Şimdi Ara

YARDIM Asus Z97 Pro Gamer + Samsung 950 Pro MZ-V5P256 NVMe Ssd ile Windows7 kurulumu.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
27
Cevap
2
Favori
2.134
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar herkese iyi forumlar.Bugün başlıkta da belirttiğim Samsung MZ-V5P256BW m.2 NVMe ssd yi satın aldım.Daha öncesinde aynı sistemde corsair force gs ssd sata diskleri raid 0 olarak kullanıyordum.Şimdi sorunum şudur ki :

Ben bu ssd yi biosta windows 8 ve 10 da görmeme rağmen windows 7 de disk ekranında göremiyorum.
    Sıkıntı muhtemelen disk sürücüsü olmamasıdır diye düşünerek bu ssd nin preinstall driver ını buldum lakin windows disk ekranında sürücü yükle dediğimde ilgili sürücüyü gözat ile yüklemeyi denediğimde " Yüklemeye devam etmek üzere 32 bit ve imzalı 64 bit sürücüleri yüklemek için Sürücü Yükle seçeneğini kullanın. İmzasız 64 bit aygıt sürücüsü desteklenmemektedir ve Windows kurulumunun kullanılamamasına neden olabilir " hatasını alıyorum.

Azıcık aşım ağrısız başım diyip eski raid sistemime geri dönmeme ramak kaldı.Bu NVMe diskler hakkında bilgisi olan konuyla alakalı yardımcı olabilecek arkadaşlar el uzatırsa minnettar olurum.

Şimdiden okuyan herkese teşekkür ediyorum.

• btd_1923 kullanıcısına yanıt
    hocam problemi çözdünüz mü merak ettim.
    çözdüyseniz okuma hızları nasıl çıktı
  • maksi09 kullanıcısına yanıt
    Evet üstad problemi çözdüm.Biraz zaman aldı çözüme ulaşmak lakin mutlu sona eriştik.Süreç ile alakalı detayları da paylaşabilirim dilerseniz şuanda son durum böyle.Tabi bu duruma gelebilmek için biraz sök tak test vs uğraştım.Anakartın m2 slotu ile çıkabildiğim hızlar pek tatmin edici düzeyde değildi.
     YARDIM Asus Z97 Pro Gamer + Samsung 950 Pro MZ-V5P256 NVMe Ssd ile Windows7 kurulumu. YARDIM Asus Z97 Pro Gamer + Samsung 950 Pro MZ-V5P256 NVMe Ssd ile Windows7 kurulumu. YARDIM Asus Z97 Pro Gamer + Samsung 950 Pro MZ-V5P256 NVMe Ssd ile Windows7 kurulumu.

• cevap icin Teşekkür ederim. ben de asus z97-a anakart kullanıyorum.
    bende m
    aynı ssd den almayı düşünüyorum. sorun yaşar mıyım diye merak ettim.
  • M2 slotunda diğer pci ex 1x portlari kapalı iken max 1000-1500 mb okuma hızına çıkabilecektir bant genişliği yetmiyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: btd_1923

Evet üstad problemi çözdüm.Biraz zaman aldı çözüme ulaşmak lakin mutlu sona eriştik.Süreç ile alakalı detayları da paylaşabilirim dilerseniz şuanda son durum böyle.Tabi bu duruma gelebilmek için biraz sök tak test vs uğraştım.Anakartın m2 slotu ile çıkabildiğim hızlar pek tatmin edici düzeyde değildi.
     YARDIM Asus Z97 Pro Gamer + Samsung 950 Pro MZ-V5P256 NVMe Ssd ile Windows7 kurulumu. YARDIM Asus Z97 Pro Gamer + Samsung 950 Pro MZ-V5P256 NVMe Ssd ile Windows7 kurulumu. YARDIM Asus Z97 Pro Gamer + Samsung 950 Pro MZ-V5P256 NVMe Ssd ile Windows7 kurulumu.

galiba m2 ye takmadınız. anlatırsanız sevinirim. Bende de Asus z97 deluxe var. raid yaptım. ama değerleriniz muhteşem. Gerçekten bu konuda bize yol göstereceksiniz.

