Şimdi Ara

XBOX ONE Lansmanı (Makale)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.025
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Bende hem izleyememiş olanlar hem de ingilizcesi yeterli olmayanlar için lansmanı şöyle bir toparlayarak bir makale yazdım.

Bugün günlerden 22 Mayıs Çarşamba, yeni Xbox lansmanından sonra ki ilk gün. Oyun dünyasında yeni bir nesilin doğuşuna tanıklık ettiğimiz günleri yaşıyoruz. Dün yapılan lansman başlamadan önce herkesin aklında onlarca soru vardı. Herkes çok heyecanlıydı. Lansman sonunda ise Microsoft cephesi kafamızda ki karanlık bulutların dağılmasında ciddi adımlar attı ancak takipçilerimizin kafalarında ki soruların bitmediği aşikar. Bu makalede ben(Alp Sarıyer)in yeni nesil hakkında ki düşüncelerini ve belki de kafanızda hala kendinize sürekli sorduğunuz soruların cevaplarını bulacaksınız. E iyi güzel de “neden video ile anlatmadın?” diye soranları duyar gibiyim, hep izlemek olmaz biraz da okumak lazım öyle değil mi? Neyse hiç sevmediğim giriş kısmını daha fazla uzatmadan hemen başlayalım.

HEPSİ BİR ARADA

Evet, belli ki Microsoft’un ilk hedefi zaten sahip olduğu “yeterli” oyuncu kitlesinin dışında LIVE’ı daha çok casual oyuncular ve aileler için geliştirmiş. Zaten son yıllarda 360 için güncellemelerde hep bu yöndeydi. Lansman öncesinde herkesin dilinde Xbox 720, 8, infinity gibi isimler geçerken bir anda konsolun adının “ONE” olduğunu öğrendik. Adı da üstünde zaten salonunuzda bütün bileşenleri bir arada barındıran bir kutu. Smartglass uygulaması sayesinde Windows Phone ve Tabletiniz ile diğer yandan Kinect ile görsel/işitsel, hatta Windows 8 ile PC’niz üzerinden de konsolunuzu büyük rahatlıkla kontrol edebiliyor. Ne kadar uzakta olursanız olun, iletişiminizi koparmadan işlem gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu bağlamda LIVE’ı geliştireceklerine dair söz vermiş olan Microsoft daha ilk dakikalardan sözünü tuttuğunun sinyalini verircesine bir giriş yaptı.

PİZZA MI SİPARİŞ ETTİNİZ? ARTIK PİZZALAR UYDU ALICISI İÇİNDE Mİ GELİYORMUŞ?

Daha ne olduğunu anlamadan bir anda karşımızda köşeli dikdörtgen bir kutu gördük. Ki bu da sanırım Xbox’u Playstation karşısında bir adım öne çıkaran hamle oldu. İşte konsolumuz nam-ı değer; XBOX “ONE”

Konsolun görünmesiyle canlı podcast yayınımızın hemen altında ki sohbet odasına şöyle bir baktım. Takipçilerimizin çoğu sert bir dil ile tasarımı eleştiriyor, daha henüz görmedikleri Playstation 4’ün daha güzel olduğunu söylüyorlardı. O anda aklıma bir şimdiki nesilin çıkış dönemleri geldi. Playstation 3’ün çıkış zamanı daha dün gibi net bir şekilde belirdi hafızamda, Playstation 2’nin ince modelinden sonra karşımızda kocaman kaplumbağa sırtı bir tuğla duruyordu. Dün herkesin Xbox One’ın tasarımı için söylediği şeyler bundan 7 yıl önce Playstation 3 için söylenmişti. Ancak konsolun marifetlerini görenler konsolu aldıktan sonra nedense o kötülemeler bir anda yerini “abi bugün sizde toplanıp turnuva yapalım” cümlelerine bırakmıştı. Bugünden 1 yıl itibaren bir yıl sonra da aynı şeyleri yaşayacağımızdan hiç şüphem yok. Demem o ki oyuncu için önemli olan görüşünü değil işlevi olmalıdır. Konsollar zaten ilk olarak PC kasaları içerisinde toplanır. Peki ya direkt olarak 4 köşe bir PC kasası içinde sunsalardı konsolu? Dışarıdan aldığınız masaüstü PC’lerin kasalarının tasarımı ile bu kadar ilgileniyor muyuz?

