Şimdi Ara

Wing Tsun mu Jeet Kune Do mu ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
147
Cevap
2
Favori
66.619
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: Draugnar

Zaten, o video'da da en çok öne çıkan nokta, dövüşün direkt yere inmesi. Ben şahsen, ayakta bir müsabaka beklerdim. Dalında en iyi olduğunu iddia eden birine karşı en iyi cevap, onu ayakta kendi dalında mağlup etmek olurdu bence. Acaba Emin Boztepe hiç bu video hakkında yorum yaptı mı? Neden dövüşü yere indirme ihtiyacı duymuş?

Sayin Draugnar,

Sifu Boztepe'nin kavgasi ile ilgili olmayarak genel manada yer dovusune iliskin sunlari belirtmek isterim.

Malumunuz insanlarin dogustaki ilk refleksleri emme refleksidir. Bunu takiben gelen refleks ise kavrama-tutma refleksidir. Yeni dogan bebeklerin eline parmaginizi verseniz ne kadar iyi kavradiklarini gorursunuz.

Bunun dovusle ne kadar ilgisi var? Dovus esnasinda insanlardaki kalp atisinin hizinin artmasina paralel olarak istemli hareketleri yapabilme becerisi minimuma iner. Yani eger ogrendiginiz savunma sanati insan temel reflekslerine uygun degilse, bir kavga aninda istediklerinizi yapabilme imkaniniz oldukca azdir. Burada sunu belirtmekte ciddi fayda vardir ki; dovus sanatlari egitimi alan kisilerde kavga aninda kalp atisi hizi daha az oldugu icin daha fazla kontrollu olabiliyor ve istediklerini gerceklestirebiliyor. Ancak bu tip egitimleri almamis kisilerde becerilerde kayip olmasi ve ilkel (veya ilk) reflekslere donme daha erken oluyor.

Eger en buyuk boksorlerin bile macini izlersen bir kac saglam yumruk yedikten sonra bazen taktik bazen de bu ilkel icgudunun geregi olarak hemen rakibe sarilmaya baslarlar. Yani kavga aninda sarilmak en temel reflekslerden birisidir. Avrupa'da Wing Tsun'un onde gelen ustalardan bazilari bu nedenle en temel dogal duruma karsi mucadele edebilme yetisini kazandirmak amaciyla "yer dovusu" diye bir olgu uzerinde de calismaya baslamislardir. Bu ustalardan birisi de Sifu Salih AVCI'dır.

İnceleyenler bilirler ki Wing Tsun'da bes mesafe vardir. Tekme ile baslayan temas yakinlasince yumruk, daha yakinlasince diz-dirsek-kafa takiben tutma-burkma-atma ve yer de dovus olarak devam eder. Bir altinci mesafe var ki o da yerin altidir (yani mezar). Hicbirimiz orada olmayi cok da istemeyiz.

Yani bir WT dovuscusu icin yer dovusu, dovusun icinde ayrilmaz bir parcadir. Ama neden ayakta dovmedi sorusuna gelince, adam zaten ayakta iyioldugunu iddia ediyorsa neden ayakta dovsun ki?

WT'de yaygin kullanilan bir ifade vardir. Boksorle boks, guresciyle gures yapma seklinde.

Yani dovusun esasi kendinizin en az zarari alamsi icin kavgayi rakibin en zayif oldugu yere cekmenizdir. Bu da bir dovus stratejisidir. Yani neden adamla onun guclu oldugu yerde kavga etmedin demek savas sanatlarinin ayrilmaz bir parcasi olan stratejiyi savastan tamamen dislamak olur. Bu nedenle kavgada karsinizdaki kisinin eksikliklerinin uzerinde, daha kisa zamanda kendiniz en az zarar gorerek sonuc elde edersiniz. Tamam Allah yumruk gucu vermis olabilir ancak akil da vermis.İkisini birkullanmak gerekir diye dusunuyorum.

Yer dovusu kavrami ozellikle bir kac WT organizasyonunda ciddi yer bulmustur. Bu Organizasyonalrdan birisi de AVCI Wing Tsun'dur. Birinci ogrenci derecesinden itibaren yere gecisle alakali olarak temel atma saldirilarinakarsi uygulamalarla baslar ve her ogrenciprograminda sisitemli seilde yer dovusu teknikleri ogretilir. Yer dovus ileguresi karistirmamak lazim.Gures hepimizin bildigi, tek amaci rakibin iki omuzunu da yere degdirmekolan son derece guzel beden hissi veren bir spordur. Dısarida yapilacak serbest dovuslerde Wing Tsun'dan sonra en tehlikeli olan boks ve gurestir.

