Şimdi Ara

x64 işletim sisteminde ram'le alakalı iki sorun

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (2 Mobil) - 3 Masaüstü2 Mobil
5 sn
10
Cevap
1
Favori
1.324
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Öncelikle merhaba DonanımHaber ailesi, eski bir üye olmama rağmen yeni bir üyelikle sıfırdan bir başlangıç yapmak istedim.

Birbiriyle ilgili 2 problemim var:

Sistemim: Gigabyte X58 Extreme || Core i7 920 2.60Ghz || 6 Gb (2x3) 2000Mhz Kingston HyperX || Sapphire Radeon 5870 || 1 Tb Seagate Barracuda 7200 Rpm.

Tıpkı başlıkta yazdığım gibi Win7 x64 Ultimate işletim sistemi "Service Pack 1 ve tüm güncellemeleri ile" kurulu.

- 1 -

Sorun şu fotoğrafta başlıyor, gördüğünüz gibi.

6 gb ramim, 4 gb olarak kullanılabilir gözüküyor. Makinemi oyun, video edit ve özellikle render işlerinde kullandığım için bu 2 gb'lık kısım benim için oldukça önemli.

Bu sorunu çözmek için yaptığım girişimler:

- Bios Update,
    - Tüm aygıtların sürücülerinin güncellenmesi (saçma olduğunun farkındayım, şansımı denedim),
    - Ram slotlarını basınçlı hava spreyi ile temizleyip, ram'lerin yerlerini değiştirmek.

Sizin de tahmin ettiğiniz gibi üç işlem de işe yaramadı.

Ram'lerin yerini değiştirirken ram'lerde bir bozukluk olup olmadığını bulmak için beyaz DIMM slotlarına tek tek ve Dual Kit olarak bağlayıp yerlerini değiştirerek makineyi çalıştırdım.
    Anakartımın -alttaki fotoğrafta da gördüğünüz gibi- 6 DIMM slotu mevcut, Triple Kit olarak beyaz olanları kullanıyordum. Ram'leri tek tek bağlayıp makineyi çalıştırırken, "beyaz slotların işlemci yuvasına en yakın olanı"nın ram'i 2 gb ama işlevsiz olarak gördüğünü farkettim.

Ram'lerin herhangi birini, sadece bu bahsettiğim slota takarak bilgisayarı başlattığım zaman, makineden ram sayma sesi ve monitöre görüntü gelmiyor.
    Ram'lerin herhangi ikisini diğer iki slota taktığım zaman makinem normal bir şekilde başlıyor ve ram'lerimi 4 gb olarak normal görüyor.

Ram'lerimin 3'ünü de mavi slotlara takarak bilgisayarı başlattığım zaman, ram'ler -tabirim biraz garip olarak ama- dıt dıt dıt dıt şeklinde ötüyor ve pc açılmıyor. :D

Bu konuda ne yapabilirim ey dostlar?

- 2 -

BIOS'um üzerinde ram'lerim 1033Mhz'de çalışıyor gözükmekte ve BIOS'umun ram Mhz'lerini ayarlayan kendi ram profilleri mevcut.
    Default olarak 1033Mhz, Profile 1'de 2002Mhz, Profile 2'de 1800Mhz küsür (Tam emin değilim şu an) çalışıyor.
    Profile 1 ya da 2'ye aldığım zaman, Windows açılış logosunu geçip, 'Hoşgeldiniz' ekranında mavi ekran veriyor ve bilgisayarım kapanıyor.

Problem bende midir? Yoksa benim makinede mi?

İşlemci ve Ram'lerimin Cpu-Z görüntüsü:

http://d1301.hizliresim.com/15/u/jdfcm.jpg

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi N.Aksel -- 26 Ocak 2013; 20:45:30 >

• abi bence şöyle yap önce biosu defoult yap yapmadan önce ramları en baştan başalyarak diz 1-3-5 olarak çünki çoğu ramlar öyle takılır ama dıt dıt diye ötüyor diyorsun aslında o ötmelerin bi anlamları var fakat onu bilmiyorum uzun ötmesi kısa ötmesi gibi

diyelimki olmadı dediğin çalışan stoklarda tak sonra biosa gir Memory Remap Feature bul ve kapalı ise aç genelde kapalı oluyor böylelikle bi sorunu çözmüş olalım

fakat benim düşüncem ramların 2000 mhz de çalışması ve voltaj ayarları

şunlara bi bak bakalım

sesler :

