Şimdi Ara

Wing Tsun diğer adıyla Wing Chun Hakkında Edindiklerim, Tecrübelerim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
1.464
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Forumda ve internet aleminde konularıda mevcut olan Avrupa'da "Wing Tsun" genellikle Asya'da "Wing Chun" olarak geçen ama traditional(geleneksel) yani orjinal olduğu sürece aynı spor olan bu dövüş sporundan bahsedeceğim.

Yaşım 18 ve çocukluğumdan beri sporlarla ilgiliyim. Yüzme ile başladım. Ve yaşadığım semt hatta şehir dolayısıyla ve arkadaş çevresiyle birlikte bir dövüş sanatına gitmem gerektiğini anladım, hem spor hemde kendimi savunabilmek için. Çoğumuzun da yüzleştiği şöyle bir durum çıkıyor ortaya "Kick Boks" mu "WT" mi?
    Bunu uzun süre düşünürken üst katta oturan arkadaşımın gittiği WT kursuna yazıldım, gerçekten diğer dövüş sanatlarına göre pahalı ve masraflıydı. IPMAN filminden sonra da kanaat getirdim ki bu spor benim sporum. Yaklaşık 3 sene bu sporu yaptım(6. seviye sertifikamı aldıktan sonra) 2 sene önce de taşındığımdan dolayı bıraktım.
    Wing Tsun tekniği gerçekten harikulade ve bilim ile yoğurulmuş bir sanat, "ustana saygıyı ve bir çok çince kelimenin türkçesini bilmen gereken bir sanat. Araştırmalısın da, yoksa bu sporu tam anlamıyla yapamazsın" gibi cümlelerle öğretildi bana.

Şuan üniversite sınavına hazırlanıyorum ve size gerçek hayat ile WT arasındaki gördüğüm çelişki ve tecrübelerimden bahsedeceğim.
    Gerçekten her hareketin savunmasını harikulade bir şekilde yapıyordum, çok farklı kombolar, kick boks saldırılarının her birine karşı savunmalar, rakibi en kısa sürede nasıl etkisiz hale getireceğime dair bir çok teknik.
    Başladığım ilk senenin sonunda kavga ettim ve ilk kavgadan galip çıktım. Kavga gecenin bir yarısı karşı taraf bıçaklıydı ama savurmadı, zincir yumruk ve reflekslerimin faydasını gördüm.
    Birçok kavga ettim ve bunların neredeyse hepsinde galip çıktım, ama galip çıkmış gibi görünmedim zaten galipte sayılmazdım.
    Karşı tarafa zarar verebiliyorum, fakat bende çok zarar gördüğümü anladım.
    WT'de ki duruşumuz kusursuz evet spor kusursuzluk üzerine kurulu fakat siz kusursuz olmadıktan sonra bu sporu yapmanız dışarıda edeceğiniz kavgada sadece hızlı hareket etmenizi sağlar, savunma yönünden çok zayıf kalır.

Geçenlerde ettiğim bir kavgada bir arkadaşım ve ben yaklaşık 6 kişiyle kavga ettik ve 4ü sonradan geldi. Yani kazanmamız biraz olanaksızdı, demir muşta ve bıçak gibi aletleride vardı. Sadece kaşıma demir bir cisimle yumruk yedim ve o an sadece WT'ye odaklanmıştım, bir an dank etti, 3 aylık bir kick boks geçmişimden öğrendiğim kapanma yoluyla savrulup kaçmayı başardım.
    WT spor olarak yapılabilir, ben 3 sene yaptım ama vücudumu şekillendiren son 5 aydır gittiğim body building oldu. Ve bir kavgada en az hasara kapanma sayesinde ulaştım. Wing tsun refleks ve hızınızı etkiler, ama size savunma becerisini çok uzun yıllar sonunda kazandırır.

Eğer kendini sokakta korumak ve dayak yememek için bu iki dövüş sanatından birinin arasında kalırsanız size kesinlikle "Kick Boks" u öneririm.
    Yok ben yıllarımı verebilirim, spor amaçlı yapıyorum, bu spora ilgiliyim derseniz WT çok iyidir. Hatta şuan WT'den bana kalan şeylerle tekrar Kick Boks'a başlamayı düşünüyorum. Çünkü kavga etmek kaçınılmaz artık benim için beni buluyorlar yani, sevmiyorum ama bu konuda iyi olmam lazım.
    Sadece kapanıp bir kaç yumruk ve tekme atarak aşırı bir hasar almadan kurtulabilirsiniz 6 aylık bir kick boks bilgisi ile belki daha da az. Ama 6 aydır wing chun yapan biri kesinlikle net bir şekilde söylüyorum 6 aylık kick boks yapan biri ile karşı karşıya bile gelemez. Kick boks rahat galip çıkar, hem kendimden biliyorum hemde sifular bunu doğrular çünkü wt zaman gerektirir.

