Merhabalar, bu alanda uzman arkadaşların fikir beyan etmesi sağlıklı olacaktır
Elimde 600 mw engenius (atheros 5500 çipli) pci e wifi kart var aşağıda ki resimde belirtiğim kırmızı çizgi arası iletişim kurmak için kaç dbi anten gerekir ve anten tipi panel mi yagi mi omni mi plmalı? mesafe aşağı yukarı 100 150 metre bir şey yalnız mavi kareyle belirttiğim gibi önünde çok büyük bir duvar var
tavsiyelerinizi bekliyorum
güncel
Bu noktada modemin de çıkış gücünü ve antenini söylemeniz gerekir, fakat en yaygın olarak 100mW ve 2dBi antenli bir modem kullandığınızı varsayarak devam ediyorum. Şunu da hemen söyleyeyim, kablosuz ağlarda cihazlardan düşük çıkış gücüne sahip olanı darboğaz yapacaktır. Bu yüzden modem ve wifi kartların çıkış güçlerini yakın tutmakta fayda var.
Gösterdiğiniz duvar yüksek ve kalınsa sinyali çok ciddi etkileyecektir, 100-150 metre mesafenin zaten normal koşullar, yansımalar vs. halinde etkin değeri birkaç katına çıkar. Bu durumda ise en az 1km mertebesinde bir etkin uzaklığa geldiğini (en iyi ihtimalle) tahmin edebilirim. Ki zaten diğer konularda da bahsediyorum, kapalı ortamlarda veya engellerin olduğu durumlarda sinyalin ne kadar zayıflayacağı açıkçası şans işidir. Eşdeğer uzaklığı 1km olacak şekilde zayıflayacağını varsayarsak, 1km'lik bir çizgi boyunca sinyal zayıflaması 100.4dB'dir. Sağlıklı bir bağlantı için alıcı modunda -70dBm'lik bir sinyal gücüne ulaşmak gerekir (zaman içinde salınımlarla -75 ve altına kadar ineceği için değeri -70 almakta yarar var). Aradaki fark 30.4dB olduğuna ve modemin çıkış gücünü standart 20dBm aldığımıza göre; modem anteni ve kart anteninin toplam kazancının 10.4dBi olması gerekir. Modem anteninin de standart 2dBi olarak varsayarsak karta takacağınız antenin kazancı en az 9dBi olmalı. Omni olması durumunda yönünü ayarlamanız gerekmez ama bu antenler pahalı olur, panel veya yagide ise maliyet düşüktür ama elle yön ayarı yapmak gerekir. Aradaki duvarın çok kalın olması durumunda etkin mesafeyi 1 değil de 2km gibi yapacağını hissediyorsanız (ki bence böyle yapın) alacağınız antene 6dB daha eklemelisiniz (mesafe iki katına çıktığında zayıflamaya kabaca 6dB daha eklenir).
Çok sağolun hocam, o zaman 20/25dbi yagi anten işimizi fazlasıyla görecektir
quote:
Orijinalden alıntı: Akay KLC
Çok sağolun hocam, o zaman 20/25dbi yagi anten işimizi fazlasıyla görecektir
Çok rahat görmesi gerekir, tabi bu denli kazançlı yagi antenlerde ışınım açısı çok dardır. Yönü çok hassas ayarlamalısınız, kazara eliniz çarpıp yerinden oynasa sinyal bir anda 10da birine düşebilir .
