Cuma akşamı 12cm'lik 6 tane Concord kasa fanından 20'şer TL'ye sipariş vermiştim. Sonra bu soğutucuyu görünce adaptörüydü, fanlara kasa ayarlamaydı uğraşmak yerine fanları yola çıkmadan iptal edip soğutucuyu dün sipariş geçtim. Gelince sonuçları yazarım. Amacım, beklentim zaten üst düzey hava, soğutma performansından ziyade masada, kucakta portatif, ince bir katman oluşturmak. Zira termal macun yenileme sonrasında turboyu kısıp, ekran çözünürlüğünü oyunlarda 1600x900'da, 40 Hz'ye çekince V-Sync ile birlikte düşük grafik ayarlarında sistem kullanımı baya düştüğünden soğutucu olmadan da Hp Pavilion 15, 8265U, MX250 ile 75-80 maksimum sıcaklara düşebiliyorum İzmir'in 30-35 derecelik şu sıcak haftalarında. ![]() İnceleme: Arkadaşlar soğutma performansı ve fanı iyi değil, malzeme kalitesi de biraz daha iyi olabilirdi fakat yükseltilebilir modellere göre inceliği, zarifliği benim için güzel oldu. Fan boyutu 20 cm değil 16,5 cm geliyor fan alanının genişliği 20 cm < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilgisayar Bağımlısı -- 2 Haziran 2022; 9:19:29 > |
Xigmatek D2011 Laptop Soğutucu - ( Kargo Dahil >> 98 TL )
![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/upicon.png)
![](/static/forum/img/close.png)
-
-
Bu kendini bile soğutmaz anca laptop sehpası olur
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
98olmuş ama yorumları kötü
Bu daha mantıklı gibiakakce.com
Hadron HD2004 1 Led Fanlı USB 2.0 9"-17" Notebook Soğutucu Fiyatları, Özellikleri ve Yorumları | En Ucuzu Akakçehttps://www.akakce.com/laptop-sogutucu/en-ucuz-hadron-hd2004-1-led-fanli-usb-2-0-9-17-fiyati,91916077.html
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dj.trust.06 -- 29 Mayıs 2022; 13:3:12 >
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
-
Çok bir şey beklememek lazım 20 cm, 500 rpm, 5v'luk bir fanı var cfm değeri falan bulamadım aynı ürüne ait fakat Xigmatek'in benzer farklı bir ürününde 60 cfm gibi bir ibare gördüm bakalım gelince göreceğim.
Soğutma denilen durumda zaten dışardan pasif veya aktif destekten ziyade cihaz üzerinde oluşan ısı ve cihazın bu ısıyı atış gücü, imkanı gibi parametlerle daha minimal ve ideal beklentilere girmek lazım. Çünkü beklentileri yükselttikçe bir süre sonra bir bakıyorsun ki taşınabilir sıradan bir cihaz için cihazdan ağır, güçlü ekipmanlar almaya, kullanmaya başlamışsın. 6'lı Concord 12 cm'lik 38 CFM'li fanları sipariş geçince ilk dedim 9v 2a verebilen telefon adaptörleri ile kullanabilmek için quick charge tetikleyici devre alayım, sonra dedim yok uygunsa direk besleme devresi alayım minik 10-15 watt'lık 220v-12v ac-dc trafolu mini, sonra dedim yada 10-15 wattlık böyle bir şey almayayım 12v 10-15 ah verebilecek bir besleme ünitesi alayım peltier ve ince iki tane soğutma bloğu alırım, 3 fan peltierin sıcaklığını alttan - arkaya atar, 3 fanda soğuk havayı laptobun altına verir.
Sonra 70-80 wattlık güçteki peltierler bir bakıyorum taş çatlasa %5 verime sahipmiş hadi yani 100 watt harcıyorsa, sağladığı aktif soğutma 5 watt, ne lazım mini gazlı soğutma sonra baktım çinliler kutu kola büyüklüğünde dc gaz klima kompresörü yapmışlar soğutma, ısıtma için 150-200 watt'lık fiyat 100-150 dolardı galiba dedim bu olay başka yerlere gidiyor ne uğraşacağım kıs biraz ayarları, düşür yenileme hızını al uygun bir şey geç
( Elle manuel yapıyordum sonra internetten baktım bat dosyası ile sadece dosya çalıştırarak hem çözünürlük hem tazeleme hızı değiştiriyorum laptop 30 hz desteklese 30'a indireceğim o kadar milyonluk hollywood aksiyon filmleri 24-25 fps ile hiç takılmadan gayet akıcıyken oyunlar kim oluyorda 60-120-240 hz istiyor
)
Performans konusunda Türkiye'de ideal fiyata en iyisi TX'in 2 tane 14 cm'lik fan ile gelen 110 cfm'lik modeli olur galiba fakat bu yükseltilebilir standı, malzeme kalitesi gibi şeylerle aşırı kaba ve malzemesi düşük kaliteli gibisinden yorumlardan sonra bu fiyata Xigmatek görünce kaçırmayayım dedim ne yalan söyleyeyim. Cihaz sağlam gelsin, gelince bakacağım aşırı yetersiz gelirse, 5v 2a, 9v 2a gibi telefon adaptörleri ile fanı yakmadan çalıştırmayı dener konuya eklerim.
