Şimdi Ara

Xfce Güzellemesi Yapıcam Buyrun Arkadaşlar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
631
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Yıllardır, Cinnamon, i3, mate ara ara KDE kullanmış birisi olarak Xfce masaüstü ortamına çok büyük ayıp etmişiz dostlar. Çok güncel bir makinem yok. 2. nesil i5 li bir laptop 8 gb ram ancak olay makinede değil Xfce sisteminin default haliyle windows 98 e benzemesine karşın tepki hızının yüksek olması çok hoş bir şey. Windows 98 görünümü falan dedim ama özelleştirme ile Windows 7 görünümüne kadar getirebiliyorsunuz. Windows örneklerini bir ölçüt olarak kullanıyorum. Yoksa ölümüne Linux Ulan!
    Deepin masaüstü ortamını da denedim. Menülerin arkaplanını blurlaması falan güzel ama yoo dostum yoo (hayır anlamındaki yo, rapçi gibi okumayın burayı) Xfcedeki tepkime hızı asla yok. Belki bu tepkime yavaşlığı laptopımın güncel olmamasından kaynaklıdır, orasını bilmiyorum ama Xfce'de herşey olması gerektiği gibi ne eksik ne fazla. Hatta görüyorum ve artıyorum. Linux Mint ekibi Cinnamon geliştirmeyi bırakıp Xfce'yi geliştirmeli. Tabi bu sadeliği ve hızını bozmayacak şekilde. Sizce abartıyor muyum Ey cemaati linux ?

• Boşta ne kadar ram+işlemci kullanıyor bakıp resim atabilin mi gardaşım?
  • Daha önce Arch ile denemiştim boşta ortalama 300mb civarı ram kullanımı vardı, daha da az olabilir tam hatırlamıyorum. Ve xfce bildiğiniz roket, hem çok hızlı hemde biraz uğraşınca arayüz adama dönebiliyor. İşini bilen için her türlü ayrıntı mevcut kurcalamak yeterli menüleri.
  • Ezbere konuşmayayım ama aklımda kaldığı kadarıyla boşta sistem kullanımı 300MB'nin biraz üzerinde olması lazım. Belki 320-330MBler seviyesinde de olabilir. Tabii ki entegre edildiği dağıtıma göre de değişebilir.

Evet, bildiğin roket. Yalnız ben masaüstü ortamı ve dosya yöneticisinin çalışma mantığını hiç beğenmedim. Örnek masaüstünde sağ tıklatıyorsun, "klasörde aç" çıkıyor. Lan zaten masaüstündeyim neden klasörde aç menüsü sağ tık menüsünde. Ayrıca bu sağtık menüsünün yapısı ve seçenek sıralamasını da beğenmemiştim.

Bir klasörü açtığın zaman, içinde bir klasör ya da dosyayı sürüklerken mi, yoksa kopyala yapıştır yaparken mi tam hatırlamıyorum, klasörü hedef dizine atmak yerine kısayolunu atıyordu. Benzer bir durumda aynı diskten aynı diske (disk içi) kopyalama ya da taşıma yaparken aslında yapmaması gerekirken ana dizindeki dosyayı komple siliyor. Bende orjinali orada duruyor zannıyla hedef dizine aldığım dosyaları silerek bir-iki defa veri kaybettim. Sonra bir iki durum daha var bu dosya klasör ile ilgili... şimdi net hatırlamıyorum ama bunun gibi sorunlar nedeniyle kullanışlı gelmemişti.

Şimdi çoğunu unuttuğum böyle önemli birçok sorun nedeniyle bir iki deneyip terketmek zorunda kalmıştım. Birçok kişi için güzeldir hoşdur ama bana uymadı. Tema üzerinde biraz çalışmak şartıyla bence LXDE hafiflik ve hız bakımından daha avantajlı. Dosya yöneticilerini karşılaştırdığımızda ayarlar ve imkanlar bakımından PCManFM, Thunar'dan daha geniş... LXDE'li bir sistem son derece komik miktarlarda sistem kaynağı harcamaktadır:

Resimde 2GB rama sahip olduğum görülüyor. Bu kadar düşük sistem kaynakları için son derece ideal bir masaüstü ortamı seçmişim. Ramı düşük kullanarak bana diğer uygulamalar için daha fazla kaynak bırakmış oluyor. Üstüste uygulama açınca bayılmıyor ve hız/verimliliğinden birşey kaybetmiyor. Oysa ki Gnome, Unity, KDE gibi ortamlar seçseydim boşta ram kullanımım 1GB'nin biraz üzerinde, işemci kullanımım yüzde 16-20ler seviyesinde gidip gelicekti. Boştayken... Boştayken neden yüksek kaynak kullansın ki? Dünyayı mı kurtarıyor?

Öyle...

• KDE sevmeyen olur, Gnome sevmeyen olur, Unity sevmeyen olur ne bileyim window manager tarafında i3, openbox vs sevmeyen olur ama XFCE sevmeyen birisi hiç görmedim...

XFCE resmen bu camianın birleştiricisi :)

Günlük kullanılan sistemden ekran görüntüsü, hiçbir tweak, ayar kısma vs yapılmamış hali
  • 0ldskool kullanıcısına yanıt
    Ben de sevmeyeni görmedim, genellikle olumsuz konuşan yok internet mecralarında ama ben çok titiz bir kullanıcıyım. yapmak istediğim şeyi istediğim gibi yapamıyorsam, bir yere kadar idare ederim. ama başımı ağrıtırsa canım sıkılıp bırakıyorum. Tabii, daha iyisi varsa.

