Şimdi Ara

Windows'tan Mac'e Geçiş

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
2
Favori
4.438
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • merhaba, kendimi bildim bileli windows kullanıyorum. reklam sektöründe çalışıyorum, etrafımdaki hemen herkes mac'e geçmiş durumda fakat ben direniyordum. nihayet 3-4 yıldır kullandığım hantal 15 inç laptopumu değiştirme vaktim geldi. 13 inch mac air ve macbook pro da alternatiflerim arasında ilk sıradalar. fakat bazı tereddütlerim var:

1-en az 7-8 tane 1tb'lık harddiskten oluşan büyük bir film arşivim var, bunları mac'e taktığımda görmeyecek mi? veya içine dosya atamayacak mıyım? format atmadan bu sorunu çözmenin yolu var mıdır? bu mac/pc harddisk uyumsuzluğu can sıkıcı.

2-az da olsa cdrom ihtiyacı hissedebilirim, böyle bir imkan var mıdır?

3-alacağım yeni laptop'ta aradığım özellikler ince, hafif, şık olması ve şarjsız 6-8 saat (tabi senelerce) beni götürebilmesi. şu ana kadar bulduğum pc alternatifleri "lenovo yoga pro 3" ve "dell xps 13". bilgisayarda kullanacağım en fazla adobe premiere'dir veya ms office programlarıdır, oynayacağım oyun da en fazla football manager'dır :) 13 inch, 256 gb ssd'li bir mac işimi görür mü? ve o klasik soru: macbook pro retina mı air mı :) bana en uygun mac özellikleri nedir? 5000 civarına çıkabilirim, ama 6-7 ler zor görünüyor.

4-sanki mac'e bir güncelleme geldiğinde veya bir şey olduğunda sorun çözmek windows'a göre çok daha zor gibi geliyor hep. nedendir bilmiyorum..

5-hardcore windowscu olup mac'e geçen birileri varsa allah aşkına beni bir ikna edin :)

şimdilik aklıma gelenler bunlar.. 4000-5000 para verip lenovo veya dell almaktansa, mac almak daha cezbedici gelmeye başladı fakat windows'u bırakmak da sevgiliden ayrılmak gibi. cevaplarınız aydınlatıcı olacaktır, şimdiden teşekkürler.

• sorularını tek tek cevaplayamayacağım ama hepsinin olabilitesi var merak etme, ama şunu söyliyim kullanım amaclarından yola çıkarsak MAC tam sana göre, 13" Pro ve 15" Pro alırsan asla pişman olmazsın. Alışma sürecin ise max 2-3 gün.
  • Yıllarca windows kullandık ,her kullanıcı gibi diyebilirim, aynı arşivler vs lerden bende geçtim, artık yapmıyorum , ne dizi arşivi tutardım peeh neyse;

*HDD ni görmeyebilir, en kötü başka HDD ye aktarır formatlarsın, Exfat ise zaten sıkıntı yok demektir, her zaman exfat yapıyorum ben hem windows,hem mac uyumlu olduğundan.
    *CD rom ihtiyacı kişiden kişiye değişiyor, harici olarak satılıyor illa lazımsa çözülür çantada durur. Ben 6 yıldır evdeki PC mde DVD siz kullanıyordum, mac e geçmeden bile.
    *Güncelleme geldiğinde mac den kolayı yok, "bu bir rüya olmalı" dedirtir windows ile kıyaslamak gerekirse o kadar diyeyim.
    *Windows zorunluluğun yok programların açısından, yoksa windows pc ye 5k vermek ciddi zarar demek 2 sene içinde. Mac de biliyoruz ki daha kıymetli 2. el değeri.
    * Office İngilizce !! belirteyim dedim.
    *Aradığın laptop ise Macbook/Macbook Air/Macbook Pro Retina arasından Air veya Pro görünüyor. Pro da alınabilir kasa ve taşınabilirilik anlamında çok az fark kaldı artık. Retina avantajında olur.Dağa çok bağlantı noktası da var işinize yararsa eğer. Ayrıca 8gb ram standart.Yani ev-ofis masaüstü kullanıyorsan Pro retina derim. Tablet edasıyla çok yerde yanımda taşımaya çalışırım dersen Air 1 tık önde gibi.
    Ama 8gb ram öneririm.

Gelelim esas konuya Mac pc ye alışma süreci, bi kere trackpad e alışmak 1 hafta sonra şov yapıyorsun resmen, windows tan geçince öyle hissediyor insan, yıllardır ne kadar rahatlarmış meğersem, bir daha da başka bir windows pc nin trackpad ine dokunmak istemezsin, hassasiyetten uzak , işlevsellik özürlü gibi kalıyor çünkü ve küçük kalıyor. windows taki CTRL-C /CTRL V tarzı kolaylıklar aynen devam ediyor, Command C / Command V gibi, ayrıca bir sürü aşırı kolaylık var, spotlight gerçekten çok çok iyi, Command + Space ile hızlı arama ekranında , yani windows a göre çok daha pratik bir çok alanda, illaki eksiklikleri vardır ama profesyonel kullanıcılar daha çok farkeder bunları, gündelik işlerde bariz üstün kolay ve estetik. Uygulama marketi diye miss gibi bi kendine has alanı var, yok program sildin, arkasında 2 tane klasör bıraktı falan yok, iphone gibi sildin mi siliyorsun.