TEENAGE “MUTANT KINECT” PLAYERS

Konsol gösterilir de yeni kumanda ve kinect gösterilmez mi hiç? Yeni bir oyun kumandası ve kinect görüldü. E, tabi 7 yıldır elimizde ki kumandayı elimizden alırlarsa her bebek ağlayacaktır. “Ben bunu istemem, bana eskisini getirin” mentalitesinin doğabileceği en doğal durum bu olsa gerek.

Ancak ben Dualshock’un aksine Xbox One kumandasının geleneğinin dışına çıkmadığını yine ergonomik güzel ve rahat bir tasarım yaptığını düşünüyorum. Ayrıca 360'da ki gibi hala pil sorunuyla veya şarj kiti almakla uğraşmayacağız. Yeni kumanda tıpkı dualshock 3 gibi şarj edilebilir. O yüzden kumanda bakımından bir kez daha Playstation 4’ten üstün olduğunu düşünüyorum tabi elimize almadan ve denemeden kesin bir tabir kullanmak çok yanlış bir yaklaşım olur.

“XBOX, KAHVALTI HAZIRLA!”

Zira xbox kumandasını sadece oyunlarda kullanacağız. Microsoft Xbox One için yeni Kinect’i o kadar güzel optimize etmiş ki, sesimizi tanıttığımız kinect sadece bizim sesimize karşı duyarlı olup, ne dersek onu yapıyor. “Xbox TV izle” dediğimizde oyun bir saniyeden kısa bir sürede arkaplana geçiyor ve TV açılıyor. “Xbox oyun oyna” dediğimizde aynı hızla oyun tekrar ön plana geliyor. Şimdilik bu TV özelliğinin sadece Amerika için geçerli olduğunun da altı çizilmesi gerek. Yeni tasarlanan Kinect eski kinectin aksine artık en ufak eklem yerlerimizden, vücut dengemize hatta kalp atışımıza kadar bizi tarayabiliyor. İşini korkunç kısmı ise 1080p kamerasıyla Kinect’in mikrofonu sürekli açık olacak ve bizi sürekli izleyecek. Yani “One” kinectsiz çalışmayacak ! Bir ara illumiroom vardı ne oldu ona? İşte onun hakkında lansmanda hiç bir şey görünmedi. Ancak resmen onaylanmış bir sistem olan Illumiroom’un konsola kablosuz olarak bağlanacağını ve odanızı tam bir oyun alanına çevireceğini hatırlatalım. Umarım E3’te bu sisteme yer verilir. Ayrıca sanırım artık PC kullanıcılarının da Xbox One almak için geçerli bir sebepleri var o da; yeni kinectin PC'ye uyumlu olacağı!

http://yesildevinmaceralari.com/userfiles/image/Haber%20Resimleri/XBOX%20ONE/kinect.jpg[simage][/simage]

Bunun yanında konsolda 3 işletim sistemi birden çalışacak. Bunlardan bir tanesi Xbox One'ın kendi platformu iken bir diğeri internet ve daha fazla uygulamaya girişinizi kolaylaştıracakl Windows kerneli olacak. Üçünü işletim sistemi ise bu ikisi arasında köprü görevi görüp onların sürekli olarak iletişimde kalmasını sağlayacak. Durum böyle olunca eski hantallıklardan kurtulmuş oluyoruz. Tıpkı Windows 8 gibi iki uygulamayı tek ekranda ve aynı anda çalıştırabildiğimiz gibi Xbox One’da da bir anda oyun oynarken diğer yanda Youtube’da video izleyebilecek veya Xbox üzerinde bir yanda maç izlerken ekranın ¼’lük kısmında Skype üzerinden PC’deki bir arkadaşımızla konuşabileceğiz. Sunumda ise bu işlemlerin hepsi yarım saniyede gerçekleşti.