WT de bulunan yer dovusunde ise kavganin ayaktaki gibi devam etmesidir. Yani nasil ayakta iken tekme, yumruk, diz,dirsek, kafa vuruluyor ise nasil kıvırma, burkma, kiris yapiliyor ise butun bu tekniklerin yerde de uygulanmasini icerir. Bu baglamda oldukca zengin bir uygulamadir. Yer dovusu ile kazanilan beden hissi (yani rakip nereye temas ediyor, ne tarafa bastiriyor gibi durumlar) ayakta iken de oldukca faydali oluyor ve butun bunlarin yaninda oldukca da zevkli bir calisma olurken, ciddi de kondisyon kazandirir.

Son zamanlarda yer dovusu kavramini cok da ozumseyememis bazi ustaciklar adai ben kendime yaklastirmam ki ya da usta dusmez gibi degisik hayal urunu ifadeler kullaniyorlar. Ancak bu insan dogasina aykiridir. Kavgada illa adamin saldirisi ile dusmeniz gerekmez, ayaginiz da kayabilir. Son derece karizmatik giyinmis haldeyken kavgaya tutustugunuzda ayaginizdaki kosele ayakkabi kayabilir.

Ayrica, namerde daglar dayanmaz denmis atasozlerimizde. Yani herkes sizinle karsinizdan sizin haberiniz varken kavgaya tutussa belki de hakikaten inmeyeceksiniz ancak vatandas arkadan sizin haberiniz olmadiginda da saldirabiliyor. Hem sizin bir kac yumruk vurmanizi takiben herkes bir sekilde tutmaya, sarilmaya calisacagi icin tutuktan veya sarildiktan sonra sizin vurmaya devam etmeniz onun daha da siki kavramasina sebep olacagiicin yere dusmek veya yerde devametmek herdovuste gerekebilir.

Unutulmamasi gerekir ki dovus ayakta baslar yerde biter.

• Arkadaslar,

Sayin Uylukcu'nun belirtmis oldugu gibi, Sifu Emin Boztepe'nin W.Cheung ile yaptığı kavganın W.Cheung'un seminer verdigi bir ortamda oldugu ve Sifu Boztepe'yi olabilecek diger saldirilardan korumak uzere beraberinde baska kisilerin de bulundugu dogrudur.

Bu kisiler arasinda Sifu Boztepe'nin ogrencilerinden ve su anda Turkiye'de baska organizasyonlarda hocalik yapan kisilerden kimler oldugunu maalesef ismen bilmiyorum ancak ogrencisi olmayanlar arasinda Sayın Uylukcu'nun da belirtmis oldugu gibi Sifu Salih AVCI da bulunmaktaydi. Sifu Salih AVCI, aynı hocadan (Keith R. Kernspecht) ders almakta oldugu bir Turk'u, o zamanki sartlarda bu kavgasinda yalniz birakmamistir.

Saygilarimla
  • quote:

Orjinalden alıntı: Berat Uylukçu

Teşekkür ederiz.. Bende Emin Boztepe'yle bu haftasonu görüşeceğim özel ders alacağım bi kendisine de sorarım bu konuyu tekrar. Kimler vardı kimler öğrencisiydi birebir ağızdan dinlemek isterim. Çünkü benim kulağıma Salih Avcı öğrencisi diye gelmişti tekrar bi sorayım en iyi cevabı sanırım kendisinden alırız ;) Hatta EWTO'dan çıkarılışının Emin Boztepe tarafından yapıldığını duymuştum ama tam emin değilim bir sorarım. Duyduğum gerekçelerinide burda söylemek istemiyorum açıkçası. Doğrularını öğreneyim haftaya direk yazarım ;)

Sayin Uylukcu,

Inanın ben de merak etmeye basladim simdi Sifu Boztepe'nin o olayda yaninda olan ogrencilerinin kimler oldugunu. Hele de Sifu AVCI'nın Sifu Boztepe'nin ogrencisi olup olmadigini :)

Kulaginiza gelen bilgilerin birinci elden teyid edilmesi kesinlikle oldukca onemli. Yoksa kulaga gelenlerle amel etmeye kalkilirsa herkesin kulagina o kadar ilginc seyler geliyor ki benim kulagima gelenlerin bir kismini burada ifade etsem siz de bu forumdaki arkadaslar da kesinlikle cok sasirir. O nedenle bilgilerin teyidi ve ispatli konusma yaklasiminizi takdire sayan buluyorum. Benim de ispati olmayan ve net bilmedigim konularda yazmama yonunde bir prensibim var.