Aklıma gelenler bunlar şimdilik.

www.sihirlielma.com , yeni geçenlere önerim bende hep bakarım hep bulurum sorunumu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Harpooner -- 10 Nisan 2015; 17:22:10 >

• locooo L kullanıcısına yanıt
    O zaman başlayalım.

95 ten beri Winodows kullanan biri olarak gözüm kapalı geçtim tabiki de araştırmamı iyi yaparak.

HDD konusunda bir sıkıntın olmasın NTFS formatı olan diskleri okuyup kullanabiliyorsunuz fakat içerisine dosya kopyalanmıyor.

Updateler Mac app store üzerinden geliyor. Güncelle diyorsun hatta restart olduktan sonra açık olan pencereler bile açık olarak geliyor.

Dosya sistemi karışık değil özellikle Windows gibi değil. Finder ile en dipteki dosyaya kadar ulaşılıyor. Yedekleme de TimE machine ile yapılıyor en fazla iki tık ile.

Denetim Masası desen yani sistem tercihleri macosx için. O kadar basit ki anlatamam hersey elinin altında ve cok güzel bir Türkçeyle açıklanmış.

CD ROM konusunda da alacağın bilgisayar retina olacak ise cd rom yok bende de yok fakat hiç ihtiyaç duymadım. Gerek olur dersen harici okuyucu alırsın.

Benim eski bilgisayarım msi ge 60 dı. Yaklaşık 4 kilo taşıyordum şimdi 1.5 kg taşıyorum ve belim ile sırtım ağrımıyor.

Harici disk varsa 256 SSD çok rahat götürür. Mac içerisinde Windows da kullanmama rağmen hala 190 gb bos alanım var ve harici disk kullanmıyorum.

Kullandığın uygulamalar mac üzerinde çok daha güzel çalışacak retina ekrana hayran kalacaksın.

Office for mac alabilirsin veya iwork yani apple in ofis uygulamalarını kullanabilirsin ki bu apple ürünleri Microsoft Ofis dosyalarını açabiliyor ve o şekilde kaydedebiliyor.

Adobe için de creative cloud alırsın veya başka yollardan elde edersin.

Kısaca pişman olmazsın ben visual studio toad mysql ve bir çok uygulama geliştirme aracı kullanıyordum Windows üzerinde ona rağmen mac e geçtim ve aynı uygulamaları hala kullanıyorum.

Ben mid 2014 retina MacBook Pro aldım 8 gb ram ve i5 versiyonu 256 gb SSD ile çok memnunum. Son olarak 13 inç hiç gözü rahatsız etmiyor bir de harici ekran varsa daha da güzel Oluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ElwinVanDyke -- 10 Nisan 2015; 19:13:59 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• bende apple geçmeye son aşamasında birey olarak ek olarak şunu söyleyeyim.. NTFS HDDleri tuxera denilen program ile okuyup yazabiliyorsun.. hatta bugün farkettim toshiba hdd içinde mac driver dosyasını tıkladım.. içinde tuxera programı çıktı.. HDD içinde vardır o program baya işe yarıyormus
  • quote:

Orijinalden alıntı: L[A]hor

O zaman başlayalım.

95 ten beri Winodows kullanan biri olarak gözüm kapalı geçtim tabiki de araştırmamı iyi yaparak.

HDD konusunda bir sıkıntın olmasın NTFS formatı olan diskleri okuyup kullanabiliyorsunuz fakat içerisine dosya kopyalanmıyor.

Updateler Mac app store üzerinden geliyor. Güncelle diyorsun hatta restart olduktan sonra açık olan pencereler bile açık olarak geliyor.

Dosya sistemi karışık değil özellikle Windows gibi değil. Finder ile en dipteki dosyaya kadar ulaşılıyor. Yedekleme de TimE machine ile yapılıyor en fazla iki tık ile.

Denetim Masası desen yani sistem tercihleri macosx için. O kadar basit ki anlatamam hersey elinin altında ve cok güzel bir Türkçeyle açıklanmış.

CD ROM konusunda da alacağın bilgisayar retina olacak ise cd rom yok bende de yok fakat hiç ihtiyaç duymadım. Gerek olur dersen harici okuyucu alırsın.

Benim eski bilgisayarım msi ge 60 dı. Yaklaşık 4 kilo taşıyordum şimdi 1.5 kg taşıyorum ve belim ile sırtım ağrımıyor.

Harici disk varsa 256 SSD çok rahat götürür. Mac içerisinde Windows da kullanmama rağmen hala 190 gb bos alanım var ve harici disk kullanmıyorum.