İYİ GÜZELDE HANİ NEREDE BU OYUNLAR?

Evet, sanıyorum işin en can alıcı kısmına geldik. Eskiden yeni konsol çıktığında oyun sıkıntısı çekilirdi, hatta bende düne kadar takipçilerimize casual oyuncuysanız oyun hayatınız yaşantınızda önemli bir rol oynamıyorsa ilk sene yeni nesil konsoldan kaçının. Oyun sıkıntısıdır, konsolun tasarım sorunlarıdır, güncellemeler ve yeni bundle’lardır derken, yeni konsolu ikinci senede almalarını tavsiye ettiğimi hatırlıyorum. Ancak bu lansmandan anladığım şey durumun pekte böyle olmadığı, Xbox One ilk senesinde yanında tam 15 özel oyun ile birlikte geliyor. İlk duyduğumda aklıma Gears of War, Forza Motorsport, Alan Wake gibi oyunlar geldi, tam yeni nesil için exclusive oyunlar adına umutsuzluğa kapıldım ki bu 15 oyunun tam 8 tanesinin yeni isimler olacağı açıklandı. İlk oyunda Quantum Break olarak gözüktü. Beyond: Two Souls’a iyi bir alternatif olarak gözüktü. Bunların üstüne Cevat Yerli’nin Microsoft’un CryEngine 3 için özel planları var demesi aklıma direkt olarak RYSE’ı getirdi. Üstüne birde EA yeni motoru “IGNITE”ı tanıttıktan sonra FIFA Ultimate Team için Xbox One’a özel bir özellik olduğunu duyurunca benim için akan sular durdu. 1 saat gibi kısa bir sürenin 30 dakikası Xbox One’a diğer 30 dakikası ise toplamda gösterilen 4 fragmana ayrılmıştı. Ve bunlardan sadece 1 tanesi daha önce görmediğimiz bir oyundu. Ama tabi lansman bittikten sonra orada “eğlence bitti, herkes evine” denmedi Röportajlar, haberler gelmeye devam etti. İşte kesin olarak Xbox One’da göreceğimiz oyunlar: Assassin's Creed 4, Battlefield 4, Call of Duty: Ghosts, Destiny, FIFA 14, Forza Motorsport 5, NBA Live 14, Quantum Break, Watch Dogs, Thief 4, UFC 14, Wolfenstein: The New Order, The Evil Within, Rainbow 6: Patriots ve sonunda One için kesinleşen RYSE !

BİZİ BEKLEYEN ŞEYLER NELER?

Bildiğiniz gibi sanal ortamda milyonlarca insan, her kafadan bir dedikodu üretti. Ancak resmi gerçekler dün itibariyle belli oldu işte o gerçekler:

· Xbox One için satın aldığınız oyunları oynayabilmek için hard-diskinize yüklemek zorundasınız, tak ve oyna devri bitti. Bir kere oynadığınız oyunlar profilinize kayıt olacak ve daha sonra oyunu başka bir arkadaşınıza verirseniz veya satarsanız o kişi oyunu oynamak için bir ücret ödemek durumunda kalacak (tıpkı pass key gibi) Bu durumu her ne kadar Microsoft’un para gözlülüğüne vuranlar olsa da bence oyunculuk adına olumlu bir davranış olmuş. Sonuçta Bill Gates’i tanıyanlar Microsoft’un bağışlarını biliyorlardır sanırım. Ancak diyelim ki arkadaşınızın evindesiniz ve kendinize ait bir oyunu oynamak istiyorsunuz bunun için bir ücret ödemenize gerek yok, arkadaşınızın konsolundan kendi profilinize giriş yapabilir oyununuzu arkadaşınızla oynayabilirsiniz.

· Xbox One’ın Hard Disk’i eski konsol gibi tak/çıkar olmayacak.

· Major Nelson’un dediğine göre ayrıca ikinci el oyun satışları ve takaslar için bir platform olacakmış.