EWTO ile ilgili olarak ise;

Sifu AVCI'nın EWTO'dan ayrilisi (sizin kulaginiza geldigi kadariyla cikarilisi:)) ) konusunda ben Sifu Salim AVCI'nın 2. TG iken 3 veya 4. TG birisi ile yaptigi bir kavgasini biliyorum. O kavga nedeni ile yanlis bilmiyorsam halen kavga ettigi kisi sakat kaldi diye tazminat odedigi yolunda da bilgim var. Zira EWTO'nun sahibi olmayan Sifu Boztepe tarafindan cikarilmis gibi bir bilgi hakikaten komik olurdu herhalde. Sizin duyduklarinizi burada acikca soylemek istememenizi de takdirle karsiliyorum. Ancak bana ozel mesaj yollayabilirseniz ziyadesiyle memnun kalacagim. Ben de aydinlanmis olurum. :)

Ancak ozel mesajinizda Sifu Boztepe'nin neden EWTO'dan cikarildigi (ya da ayrildigi:) ) konusunda Sifu'su Keith Kerncpecht 'in aciklamalarini da gonderebilirseniz memnun olacagim. Ben bir zamanlar download etmistim ancak su anda elimde degil.

Neyse bu konu ayrı bir polemik konusu olmasin. :) Guzel seylerden ve WT nin guzelliklerinden bahsedelim derim ben.

En derin Saygilarimla,

• quote:

O yüzden dedim ya haftaya yazacağım diye ama çok sabırsız davrandınız. Neyse orginal halini dinleyince arkadaşları aydınlatırım.

İkinci bir konu Emin Boztepe EWTO'dan ayrılışını ve EBMAS'ı kurduğunu, herkese kapısının açık olduğunu tüm dünyaya bir maille iletti. Bunu kaçırdıysanız üzüldüm. Çünkü mailden sonra 10.000'e yakın öğrenci EBMAS'a geçti EWTO'dan. O maili bende tekrar bulabilirsem yollarım ;)

Not : Bu arada bazı konularda pekte objektif olunamadığını bu konu üzerinden görmüş olduk biraz dokundurma yapınca ;) Diğer gruptan hatırlarsak ;)

Sayin Uylukcu,

Son derece sabirli sekilde bekliyorum. Sadece meraklandim dedim. Bizleri aydinlatmaniz bizim icin onur olacaktir.

İkinci konu hakkinda ben yorumda bulunamam. Sifu Boztepe'nin onlarca yil hocaligini yapan ustası bir aciklama yapmis. Ben Sifu Boztepe'yi hocasından daha iyi tanimiyorum ki nasil bir sey soyleyebilirim. Sifu Boztepe'nin kendisi hakkinda bizzat hocasi tarafindan yapilan aciklamaya cevap verme gayreti icerisinde yapmis oldugu aciklamanin metni benim elimde oldugu icin onu istemedim. Ama onu da tekrar gondermeniz kabulumdur.

Ancak benim bu konuya deginme sebebim Türkce'nin kullanimi ile ilgili bir durumdur. Yani sizin kullandiginiz kelimelerle Sifu AVCI EWTO'dan cikarilmis, Sifu BOZTEPE ayrilmistir.

Simdi ben olayi ozetliyeyim. Arkadaslar karar versinler, "kim cikarilmis, kim ayrilmis?"

Sifu AVCI, yaklasik 25 yil egitim aldigi ustasinin organizasyonundan baska bir hocanin kendisinden daha yuksek dereceli ozel ogrencisini kardesi Salim AVCI'nın dovmesi nedeniyle organizasyon icerisinde cikartilan huzursuzluk cercevesinde EWTO'dan (benim ifademle) cikmis ve 1997 yilinda kendi organizasyonunu kurmustur.