ÖTMELER----------------------_TEPKİLER

1- Ton yok.........................= Güç Yok
    2- Devamlı Ton...................= Güç Kaynağı Arızalı
    3- Devamlı Kısa Ton...........= AnaKart Arızalı
    4- 1 Uzun..........................= Ram yenileme
    5- 1 Uzun, 1 Kısa...............= AnaKart veya ROM-Basic ( BIOS çipi ) Arızalı
    6- 1 Uzun, 2 Kısa...............= Ekran-Video Kart Hatası veya Dip Switch ( XT icin )
    7- 1 Uzun, 3 Kısa...............= Ekran Kartında Hata
    8- 1 Kısa...........................= Normal Açılış
    9- 2 Uzun, 1 Kısa...............= Ekran Kartı-Monitör Adaptör SenkroN Hatası(RAMDAC kaynaklı (?) )
    10- 2 Kısa...........................= Parity (eşlik) Hatası ( Hafıza-Ram Toplam )
    11- 3 Kısa...........................= Ram'in ilk 64K’lık bölümünde Hata
    12- 4 Kısa...........................= Zaman Sayacı Arızalı
    13- 5 Kısa...........................= işlemci Arızası ( Prosessor Arızalı ) veya Vidoe Ram **
    14- 6 Kısa...........................= Klavye işlemcisi Hatası
    15- 7 Kısa...........................= Sanal işlemci Mode Ayar ( AT için )
    16- 8 Kısa...........................= Video-Ekran kartı Belleğinde Okuma/Yazma Hatası
    17- 9 Kısa...........................= Bios-ROM Toplam Hatası
    18- 10 kısa..........................= CMOS okuma/yazma hatası
    19- 11 kısa..........................= Tampon Bellek Hatası

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aglarm -- 27 Ocak 2013; 20:46:45 >

• quote:

Orijinalden alıntı: aglarm

abi bence şöyle yap ...

Hocam dediğin gibi yaptım, denedim tekrar.
    Bahsettiğin Memory Remap Feature maalesef benim BIOS'ta mevcut değil. Aradım taradım, benzeri bir şey de bulamadım.
    Bu arada ram'lerim standartta belirtilen 2000 Mhz üzerinden değil de, ilk mesajımda da belirttiğim üzere 1066 Mhz üzerinden çalışmakta.
    BIOS'ta voltaj ayarlarının hepsi Auto olarak gözüküyor.

Senin yazdığın tabloya göre, ramlerin biplemelerine bakarsak da anakart arızası. :(

Son durum şu:

İşlemciden başlayarak ram slotlarını numaralandırırsam, b=beyaz slot, m=mavi slot olmak üzere; (3m + 3b = 6 DIMM slot)

1 Ram,slot 1m'de takılıyken makine kısa tonda devamlı ve çok hızlı bir şekilde ötüyor. 5-6 saniye sonra duruyor. Makinede kapanma ya da resetleme gibi bir tepki yok.
    1 Ram, slot 1b'de takılıyken makineden -normal açılışı yaptığına dair- bir bip sesi dahi gelmiyor. Monitöre görüntü vermiyor.
    1 Ram, slot 2m ve 3m'de iken aynı tepkiyi veriyor. Bahsettiğin gibi 1-3-5 olarak 3 ram'i taktığımda durumda bir değişiklik yok. Yine devamlı kısa tonda bipliyor.
    1 Ram, slot 2b ya da 3b'de iken makine gayet güzel başlıyor bilgisayar ram'i tam görüyor.
    2 Ram, slot 2b-3b'de dual kit olarak takılır iken makine yine normal başlayıp, ram'i 4 gb olarak görüyor.
    3 Ram, slot 1b-2b-3b'de takılı iken makineyi başlattığımda makine yine normal başlayıp, 6gb ram var, 4 gb'ı kullanılabilir diyor.

Özet olarak, benim anladığım kadarıyla Slot 1b bana "Sen Ram takıyorsun da, boşa takıyorsun yavrum" diyor.

Tam olarak bilmesem de aklıma şöyle bir şey geliyor, bu mavi slotlar DDR2 slotu falan olabilir mi?
    Hiç kullanılmadan 3'ünün bozulması çok garip geldi.

İlgin için tekrar teşekkürler hocam.