• highbrow H kullanıcısına yanıt
    O zaman bir sonraki entry'm detaylı bir inceleme diyemesekte bu süreçte tecrübe ettiğim hadiseleri ayrıntılı olarak aktaracağım küçük bir kaynak olsun.Yaklaşık yarım saat içerisinde bitirip girmiş olurum.
  • quote:

O zaman bir sonraki entry'm detaylı bir inceleme diyemesekte bu süreçte tecrübe ettiğim hadiseleri ayrıntılı olarak aktaracağım küçük bir kaynak olsun.Yaklaşık yarım saat içerisinde bitirip girmiş olurum.
    Sistemi ilk topladığım zaman anakarttaki bu sata express nemenem birşeydir diye yaptığım küçük araştırmalar sizinde takdirinizdir ki bana sata3 portunun 6gbit lik arayüzüne sıkışıp kalmayacağımın sinyallerini verdi 10gbit e kadar bir bant genişliği vaad ediyordu.Buna istinaden ilk konfigürasyonumda 2 adet Corsair Force GS 128gb diski Raid 0 olarak kullandım.Bu konfigürasyon ile aldığım sonuçlar aşağıda eklenmiştir.
    2x Corsair Force GS Raid 0
     YARDIM Asus Z97 Pro Gamer + Samsung 950 Pro MZ-V5P256 NVMe Ssd ile Windows7 kurulumu.

Akabinde 1 yıl bile geçmeden bir rahat batması söz konusu oluyor insanda "ulan sisteme uzun zamandır bir vida bile sıkmadım" şeklinde.Neyi değiştirsem acaba? diye başladığım sorgulamalar beni ssd ler dışında herşeyin aşağı yukarı zaten bu sistemde gelinecek son noktada olduğuna ikna etti.O da ne? anakartta bir boş M2 slotu var .Asıl film de burda başlıyor.

İşim gereği çalıştığım distrübitörlerde her daim üç beş kuruş alacağım birikiyor.Cepten nasılsa para çıkmayacak diye hiç aramadan taramadan gittim Samsung 950 Pro NVMe yi aldım.Geldi parça büyük bir hevesle taktımt m2 slotuna.Ama birşeyi gözden kaçırıyordum.M2 ve sata express portlarının ortak bant genişliği 10gbit idi ve aldığım diskin bunu geçmesi gerekiyordu.Sistem kurma çilesini UEFI olan yada MSDN olmayan tek versiyon (yani direk ultimate x64 cd si) olan herhangi bir işletim sistemi cd si ile kurdum.Tabi ilk başta bu bile büyük bir çile oldu NVMe ye windows 7 yi nasıl kuracağım.Ama çözümü ben keşfedene kadar çok zor sonrasında ise çok kolaydı.

Gelelim neticeye.Taktım m2 slotuna ssdyi aldığım hızlar rezalet ötesi daha soğumaya fırsat bulamamış Corsair leri özledim bile.Aldığım neticeyi ekliyorum

Kafayı sıyırma noktasına ulaştım Bios kusacağım neredeyse.Ne yaparsam yapayım M2 slotunda iken disk bu hızları geçmedi geçmedi...Biraz daha mesai yaptıktan sonra şu arkadaşı X99 chipsetli anakart alıpta hakkını vermeyen bir arkadaşımızdan bir kilo baklava karşılığında "hediye" olarak aldım.

Burası da ayrı bir sorun silsilesinin başlangıç noktası oldu.M.2 ssd yi taktım bu aparata anakartın en aşağısında kalan PCI-Ex portuna taktım.Hız yine aynı ses kartım ve wifi adaptörüm de pciex 1x portlarına takılıydı onları bios üzerinden devre dışı bırakıp M.2 nin takılı olduğu portu manuel olarak 4x e çektim işte şimdi biraz moralim yerine gelmeye başladı yolduğum saçları geri takabilirim.

Ama hala birşeyler eksik Samsung bana demiş 2200mb ye varan okuma hızı alacaksın bizim gelebildiğimiz noktaya bak.Son çare ekran kartı ile SLI yaptım :) yani PCI-ex 2.0 yerine diğer PCI-ex 3.0 portuna taktım.İşte şimdi herşey yolunda...