Bu ayrilma ile ilgili olarak ne Sifu AVCI'nın ne de ustasinin en ufak onur kirici ve suclayici aciklamasi olmamistir. Sifu AVCI halen hocasi icin son derece saygili konusur ve ben onun ogrencisiyim, bildigim ne varsa temelini hocamdan ogrendim der. Bu tipten ayrilma zaten EWTO da halen yasanmakta ve belli bir zaman sonra Ustalık seviyesine gelen kisiler ayrilip kendi organizasyonlarini kurmak istemektedirler. Bu son derece normal karsilanir hale gelmistir.

Sifu BOZTEPE, tam olarak kac yil egitim aldigini bilmedigim (bu ifadem maddi hata yapmamak icindir, suclama icermiyor) ustasindan bilmedigim nedenlerden dolayi ayrilmistir. Ancak bu ayrilma neticesinde onlarca yil oldugunu zannettigim ustasi, Sifu Boztepe hakkinda nerdeyse 30 sayfalik bir aciklama yapmistir. Bu aciklamada ifade ettigi hususlar maalesef cok da ic acici seyler degildir. Sayin Uylukcu'nun da dedigi gibi Sifu Boztepe takiben bu suclamalara cevap verme mahiyetinde bir aciklama yapma mecburiyeti hissetmis ve hocasinin kendi hakkinda ifade ettigi suclamalara cevap niteliginde bir acik mektup yazmistir.

Cikma ve cikarilma kelimelerinin kullanim ile ilgili olarak:

Bu durumda, Sayin Uylukcu'nun Sifu AVCI'nın EWTO'nun kurucusu da , ortagi da olmayan Sifu Boztepe tarafindan EWTO'dan cikarildigi ifadesi bir tarafta, yine Sayin Uylukcu'nun ciktigini ifade ettigi Sifu Boztepe hakkinda EWTO'nun kurucusu, sahibi ve en buyuk soz hakki olan Kernspecht'in aciklamalari bir tarafta.

Bu durumda, benim Sayin Uylukcu tarafindan kullanilan cikti ve cikarildi kelimelerinin Turkce manalari konusunda kafam karistigi icin bu meseleyi dile getirmek durumunda kaldim.

Kelimelerin dogru kullanılıp kullanılmadigi konusunda takdir bu platformda bulunan arkadaslara aittir.

Objektiflik konusunda ise;

Genel manadaki objektifligim devam etmektedir. Ancak Sayin Uylukcu'nun birakin ima etmeyi (ki boyle bir durum olsa hic de konu ile ilgilenmeyecegim, zira ben kim cikarildi kim cikti bildigimi zannediyorum) dogrudan isim verince yine objektiflik penceresinden yaklasarak belki Turkce'nin yanlis kullanimi olmustur diye hatirlatma yapma ihtiyaci hissettim. Yani, Sayin Uylukcu'nun dogrudan isim vererek yapmis oldugu aciklamaya objektiflik kriterleri uyarinca verilebilecek bir cevab verdigimi zannediyorum.

Bu konudaki takdir de arkadaslarimizindir.

Yer dovusu meselesinde de, affina siginarak, Sayin Uylukcu'nun ifadelerine ilave olmasi babinda sunu belirtmek isterim.

Wing Tsun'un yer dovusu konusunda Sifu Boztepe'nin katkilari kesinlikle gormezden gelinemez. Ve ben de bazilari usta dusmez derken yer dovusunun onemini kavrayan Sifu Boztepe'yi takdir ediyorum. Ancak, Wing Tsun'da yer dovusunun sadece Sifu Boztepe tarafindan gelistirmis oldugu gibi bir ifade kullanmamak gerekir. Zira, boyle bir ifade bu konuda ciddi calismalari ve katkilari olan diger ustalara haksizlik olarak algilanabilecek bir durum gibi geliyor bana.