Yorumlarınızı esirgemeyin, sifularım sihinglerim kusura bakmasın bende bu sporun içindeyim fakat gerçekler bu. En yakın zamanda kick boksa başlayıp bu spor üzerinden gideceğim, ama biraz başım dertten kurtulunca wt'ye tekrar devam edip salonda açmayı düşünüyorum. Biraz karıştıracağım :)

Saygılar
     Wing Tsun diğer adıyla Wing Chun Hakkında Edindiklerim, Tecrübelerim

• dostum öncelikle tecrübelerini paylaştığın için teşekkürler
    bende birsüre WT yaptım(bırakmaz zorunda kaldım) kısa bir süre öncede Muay thai ye başladım gayet iyi gidiyor arada kavgada eden bir insanım dediğin KESİNLİKLE doğru WT yıllar gerektirir ama benim bildiğimle senin yazıdıkların arasında çeşişkiler var. 3yıl WT için kısa olsada iyi bir süre kavgada çok rahat indirebilmen lazımdı? belkide kişiden kişiye değişiyordur gittiğimiz yerlerde farklılık gösterebilir ama mesela ben senden kısa süre gittim kavgada zinciri sadece uzaklaştırmak ve darbe almadan kıvama getirmek için yapardım çok iyi oluyor adam karşılık veremiyor lakin bitirici olarak kullanmak yeterli mi bilmem ben dirseği tercih ettim genelde vurduğun gibi iniyor adam darbe falan da almadan tertemiz bitti gitti veya mideye tekme olur boyuna elin keskin tarafı veya tutturabilirsen yumruğu atınca adam gitti zaten (tabi dövüş sanatı bilmiyosa bilen seni okadar yaklaştırmaz) yani TAM BİTİREMEDİM veya DARBE ALDIM falan demen biraz garibime gitti sen gardı düzgün yaptığın zaman reflekslerle zaten kendini korursun vurmana bile gerek yok.
    kick boks - muay thai süper yani vücudun sağlamlaşır vuruşların gelişir sparring v.b. ama şuan her 3 kurstan 2si sadece ring sporu olarak eğitiyor bir WT ciye göre çok açığı var temas hiç yok içine girdinmi bittti adam
    neyse çok yazdım yeniden tecrübelerin için teşekkürler belki hocalardan veya kişisel bir şeydir farklı olmamız buarada ben avcı system e gitmiştim.

• Yorumun için teşekkürler yavuzFK.

Çelişki dedin evet gittiğin kurslada alakalı ben TA-Wing Tsun bünyesinde gittim ve sifumuz Turan hoca hongkongta eğitim gördü ipmanın bizzat öğrencisinden. Sihingimde ondan :) fakat 2 sene önce bıraktım dediğim gibi 2 sene öncesinde olsa dediğin gibi reflekslerim sağlam ve karşı taraftan gelen hertürlü atağı karşılayabilirdim BELKİ.
    Ama gerçek hayatta karşı taraf birazda olsa kavga edebiliyorsa ve bunlar sayıca 3'ten fazla olduğu anda dediğim gibi ister istemez yiyorsun, ben sadece BİR darbe aldım oda kaşıma geldi hemde sadece yumruk değil dikkatini çekerim muşta tarzı birşey ile. Senin kavga ettiğin adam benim kavga ettiklerimden sağlam değildir belki birde onu düşün istersen, belkide sen benden daha sağlamsındır dostum birşey demiyorum o noktada.
    Tam anlamıyla bir müsabakaya çıksam sadece wt kullanarak abartısız söylüyorum çok rahat kazanırım gibi geliyor, ringe odaklandığım için, diğer dövüş sanatlarını 3 sene yapmış yani dengim biriyle.
    Ama bu maçlara vs. benzemiyor ve bulunduğum semt sıkıntı olduğundan dolayı işe yaramadı, bir anda kavga çıktı zaten konuşurken. Orada tavsiye verdim kısa sürede kavga etmeyi öğrenmek isteyenler için diye. Wing tsun sayesinde ben ilk 2 senede bile çok fazla kavga ettim ve işe yaradığını her zaman gördüm.
    Kick boks küçümsenecek bir spor değil. Muay thai de öyle. WT de öyle.
    Ama bu IPMAN filminden olsa gerek fazla abartılıyor zamanında bende abarttım. Bir donnie yen değiliz şimdi bizde darbe yiyebiliriz ama öyle meydan dayağı falan yemedik yine allah var şimdi :)
    Delikanlı adam da yok denecek kadar az. İçeri girmene müsade etmiyor yumrukları savuruyor ayrıca bide sayıca üstünler ha diyorsan "ben 3 sene gitsem yaparım sen bu işi becerememişsin" eyvallah yaparsın diyecek bir sözüm yok tabi ÖZGÜVEN önemli :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lemonq -- 18 Nisan 2014; 1:47:30 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Muay Thai (Ana Konu)
    14 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.