Yine bir detay yine bir sinir krizi.SSD cephesinde herşey normal tam olması gerektiği gibi ama ekran kartım 8x modunda çalışıyor...Peki bu ne demek?Biraz daha araştırma yaptım sonunda toms hardware guide de bir rehber buldum.

Diyor ki : GTX TITAN ile yapılan testlerde PCI-Ex 2.0 16x / PCI-ex 3.0 16x / PCI-ex 3.0 8x şeklinde ki konfigürasyonlarda herhangi bir fps düşüşü yada performans kaybı gözlenmemiştir.Yani GTX TITAN bile bu bant genişliğini doldurmuyor.Rahat rahat kullanın.

Gerçek mi bu diye düşündüm hani adamlar niye o zaman 2.0 varken 3.0 çıkarmış neyimize iyi gelecek bu.Ama düşünmekle de olmuyor.Gözümle görmem gerekliydi ve bende elimdeki tek benchmark yazılımı olan 3D Mark Vantage ile testlere giriştim.

Önce ssd yi PCI-ex 2.0 a aldım hız yine düştü tabi ama ekran kartı PCI-ex 3.0 16x idi ve aldığım sonuç şu oldu :

Daha sonra da Ssd yi PCI-ex 3.0 slotuna aldım ve Ssd 4x ekran kartım ise 8x çalışmaya başladı okuma yazma hızlarım tam olması gerektiği gibi olduğu şekilde aldığım benchmark ise şöyle idi :

Sonuç : Buradan çıkarılacak iki ders var bana göre 1. Önce araştırıp sonra alım yapmalı 2. Teknolojinin b*kunu çıkarmamalı.

Ben bu dosyayı kapatana kadar epey sinir stres sahibi oldum.Param boşa gittiği için değil de hazır kurulu sistemi ne diye çomakladım diye kendime kızdım sürekli ama sonunda gülen taraf yine ben oldum gibi duruyor.

Okuyan herkese bir nebze olsun katkı sağlayabilirsem ne mutlu bana.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi btd_1923 -- 1 Şubat 2016; 23:30:41 >

• Hocam öncelike teşekkürler. Olay anlaşıldı. Benim de crossfire yapmış olmam nedeni ile pci exp 3.0 slotları dolu. Mecburen 2.0 a takmak zorundayım.bu da 1663 okuma 976 yazma demek yanlış anlamadıysam. Ama bu değerler bile çok iyi bence.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi highbrow -- 2 Şubat 2016; 18:29:53 >
    ELLERİNE SAĞLIK. çok güzel anlatmış sınız.çok süper sonuca ulaşmışsınız.
    merak ettiğim. PCI-Ex aparatını nereden kaça aldınız. 2 ay önce bende aramıştım. yurtiçinde bulamamıştım.
  • highbrow H kullanıcısına yanıt
    evet değerler yine bile oldukça iyi.Benim sorunum aldığım herşeyden maksimum verim alma takıntısı ile alakalı :)
  • maksi09 kullanıcısına yanıt
    aparatı ben x99 chipsetli lga 2011-v3 bir anakartı olan arkadaşımdan ücretsiz olarak aldım kendisi kullanmadığı için.Bildiğim kadarıyla tek olarak satışı ülkemizde şuanda yok ama sanıyorum ikinci el sitelerinde bulabilirsiniz.Kingston ssdlerini aynı aparat ile ve daha düşük performansa sahip oldukları halde daha yüksek rakamlara satıyor.Bana sorarsanız o aparatın ederi de 40-50 lira ama dışarıda ne kadara bulunur bilemiyorum.

