|
Kürdan Yuttum: Ne Yapmalısınız?
Kürdan yutmak endişe verici bir durum olabilir. İşte yanlışlıkla kürdan yuttuğunda ne yapman gerektiğine dair bilgilendirici bir kılavuz:
Kürdanın Boyutuna Dikkat Et
Kürdanın boyutu ve şekli, yutulmasının ne kadar tehlikeli olduğunu belirler. Küçük, sivri kürdanlar büyük, yuvarlak kürdanlardan daha tehlikelidir.
Yarım Kürdan Yuttuğunda
Yarım kürdan yuttuysan, muhtemelen zararsız bir şekilde sindirim sisteminden geçecektir. Ancak, herhangi bir ağrı, rahatsızlık veya kanama yaşarsan, acil tıbbi yardım almalısın.
Kürdan Midede Erimez
Kürdanlar mide asidinde erimez. Bunun yerine, sindirim sisteminde hareket eder ve sıkışabilir veya hasara neden olabilir.
Kürdan Yutulursa Ne Olur?
Kürdan yutmak, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli sorunlara neden olabilir:
- Ağız veya boğazda çizikler
- Yemek borusu delinmesi
- Mide veya bağırsak tıkanıklığı
- İç kanama
Ne Yapmalısın?
Kürdan yuttuğundan şüpheleniyorsan, aşağıdaki adımları atmalısın:
- Sakin Kal ve Panik Yapma: Panik yapmak durumu daha da kötüleştirebilir.
- Ağzını Kontrol Et: Kürdanın bir kısmının ağzında kalıp kalmadığını kontrol et.
- Yemek Yeme veya Sıvı İçme: Bu, kürdanın daha derine inmesine neden olabilir.
- Tıbbi Yardım Al: Kürdanın boyutundan, şeklinden veya herhangi bir ağrıdan bağımsız olarak, derhal tıbbi yardım almalısın.
Küçük ve Sivri Kürdanlar İçin
Küçük ve sivri bir kürdan yuttuysan, acil tıbbi yardım almalısın. Bu kürdanlar daha tehlikelidir ve cerrahi müdahale gerekebilir.
Büyük ve Yuvarlak Kürdanlar İçin
Büyük ve yuvarlak bir kürdan yuttuysan, doktorun kürdanın sindirim sisteminden geçmesine yardımcı olacak ilaçlar veya müshil reçete edebilir. Doktorun ayrıca, kürdanın geçişini izlemek için röntgen veya endoskopi isteyebilir.