Yani, EWTO bunyesinde calisan pek cok usta (sadece Sifu Boztepe degil) yer dovusune bir seyler katmis ve EWTO'da yer dovusu konusunda bir havuz gibi bilgi toplanmistir. Bazilari daha fazla ilgilenmis, bazilari ilgilenmemistir. Sifu Boztepe bu konudaki calismalarini bilimsel bazda ilerletmeye devam ediyor olabilir. Bu da kabul ve bunu da takdir ediyorum. Ancak, yer dovusu sadece Sifu Boztepe'nin ortaya koydugu bir kavram degildir. Bunun da bilinmesi elzemdir diye dusunuyorum. Bu noktadan hareketle, EBMAS ta WT ogrenmekte olan arkadaslarimiz kadar sansli oldugunu dusunen baskaları da bulunmaktadır.

• Sayin Uylukcu,

Sifu Boztepe ile bu hafta sonu yapacagıniz dersin zevkli gecmesi temennimle. İnsanin Sifu'sunda yeni seyler gormesi hakikaten son derece guzledir. Ben de Sifum ile ders yaparken ciddi haz alirim. Son derece guzel seyler ogrenir ve kendimi gelistirdigimi hissedrim. Bazen oyle birsey gorurum ki ya ben bunu neden dusunemedim derim. Sonra da "eee o da ustalik farki galiba" der, bir tebessumle derse devam ederim.

Sunu da belirmek isterim, Abiniz ve sizin son yillarda ciddiyetle WT nin yayilmasi icin sarfettiginiz gayret konusunda tesekkurlerimi sunarim. AVCI da olsa EBMAS da olsa sonucta WT, WT dir. Yani WT adina guzel bir calisma sergilediginizi zannediyorum. Bu calismalar dogru stikamette gittigi muddetce elbette meyvelerini verecektir.

Calismalarinizda basarilar dilerim.

Saygilarimla
  • arkadasşlar ben ankarada oturuyorum ve bu yaz bir aksilik olmassa başlıyıcam bunun nedeni 2 ay önce yedigim kanka dayagı , böyle şeylerden korunmka istiyorum göz göre göre dayak yedim ve sneye okula gelme v.b tehtid etti beni,

ankarada kursları nerde oluyo bua rada gölbaşına yakın bir yer olursa memnun olurujm yarımcı olan olmuyan tüm arkadaşlara teşşekür ederim
  • quote:

Herkese merhabalar.. Daha öncede yazmıştım Ben EBMAS(Emin Boztepe Martial Arts System) İzmir Temsilcisi Berat Uylukçu.

WingTsun adlı arkadaşa teşekkür ederim yorumları için ve bana bu konuyu bildirdiği için ;) Özel öğrencisi olduğum Emin Boztepe hakkında bazı yazılar okudum. Açıkçası bazı yazılarda hiç hoşuma gitmedi. Bilmeden yeterince araştırmadan çok şey yazan arkadaş olmuş. Lütfen yazarken araştırın ya da bilmediğiniz konularda keskin yorumlardan uzak durun.
    Öncelikle dünyaya meydan okuyan ve Yipman'ın en iyi öğrencisi olduğunu söyleyen W.Cheung Leung Ting'e bırakılan dünya wing tsun organizasyonunu kendisinin hak ettiğini iddaa etti. Bunun üzerinede Emin Boztepe hocası Leung Ting'i temsilen W.Cheung'un seminerine kavga etmek için gitti. O görüntülerde en belirgin olan kısımsa şu dur. Emin Boztepe yer dövüşünü WingTzun'u katan kişidir. Biz işimizi ayakta bitiririz diyen büyük ustalar görmüş oldu ki WingTzun'cu da yere düşebiliyormuş. Ve o bir teknik gözükmüyor dediğiniz yer dövüşüyse derslerde ayrıntılı bir şekilde öğretiliyor ve tüm dünya organizasyonları öğretiyor(geleneksel Wing Chun'cular hariç).
    Ve tekrar belirtmek istiyorum ki siz sokakta kavga ederken döner tekme vuran kaç kişi gördünüz. Ya da bir şeyler bilip tüm stili sokakta gösteren kaç kişi gördünüz. Adrenalin'in etkisiyle kullanacağız belli başlı şeylerdir. En çok hangisine güveniyorsanız bilinç altında ve en çok hangisini tekrar etmişseniz kavgada da onları kullanacaksınız. Unutmayın ki sokak filmlerdeki gibi değildir ;)

Bruce lee konusuna da birşeyler yazmak gerekirse WingTzun'un eskiden Çin'in dışına çıkarılması yasaktı. Ve bu kuralı ilk Bruce lee bozdu ve Amerika'da WingTzun öğretmeye başladı. Bunun üzerineyse WingTzun'dan atıldı, öğretmesi yasaklandı. Ve Jeet kune do'yu geliştirdi. Ondan sonra WingTzun avrupa'da öğretilmeye başlandı ve bu kural zamanla esnetildi. WingTzun'un az yayılmasında senelerce Çin'de saklanmasının büyük bir etkisi vardır. İnsanlar yeni bir stil zannediyorlar WingTzun'u ama 300 senelik bir stildir ;)

Not : Yipman'ın meşhur öğrencileri Leung Ting, W.Cheung ve Bruce lee'dir.