Şekil 1-a benim 650 TL ye aldığım diskin yarı performansında bir disk...

www.hepsiburada.com
    Kingston HyperX Predator 240GB 1400MB-600MB/s (HHHL) Gen2 X4 Fiyatı
    http://www.hepsiburada.com/kingston-hyperx-predator-240gb-1400mb-600mb-s-hhhl-gen2-x4-pcie-ssd-shpm2280p2h-240g-p-BD803146

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi btd_1923 -- 2 Şubat 2016; 21:17:39 >

samsung 950 pro yumu 650 TL aldınız.
  • Evet ama sizi yanıltmasın zira kendim bilgisayar işi ile uğraştığım için distribütörden aldım direk
  • quote:

Evet ama sizi yanıltmasın zira kendim bilgisayar işi ile uğraştığım için distribütörden aldım direk

Tam 950 pro alma arifesindeyken arastiyordum bu konu cuk oldu
    Sizinde tecrubeniz var iken birkac soru sorim
    Bnim anakartim h97 pro gamer..bios son guncel seviyesinde
    Bu ssd alip m2 protuna taksam ve windows 10 x64 pro kursam bu vaad edlien hizlara ulasirmiyim
  • quote:

Orijinalden alıntı: Oskis

quote:

Evet ama sizi yanıltmasın zira kendim bilgisayar işi ile uğraştığım için distribütörden aldım direk

Tam 950 pro alma arifesindeyken arastiyordum bu konu cuk oldu
    Sizinde tecrubeniz var iken birkac soru sorim
    Bnim anakartim h97 pro gamer..bios son guncel seviyesinde
    Bu ssd alip m2 protuna taksam ve windows 10 x64 pro kursam bu vaad edlien hizlara ulasirmiyim

Alıntıları Göster
    Yardimlarinizi bekliyorum up

• Oskis kullanıcısına yanıt
    Vaad edilen hızlar işletim sisteminden bağımsız.Hangi sistemi kurarsan kur anakartın port hızlarıyla ilintili olacak alacağın hız.Anakartın hem bendekinden daha alt seri bir chipsete sahip.Ama yine de bir araştırma yaptım senin M.2 portunda 10Gbps hız destekliyor.Yani ssd nin vereceği hızlara çıkamayacaksın.Benim kullandığım gibi bir Pci-ex m.2 dönüştürücü alman gerek.İşin kötüsü anakartına yine baktığımda pci express 3.0 slotu sadece 1 tane var sanırım.Bu da demek oluyor ki PCI-Ex 2.0 a bağımlı kalacaksın anakartındaki 2. pci express slotu da pciex 2.0 x4 onunda bant genişliğini eklediğim görselde bulabilirsin.

• quote:

Vaad edilen hızlar işletim sisteminden bağımsız.Hangi sistemi kurarsan kur anakartın port hızlarıyla ilintili olacak alacağın hız.Anakartın hem bendekinden daha alt seri bir chipsete sahip.Ama yine de bir araştırma yaptım senin M.2 portunda 10Gbps hız destekliyor.Yani ssd nin vereceği hızlara çıkamayacaksın.Benim kullandığım gibi bir Pci-ex m.2 dönüştürücü alman gerek.İşin kötüsü anakartına yine baktığımda pci express 3.0 slotu sadece 1 tane var sanırım.Bu da demek oluyor ki PCI-Ex 2.0 a bağımlı kalacaksın anakartındaki 2. pci express slotu da pciex 2.0 x4 onunda bant genişliğini eklediğim görselde bulabilirsin.

Teskkurler hocam super bilgilendirme olmustur

Merhaba btd_1923,

Arkadaşım pc ye geç yaşlarda merak eden birisi olarak ifade ve yazım hatası yaparsam af ola.
    Bugün sahip olduğum mevcut donanımımı artık değiştirmeyi düşünmeyen ,fakat upgrate ile taşınabilecek en üst düzeyde bırakmayı
    hedefleyen(yeni nesil 1080 gtx ekran kartı ve monitör hariç)biri olarak pcie x4 ile bir ssd ye işletim sistemi kurmak istiyordum.
    Lakin faydalı bilgilerini okuyunca kafamda sorular oluştu ve bunlar benim gibi bilgi düzeyi kısıtlı olanlar için araştırıp okumakla bir yere kadar neticeleniyor.
    Mevcut sistemim ;
    W8.1 pro işletim sistemi ,i7 4790k işlemci,maxsumus VII formula z97 yonga setli anakart,
    850 evo ssd(o.s) + 5 ad.hdd,creative zxr ses kartı ve 7970 3gb platin ekran kartım bulunmakta.