Kullandığın uygulamalar mac üzerinde çok daha güzel çalışacak retina ekrana hayran kalacaksın.

Office for mac alabilirsin veya iwork yani apple in ofis uygulamalarını kullanabilirsin ki bu apple ürünleri Microsoft Ofis dosyalarını açabiliyor ve o şekilde kaydedebiliyor.

Adobe için de creative cloud alırsın veya başka yollardan elde edersin.

Kısaca pişman olmazsın ben visual studio toad mysql ve bir çok uygulama geliştirme aracı kullanıyordum Windows üzerinde ona rağmen mac e geçtim ve aynı uygulamaları hala kullanıyorum.

Ben mid 2014 retina MacBook Pro aldım 8 gb ram ve i5 versiyonu 256 gb SSD ile çok memnunum. Son olarak 13 inç hiç gözü rahatsız etmiyor bir de harici ekran varsa daha da güzel Oluyor.

Verdiğiniz bilgiler pek bir hoşuma gitti bende uzun süredir Windows kullanıyorum ve mac kullanmayı da çok istiyorum. İki sorum olacak. 1.Acaba mac de tasarladığım bir dosyayı daha guclu olan Windows masaüstü bilgisayarimda render edebilir miyim. Uzantılari farklı olacaktır elbette ama sormak istedim
    2. 128gb normal kullanım için yeterlimidir photoshop c4d falan kurarim anca onların harici dizi film müzik ile ugrasacagim ve benim düşüncem 1tb usb3.0 harici disk almak. Çünkü 128 yerine 256 almak ek olarak 500 600 lira fark yapıyor. Düşünceleriniz nedir aceba

• mekintox kullanıcısına yanıt
    Uygulama aynı olursa render kısmında bir sorun çıkmaz diye düşünüyorum. Çünkü x code ile yazıp Windows içinde derleme yapabiliyorsunuz Ama uzantıları aynı olduğu için yoksa dosya uzantilari cakisacak ve calismayacaktir.

128 gb ne olursa olsun çok az bir de sanallaştırmayı da işin içine katarsak yani MacBook SSD nin bir kısmıni ram gibi kullanıyor duruma göre Fakat çok bir bilgim yok duyduklarım bu şekilde. O yüzden 128 çok işinizi görmez ayrıca gelen updateler yükleyeceğiniz uygulamalar şişirecektir ve yer kalmayacaktır.

256 gb SSD ve 1 tb hatta 2 tb hard disk çok güzel olur. Uzun vadede o fiyat farkını kendine kendine öder.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Linux'tan windowsa geçiş
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Benim 256 almam için bi 5000 biriktirmem garanti lazım yani ben de o parayi biriktirene kadar skylake işlemci bile çıkar 2016 early alırım fiyatlar cep yakıyor. 128 benimde kafama yatmiyor genelde zaten program film falan derken dolacak cihaza guncelleme geldikce illa ku sistem boyutuda biraz biraz artacaktır sanırım

• Ben 128 gb ssd aldim . 128gb sd kart Taktim hep Takili. 2 tb harici hdd aldim . Zaten 3+3+1+0.5 gb hdd var . Alirken param ve kredi karti limitim yoktu . 50-60 gb bosyerim var yada yok . Ozellikle photo edit isim var . Lightroom ve photoshop Ile . Planlarima gore 2tb hdd devamli Takili kalmayacagi halde bana cok problem olmayacak . Plan ve strategi bu yonde )))

Baya memnunum . Memnun olmadigim konular Ile ilgili windowstan olup Mac te olmayan lar Ile ilgili ayri bir baslikta yazdim . Isteyen oradan okuyabilir .

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • peki 4-5 yıl kullanacağım düşünülürse ille i7 mi almalıyım?

zorunlu edit: bunu yazdım ama sonra baktım, sanırım 13'' lerde i7 yok? i5 kullanmak 2 yıl sonra bana sıkıntı yaratmaz değil mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi locooo -- 11 Nisan 2015; 14:44:31 >
  • locooo L kullanıcısına yanıt
    http://www.macworld.co.uk/feature/mac/apple-mac-i5-vs-i7-processor-which-cpu-imac-macbook-buying-advice-3489917/

• @ locooo :

Daha önce yazan arkadaşlar sizi oldukça aydınlatmış olmalı. Ben çorbada tuzum bulunsun kabilinden birkaç ilave yapayım istiyorum:

