Şimdi Ara

Yapay zekaların yarıştığı yarışmayı gerçek bir fotoğraf kazandı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
946
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yapay zekaların yarıştığı yarışmayı gerçek bir fotoğraf kazandı

Üretken yapay zekanın ortaya çıkışıyla sanat konusunda büyük tartışmalar yankılanıyor. Çoğu sanatçı, yapay zekanın sanat yapmadığını savunurken bazıları ise konuya daha modern bir şekilde yaklaşıyor. Öte yandan insan gözüyle çekilen fotoğrafların hakkını vermeye niyetli bir fotoğrafçı, yapay zekaların yarıştığı yarışmayı gerçek bir fotoğraf ile kazanarak tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Gerçek fotoğraf kazandı ve diskalifiye edildi

Miles Astray adındaki bir fotoğrafçı, prestijli bir yarışmada yapay zeka kategorisine kendi çektiği Flamingone adlı fotoğrafı gönderdi. Astray’ın oldukça etkileyici ve gerçeküstü görünen fotoğrafı, 1839 Ödülleri kapsamında jüri tarafından üçüncülükle ödüllendirildi. Fotoğraf halk oylamasında ise birincilik ödülünü aldı.

Astray, yarışmaya gerçek bir fotoğraf gönderdiğini iletmemişti. 38 yaşındaki fotoğrafçı, yapay zeka tarafından üretilen görüntülerin geleneksel fotoğraf yarışmalarını kazanmasının ardından motive olduğunu belirtti. Astray, fotoğrafın gerçek olduğunu açıkladıktan sonra aldığı para, madalya ve halkın seçimi ödülleri elinden alınarak diskalifiye edildi.

Astray, yaptığı açıklamada "Şimdiye kadar fotoğrafların, videoların ve seslerin gerçekliğini sorgulamak için pek bir nedenimiz yoktu. Bu durum bir gecede değişti ve buna uyum sağlamamız gerekiyor. Sorgulamak hiç bu kadar önemli olmamıştı. Bu, yapay zeka içeriğini etiketlemek ve işaretlemekten daha da önemli olacak bireysel bir sorumluluk. Doğanın hala makineyi yenebileceğini ve gerçek yaratıcıların gerçek çalışmalarının hala değerli olduğunu göstermek istedim." ifadelerini kullandı.

Ayrıca Bkz.Microsoft, gizlilik felaketi Recall özelliğini erteliyor

Yarışmanın organizatörleri Astray'in "güçlü bir mesaj” verdiğini ancak kurallar gereği diskalifiye edildiğini söyledi. Organizatörler aynı zamanda “Bunun, yapay zeka konusunda endişeli olan diğer fotoğrafçılara farkındalık (ve umut) vereceğini umuyoruz." dedi.

Sanat ve yapay zeka tarafından tartışmalar bitecek gibi görünmüyor. Geçtiğimiz yıl prestijli fotoğrafçılık ödülünün yapay zekaya verildiği ortaya çıkmıştı. Alman sanatçı Boris Eldagsen, Sony Dünya Fotoğrafçılık ödülünü kazanarak ses getirmişti. Ayrıca Johannes Vermeer tarafından yapılan "İnci Küpeli Kız" (Girl with a Pearl Earring) tablosunun yapay zekalı bir versiyonu prestijli Mauritshuis’te sergilenmeye başlanmıştı. Bunlar, sanatçıların tepkileriyle karşılaşmıştı.

Kaynak:https://www.theguardian.com/artanddesign/article/2024/jun/13/photographer-takes-on-the-machines-in-ai-competition-and-wins

• Kötü pr çalışmasını 100 metreden tanırım.

• Yapay zekanın kabiliyetleri ve yapabilecekleri ortada olsa da, mevcut yapay zeka imaj üretimini ben de pek beğenmiyorum. Yapay zeka üretimi imgelerin ekseriyeti çirkin ve yapmacık maalesef. İnsanı iriten eden ve endüstri kokan bir yönleri bulunuyor. Yapay zeka baştan imajlar üretmekten ziyade varolan gerçek resimleri geliştirmede - kısmen - daha iyi.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

İnsanoğlu, sanatı düşünce yapısına ve toplumun kendisine entegre etmesine göre tanımlar. 150-200 yıl önce İki üç fırça darbesi atan birisi, öldüğü için eserleri ve fikir yapısı önem kazaniyor. Değer üstüne değer, anlam üstüne anlam katılıyor. Çünkü gerçek anlamsızlığını ya da basit anlamını açıklamıyor. Çünkü ölmüş durumda.

Yapay zekaya Picasso tonlarında resim yaptırsam ve bunu eskiterek hükümetlere ve topluma bunun gerçekten Picasso nun bulunamamış resmi olduğunu inandırırsam, hiç kimse o resme yapay, insanı irrite eden, endüstri kokan demez ve öyle düşünmezler. Farklı anlamlar, çok yüksek değerler yüklemeye başlarlar.

İnsandaki sanat dediğimiz olguya yapay zeka çoktan ulaşmış durumda ve yakın bir gelecekte insanı geçecekte. Çünkü bir insandaki sanat olgusu, yapay zekadaki öğrenme algoritması ile neredeyse aynıdır. Sadece biz insan olduğumuz için kendimizi çok üstün niteliklerde tanımlıyoruz. Yoksa biz insanoğlu bir sanat eserini oluştururken, mevcut yapay zekadan farklı bir algoritma kullanmıyoruz. Aynı matematik üzerinden gidiyoruz. Kaldı ki ileri de yapay zeka bu sınırı aşacakta.

• Adam biraz boş yapmış, kimse yapay zekanın gerçek fotoğraftan iyi olduğunu söylemedi. Ancak şu an günümüzün bir gerçeği ve kendi kategorisinde karşılaştırılmış zaten.

• cok geride hala bugun en iyilerini kullandim farkli promptlar denedim fakat istedigim gibi hatasiz duzgun bir resim vermedi sadece egitim verileri neye yonelikse o tarzda basarili oluyor ozellikle insan uzuvlariyla ilgili sorun var fakat belli kaliplarin disina da egitildigi veriler yuzunden cikamiyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 15 Haziran 2024; 23:30:44 >
  • AREryilmaz kullanıcısına yanıt

Belirli temalarda - mesela normal artist çiziminden ayırt etmek o kadar kolay olmadığı için çizgi roman tarzında - daha iyi sonuçlar veriyor. Bazen çok iyi işler de çıkarıyor. Bunları inkar etmiyorum. Ancak, yapay zeka imalatı imajların ekseriyeti benim damak zevkim açısından çirkin. Yapmacık. İnsanın içini nahoş eden bir acayiplik ya da gayri doğallık mevcut.

Dediğini belki denerim. İyi bir sonuç üretmede prompt da önemli. Tema da. O kesin. Ama bir noktadan sonra bıraktım. Doğal bir iş yapıyormuşum gibi gelmedi. İşin içinde emek de yoktu. Bir makineye bozuk para atıp rastgele bir ürün elde etmende olduğu gibi belirli bir şablon kapsamında rastgele bir kombinasyon elde ediyorsun. Tek farkı çıkacak ürünleri sınırlandırmak veya belirlemek maksadıyla farklı içerik barındıran bir makine seçip ona para atmak yerine yalnızca farklı bir komut veriyorsun ve yapay zeka farklı içerikte bir piyango makinesiymiş gibi davranıyor. Çıkarttığı ürünün rastgele ve emeksiz olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Tabii belki yapay zeka destekli bir dijital çizim aşama aşama müdahalelerle yapılıyor ve içerisinde belirli bir emek barındırıyor olabilir. Ama benim deneyimlediğim basit prompt girme formatıyla, denk geldiğim yapay zeka imajlarla beraber kanım ağırlıklı şekilde olumsuz yönde.

• Paylaştığın prompt ile yapay zeka bunları üretti:

Benlik bir tarz değil ama sanıyorum ki sergilenebilecek kıvamdalar. :D

Esasında bu biraz kötü haber çünkü yapay zeka ile yapay zekanın altından kalkabildiği bunun gibi bir tarzda emek ve zaman harcayarak bunu yapacak sanatçının bir anlamı kalmıyor. Yarım saat içerisinde yapay zekayla devasa bir kübik sergi materyali üretilebilir. Üreten de yapay zekaya atıfta bulunmaksızın tamamen kendi başıma kendi yeteneğimle yaptım diyebilir. Yakın gelecekte ortalık böyle yapay zeka intihalleriyle (AI plagiarism) dolabilir. Zaten yapay zeka ile insan emeğinin alanının giderek daraldığı ve daralmaya devam edeceği de kesin.

Önemli bir farkla, sanayi devrimin makinelerinin kendilerine bakma veya kendi kendine çalışma durumu bulunmuyordu. Yapay zeka ama teoride insana hiç ihtiyaç duymayabilir fakat bunun için fiziksel dünya ile daha fazla etkileşim kurması gerekebilir. Bu da yapay zekanın fiziksel uzantılara veya aracılara ihtiyaç duyacağı anlamına gelir. Bu da aslında yapay zekadan çok önce de varolup zaten çoktandır çok önemli olan robotik ve drone teknolojilerini çok kritik bir konuma getiriyor. Hani entelektüel sohbette daha aşina dursun diye Marksist jargonla konuşursak yapay zeka açısından üretimden ve üretim araçlarına sahiplikten, hatta üretim araçlarının artık kendisi olmaktan gelen sosyopolitik ve iktisadi güç/ağırlık bir tarafa, bir de üstüne stratejiler geliştirme potansiyelinde otonom bir varlığa evrilmek işin başka bir boyutu. Yapay zekada bence iktisadi yaşamın dominasyonu kapasitesi kadar bahsettiğim potansiyel de var. Daha ütopik bir kavram olarak teknolojik tekilliğe kadar yolu var. Hatta bakış açısına göre teknolojik tekilliği, yapay zekadan geri dönülmezlik hududunu yani "teknolojik bir olay ufkunu" çoktan aşmış olabiliriz.

Gene de bu süreç yapay zeka üretiminin ciddi bir kısmının - en azından subjektif bakış ve yorum zemininde - sanat kalitesi veya doğallık yoksunu olmayacağı anlamına gelmiyor hani az çok Marksist literatürde geçen sanayi üretiminin ve mallarının insan ruhuna ters düştüğü, insanı "yabancılaştırdığı" iddiasındaki gibi. Yapay zekaya prompt girdiğinde özellikle seçilen sanat tarzı da yapay zekanın etkin üretim şablonuna fazla uymuyorsa genelde acayip, en azından kendi ruhuma hitap etmeyen, yer yer de yapısal olarak defektli bir sonuç çıkıyor. Yapay zekaların yarıştığı yarışmayı gerçek bir fotoğraf kazandı 

bildigimiz anlamda yani insan gibi bilincli ve gercekten bizim gibi dusunen bir zeka olusturulmasi uzun bir sure daha imkansiz bu sure muhtemelen 3000 ya da 5000 yil olabilir.. hatta o kadar sure sonra bile garanti degil.. sen ve benim o zamana kemiklerimiz bile kalmayacak zaten.. yani bu tarz sacmaliklari ciddiye alma bence makine ogrenmesinden ileri gidemezler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 19 Haziran 2024; 23:8:15 >
  • SilenthillDream kullanıcısına yanıt

kedilere bittim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 20 Haziran 2024; 20:35:59 >
  • Yanlış yapamak, yoldan çıkmak, convergent ve divergent olmak, yaratıcılık lazım. Bunlar şimdilik organik zekanın yetenekleri. Dall-e kübizm gibi kendi zamanındaki paradigmayı geçen bir akım çıkarabilirse o zaman tartışmaya değer. Sanatı sadece insan zekasına atfediyor değilim, tabiat da büyük bir sanatçıdır, hava atmak için zıplayan pumalar, oyun geliştiren hayvanlar, oyun için pike yapan kırlangıçlar... hayvan veya canlı kültürü denilen, incelenebilir tanımlanabilir bir alanı oluşturan her özne sanatçıdır.

Fakat "yapay zeka"... zaten yapılmışları tekrar biraraya getiren hamurlaştırıcı bir mikserden başka bir şey değil. Yaratıcılığı çok kısıtlı. Bulut datayı işleme olanağının kamulaştırılması, 'machine learning'e verilmiş yakışıklı bir isimden başka şey değil. ML ile kalite kontrol sistemleri geliştirdik, beta versiyonları bile en bilindik üretciler tarafından talep gördü. Orada çok iyi ama sanat... sanmıyorum, analog zekanın yoldan sapma yeteğinin yakınında bile değil.

Böyle cüretkar isimler teknolojiye ilgiyi arttırıyor ama sonrasında kitlesel hayal kırıklıklarını da getiriyor, zamanla toplumun bilime olan güveni sarsılıyor. İsimleri harcarken bence daha az ticari, daha çok sorumlu olmak gerekir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Karbon 12 -- 1 Temmuz 2024; 16:24:4 >

• Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

ilk zamanlar yapay zeka görselleri bana da çok sevimsiz ve suni geliyordu ama giderek çıtayı yükseltiyorlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi goksel_k -- 4 Eylül 2024; 18:23:43 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.