Selam arkadaşlar bazı şeyler bende sormak istiyorum öncelikle araştırma yaptım ve usb takılan wifi adaptör aldım realtek RTL8187L çipsetli üzerinde 10Dbi omni anteni bulunuyor. Aslında masaüstü bilgisayarım için aldığım usb cihazı bazı arkadaşlardan anten takmak suratiyle 1.5 km civarındaki sinyalleri yakaladıklarını duymuştum arkadaşa ulaşamıyorum ama buradanda istediğim bilgileri alacağımı tahmin ediyorum. Şimdi ben bu usb cihaz (wifi-sky 9600 G) üzerindeki anteni değiştirmek istiyorum. Bizim mevkide karşı tarafta bulunan arkadaşıma bağlamak istiyorum mesafe yaklaşık 800 metre civarlarında evler birbirini görüyor önü açık şekilde yanlız ilkbaharda ağaçların yaprakları biraz engel olabilir ama çok değil şu an direkt birbirini görüyor ben bu şartlarda olan bir bağlantı kurmak istiyorum. Demin deneme yaptım N79 telefonumun wifi özelliği ile bir ağ taraması yaptığımda bazı noktalarda telefon ağ bulundu diye gösteriyor ama ağı görecek kadar değil ama bir ağ varlığı olduğu kesin telefon bulundu diyor bazı nolktalarda sonuçta bu bir telefon fazla birşey beklememek gerekir. Ama buna rağmen bir sinyal yakaladı şimdi ben bu cihazı sipariş verdim gelince deiyeceğim. Deminki cihazı kullanan dediğim arkadaştan yine duyduğum üzere cihazında ilk etapta fazla verim alamamış anten takmış biraz daha iyi en sonda usb çoklayıcı alıp bununla bağlantıyı yaptığında sinyal kalitesinde gözle görülür bir artış sağladım demişti (Anten boyu 2 metre civarı) Yanlız usb çoklayıcı beslemesini harici adaptörden alan bir çoklayıcı idi direk bilgisayar usb sinden güç alarak çalışanlardan değil. Bu aklıma geldi ve birde usb çoklayıcı aldım adaptörle beslemeli olanlardan. Şimdi ise ek olarak anten almak istiyorum öğrendiğim kadarıyla 3 çeşit anten var omni, yagi ve panel anten. Omni anten çubuk şeklinde dairesel olarak yayın yapan bir anten çeşidi alıcıda takıldığında yön ayarlama gerektirmiyor. Yagi anten ise yatay çubuk şeklinde tasarlanmış görüş açısı dar olan sinyal yalanmak istenilen yöne doğru çevirilmesi gereken bir anten. Panel anten ise omni gibi yön ayarı gerektiren kutu şeklinde bir anten. Genel bilgi olarak yagi ve panel anten yön ayarı gerektiriyor fakat sinyal yakalama uzaklığı artıyor diye biliyorum gelelim sorularıma.
1. Bahsini ettiğim cihaza en fazla kaç dbi anten takabiliriz. 2. Bu 3 anten çeşidinin birbirinden farkı nedir? yani omni dairesel yayın alırken yagi ve panel direkt görmesi gerekiyor. Bunun haricinde bu antenler arasında fark nedir? 3. Hangi anten ihtiyacımıza daha çok yarar? 4. Anten seçimi yaparken hangi değerlere göre değerlendirmeliyiz. Mesela omni şu şartlardaki bağlantılar için ideal veya panel burada daha iyi çalışır gibi. Seçimimizi neye göre yapacağız?
Buradan aldığım cevaplar doğrultusunda anten siparişi vereceğim arkadaşlar yardımlarınız için teşekkürler.
Anten türleri hakkında bildikleriniz doğru, bir ayrıntı haricinde: kazancı yüksek omni antenlerde dairesel değil fakat düşey hiza ayarı yapmak gerekir. Hatta düşey hizanın ayarı diğerlerine göre daha önemlidir (yüksek kazançlı bir omni için 10 dereceye varan hassas ayardan söz ediyorum).
1) 60-70 (12 metre çaplı 60dBi radar çanak antenini bile adaptörde kullanmak teorik olarak mümkündür, her kazançta anteni takabileceğinizi anlatmaya çalıştım yani kısaca)
2)Temel farkları budur, bununla ilişkili olarak omniler yatay düzlemde her yönden sinyale açık olduğundan parazit gürültüsü fazla olur. Haricinde bağlantıyı etkileyebilecek bir fark aklıma şimdilik gelmiyor.