• X58 kartların bellekler konusunda kronik sorunları olduğunu forumda birkaç arkadaştan duymuştum.Farklı markalara ait belleklerle deneme yaptınız mı ? Anakart/bellek uyumsuzluğu olabilir.
  • anakartta sorun var abi o zaman

birde şöylemi yapsan acaba kasadan bütün parçaları tek tek söksen kasadan ayırsan sonra tekrar monte etsen yani garip ama bazı sorunlar böyle yapınca düzeliyor ben yapmıştım düzelmişti ekrana görüntü gelmiyordu yaptım sorun çözüldü hem macunu felanda yenilemiş olursun aklıma başka bişey gelmiyor

ayrıca biostaki yer buraydı eger yoksa diyecek bişey kalmadı bende

• quote:

Orijinalden alıntı: MERT237

X58 kartların bellekler konusunda kronik sorunları olduğunu forumda birkaç arkadaştan duymuştum.Farklı markalara ait belleklerle deneme yaptınız mı ? Anakart/bellek uyumsuzluğu olabilir.

Elimde deneyebileceğim DDR 3 ram mevcut değil. Sistemi anakart-cpu-gpu olarak yazın yenilemeyi düşünmeye başladım.
    2. sorunum için yapabileceğimiz bir şey var mı aklınıza gelen? XMP var mesela, yukarıda bahsettiğim profile geyiği tamamen onunla alakalı ama çok araştırmama rağmen çözemedim.

Yani işin özeti şu: Madem 6 gb olarak ram'lerimi kullanamıyorum, bari sistemi yenileyene kadar en azından 4 gb ram'imi 2000 Mhz'de kullanabileyim istiyorum. :)
  • quote:

anakartta sorun var abi o zaman

birde şöylemi yapsan acaba kasadan bütün parçaları tek tek söksen kasadan ayırsan sonra tekrar monte etsen yani garip ama bazı sorunlar böyle yapınca düzeliyor ben yapmıştım düzelmişti ekrana görüntü gelmiyordu yaptım sorun çözüldü hem macunu felanda yenilemiş olursun aklıma başka bişey gelmiyor

ayrıca biostaki yer buraydı eger yoksa diyecek bişey kalmadı bende

XMP profilleri var ram'ler için, SDP diye ne olduğunu bilmediğim bir şey var, aklıma bir tek siyasi parti geliyor.
    Makineyi formatladım (2.5 yıldır formatlamamıştım), bu akşam da dediğiniz gibi komple temizleyeyim, macun falan yenileyeyim bakalım. :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi N.Aksel -- 30 Ocak 2013; 17:02:50 >

• XMP oc içindir sen onuda aç mesala bendeki ram cl9 1600 mhz o kapalı olunca cl11 olarak çalışıyor ve mhz ler düşüyor o yüzden bence oda açık kalsın

parçaları sökerken bios pili felan çıkarda sen takana kadar anakartı sıfırlasın herşeyi sök tekrar diz sıfır almış gibi kolay gelsin

umarım sorun çözülür
  • quote:

XMP oc içindir sen onuda aç mesala bendeki ram cl9 1600 mhz o kapalı olunca cl11 olarak çalışıyor ve mhz ler düşüyor o yüzden bence oda açık kalsın

parçaları sökerken bios pili felan çıkarda sen takana kadar anakartı sıfırlasın herşeyi sök tekrar diz sıfır almış gibi kolay gelsin

umarım sorun çözülür

Onu açtım işte, yukarıda 2. sorun başlığında anlattığım gibi oluyor. 1800 küsür olan da masaüstünü gördüm de, program ya da oyun çalıştırmadım, kasacak bir işlem yapmadım.
    Öyle bir deneyeyim. Bir de müsait olduğum ilk an, BIOS'umun ekran görüntülerini alacağım, belki oradan da bir fikir verebileceğinizi düşünüyorum.

Tekrar ilginiz için teşekkürler.

• arkadaslar bendede x58 extreme var ancak ıslemcım ıntel i7 980x bu ıslemcıyle calsıtırmak ıcın bıos guncellemesı yapmam gerekmı yoksa dırek acarmı ıslemcı destek lıstesıne gırıdgımde f9 bıosunun destekledıgı yazıyor bende deneme amaclı taktım sıstemı kurdum ancak acmıyor elımdede i7 1366 sıstem 920 vb ıslemcı olmadıgından bıos update yapamıyorum nasıl halledebılırım bu durumu yardımcı olursanız mınnettar olacagım
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.