1) Bana sorarsanız, Parallels veya Mac OS X ile gelen Bootcamp'ı kullanarak MacBook'a Windows da kurmaya çalışmayın (alacağınız MacBook 512GB veya daha üstü ve de Dört Çekirdekli i7 işlemcili değilse...).
    2) Bugünlerde piyasadan alacağınız ve üzerinde MacOS X uyumlu işareti olan Toshiba, Seagate veya WD gibi harici HDD'lerde NTFS'li hard disklere Mac'ta okuma ve daha önemlisi YAZMA yazılımları da var. Bunları alıp Mac'e kuruyorsunuz. Bildiğim kadarıyla Toshiba'larla Tuxera denilen yazılım geliyor ve diğer markalı HDD'lerle de çalışıyor. WD ve Seagate HDD'lerle gelen yazılımlar galiba (tam emin değilim...) sadece o marka HDD'lerle çalışıyor!???
    3) Eğer isterseniz 13" rMBP'nun da i7 işlemcili olanı var. Ama bu quad core (dört çekirdekli) olan değil de dual core (çift çekirdekli) olanıdır. 13" rMBP'larda, i5/2.7GHz/8GB/128GB versiyon şu anda 4.299 TL, i7/3.1GHz/8GB/128GB versiyon 1.020 TL arttırımla 5.319 TL. Bu işlemci farkına 1.000 TL gibi bir fark vermek gerekli mi; bilemiyorum!...

Aynı temel konfigürasyonun 2. seçeneği de 128GB yerine 256GB'lık olanını almak, ki bu durumda fiyat 700 TL artarak 4.999 TL'ye yükselmekte. Bunu da i5 yerine i7 işlemciyle alırsanız 1.020 TL artarak 6.019 TL fırlıyor.

Benim naçizane tavsiyem bütçenizi denkleştirebilirseniz 13" rMBP olarak mutlaka en az i5/8GB/256GB'lık versiyondan almanızdır.

Şu anda 2012 ve 2013 rMBP'lar için dahili Flash Depolamayı 3. parti bir ürünle (OWC & Transcend) arttırma olanağı var. 2014 ve 2015 modeller için HENÜZ yok. Bu olmayacak anlamında değil, olacaktır muhtemelen bundan 6 ay sonrasında. Ancak maliyetler cidden yüksek. Hele hele 256'dan 512'ye arttırıma gitseniz "evlat acısı" gibi oluyor (zira 128'den 512'ye yükseltmek de aynı maliyette...).

İsterseniz TR'de bulabileceğiniz alternatifleri bilendenal.com sitesinde inceleyebilirsiniz. 2014/15 modelleri için geliştirilecekler de daha ucuz olmayacaktır.

Şimdi araştırınca gördüm ki Apple bu Flash Depolama konusunda sadece çok pahalı olmakla kalmıyor, kullanıcıyı peşinen zorluyor.

13" MBA'lerde de 128GB'lık baz modeli 700 TL farkla 256GB olarak sipariş etme imkanınız var, en başta alırken.

Bir arkadaş da SD Hafıza kartı yuvasına takılan kartlardan bahsetmiş. Tabi böyle bir alternatif var ve bugün için TR'den de temin edilebiliyor; maliyeti 375-400 TL arasındaydı galiba (yukarıda belirttiğim Site'den alınabilir...). Haliyle bu kartlardan okuma, ya da bu kartlara yazma hızları dahili Flash depolamaya oranla epeyce daha düşük ama USB3.0'dan daha yüksek... Ancak şimdilik bu kartların sunabildiği en yüksek kapasite 128GB.

Bir de içine microSD kart takabileceğiniz boş yuva kartları var; bunlar AppleStore'da 99 TL'ye satılmakta (yanında 4GB'lık bir de microSD kart geliyor; göstermelik olarak...). Nifty markasıyla satılıyor. Belki bugünlerde bunu almak daha mantıklı olabilir; zira yakınlarda bu konuların uzmanlarından Sandisk 200 (256 değil !...) GB'lık bir microSD kart lansmanını yaptı. Henüz satışta değil, ABD fiyatı dahi yok ama ilerisi için bir ümit...

Son olarak bir uyarıda bulunayım: Eğer bir MBA ya da rMBP alacaksanız, bunu o haliyle 4 ya da 5 yıl kullanabilmeyi hedefleyeceksiniz, ama ondan sonrasını da fazlaca düşünmeyeceksiniz. İki nedenle:
    a) 4-5 yıl sonrasında bugün alacağınız ürünün içindeki donanım (başta CPU olmak üzere) artık iyice demode kalacaktır. Hatta belki yeni çıkacak bazı yazılımlarda 8GB RAM da yeterli kalmayabilir ama OS X zaman zaman (ihtiyaç olduğunda) dahili Flash Depolama'dan da "ödünç hafıza alabiliyor"...
    b) Ama daha önemlisi, batarya ömrü. Apple, bugünkü batarya teknolojisi ile 1.000 defaya kadar şarj edilen bir bataryanın, bu döngü sonrasında %80 verime düşebileceğini yarı resmi garanti ediyor. %80 verime düşen bir batarya artık fazla işe yaramaz. Ayrıca bu %80'e düşme tabii ki 999. döngüden sonra birden oluşmuyor; düşme etap etap oluyor. (Örneğin benim cihaz 110 döngüde ve %97'lerde...)

Her neyse, diyelim ki bataryanızı değiştirmek istediniz. rMBP'ların bataryası MBA'lerde olduğu gibi ucuz ve kolaylıkla değişemiyor. Zira rMBP'larda batarya grubu (tek bir parça değil...) "upper assembly" dedikleri ve klavyeyi, trackpad'i de içeren parçanın altına sağlamca yapıştırılmış durumda ve kullanıcı tarafından müdahale edilsin istenmiyor. Benim late 2012 cihazım için bu parçanın (yani bataryanın) değişim fiyatı bir ara sorduğumda 750 TL + KDV idi, şimdi Dolar'ın artışıyla o da zamlanmış olabilir. Söktükleri parça da onlarda kalıyor.

İyi bir batarya idaresiyle bu bahsettiğim 1.000 döngü 5 yıl için yeterli bir durum. (Ben kendi hesabıma bir yılda 110 döngüdeyim...) Apple da herhalde rMBP'yu 5 yıl sürekli kullanıp bataryasını da tüketen bir kullanıcı klavyeyi de yeterince yıpratmıştır mantığı ile hareket ediyor olabilir!

Bilginize.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mafaky -- 13 Nisan 2015; 17:45:55 >

• mafaky kullanıcısına yanıt
    Hocam öncelikle uzun uzun anlatarak bizlere yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim. 128 ve 256 GB konusuna değinmek istiyorum bende. Sizin dediğinize göre yanına Windows kurmayacaksak 128 yeterli demişsiniz aslında mantıken doğrudur fakat hesaba tam olarak katmadığımız durumlarda var.
    Bunlardan birisi 128GB SSD'nin tamamı bize kalmıyor(kaça kadar düştüğünü tam rakam olarak bilmiyorum).
    İkincisi alacağımız cihazda hep minimal davranacağımızı düşünüyoruz işte 2 3 program İnternet müzik falan diyoruz ve bu bana yeter düşüncesine giriyoruz. Bunun temel sebebi aslında 256GB olmak için ek olarak 700 fazla para vermemiz gerektiğidir, ama para olmadığı için az program kurup 128 ile yetinmeyi hayal ediyoruz. Gel gör ki 128 yetmeyecektir.
    Yıllardır Windows kullanırım her formattan sonra temiz kullanayım ek programlar yüklemeyeyim vs diyerek başlarım temel programları yüklerim driverları kurarım. 1 hafta sonra bir oyun veya bir program görürüm heveslenirim kurarım ve artık o "temiz Windows" hayali tarihe karışmıştır.
    Çünkü oyundur programdır dizi film müzik pdf resim derken derken bi bakmışım diskin[1TB] %50si dolmuş.
    Demem o ki alırken aslında paraya kıyıp 256 almalıyız ki rahat rahat kullanalım. Zaten 4299 lirayı vermeye razı olmuşuz normal piyasanın üstüne çıkmışız 1 2 ay daha sabredip para biriktirip 4999 liralık modeli alabiliriz ki eminim bir ara indirime de girecektir..

Pil ömrüne değinecek olursak, birçok forumda görmüşlüğüm var %30 altına düşmeyin gibi bir uyarı yapıyor kullanıcılar ne kadar doğru bilmem. Ama Apple kendi sitesinde istediğiniz zamanda şarj edin rahat olun diyor. Ne var ki bizim toplumda da hep %100 şarj edip %0 a düşene kadar kullanıp sonra tekrar %100 yapıp kullanma düşüncesi vardır ki artık yeni teknoloji ile buna pek gerek yok deniliyor. Pil ömrü konusu bambaşka bir şey ve çok bir bilgim yok maalesef.

rMBP ömrüne gelecek olursak aslında teknoloji geliştikçe ürünlerin ömrü azalıyor fakat biliyorsunuz ki Apple diğer üreticiler gibi haftada bir yeni bir şeyler çıkartmıyor haliyle cihazın piyasada eskimesi gecikiyor. Ha yazılımlar geliştiği için cihaz bundan bir 3 4 yıl sonra hatta 5 yıl sonra tam optimize çalışmayabilir bu normaldir ama bu cihazın ömrünü tamamladığı anlamına gelmeyecektir. Kaldı ki birçok kullanıcı grafik veya programlama amaçlı kullanıyorlar cihazları bu iki durum için cihazınız işe yaramaz hale gelmez. Ama bundan bi 5 yıl sonra ki oyunları oynamak imkansıza yakın gibi benim gözümde. Zaten oyun için konsol alınması daha mantıklı.