Yerde dövüş tekniklerini benim hocam da öğretiyor.Ama yer tekniklerinin nereden geldiğini sormadım.İlk gösterdiğinde "ne alaka" diye bakıyordum..

Leung Ting'in kılıç stilini bilmediğini duydum.Doğru mudur?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ata -- 28 Mayıs 2008; 22:19:45 >

• quote:

Orjinalden alıntı: emre_fb_fb

arkadasşlar ben ankarada oturuyorum ve bu yaz bir aksilik olmassa başlıyıcam bunun nedeni 2 ay önce yedigim kanka dayagı , böyle şeylerden korunmka istiyorum göz göre göre dayak yedim ve sneye okula gelme v.b tehtid etti beni,

ankarada kursları nerde oluyo bua rada gölbaşına yakın bir yer olursa memnun olurujm yarımcı olan olmuyan tüm arkadaşlara teşşekür ederim

Sayin Emre,

Ankara'da AVCI WT ogrenmek isterseniz sizin su anda grup calistirmakta olan ogrencilerimle temasa gecmenizi saglarim.

Kanka dayagi hususunda uzuntumu belirtmekle birlikte, bunu iyi bir seye vesile olan kucuk bir unutulmasi gerekli olay olarak degerlendirin.

Saygilarimla,
  • Arkadaslar,

Bir konuda galiba yanlis bilgi vermisim, ilgili taraflardan ve sizlerden ozur dilerim.

Daha onceki bir mesajimda, Sifu Boztepe ve hocasi Kerncpecht'in yazdigi aciklamalarin sirasini karistirmis oldugumu farkettim.

http://www.wingtsunwelt.com/mediafest/statement_e_boztepe_e.pdf
    web adresinde bulmus oldugum Kernscpecht in aciklamasinin baslangic kisminda Sifu Boztepe'nin mektubuna cevaben bazi aciklama yapmak zorunda kaldigi gibi bir ifade var. Aradan gecen onca zaman sonra, o an icin elimde olmadigini belirttigim Usta Kernspecht 'in aciklamasini inceleme firsatim olmamisti. Kimseyi yanlis yonlendirmek istemem, tekrar anlayisiniz icin tesekkurler.

Saygilarimla

• Jeet Kune Do'mu denmişti her zaman bir sempatim olan bir daldı.Türkiyde neredeyse YÜKSEL YILMAZ haricinde bilinen isim yok.Hani hocaları bir özgeçmişinden ikinciside az çok videodan öğrenebiliriz.Videolara baktım fena değilmiş Kocaeliden olsam kesin giderdim.

http://www.jkdturkey.com bu siteden bakılabilir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Aikidocu

Jeet Kune Do'mu denmişti her zaman bir sempatim olan bir daldı.Türkiyde neredeyse YÜKSEL YILMAZ haricinde bilinen isim yok.Hani hocaları bir özgeçmişinden ikinciside az çok videodan öğrenebiliriz.Videolara baktım fena değilmiş Kocaeliden olsam kesin giderdim.

bence wing tzun öğren zaten ikiside aynı gibi,iki tane birbirine benzeyen şeyden orjinal olanını seçmek mutlaka daha mantıklıdır
  • quote:

Orjinalden alıntı: midye_tava

quote:

Jeet Kune Do'mu denmişti her zaman bir sempatim olan bir daldı.Türkiyde neredeyse YÜKSEL YILMAZ haricinde bilinen isim yok.Hani hocaları bir özgeçmişinden ikinciside az çok videodan öğrenebiliriz.Videolara baktım fena değilmiş Kocaeliden olsam kesin giderdim.

bence wing tzun öğren zaten ikiside aynı gibi,iki tane birbirine benzeyen şeyden orjinal olanını seçmek mutlaka daha mantıklıdır

Orjinal derken neyi kastettiniz ?

