Şimdi Ara

Yanlış Adaptör Chipset/Ram ısınması yaratır mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.051
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • merhabalar, elimde toshiba a200-1cr bir laptop var ve 1-2 saat kullanılınca ısınıp donup kalıyor ve kapatmak zorunda kalıyorum.

kapandıktan sonra açtığımda bazen ekrana görüntü gelmiyor, bir süre sonra yine düzgün açılıyor, çok kullanılırsa ısınıp kapanıyor -kısır döngü- (tahminen aşırı ısınmadan lehimler ya da bir şeyler etkileniyor)

chipseti ve ramleri çok ısınıyor. işlemci'nin ısı değerleri normal. bilgisayarın içi tertemiz, termal macunlarını yeni sürdüm sayılır fanı da düzgün çalışıyor.

kafamı kurcalayan şu, dizüstü uzun bir zamandır kendi orjinal adaptörüyle kullanılmıyormuş.

uyumlu adaptör değerleri 19V 6.3A 120W ya da 15V 6A 90W; ancak kullanılan adaptör 19V 3.42A 65W.

adaptör zaten takılıyken tiz garip sesler çıkarıyor. yüksek akım isteyen cihaza bağlı düşük akımlı adaptörün ısınıp zorlanacağını biliyorum fakat bu sizce laptop'ın chipset ve ram'ini de etkiler mi? hayır bununla ilgili bir tecrübeniz varsa gidip orj değer adaptörünü alacağım ama boşuna da almak istemiyorum.

*ısınma sorununu çözmek için çok şey denedim, bios update'inden tut da envai çeşit ramle tek tek soketlerinde deneyene kadar xp-vista-win 8.1 hepsinde denedim-

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cileviathan -- 5 Ocak 2015; 17:52:40 >

• Dostum kesinlikle orjinal yada orjinal ile aynı amper değerinde başka bir adaptör kullan. Örneğin orjinali 6.3 amper dir. Srn gidipde 2.74 amperlik adaptör kullanırsan anakart chipsetini yakar yada zarar veririsin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • benim merak ettiğim birebir böyle bir tecrübe yaşayan var mı?

çünkü işin garip tarafı laptop 7-8 yıllık ve alındığından beri bu adaptörle kullanılmış. bir kere bozulmuş, adaptörcüye gidip orj adaptörü diye yine aynı adaptörü alınmış:)

yani ilk nereden alındıysa onlar yanlış vermiş. ama laptop bu zamana kadar düzgün çalışarak gelmiş.

benim yaşadığım sorun ssd bağladığımda bir zaman sonra chipset in aşırı ısınmasıydı, her türlü şeyi denedim, bios un bütün versiyonlarını yüklemekten tut da win harddisk ayarlarına v.s. aklıma en son bu geldi ama bundan da değil sanırım.
  • Aslında termal macun ve fan temizliği yaptım demişsiniz ama ben sizin yerinizde olsam bunu tekrar ederim. Çünkü bu sorun bence tamamen mekanik bir sebepten kaynaklanıyor. Mesela termal macunun kalın sürülmesi bile buna sebep verir bilginiz olsun. Ayrıca fanlar gerçek hızlarında dönüyor mu bu bile olayı etkiler.
    Daha önce olmuyordu dediğiniz için kalan tek çarenin gene titiz bir temizlik olduğunu düşünüyorum...

Saygılar...
    www.indirimkenti.com
  • indirimkenti kullanıcısına yanıt
    teşekkür ederim tavsiyeleriniz için.

daha önce olmuyordu dediğim, ssd bağlamadan önce. halen daha harddisk bağlayınca ısınmıyor.

ssd bağlıyken de bilgisayar belirli bir süre stabil olarak çok iyi çalışıyor. ancak ısı arttıkça ve doruk noktaya ulaştığında donup kalıyor. kapatıp baştan açtığınızda bazen ssd'yi görmüyor, bazen görüyor win başlarken donup kalıyor. -sanırım yüksek ısı chipset lehimlerine zarar veriyor, çünkü ssd den hemen sonra harddisk bağlayınca bazen harddiski de görmüyor-

temizlik konusuna gelince, heralde çocukluğumdan beridir 15 senedir bilgisayar söküp takıyorum, tabii ki bu yanlış yapmayacağım anlamına gelmez. ama termal macun u çok ince bir tabaka olarak sürmeye, taşırmamaya, söküp çıkardığımda en ince kalıntısına kadar temizlemeye ben de sizin gibi çok özen gösteririm.

zaten ben bu bahsettiğim temizlikleri yaptıktan sonra bilgisayarın ısısı -harddisk ile- hem elle hissedilebilir, hem de ölçülebilir düzeyde epey düştü.

merak ettiğim konu böyle bir tecrübesi olan birisinin olup olmamasıydı. çünkü ssd sata i veriyolunu maksimum kapasitede kullandığından, harddiske göre ram'lerin ce chipset'in önceye oranla daha yoğun çalıştığı ve daha fazla ısınması kabul edilebilir ama bu kadar ısınması açıkcası bana anormal geliyor ve bu sorunu çözemediğimden her türlü detayı göz önüne alıyorum -bunun gib-.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cileviathan -- 14 Ocak 2015; 20:37:20 >