· Xbox One geriye dönük olmayacak yani 360’ta oynadığınız/sahip olduğunuz oyunları Xbox One’da oynayamayacağız.

· Xbox One 2x HDMI çıkışı sayesinde çoklu-ekran destekleyecek.

· Xbox One’ın sürekli internete bağlı kalması gerekmeyecek ancak Phill Harrison’ın dediğine göre konsolun en azından 24 saatte bir kere internete bağlanması ŞART. Aksi takdirde konsolu kullanmak mümkün OLMAYACAK. Bu durumun sebebi ise satın aldığımız oyunların profilimize mühürlenmesi. Yani oyunu alıp kurduğunuzda Xbox’un oyunu doğrulaması için internete bağlanması gerekecek. Bir çeşit anti-korsan güvenlik sistemi diyebiliriz.

· Bir konsol üzerinden, o konsolu kullanan herkes faydalanabilecek. Yani tıpkı 360’da ki gibi istediğiniz kadar profil oluşturabileceksiniz. Ebeveyn kontrolleri sayesinde aynı konsola yüklü olan oyunları aynı konsoldaki bütün profiller oynayabilecek.

· Xbox One’ın Hard Disk kapasitesi 500GB gibi görünse de işletim sistemi ciddi boyutta ağır olduğundan dolayı kullanıcılar 500GB’ın tamamını kullanamayacak. Ancak Cloud Sistemi ve ileride çıkacak yeni modeller (tahminim 1TB) olacaktır.

· Xbox One ile yeni Gold Üyelik almak zorunda değiliz, 360’da sahip olduğunuz Gold Üyelik Xbox One’da da devam edecek. Yani şimdiden 12 Aylık Gold Üyelik almayı planlayanlar rahat olabilirler.

· Dijital Oyun Arşivinize şimdiden veda edebilirsiniz, çünkü 360 üzerinden almış olduğunuz bütün dijital oyunlar olduğu yerde kalacak.

· Microsoft cephesi Gold Üyelik satışlarından memnun gibi gözüküyor kaldı ki Xbox One’da da Gold Üyelik için ücret ödememiz gerekecek.

· Gamerscore ve Avatarımız ise yine Gold Üyelik ile beraber Xbox One’a taşınabilecek.

· Birde yeni geliştirilmiş bir Achievement sistemi var, bu sistemde sadece Achievementlerimizi değil, oyunda ne kadar başarılı olduğumuz ve çok detaylı istatistikleri görebileceğiz.

http://yesildevinmaceralari.com/userfiles/image/Haber%20Resimleri/XBOX%20ONE/new%20achievements.jpg[simage][/simage]

PEKİ NE KADARA SATILACAK? OYUNLAR KAÇ PARA?

Bunun hakkında lansmanda bir bilgi verilmedi. Konsolun satış fiyatı bundlelara bağlı olarak E3’te verilecektir diye tahmin ediyorum. Sony Playstation 4 Lansmanından sonra amazon dahil bir kaç toptancı sitede yeni nesil oyunlar ön-siparişe 118 dolar fiyat etiketiyle açılmıştı. Tabi tam fiyat bu mu olur bilemiyoruz. Ayrıca microsoft’un tanıtacağını söylediği yeni bir 360 modeli daha var. Onunda Amerika fiyatının 99 dolar olacağı gelen bilgiler arasında.

PLAYSTATION 4 MÜ ALMALIYIM YOKSA XBOX ONE MI?

İşte en çok sorulan soruya geldik, bu sorunun cevabını henüz vermek kesinlikle yanlış olacaktır. Henüz elimizde çok az bir bilgi var. Ancak iki konsolun arasında donanım bakımından çok bir fark yok. Her oyuncunun arzusu isteği başkadır. Bu yolda sizi en çok tatmin eden platformun hangisi olduğuna karar vermek durumundasınız. Bu yolda size verebileceğim en iyi tavsiye bekleyip, denemek. Öyle yada böyle ben bir tanesini alacağım diyorsanız şimdiden para biriktirmeye başlamanızı öneririm. Ancak daha önce “tüh bee, keşke xbox 360 alsaydım yada playstation 3 alsaydım” diyen çok insan gördüm. Hepsinin ortak noktası ise detaylı araştırma yapmaması ve konsolları denememiş olmasıydı. Kesinlikle denemeden almayın, ister bekleyin arkadaşınızda deneyin ister, kafelerde isterseniz incelemeleri araştırın ama pişman olacağınız şeyi yapmayın. Ve asıl pişman olacağınız şey şuandan itibaren Xbox 360 veya Playstation 3 almayı düşünmek olur.