• O
    quote:

quote:

Orjinalden alıntı: midye_tava

quote:

Orjinal derken neyi kastettiniz ?

Orjinal derken wtyi kastetti sanırım.

• Hocam onu anladımda ama neden WT orjinal oluyor.Orjinal olması için illa otantik olması mı gerekiyor.
  • quote:

Hocam onu anladımda ama neden WT orjinal oluyor.Orjinal olması için illa otantik olması mı gerekiyor.

jkd wt üzerine kurulmuş bi sistem bu yüzden jkd'nin temeli wt doğal olarakta wt orjinal oluyor.
    quote:

Orjinalden alıntı: wing tsun
    Bruce Lee konusunda bu asamada soyleyebileek oldugum ise; bazi sebeplerle hocasi Buyuk Usta Yip Man ile arasinin acilmasi nedeniyle kendisinden daha fazla ders alamadigi, elde ettigi un ve savas sanatlarina olan ilgisi ile hiz ve diger kisisel ustunluklerini de birlestirek diger stil ve sporlardan kendi mantigina uygun bir derleme yapmis oldugu yonundedir (Bu soyledigim veri dovussanatlari camiasinda kabul goren gorustur). Bruce Lee elbetteki biliyordu kafaya tekme atarken hayalarinin saldiriya maruz kalabilecek sekilde acildigini. Ancak onun bildigi bir gercek daha vardi. O da, Bruce Leenin tekmesi birisinin kafasina cikana kadar karsisindaki kisi onun hayalarina tekme atamazdi. Ancak o Bruce Lee nin kisisel hizi ve becerisidir. O nedenle bu hususiyeti Bruce Lee ye ait olarak kalacaktir. JKD calisan herkese bu hiz dogal yollarla gecmiyor. Yani sadece Bruce Lee nin kullanabildigi teknikler disarida ortalama bireylerin uygulayabilecegi teknikler degildir. Bruce Lee'nin yapabildiklerinin guzelligi ve ustunlugu onu zaten hakli olarak ulastigi yere tasimistir. Onun istisnai kaabiliyeti onu istisnai bir yerlere zaten tasimistir. Herkesin gozunde onu belli bir sayginliga kavusturmustur.

wing tsun güzel açıklamış

• Siz öyle düşünüyorsanız saygı duyarız diyecek birşey yok.Şahsi fikrim içinde WT'Yi kapsayan bunu dahada geliştirerek başka stillerin güçlü yönlerini alan bir spor dalıdır.Nasıl boksçu ile boks güreşçi ilede güreşme deniliyorsa Bruce Lee'nin Boks ve Güreş'le ilgilendiğini biliyoruz.
  • quote:

Siz öyle düşünüyorsanız saygı duyarız diyecek birşey yok.Şahsi fikrim içinde WT'Yi kapsayan bunu dahada geliştirerek başka stillerin güçlü yönlerini alan bir spor dalıdır.Nasıl boksçu ile boks güreşçi ilede güreşme deniliyorsa Bruce Lee'nin Boks ve Güreş'le ilgilendiğini biliyoruz.

Aikidocu bana göre wt daha pratik ve uygulanabilir ayrıca wtde de yer dövüşü var ben zaten bi önceki mesajımda wt veya jkd daha iyi demedim sadece orjinal olanın wt olduğunu söyledim wt zaten teknik açıdan gayet yeterli bi kavgadaki tüm mesafeleri kapsıyor. Önceki mesajlarda Berat Uylukçu'nun söylediği gibi wt'de jkd tekniklerini karşılama hareketleri var. Sonuçta jkd yapan herkez tekmeyi yumruğu Bruce Lee kadar hızlı atamaz. Bruce Lee jkd'de wtnin üstüne artistik hareketleri ekleyip bunları gerçek bi kavgada efektif olarak kullanabilecek şekilde wt ile birleştirmiştir ama dediğim gibi herkez Bruce Lee kadar hızlı olamaz o kadar hızlı olamayınca da jkd tekniklerinin pek bi efektifliği kalmıyo.
    Zaten wtde diğer tüm stillere karşı dövüşmeyi öğreniyorsunuz pratik hareketlerle. Yine de en doğru cevabı Berat Uylukçu veya wing tsun verir.