Düşüncem Asus Hyper M.2 X4 Mini PCIe Genişleme Kartı ile Samsung 950 PRO M.2 V-NAND SSD
    (Okuma Hızı 2500MB / Yazma Hızı 1500MB) anakartımın en alt 16x slotuna takmak ve hızlı bir
    işletim sistemine sahip olmaktı(Benim mantığıma göre)
    Zaten ilk eksiğim o slot 2.0 pcie imiş.Yinede ''highbrow'' arkadaşın dediği gibi yeterli (benim için de) .
    *yazında gerekli hızı almak için slotlardaki wifi ve ses kartını biostan kapattığını yazmışsın,
    bu durumda wifi ve ses kartını kullanmaktan vaz mı geçtin?Benim de x 1 slotumda ses kartım mevcut.Kapatılmalı mı?
    *Benim anakartta ikinci 3.0 pcie slot ekran kartıma çok yakın ve senin gibi yapar 16 x yerine
    8x çalıştırsam ekran kartımın hava akışı ne olur bilemiyorum birde
    yeni 1080 ekran kartların 980 e göre 2 katına yakın bant genişliği olacağını okumuştum.8 x olması verimi düşürür mü bilmiyorum.
    *Yine yazın da m.2 NVMe ssd ye işletim sistemi kurmak için bir takım badereler yaşamışsın 8.1 veya w 10 da da yapılması gereken ayarlamalar mı var?

Bilgisayar işi yaptığını okuduğumdan Sorularla dolu bir yazı bırakıyorum dostum .Fikir verir ,yardımcı olursan çok sevinirim.Saygılarımla...

• bynakzo B kullanıcısına yanıt
    Üstad;

Öncelikle alakanıza teşekkür ederim, geciken cevap içinde özürlerimi kabul ediniz.Sağlık sorunları nedeniyle uzun zamandır internette vakit geçiremiyordum.

Sorunuza gelirsek; öncelikli olarak şunu belirteyim anakartlar üzerindeki tüm benzer slotlar aynı bant genişliğinden yararlanıyor ve extreme tabir edilen bir işlemci ve anakartınız olmadığında (bkz imzamdaki yeni sistemim) pci express hat sayısı düşük olduğundan taktığınız her donanımı maximum hızlarda kullanamama gibi bir sorun doğmuş oluyor.

Gelelim Pci Express 2.0 slotunuza , bu slot x16 yapısında bulunuyor ve anakartınızdaki diğer 2 kısa boylu pci express yuvaları ile ortak bandı kullanıyor mesela hepsine birer kart taktığınızda hızlar 8x/4x/4x şeklinde bölünüyor.Ben wifi ve ses kartını iptal ederek en sondaki tek pci express 2.0 slotuna x16 bant genişliği kalmasını sağlamıştım ve evet dolayısı ile bu kartlardan feragat etmem gerekti.Bu şekilde 1600 lü hızlara ulaştırmıştım.

Pci express 3.0 konusunda ise ekran kartın 8x modunda çalışsa bile ekran kartının 4k tarzı bir ekran kullanmadığın sürece işleyeceği verinin o bant genişliğini dolduracağını sanmıyorum zira pci express 3.0 standardı 4x modunda bile 32gbit bant genişliği sunuyor.bunu sınamanın en kolay yollarından birisi kart x16 çalışırken ve 8x çalışırken benchmark yapmak olacaktır.Ben kendi adıma o zamanki sistemimle yaptığımda hiç bir fark gözlemlememiştim.

işletim sistemi kurulumuna gelirsek de sonradan çözüme ulaştırdığım şekilde win7 kuracaksan all in one yerine sadece x86 yada x64 olan tek sürümlü dvd lerden kurarak nvme nin ön yüklenebilir sürücülerini tanıtmak yeterli oluyor win8/8.1 ve 10 gibi yeni nesil uefi sistemler nvme sürücüleri ön yüklü geldiği için onlarda ekstra bir işlem yapmadan sistem kurulup boot ediliebiliyor.

Geç kalmış olsa da umarım fayda sağlar saygılarımla.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.