Sisteminiz 406MB ram kullanıyor boşta. Aslında "biraz" yüksek bir değer (arkaplan uygulamalarına bakmadan söylüyorum).
  • Amaç rekor kırmak değilse 400MB bence güzel bir değer. Windows 10 falan olsa kafadan 2+GB kullanım görürdük. :)

Bir de işin şu yönü de var. Benim örneğimdeki 7 yıllık bilgisayar bile 6GB ram ile fabrikadan çıkmış.
    Sene 2019, 16GB ram artık standart oldu-oluyor.. Hatta 8GB ramli bilgisayar görünce dudak büküyoruz. Varsın 400MB kullansın... 7 yıldır gnu/linux ile mis gibi çalışıyor. Ben bana kalan 5.5GB ramle(swap dahi kullanmadan) işimi görüyorum. E yeter daha ne isteyeyim zaten.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • ..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0ldskool -- 15 Şubat 2021; 17:55:12 >
    E tabii orası öyle. Modern olmayan donanım kalmadı sayılır.

Ben bu ara FreeBSD'ye kafayı taktım. Geçende indirdim, kuramadım. Kurulum videosu buldum bu defa evde internet olmayınca paketleri çekemedim... Neyse şimdilik debianla idare edicez artık.
  • BSD tecrübe etmek istiyorsanız, GhostBSD iyi bir başlangıç olabilir.
    www.ghostbsd.org
    A simple, elegant desktop BSD Operating System | GhostBSD
    http://www.ghostbsd.org
    Görünümü hoşuma gitti. Ama ben biraz daha araştırayım. Kimmiş bunlar misyonları neymiş falan...

XFCE'ye gelince kimseye kullanmasın demiyorum. Hatta hafif sürüm önerisi isteyenlere XFCE'li Xubuntu ve LXDE'li Lubuntu öneriyorum direkt. Yani benim şikayetim beni ilgilendirir, gerisi kullanıcıya kalmış.

Debian çok hoşuma gitti debian debian... Öyle ubuntuyla falan alakası yok bu dağıtımın. Birçok dağıtımın da ağa babası kendisi. Rahmetli İeyn Mördak nur içinde yatsın. Adam çığır açmış linuxda. Bir de diskleri bağlarkene parola sormasa daha iyi olcek emmeee işte orası var...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KendiİsteğiyleAyrıldı -- 29 Mayıs 2019; 21:55:14 >
  • Mxlinux o yüzden çok tutuluyor.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    Bu imkansız, sadece chromium bile kafadan 600 mb götürür boşta, bu işte kesin bi iş var :)

Komple swap ile mi çalışıyor ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SerdarS. -- 30 Mayıs 2019; 13:28:5 >
  • SerdarS. kullanıcısına yanıt
    Chromium vs açık değil, boşta çalışıyor. Swap kullanmıyorum, htop görüntüsünden görebilirsiniz.
    Masaüstünde 400MB ram kullanımı var.
    Centos ekran görüntüsü içün yazmıştım.
    11 mb ram kullanımı olan

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • SerdarS. kullanıcısına yanıt
    CentOS ekran görüntüsü, ssh bağlantısıyla kendi sunucumdan aldığım görüntü.

Üzerinde custom hazırlanmış CentOS çalışıyor. DM, WM, gereksiz hizmetler vs kapalı. O sayede ram kullanımını 11MB'a kadar düşürebildim.
  • Xfce yi ne kadar uğraşırsam uğraşayım bi Gnome veya kde hazzına getiremiyorum ben :(

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • loradona kullanıcısına yanıt
    Kasmasa, Gnome'un saf görüntüsü yani orjinal tasarımı harika. Ama hem kaynak kullanımı yüksek, hemide ağır.

KDE'nin de klasik ikon temasına hastayım. Bir tema bu kadar güzel yapılabilirdi. Sonradan onu da bozdular. Modern KDE ve KDE Plazmayı hiç sevemedim. Hani çok kötü değil ama yine de tasarım detaylarına dikkat edilmemiş. Bazı yönden hoş duran kısımları var, bir başka yönden de itici duran yanları var. Linuxcuların görsel tasarım açısından biraz yeteneksiz olduğunu düşünüyorum. Çünkü görsellik bir sistemin yarısıdır bence. Halbuki son derece acemice hatalar çıkıyor. Buna rağmen, arada bu olumsuzluğu kıran bazı istisnalar da var. Mesela Linux Mint ekibinin geliştirdiği Cinnamon teması, şayet resmi mint kullanıyorsanız son derece titizlikle tasarlanmış. Arayüzdeki çizgiler, gölgeler, tonlar, ikon temasının doğruluğu ve vurgu renklerine kadar adamlar cidden güzel arayüz tasarlıyor... Yani tasarlıyordu. Sonradan işleri biraz bozmaya başladılar gibi geldi.

Son zamanlarda Linux tarafından biraz yük bindiren işler yapmaya başlayınca, bir de chrome, firefox gibi uygulamalar yüksek ram kullanmaya başlayınca ben de tema ve görsellikten vazgeçip hafif sürümlere döndüm. XFCE ile yapamadım. Tipik kullanım alışkanlıklarıma uymuyordu. LXDE dedim ben de.

• Cpu kullanımı değil ram kullanımı biraz sıkıntılı gnome üzerinde şahsen. Ama varsın ram yesin ne olcak bir daha mı geleceğiz dünyaya :D
    Hocam sistem gayet dm uzerinde calisiyor iste. Sadece cli ttyda olur

Edit : x11 forwardli ssh goruntusuymus pardon

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Toriko -- 1 Haziran 2019; 12:21:35 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.