• Bilgi için teşekkürler ama sadece şunu ekleyeceğim JKD artistlik hareketlerin olması İMKANSIZ.Bruce Lee bunları filmlerinde bu varsa bu JKD'de olması anlamı gelmiyor.Aksine JKD oluşmasının nedenini eğer izlediysen "Ejderin Öyküsü" filminde aslında güzel anlatılıyor.Bruce Lee 'nin dövüşü başkalarına öğretmesini kızan Çinliler Bruce Lee için bir dövüşçü ile dövüş ayarlıyor.Hani böyle uzun saçlı bir tiple.İşte o dövüşte Bruce Lee takla atıyor zıplıyor ediyor ama en sonundada yeniyor.Ancak giderken bir şerefsizlik sonucu arkadan tekme yiyor.Orada sakat kalacağını söylenmesine rağmen adı Bruce Lee olduğu için tedavi oluyor.İşte bu olay JKD doğuşu sayılmaktadır.Bruce Lee o dövüşte yanlış yaptığını söylüyor.Hareketler sert temiz olmalı artistlik hareketler olmamalı boşuna riske girilmemeli ve bu hareketlerle yorulmamalıdır diyor.Su gibi kavramı orada ortaya çıkıyor.Rakibe kesinlikle acılmamalı rakibe bir daha kendisine saldırılmayacak şekilde zarar verilmelidir diyor.Sonuçta daha sonra rakibi ile karşılaşmasında sadece 60 saniyede rakibini yeniyor.

• quote:

Bilgi için teşekkürler ama sadece şunu ekleyeceğim JKD artistlik hareketlerin olması İMKANSIZ.Bruce Lee bunları filmlerinde bu varsa bu JKD'de olması anlamı gelmiyor.Aksine JKD oluşmasının nedenini eğer izlediysen "Ejderin Öyküsü" filminde aslında güzel anlatılıyor.Bruce Lee 'nin dövüşü başkalarına öğretmesini kızan Çinliler Bruce Lee için bir dövüşçü ile dövüş ayarlıyor.Hani böyle uzun saçlı bir tiple.İşte o dövüşte Bruce Lee takla atıyor zıplıyor ediyor ama en sonundada yeniyor.Ancak giderken bir şerefsizlik sonucu arkadan tekme yiyor.Orada sakat kalacağını söylenmesine rağmen adı Bruce Lee olduğu için tedavi oluyor.İşte bu olay JKD doğuşu sayılmaktadır.Bruce Lee o dövüşte yanlış yaptığını söylüyor.Hareketler sert temiz olmalı artistlik hareketler olmamalı boşuna riske girilmemeli ve bu hareketlerle yorulmamalıdır diyor.Su gibi kavramı orada ortaya çıkıyor.Rakibe kesinlikle acılmamalı rakibe bir daha kendisine saldırılmayacak şekilde zarar verilmelidir diyor.Sonuçta daha sonra rakibi ile karşılaşmasında sadece 60 saniyede rakibini yeniyor.

bahsettiğiniz şeyler zaten modern wing tsun içerisinde kabul edilen prensipler.
    amma velakin yukarıda linki verilen türkiyeli jeet kune do sitesinde yayınlanan fotoğraflar ve videolar, eğer gerçek jkd'yu temsil ediyorsa, en basitinden yüksek tekmeler dezavantajdır bir kadın veya profesyonel antreman yapmayan sıradan insanlar için.

• Tekmenin yüksek olmasından bahsediyoruz ama bu bir zorunluluk değilki.Ama eğer kaldırabiliyorsan ki bence bu bir avantajtır.Ancak nerede kullanmasını bilirsen.Sırf WT gösterilerinde yüksek tekme atan birinki ki o gösterilerdeki kadar şuursuzca yüksek tekme görmedim bundan dolayı bu tekmeleri es mi geçeceğiz.

Hayır o sitede Türkiye temsilcisi sayılmaz.Yani kendisi JKD bilir ama JKD'yi Türkiyedeki hocalardan öğrenmiş yurt dışına gidip yada Abd'de Bruce Lee'nin öğrencilerinden öğrenmemiş.Ben sadece Türkiyedeki olan okulu örnek gösterdim.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.