Dilimin döndüğünce bende durumu izah etmeye çalıştım yanlışlıklarım varsa kusura bakmayın iyi forumlar :)

• quote:

Orijinalden alıntı: mekintox

Hocam öncelikle uzun uzun anlatarak bizlere yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim. 128 ve 256 GB konusuna değinmek istiyorum bende. Sizin dediğinize göre yanına Windows kurmayacaksak 128 yeterli demişsiniz aslında mantıken doğrudur fakat hesaba tam olarak katmadığımız durumlarda var.
    Bunlardan birisi 128GB SSD'nin tamamı bize kalmıyor(kaça kadar düştüğünü tam rakam olarak bilmiyorum).
    İkincisi alacağımız cihazda hep minimal davranacağımızı düşünüyoruz işte 2 3 program İnternet müzik falan diyoruz ve bu bana yeter düşüncesine giriyoruz. Bunun temel sebebi aslında 256GB olmak için ek olarak 700 fazla para vermemiz gerektiğidir, ama para olmadığı için az program kurup 128 ile yetinmeyi hayal ediyoruz. Gel gör ki 128 yetmeyecektir.
    Yıllardır Windows kullanırım her formattan sonra temiz kullanayım ek programlar yüklemeyeyim vs diyerek başlarım temel programları yüklerim driverları kurarım. 1 hafta sonra bir oyun veya bir program görürüm heveslenirim kurarım ve artık o "temiz Windows" hayali tarihe karışmıştır.
    Çünkü oyundur programdır dizi film müzik pdf resim derken derken bi bakmışım diskin[1TB] %50si dolmuş.
    Demem o ki alırken aslında paraya kıyıp 256 almalıyız ki rahat rahat kullanalım. Zaten 4299 lirayı vermeye razı olmuşuz normal piyasanın üstüne çıkmışız 1 2 ay daha sabredip para biriktirip 4999 liralık modeli alabiliriz ki eminim bir ara indirime de girecektir..

Pil ömrüne değinecek olursak, birçok forumda görmüşlüğüm var %30 altına düşmeyin gibi bir uyarı yapıyor kullanıcılar ne kadar doğru bilmem. Ama Apple kendi sitesinde istediğiniz zamanda şarj edin rahat olun diyor. Ne var ki bizim toplumda da hep %100 şarj edip %0 a düşene kadar kullanıp sonra tekrar %100 yapıp kullanma düşüncesi vardır ki artık yeni teknoloji ile buna pek gerek yok deniliyor. Pil ömrü konusu bambaşka bir şey ve çok bir bilgim yok maalesef.

rMBP ömrüne gelecek olursak aslında teknoloji geliştikçe ürünlerin ömrü azalıyor fakat biliyorsunuz ki Apple diğer üreticiler gibi haftada bir yeni bir şeyler çıkartmıyor haliyle cihazın piyasada eskimesi gecikiyor. Ha yazılımlar geliştiği için cihaz bundan bir 3 4 yıl sonra hatta 5 yıl sonra tam optimize çalışmayabilir bu normaldir ama bu cihazın ömrünü tamamladığı anlamına gelmeyecektir. Kaldı ki birçok kullanıcı grafik veya programlama amaçlı kullanıyorlar cihazları bu iki durum için cihazınız işe yaramaz hale gelmez. Ama bundan bi 5 yıl sonra ki oyunları oynamak imkansıza yakın gibi benim gözümde. Zaten oyun için konsol alınması daha mantıklı.

Dilimin döndüğünce bende durumu izah etmeye çalıştım yanlışlıklarım varsa kusura bakmayın iyi forumlar :)

Pil konusunda %100 şarj edip daha sonra %0 a kadar boşaltırsanız pil ömrü çok çabuk biter çünkü her seferinde pili tam güçte çalıştırıyorsunuz. Önceki konularda yanılmıyorsam Haswell Retina macbook kullanıcıları konusundaydı pil ile ilgili mesajlar var oraya bakabilirsin. Pili en verimli şekilde kulanmak için sürekli şarjda durması nadiren %10 altına düşürülüp tam şarj edilmesi gerekiyorki bu da pilin her bölümü çalışsın diye. Mecbur kalınan durumlarda pil ile kullanılabilir bu çok büyük sorun çıkarmaz hatta çok daha iyi olur.

Macbook pil tasarımı diğer bilgisayarlara göre farklı "Cycle" sistemi ile çalışıyor. Bu da demek oluyor ki pilin belli bir ömrü var, bu ömür her modelde farklılık gösteriyor. 2014 macbook prolar 1000 devirli olarak geliyor yada 900 tam hatırlayamadım. Bu devir sistemi de şu şekilde çalışıyor;

Bilgisayarın şarj oranlarının toplamı ne zaman % 100 olur, -1 devir yazıyor. Yani; siz %100 iken şarjdan aldınız ve kullandınız %80 pil kaldı ve tekrar şarj ettiniz %100 oldu. Ertesi gün tekrar şarjdan aldınız ve %100 den %10 a kadar kullandınız ve %100 e şarj ettiniz. %20 + %90 = %110 yapıyor ve sistem pil ömründen 1 tane azaltıyor. Ne zaman toplam %90 şarj ederseniz 1 devir aha düşecek çünkü geçen seferden hala %10 fazlalık vardı.