• Tecrübeli olduğunuz yaptığınız araştırmadan belliydi zaten. Hatta öyle ki ben de denememiş bir şey kalmamışki dedim kendi kendime. Ve son olarak ta bu nedenle acaba mı diyerek mekanik problem düşündüm tabii ki. Tabii dediğiniz de bir mantık var ve SSD'nin daha hızlı b veri taşıması sistemi zorluyor olabilir. Ama bunun herşeye rağmen bu kadar ısı üreteceği hiç aklıma gelmemişti ve hala da tam "olur " diyemiyorum ama başka mantıklı bir açıklama da gelmiyor aklıma.
    TAbii HDD yi bağladığınızda ısınmıyor olması da tek sebebin SSD olduğunu neredeyse ispatlamış durumda...
    Peki arka kapağı açık bırakıp SSD'nin ciddi bir ısınmaya maruz kalıp kalmadığına baktınız mı? Aslında SSD lerde ciddi ısınmalara pek rastladığımı söyleyemeyeceğim ama gene de kontrol etmekte fayda olabilir.
    Tabii son olarak marka /model nedir bu SSD'nin yazabilir misiniz ?

Saygılar
    www.indirimkenti.com

:) aynen dediğiniz gibi ssd'yi de yokladım. ssd'nin yalnızca sata bağlantı noktası civarı çok hafif sıcaktı, hatta ılık diyelim. masaüstü ile denediğimde de benzer ısı vardı

bu arada ssd masaüstü ile 1 gün boyunca sorunsuz çalıştı.

ssd sandisk 128 gb.

bu konularda çok hassas olduğum için, ssd tavsiye başlığında yine toshiba a200, bendekinin çok çok benzeri bir modelle stabil çalıştıran bir arkadaşın paylaşımları üzerine almıştım.

çok şey denedim ve çözüm bulamadım, aklıma da en son chipset-ramlerin eskiye oranla daha yoğun çalışması ve ihtiyacından düşük amperle çalışan cihazların ısınması gelince, acaba dedim tecrübe etmiş birisi var mı.

açıkcası şimdi gidip orj adaptörünü çözüm garanti olmayacağı için almak da istemiyorum:) başlığı açma sebebim de bu zaten:)
  • Nerdeyse denemediğiniz hiç bir şey kalmamış gözüküyor. Zaten SSD yi çıkarıp HDD yi takınca düzgün çalışıyor olması notebookda bir sorun olmadığının ispatı gibi ...Ancak hakikaten bu tip bir sorunla karşılaşan hiç kimseye de rastlamadım. Hatta sizden sonra internette de araştırdım şu ana kadar internet üzerinde de bu tip bir şikayetet rastlamadım. Sorular var ama baktım hepsi SSD ısınırmı şeklindeki şeyler. Ki tamamına da "hayır ısınmaz" cevapları gelmiş. Yurt dışı sitelerinden bahsediyorum bu arada... Yani ilginç bir durum. Hani diyorum başka bir model SSD ile deneseniz aynı şeyler mi olacak diye düşünüyorum ama bu da artık "öküzün altında buzağı aramak" olacak biliyorum...

Saygılar.
    www.indirimkenti.com

teşekkür ederim tekrar yardım çabanız için.

elbet bir sebebi vardır ama bazen bilgisayar konularında çok çok ayrıntı uyumsuzluklar sorun çıkarabiliyor. 6-7 sene önce amd athlon 64 6000+ x2 işlemcili ve asus m2n-x plus anakartlı bir pc toplamıştım. bilgisayar çok iyi çalışıyordu ama midi klavye ile kayıt yaparken notaları 1 saniye geç yazdırıyordu. oyun oynayan birisi değildim ama o zaman cod 4 denemiştim, onda da ara ara 2-3 saniye tamamen donup sonra devam ediyordu.

ekran kartı testleri, ısı testleri v.s. her şeyi denedim hiç bir şey yapamıyordum. tek tek bütün parçaların firmalarına mail attım. asus merkez bana işlemcinin çekirdeklerinin windsor mu brisbane mi olduğunu sordu. oysaki asus sitesindeo anakart direk amd 6000+ işlemci ile uyumlu görünüyordu. neyse modelini öğrendim seri no'sundna filan -brisbane- galiba, asus daha sonra brisbane ile anakartın uyumsuz olduğunu söyledi.

gigabyte anakart aldım daha sonra bu sorunların hiç biri olmadı.

demek istediğim, bazen ne kadar uğraşırsanız uğraşın, ne kadar bilirseniz anlarsanız anlayın kaçırdığınız -bazen elinizde olmuyor tabi- ayrıntılar olabiliyor. neyse ki internet var ki sizin gibi yardımsever insanların çabalarıyla sorunlar imece usulü çözülebiliyor:)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cileviathan -- 15 Ocak 2015; 19:05:27 >

• Haklısınız gerçekten...
    Size kolay gelsin diyorum... Sorunu çözerseniz bilgimiz olsun...

Saygılar...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.