[size=3]ÖNÜMÜZDE Kİ MAÇLARA BAKACAĞIZ!

Toparlamak gerekirse; Xbox One, Playstation 4 aksine genele hitap eden bir eğlence düzeneği(konsolu) çıkarmış durumda, bunun başlıca sebebini satış rakamlarını arttırmak olarak görüyorum. Çünkü malesef dünya Amerika’dan ibaret bakış açısı altında Microsoft her eve Xbox One sokabileceğini düşünüyor ki bunu başaracaktır. Çünkü Amerika halkının büyün bir çoğunluğu İSTER OYUNCU OLSUN İSTER OLMASIN evinde xbox bulunduruyor. Netflix, Hulu ve Kinect Family oyunları ile Xbox 360 Amerikan salonlarının vazgeçilmez bir fenomeni oldu adeta. Aynı şekilde bu düzeneği geliştirip, yepyeni özelliklerle sunmayı planlayan Microsoft’un Sony ile rekabetinin çok kızışacağını düşünüyorum. Sony ise daha çok oyuncuya hitap eden konsolu ile Uzak Doğu ve Avrupa’yı hedefliyor. Ancak Xbox One’a için adı geçen 15 Özel oyun Playstation 4’e çıkacak özel oyunlar kadar başarılı olursa ilk sene satışlarında Xbox One’ın bir adım önde olacağını düşünüyorum. Kaldı ki 360’ın dış tasarımı konsol donanımından önce hazırlanmış ve daha sonra aşırı ısınmadan dolayı 3K (3 Kırmızı Işık) hatalarıyla uzun süre uğraşmıştı. Bu sefer yeni modelin üzerinde çok büyük havalandırma boşlukları olduğu gözümden kaçmadı. Anlaşılan sütten ağzı yanan Microsoft bu sefer yoğurdu üfleyerek yiyecek.

Sonuç olarak; şimdi sırada E3 var, tam 19 gün sonra yapılacak olan E3’te yep yeni oyunlar, Playstation 4, çıkış fiyatları, oyun videoları, röportajlar, sunumlar ve daha fazlası bizi bekliyor olacak. Nefesimizi tutup bekliyoruz. Böylelikle sizler için Xbox One lansmanına bir özet geçmiş oldum.

Umarım beğenmişsinizdir, okuduğunuz için teşekkür ederim.

Herkese bol oyunlu günler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rawarg -- 25 Mayıs 2013; 13:59:45 >

• xbox one

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bulunsun

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güzel bir makale olmuş Alp abi eline sağlık. Benim de sinir olduğum bir şey o da görünüşüne çamur atılması. Sanki konsola sarılıp oyun oynayacaklar. Alınıp köşeye konulacak. O kadar. (Bana göre gayet şekil duruyor.)
  • Abi bu yazını çok beğendim de Alıtı yapabilir miyim? Alıntıdır :WirierJerk diye yazıp konunun linkini de yollayarak elbette ki.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kaan1279

Güzel bir makale olmuş Alp abi eline sağlık. Benim de sinir olduğum bir şey o da görünüşüne çamur atılması. Sanki konsola sarılıp oyun oynayacaklar. Alınıp köşeye konulacak. O kadar. (Bana göre gayet şekil duruyor.)

+1
  • ''24 saatte bir kere internete bağlanması ŞART'' bu kısmı olmasaydı, çok güzel güzel olacaktı.
  • Sene sonuna doğru çıkarsa kesin alacağım Xbox One'ı ama 2014'e sarkacağa benziyor. Nasıl sabredicem bilemiyorum.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.