Eğer sürekli %100 %0 yaparsanız 900 devir yani şarj sonrasında pil ölür, hatta yorulduğu için 500 civarında ölür. Aynı konudan muzdarip olan bir arkadaş vardı forumda eski konulara bakabilirsin. Devir sayısı 650 civarındaydı ve pili iyi durumda olmasına rağmen en fazla 5 saat dayanıyordu.

Son olarak, windows' u hard diske de kurabilirsin. Bence bütçeye göre ve ihtiyaçlara göre hareket etmek en mantıklısı. Yapacağın işlerin % 70 i windows üzerinde olacaksa hiç macbook alma çünkü tadına varamayabilirsin. Benim okulum yüzünden c# kullanmak zorunda kalıyorum, mac os x için mono ide var fakat visual studio kadar performanslı değil tabiki de ben de o yüzden windows kullanıyorum. Yoksa elimi sürmem windows kısmına.

Yapacağın işlere göre 256 gb ve hdd çok rahat işini görür ama 128 alırsan da sana herşeyden sonra diyelim 100 gb kaldı, hdd göz önüne alınınca gene yeterli gibi duruyor fakat uzun vadede "mac alıp 7 sene hiç sıfırlamayan birini tanıyorum" yetmeyebilir ve sorun olur. Sonuçta maddiyat olarak sınırları zorlayan bir ürün.

• Dediğiniz pil devir olayını okumuştum evet, bana biraz karmaşık gelmişti o konunun detayına mac alınca geçeceğim açıkcası :D şimdi mac uyumlu bir harici HDD alsak en az 200 300 lira çıkacak cepten zaten. Ama bir yandan da sürekli yanınızda harici olarak onu gezdireceksiniz bunun yerine 256 GB almak çok daha mantıklı geliyor bana.
  • mekintox kullanıcısına yanıt
    Türkçe kaynak pek fazla yok. Bende bulduklarımı biriktirip toparlıyorum. Yeni de blog açtım yavaş yavaş kaynak hazırlamaya çalışıyorum. Istersen imzadan bakabilirsin daha çok yeni ama söyliyim :D.

Diğer konuda da MacBook alınca liste birden kabarıyor. HDD mouse klavye Kılıf çanta derken.

Tavsiyem su olur, bir liste yapın ihtiyaçlarınızı yazın artı ve eksikleri yazın daha sonra karar vermek kolay oluyor ama 256 çok çok daha iyi olur.

• Ben, birkaç gündür maalesef "alıntı" vea "cevap" linklerini kullanamıyorum. Bu nedenle yukarıdaki mesajımdan sonra yazanlara kısa birkaç cevabım olacak:

1) Ben hiçbir zaman 128GB yeterlidir dediğimi hatırlamıyorum. Sadece dediğim, 256'lık cihaz alıp da sonradan 3. parti ürünlerle bunu 512'ye terfi ettirmeye kalkarsanız ortaya ciddi bir maliyet çıkıyor ve insana "evlat acısı gibi oturuyor!". Ancak bu terfi işlemini 128'den 512'ye terfi için yaparsanız da AYNI masrafı yapıyorsunuz. (Hatta itiraf edeyim, imzamdaki cihazın aynısını ancak 128GB'lık olanını, bu cihazı almadan 6 ay önce aldım; hiç kullanmadım ve sadece 128GB olmasından dolayı 1.000 TL zarara girip 2. elde sattım!... Pişman değilim; alan kişi hayrını görsün isterim...)

Kimse bana 128GB yeterli midir sorusunu sormasın: cevabım PEŞİNEN "HAYIIIIR"!!!

2) Batarya konusu: Valla ben gerek bu Forum'da gerekse yurt dışı Forumlarda okuduklarımın çoğunluğuna itibar ederek, mümkün olduğunca bataryamı %5'lere kadar boşaltıp ondan sonra %100'e şarj ediyorum. Şimdilik bir sakıncasını görmedim. Cihazım, aşağıdaki imzamdaki: ancak alınışından sonra bir yıl kadar hemen hiç kullanmadım (Windows'tan kopamadığımdan...), sonra "ha bir gayretle" Mac'çı olmaya başladım. Cihazımı bir yıldır hemen kesintisiz kullanıyorum ve bu bir yıllık sürede 110 döngüye eriştim bataryada. Batarya sağlığı %97'lerde.

Yeni teknoloji bataryaların sık sık şarj edilmekle, ya da öyle %30'ların altına inmesiyle "yorulacağı" ve "ömürlerinin kısalacağı" gibi teknik bir zorunluk yok bildiğim kadar. Ama unutmayalım ki her batarya bir elektrokimyasal üründür ve iki batarya her zaman birbirinin ikizi değildir.