3)Modemin doğrultusu kesin ve doğrudan görüş alanında olduğundan her çeşit yönlü anten daha verimlidir.
4)Omninin vazgeçilmez kullanım alanı tekrarlayıcı modemlerdir, öndeki adaptörden gelen sinyali arka taraftaki modeme ulaştırmak için 360 derece ışıma yapan omniler gereklidir. Bunun dışında yukarda bahsettiğim dezavantajı vardır ancak aynı anda çok sayıda modem görmek istendiğinde veya bağlanılmak istenen modemin yönü belli değil ise yine tek alternatiftir. Noktadan noktaya bağlantılarda da yönlü antenler idealdir. Sonuç olarak aralarında teknik açıdan başka fark yoktur ve bakmanız gereken tek parametre kazanç değerleridir.
Cevabınız için teşekkürler. O zaman cihaz geldiğinde üzerindeki anten ile denemeler yapayım. Hatta forumda yapan arkadaşlar antenin arkasına folyo koyarak veya tencere kapağını çanak uydu anteni gibi bazı formül ile hesaplayıp antenin kapağa olan uzaklığı hesaplanarak bir montaj yapılmış bu gibi ufak deneyler yaparak deneyeceğim ve gözlemlerimi kendi yaptıklarımı ve sonuçlarını yazarım. Şimdi bazı sorularım daha olacak cevaplarsanız sevinirim.
1. Uzak mesafe erişiminde nokta atışı yaparak (çanak anten ayarlar gibi) ayarlamak şartı ile yagi antenmi yoksa panel antenmi almalıyım?
2. Bu soru 1 soruyla aslında bağlantılı bende yedek 90 lık canak anten var bu antenle forumdaki arkadaşların veriği formül ile hesaplama yaparak bir deneme yapacağım. Burada ilk denemeyi cihazla birlikte gelen 10 dbi anteni ile yapacağım. şimdi çanak antenin ön kısmına yagi yada panel anteni yerleştirsek omni antendeki gibi işe yararmı? Yani uzak mesafeye ulaşmak için yagi mi panelmi almalıyım? (birde çanak anten ile test edeceğim göz önünde bulundurularak)
1) Kazanç değeri yüksek olan model daha iyi olacaktır, bağlantı açısından iki anten türü arasında pek fark yoktur. Panellerin polarizasyon kaybı biraz daha kötüdür ancak etkisi büyük olmaz.
2) Çanaklar hakkında tecrübem yok ancak önüne koyacağınız antenin kazancının düşük olması gerekir ki tüm çanak yüzeyine yaklaşık eşit oranda ışıma yapabilsin. Zaten çanağın yapısı ona fazladan 20-30 dB kazandıracaktır, önüne koyacağınız antenin yüksek kazançlı olması gereksizdir.
Folyo için şart lambda/2 (yaklaşık 6 santim) 'dir. Tencere için çapını ve derinliğini söylerseniz ideal tutma mesafesini hesaplayım.
Yardım için teşekkürler. Malzeme gelsin yaklaşık 2 hafta sürer ondan sonra denemeleri yapıp yazarım. Birde tencere için kullanılan formülü çanak içinde kullanabilirim sanırım Tencere kapağından ziyade çanak anten ile deneme yapacağım. Birde madem çanak fazladan 20-30 db kazanç sağlıyorsa o zaman yaklaşık değerleri 15-25 db olan piyasadaki yagi antenlerden almaya gerek yok sanırım Onun yerine 90 lık çanağa usb adaptörle gelen 10 db omni anteni formülü ile heaplayıp düzün bir şekilde monte edersem işimi fazlasıyla görür. Birde zahmet olmazsa hem folyo hemde canak anten yada tencere kapağı için kullanılan formülü biraz daha açarak yazabilirsen sevinirim.
Malesef ben o formülleri bilmem. MoM, FTDT ve IE3D matris hesaplamaları yapan yüksek frekans simulatörleri kullanıyorum, benzetim ortamında iletken yüzeyi çizerek empirik sonuçları söyleyebilirim.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme