Şimdi Ara

Yapmış Olduğum Fan Kontrol Devresi Hakkında Yardım Edermisiniz.?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
20
Cevap
0
Favori
727
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • http://www.tahribat.com/forum/fan-kontrol-devresi-yapimi-resimli-anlatim-144899
    Bu sayfadan edindiğim Bilgiye Göre Fan kontrol devresi Yapmaya karar verdim.
    Ve Malzemeyi Aldım Fakat Kapasitörü Bu arkadaş 16V almış Ben 35 V Olarak Değiştirdim ve Potansiyometre 5k yerine 10k kullandım
    VE 12 V ROLE EKLEDİM (BİLGİSAYAR AÇILINCA ADAPTÖRDEN ELEKTRİK ALMASI İÇİN )
    FAN HIZINA GÖRE LED DE EKLEDİM.

Sorunuma gelince potansiyometreyi cok hassas çevirdiğimde 1 4 10 12 16 20 26 V olarak yükseliyor.
    pot yarım turda bütün Voltaji veriyor..Mesela 14.4 Voltu ayarlaya bilmem için baya mücadele veriyorum :)
    Potu cok çevirerek hassas ayar yapabilmem için ne yapmam gerekiyor..

Çok yönlü potansiyometremi kullanmalıyım daha yüksek K li pot mu kullanmam gerekiyor..

İlgi Ve Alakanızdan Dolayı Teşekkür Eder. Tüm DonanımHaber ailesine Teşekkür Ederim
    Ömer ÇAKMAK

Yapmış Olduğum Fan Kontrol Devresi Hakkında Yardım Edermisiniz.? Yapmış Olduğum Fan Kontrol Devresi Hakkında Yardım Edermisiniz.?

• 1k pot kullanırsınız Hassas Ayar Yapabilirsiniz .

Ama 10k pot kullanırsınız hassas ayarı zor yaparsınız çünkü potu Milim cevirseniz Voltaj Değişir.
  • Pot u daha düşük dirençli seçmelisiniz. Sebebini de şöyle açıklamaya çalışayım pot un tam turunda yaptığı açıya 100x diyelim. Eğer ki 1000 ohm luk bi poransiyometre kullanırsanız x kadar açılık döndürdüğünüzde 10 ohmluk hareket yaparsınız fakat 10000 ohmluk dirençte x kadar açılı harekette 100 ohm değişim yaparsınız
  • quote:

Orijinalden alıntı: Gktupc

Pot u daha düşük dirençli seçmelisiniz. Sebebini de şöyle açıklamaya çalışayım pot un tam turunda yaptığı açıya 100x diyelim. Eğer ki 1000 ohm luk bi poransiyometre kullanırsanız x kadar açılık döndürdüğünüzde 10 ohmluk hareket yaparsınız fakat 10000 ohmluk dirençte x kadar açılı harekette 100 ohm değişim yaparsınız
    Bilgi ve Yardımlarınız için Çok teşekkür ederim . Teşekkür ederim 1 k pot ile değiştirdiğimde tam tur yapana kadar değeri görebileceğim değilmi. yanı pot yarım turdan sonra devre dısı kalmayacak?
  • ta2omer kullanıcısına yanıt
    Açıkcası tam olarak cevaplayamam ama mantık kurarsam evet. Mantıpı da ohm yasasına göre kurdum

5k da iyi olabilir gibi. Deneme yanılma yapma şansınız var mı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gktupc -- 6 Ocak 2016; 2:21:32 >
  • Tabi var hocam bu gun 3 adet 1 k pot alip deneyecegim sonucu sizinle paylasacagim. Cok tesekkur ediyorum.
  • Pot yerine ntc baglasak ısındıkça ntc nin direnci duser ve voltaj degisir daha mi hızlı döner acaba fan bu şekilde ısındıkça

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yolcu27 -- 6 Ocak 2016; 12:46:06 >
  • yolcu27 Y kullanıcısına yanıt
    Hocam ntc nin tam olarak görevini bilmiyorum ama o yüzden bişey diyemiyeceğim :) yarım saate kadar 1 k lık potlar elimde olucak onlar ile deniyeceğim..
  • yolcu27 Y kullanıcısına yanıt
    Ntc li ayrı devreler vvar burada ne kadar sağlıklı olur bilmiyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Gktupc

Ntc li ayrı devreler vvar burada ne kadar sağlıklı olur bilmiyorum.
    sayın ta2omer kardeşim birak bu demedo işleri git bir tane fan kontrolur devresi al herkeze eziyet etmekten vazgec :) en son 3 ay önce du devre için yardım arıyordun. birde hala anakart'i inceleme sen dandik fan kontrol devresine ugraş yazıyorum bunları sayın ta0omer bey :P

kardeş birde 5 yıl önce yaptıgım ısıya duyarlı fan devresi var otomatik kendi ayarlıyor ingilenirsen. hex dosyasını bilgisayarda bulmaya çalışayım :) ilgilenirsen haber verirsin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mirac_ozturk -- 6 Ocak 2016; 23:57:25 >

• quote:

Orijinalden alıntı: mirac_ozturk

sayın ta2omer kardeşim birak bu demedo işleri git bir tane fan kontrolur devresi al herkeze eziyet etmekten vazgec :) en son 3 ay önce du devre için yardım arıyordun. birde hala anakart'i inceleme sen dandik fan kontrol devresine ugraş yazıyorum bunları sayın ta0omer bey :P

kardeş birde 5 yıl önce yaptıgım ısıya duyarlı fan devresi var otomatik kendi ayarlıyor ingilenirsen. hex dosyasını bilgisayarda bulmaya çalışayım :) ilgilenirsen haber verirsin
    miraç bey konuya yardımcı olmak isterseniz buyrun yardım etmek istemiyorsanız birakın insanların zevklerini :D kendileri kendi uğraşlariyla mutlu mesut yaşasınlar.. :d :D

• dfk24 kullanıcısına yanıt
    sayın hocam 10 k pot ile 31. v kadar görebiliyordum fakat 1 k potu bağlayınca 6.9 7 v den yukarı cıkmıyor... ilginize teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ta2omer -- 7 Ocak 2016; 2:52:20 >
    5k dener misiniz
  • Potansiyometreye seri direnc baglayin eger yari ayarda tam vpltaj veriyorsa potansiyometrenin yarisi kadar direnci seri olarak baglayin.
    Bir de psudan cekmek hem pratik hem mantikli neden adaptor kullandiniz?
    Ayrica o transostorler fan a giden akimla fazla isinmamasi lazim sogutucu biraz buyuk degil mi?
    10k lık pota 1k lık potu seri baglayabilirsiniz. Böylece 10k ile kaba ayar yaparken, 1k ile hassas ayar yapabilirsin.
  • Hesher kullanıcısına yanıt
    Gktupc G kullanıcısına yanıt
    şefim ilgi ve alakanızdan dolayi cok teşekkür ederim ... 5 k pot bağlayinca istediğim ayarı yakaladım 5 k da yarım turda voltaji tam iletmiyor son tura kadar voltaji bölüyor tam istediğim gibi oldu çok teşekkür ederim. Saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ta2omer -- 8 Ocak 2016; 1:35:43 >
  • Hesher kullanıcısına yanıt
    sayin hocam 5 k lık pot bağlayinca hem hassas ayar yapabildim hemde potun son ayarına kadar voltaji tam olarak görebiliyorum.
    psudan 12 volt role için elektirik aldım makina acılınca role üzerinden devre açılıyor kullanmış olduğum fanlar papst marka 12 mm 16 v ve 32 volt ile çalısıyor 32 v ile calıstırabilmem için fanların elektiriiğini adaptörden kullanıyorum.20 25 v ayarladığımda entegre biraz ısındığı için koruma amaçlı bilgisayar işlemci bakırı kullandım.. ilginize çok teşekkür ediyorum.. Saygılar..
  • 4006 4 kullanıcısına yanıt
    5 k pot ile sorunsuz oldu yinede bilgi ve yardımınız için teşekkür ederim. Saygılar...
    ömer helal olsun sana sonunda basardın .:) şu urune bak kanka bende bu urunden sipariş verdim üzerinde kare tip top yerine normal pot bağlacagım voltaj değerlerini display içinde alttan ek alarak yeni display baglayacagım bunuda yeni aldıgım kasanın on tarafını modofiye ederek sabitleyeceğim bu arada ebene selam sole kardeşim :) :) anakartı bir incele artık :)
  • mirac_ozturk kullanıcısına yanıt
    Evet Miraç Bey Sorununda Başarabildim :))..Bazende Bir Şeyleri Kendi Uğraşınla Yapmak Daha Zevk Verici.. Madem Böyle Bir Ürüne Baktınız.. Paranız Boşa Gitmesin 15 Dolar O Cihaza Verene Kadar.http://urun.gittigidiyor.com/ev-elektronigi/step-down-modulu-dc-to-dc-converter-lm2596-cevirici-195997712 8.90 Tl Ye Hem 40 Gün Kargo Beklemessin. Hem Daha Ucuza Mal Etmiş Olursunuz.
    Hemde Modifiyenizi Hızlı Bir Şekilde Yapabilirsiniz. :)

Miraç Bey Takıldığınız Yerde Yardımcı Olmaya Calışırım :) İyi Forumlar..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ta2omer -- 11 Ocak 2016; 3:54:19 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.