Aslında cihazı ilk aldığımda Air de alabilirmişim ve belki o zaman 512GB ve 8GB RAM ve i7 işlemcili olanının fiyatı bu cihaza verdiğim fiyatın biraz üstünde olacaktı. (Batarya kullanımı da o zamankilerde galiba 10 saatti...) Açıkçası şu andaki bilgi birimine göre o zamanki bilgin sıfırdı ve ezbere, propaganda esiri olarak rMBP almış bulundum. Son aylarda MBA ve rMBP karşılaştırmasını bir daha ve canlı olarak, aynı dosyaları görsel olarak karşılaştırıp yaptım. Şu anki Air'lerin 12 saatlik batarya kullanım süresi beni psikolojik olarak dürtüklese de rMBP ekranından sonra Air'e geçmek tenzil-i terfi gibi geldi...

Şimdi bi heves 2016'da ortaya çıkması beklenen Intel Skylake'li rMBP'ları (13") bekliyorum da bunlarda ciddi bir tasarım (özellikle kasa üzerinde) değişkiliği yapılırsa:
    a) MagSafe2 portunun iptal edilip yerine (eh insaflı olalım... bir tane demiyelim de) iki adet USB-C portu getirilmesinden korkuyorum. Benim mühendislik mantığım ve öğretim bir laptopta besleme portunun herşeyden bağımsız ve tek başına olması şeklinde.
    b) SD Kart yuvasının kalıp kalmayacağını bilemiyorum böyle bir yeni tasarımda (ama bu yuvanın başka fonksiyonları da var, daha önce anlattığımız/incelediğimiz üzere.
    c) Her ne kadar Skylake CPU ailesi, şimdiki Broadwell'lere göre daha da enerji tasarruflu olacak ise de Apple'ın bunu fırsat bilip kasayı daha da incelteceğinden korkuyorum: bunun sonucu batarya kapasitesi de azaltılacak ve şu andaki 2015 modellerdeki 10 saatlik batarya kullanım süresi ya aynen korunacak, ya da Tanrı esirgesin, 9 saate felan inebilecektir.
    d)Skylake ile gelebilecek "kablosuzluk" özelliklerinin Apple tarafından (ne kadar) aşırıya götürülüp götürülmeyeceğinden emin değilim.

Bakalım, hep birlikte bakıp göreceğiz inşallah; şunun şurasında bir yıl hatta belki daha da azı kaldı.

• Aklıma gelmişken bir de şunu söyliyeyim: aslında Mac'lar da dahil hemen tüm laptop ve ultrabook'larda artık Lityum-Ion veya Polymer bazlı bataryalar kullanılıyor. Tabi ki iPhone ve diğer Android/Windows bazlı akıllı telefonlarda ve iPad dahil pekçok tablette. Keza tüm "powerbank" denilen harici bataryalarda da.

Bütün bu cihazlarda kullanılan Lityum bataryalar aslında sonuna kadar deşarj edilmiyor, siz %0'a inip de cihaz kendisini kapatsa bile. İçeride hala %3-5'lik bir kapasite var. Çünkü Lityum bataryaları gerçekten sonuna kadar deşarj ederseniz (hani rakı şişesinin "sıkmaya" kalkarsanız...) o zaman gerçekten bataryayı elektrokimyasal olarak öldürmeniz söz konusu. Buna "derin deşarj" (deep discharge) deniyor. Ucuz ve markasız powerbank'larda bu bahsettiğim koruma olmayabiliyor. Meraklı turşucu kullanıcı da "dur şunun dibini tam bulayım deyip" artık LED'ler sönmüş olan powerbank'a yeniden cihaz takıp şarj ettirme düğmesine basınca ve bu işlemi ısrarla devam ettirince, o zaman powerbank gerçekten de "sizlere ömür". Ciddi ve tanınmış markalı powerbank'lerde bunun yapılmasını önleyici teknoloji var ama ucuzlarında olmama olasılığı yüksek...

Bilginize...

• mafaky kullanıcısına yanıt
    Skylake işlemcilerin nanometreleri ortada cok daha iyi pil tasarrufu olacağı aşikar ama sizinde dediğiniz gibi kasayı daha da inceltip hafifletmek uğruna bataryadan kisabilirler. Buna en iyi örnek iPad air ailesini verebilirim belki de. Şahsen bir tarafım 2016da çıkacak modelleri bekle diyor bir tarafım da gerek yok çok büyük bir değişim olmaz 2015 late al diyor. Açıkçası insan kendi cihazının üstüne bir cihaz çıkınca morali bozulmuyor değil fakat macbook ailesinde bir önceki nesil ile bir sonraki nesil arasında hiç devasa değişiklikler olmadı buna dayanarak 2015 late alma ihtimalim yüksek

• @ mekintox :

Eğer Apple ezber bozmazsa 2015'te (late 2015) diye Skylake kullanan bir 13" rMBP olmayabilir.

Bu sefer de Skylake ailesi ile ÖNCE 15" rMBP'ları güncelleyebilir ve hatta yeni bir kasa tasarımıyla ortaya çıkabilirler. 13" rMBP Skylake yenilemesi 2016 ilk çeyreğine kalır, bu durumda...

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.