.1GB (2.1% used) 1: id: /dev/sda model: ST9250827AS size: 250.1GB
    Partition: ID: / size: 85G used: 4.9G (7%) fs: ext4 ID: swap-1 size: 2.14GB used: 0.00GB (0%) fs: swap
    RAID: No RAID devices detected - /proc/mdstat and md_mod kernel raid module present
    Sensors: System Temperatures: cpu: 46.0C mobo: N/A gpu: 57.0
    Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
    Info: Processes: 143 Uptime: 1 min Memory: 229.6/2013.5MB Runlevel: 2 Gcc sys: 4.8.2 Client: Shell inxi: 1.8.4
    alperen@crea ~ $ xinput --list
    ⎡ Virtual core pointer id=2 [master pointer (3)]
    ⎜ ↳ Virtual core XTEST pointer id=4 [slave pointer (2)]
    ⎜ ↳ SynPS/2 Synaptics TouchPad id=11 [slave pointer (2)]
    ⎜ ↳ Logitech Gaming Mouse G300 id=12 [slave pointer (2)]
    ⎣ Virtual core keyboard id=3 [master keyboard (2)]
    ↳ Virtual core XTEST keyboard id=5 [slave keyboard (3)]
    ↳ Power Button id=6 [slave keyboard (3)]
    ↳ Video Bus id=7 [slave keyboard (3)]
    ↳ Power Button id=8 [slave keyboard (3)]
    ↳ Sleep Button id=9 [slave keyboard (3)]
    ↳ AT Translated Set 2 keyboard id=10 [slave keyboard (3)]
    ↳ Logitech Gaming Mouse G300 id=13 [slave keyboard (3)]

• Menü => Sistem Ayarları => Klavye => Kalvye Düzenleri sekmesine gelip + tuşu ile farklı klavye düzenleri eklemeyi deneyebilirsiniz.
    Arama satırına Türkçe yazarsanız deneyebileceğiniz alternatif düzenlere kolayca ulaşabilirsiniz.

• quote:

Menü => Sistem Ayarları => Klavye => Kalvye Düzenleri sekmesine gelip + tuşu ile farklı klavye düzenleri eklemeyi deneyebilirsiniz.
    Arama satırına Türkçe yazarsanız deneyebileceğiniz alternatif düzenlere kolayca ulaşabilirsiniz.

Hocam daha önce de denemiştim şimdi tekrar denedim. Öyle de olmuyor maalesef, farklı klavye düzenleriyle de denedim farklı dillerle de. ctrl+c ve v komutu da çalışıyor. Ama bu # işaretini basmıyor. Shift tuşu sorunsuz çalışıyor tüm klavye düzenlerinde mesela. Sanırım "Seçenekler" butonundan yapılacaklarla ilgili... Sizde de aynı sorun oldu mu?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi myalperen -- 6 Ocak 2015; 21:36:54 >

• Windows'da bu işaretler için hangi tuş kombinasyonlarını kullanıyorsunuz?
  • quote:

Windows'da bu işaretler için hangi tuş kombinasyonlarını kullanıyorsunuz?

"#" için Ctrl+Alt+3
    "@" için Ctrl+Alt+q

Şimdilik kopyala yapıştırla idare ediyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi myalperen -- 6 Ocak 2015; 22:31:00 >
  • @ için AltGr+Q
    # için AltGr+3

tuş kombinasyonlarını deneyebilirsiniz.
  • quote:

@ için AltGr+Q
    # için AltGr+3

tuş kombinasyonlarını deneyebilirsiniz.

Çalışıyor hocam çok teşekkür ederim
  • bende sağ taraftaki numara tuşları çalışmıyor num lockla kapanıp aktif olan bölüm

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aşağıdaki bağlantıda ebnzer bir sorun çözülmüş, yardımcı olabilir.

http://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=2323.msg14771#msg14771
  • kelebekx3 kullanıcısına yanıt
    çok teşekkür ederim dostum eve gider gitmez deneyeceğim
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.