Hepsijet'i seviyorum valla, dün sipariş verdim sabah ürün Ankara dağıtım merkezine ulaşmış Kayseri'deki satıcıdan. Üst düzey grafikler içinde evde ethernet kablolamayı yaptıktan sonra ayda 3-5 saatlik Geforce Now kullanımı ayarlayacağım high end grafikler tamam işte
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilgisayar Bağımlısı -- 29 Mayıs 2022; 16:20:59 >
-
Resimi baz alirsak pervane yukarimi üflüyor aşağımı,
Sayet yukari ufluyorsa laptoba en azindan benim tarz gbi (Huawei mate 14 alt tarafda fanlar) laptoplarda yarardan cok zarar verir.Disari ckacak havayi iceri geri attigi gbi laptobun faninin ritminide bozar.En iysi mavi buz kaliblari var 4 - 5 tane birlestirip alta koyaca Metal kasa laptoplarda iyi performans verir.:) YTD
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-ACF0A91A6 -- 29 Mayıs 2022; 21:31:20 >
Böyle büyük tek fanlı yerine küçük 3-4 fanlı olanları tercih edin daha çok fayda sağlar...
Hocam merhabalar,
Bir ara bu tür işlere kafa yormuştum. Az buçuk da elektronik bilgim var. Bu tipte bir soğutucum vardı. Sizin de belirttiğiniz gibi kendi fanının kendisine bile faydası yoktu. O yüzden soğutucunun kendi fanını Arctic P14 (pwm olmayan - 3pin) ile değiştirdim. Adaptör olarak da 12V 2 ya da 3A kullandım. Voltajı artırıp azaltmak için de LM2590 gerilim düşürücü kullandım. Haa dışarıdan voltajı değiştiremiyorum ama yaklaşık 10V civarında güzel bir hava akışı ve normal bir ortamda duyulmayacak bir ses yakaladım.
Şimdilik mutlu mesut kullanıyorum.
Fanı (arctic p14) daha sonra kullanırım diye de kendi kablolarını kesip biçmedim. Bir adet fan çoğaltıcı Y kablo satın alıp onu kesip biçtim.
Aklınıza takılan bir şey olursa çekinmeden yazabilirsiniz hocam
-
Merhaba hocam, bilgilendirme ve destek ilginiz, hoş görünüz için teşekkür ederim. Dün cihaz geldi beklediğimiz gibi evet fan performansı 20 cm'lik bir çap için oldukça düşük. Fakat throttlestop ve çeşitli çözünürlük şeyleri ile aslında havasızlığı bir problem değildi fakat kaşınıyoruz bir kere malzeme kalitesi de beklediğimden 1-2 tık daha aşağı olunca arada metal ızgara fana deyiyor diye içini açtım giriştim. Giriştikçe giriştim fanı dahil söktüm ayırdım birbirinden. İlk mavi ledleri söktüm dedim her volt, her mah önemli
Sonra evdeki voltmetre ile bakayım ne kadar gerilim alabiliyor usb adaptörden, boşta 4.8v verebilen adaptör cihazda 3.7, 3.8 veriyor. Şuan ki kafayı taktığım komponent devredeki 55 ohm'luk direnç. Onu da söküp yerine ya bulabilirsem 3-5 ohm'luk bir direnç takacağım yada dirençsiz çalıştırmayı deneyeceğim. 12v'luk netbook adaptörü ile kısa çalıştırma fantezilerim oldu yanmadı ama zorlama der gibi biraz coşturunca çok zorlamadım kısa sürede bıraktım
Şuan iki hedefim var dediğim gibi 2 Usb A portundan birini Type-C socket alıp Type-C'ye çevireceğim, Giriş direncini düşürebildiğim kadar düşürüp, sonrasında da bir ara Quick Charge tetikleyici mini devrelerden ucuza bulursam onu da eklerim evdeki 9v'luk adaptörler ile de çalışabilsin diye. Şimdi internette araştırırken denk geldim çinlilerin sitesinde 5v'luk bir güzel dc motor yapmışlar aynı böyle fan motoru minvalinde minik olmadı çarşı da bulabilirsem benzerini alırım:
aliexpress.com
17.4TRY 23% OFF|Mini Honeywell fırçasız Motor sürücü elektrikli DC 5V 5000RPM 0.25 W Mini fırçasız Motor tamamen sessiz soğutma fanı|DC Motor| - AliExpresshttps://tr.aliexpress.com/item/4001181336292.htmlAliexpress'te 3V - 20 MA - 2800 RPM, 6V - 33 MA - 6100 RPM, 7.2V - 45 MA - 7400 RPM, 9V - 76 MA - 9300 RPM demişler değerlere bak hay maşallah
-
Vay be.. Alakasız bir konuda güzel bilgiler paylaşılmış. Forumda son yıllarda pek görmediğimiz bir durum..
Yazan arkadaşlara teşekkürler..
-
Teşekkürler dün yine yeteneğimi gösterdim ve bir şeyi modifiye edeyim, geliştireyim derken yine bozdum. Fan motoru için 10 ohmluk direnç almıştım 55 ohmluk yerine takayım bari daha fazla akım çekebilsin diye idareten o da plastik tabakasından ayırayım derken fanın kartını kırınca çalışmaz oldu
Bu işi yapmaya devam edeceksiniz, o belli. Hırdavatçıdan civata-somun falan alıp bir çektirme aleti yapın kendinize.
En Beğenilen Yanıtlar
![](/static/forum/img/enbegenilen_icons/tumyanitlarigenislet.png)
Bu kendini bile soğutmaz anca laptop sehpası olur
|
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X